Aambeien

Laatste Update: 31 juli 2016

De voor- en nadelen van Spertizalf voor aambeien + tips

De voor- en nadelen van Spertizalf voor aambeien + tipsAambeien zijn ontzettend vervelend. Zitten is pijnlijk, lopen is pijnlijk en naar het toilet gaan is nog nooit zo vervelend geweest als wanneer je aambeien hebt. Toch is het een klacht waarvoor mensen niet graag naar een arts gaan en die je liever eerst zelf wilt oplossen.

Veel mensen grijpen dan naar Spertizalf tegen aambeien. In dit artikel ga ik in op de voor- en nadelen van Spertizalf en geef ik tips hoe je zelf aambeien kunt behandelen.

Aambeien in het kort

Aambeien worden veroorzaakt door aderen bij de anus die verdraaid, opgezwollen of ontstoken zijn geraakt. De aambeien kunnen zowel inwendig als uitwendig voorkomen.

Deze verdraaiing en gezwollenheid van de aderen rond het rectum wordt veroorzaakt door druk. Daarom komt het vaak voor bij mensen met constipatie en tijdens een zwangerschap of als je last hebt van overgewicht. Soms komt het ook voor dat diarree de veroorzaker van aambeien is.

Spertizalf is een populair middel voor mensen met aambeien omdat je het zonder recept kunt krijgen. Hierdoor kun je het zelfs heel anoniem via internet bestellen.

De werking van Spertizalf

De vraag is natuurlijk wel hoe goed Spertizalf tegen aambeien werkt als je het gewoon bij elke drogist kunt krijgen. Daarvoor moet er gekeken worden naar de werkzame stoffen van Spertizalf. Biergist en haaienlevertraan zijn de werkzame stoffen.

Per gram Spertizalf krijg je 10 milligram biergist en 30 milligram haaienlevertraan en dus nog 60 milligram zalf dat bestaat uit andere stoffen die verder niets doen.

Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat biergist iets doet tegen aambeien. Er zijn wel erg veel patenten te vinden voor de behandeling van aambeien waarbij biergist een belangrijke rol speelt, maar de bewijzen daarvoor zijn er niet, of worden geheim gehouden door de patenthouders.

Het is wel bekend dat biergist helpt tegen diarree. Als je door diarree aambeien hebt gekregen kan het dus helpen.

Biergist helpt om bacteriën te bestrijden. Daardoor kan het voorkomen dat de aambei ontstoken raakt.

Ook de haaienlevertraan is een stof die een belangrijke rol speelt bij de patenten voor middelen tegen aambeien. Haaienlevertraan zit boordevol vitamine A. Vitamine A is een stof die goed is voor de weefsels in je lichaam. Hierdoor kan de levertraan de aambei herstellen.

Uit onderzoek naar een andere stof tegen aambeien blijkt dat een crème waarin deze stof zit vooral gebruikt wordt om mensen tijdelijk van hun klachten af te helpen. Hierdoor jeukt het dus eventjes niet.

Spertizalf niet gebruiken als:

Er zijn wel een paar dingen waarop je moet letten als je Spertizalf gaat gebruiken. Je kunt namelijk bij bepaalde omstandigheden deze zalf beter niet gebruiken. Dit is het geval als:

De aambeien bloeden.

De aambeien ontstoken zijn.

Je allergisch bent voor de zalf of bestanddelen in de zalf.

Als je tijdens het toiletbezoek merkt dat er bloed aan het toiletpapier zit, is de kans groot dat je aambeien bloeden. In dat geval kun je de zalf beter niet gebruiken.

Ga daarom altijd naar een arts als je niet zeker weet of je deze zalf op dit moment kunt gebruiken. Je arts kan je ook testen op allergieën.

Spertizalf tijdens een zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van aambeien door de druk van het kindje op de darmen. Gelukkig gaan de klachten dan ook meestal over als je moeder wordt, maar in de tussentijd heb je er wellicht wel last van.

Tijdens een zwangerschap kun je de Spertizalf veilig gebruiken.

De voordelen van Spertizalf

Spertizalf geeft tijdelijke verlichting aan de klachten van aambeien.

Je kunt de Spertizalf zonder recept kopen.

De nadelen van Spertizalf

De werkzame stof van biergist helpt vooral tegen diarree. Als de aambeien veroorzaakt worden door constipatie, helpt dit dus niet altijd.

Er is nergens duidelijk wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat het werkt om de aambeien weg te werken.

Zelf aambeien behandelen

Naast Spertizalf zijn er ook andere dingen die je kunt doen om zelf je aambeien te behandelen. Er is bijvoorbeeld een alternatief voor Spertizalf.

Alternatief voor Spertizalf

Honing, olijfolie en bijenwas mix. In 2006 is er een klein onderzoek, bij 5 personen, uitgevoerd naar het effect van deze mix als je die aanbrengt op het getroffen gebied. Gedurende vier weken lang werd er per week een momentopname gemaakt van de situatie en daarbij werden er ook vragen gesteld aan de proefpersonen over de werking ervan tegen jeuk en andere klachten van aambeien.

Uit dit kleine onderzoek bleek dat deze mix, waarbij de ratio 1 op 1 op 1 is, dus van elke stof zit er dezelfde hoeveelheid in, hielp tegen jeuk en bloedingen en kon daardoor de klachten van aambeien verminderen.

De reden waarom deze mix kan helpen is omdat honing een antibacteriële werking heeft.

Zorg voor zachte ontlasting

Als je al last hebt van aambeien kan de toiletgang ontzettend pijnlijk zijn. Vooral als je ontlasting wat harder is. Om de pijn minder te maken kun je ervoor zorgen dat je ontlasting dunner wordt.

Dit kun je doen door veel vezels te eten. Dus vooral groenten en fruit eten en koolhydraten even laten staan.

Daarnaast kun je ook veel water drinken en lijnzaad toevoegen aan je voeding.

Squat als het kan

Het toilet is eigenlijk een heel onnatuurlijke manier van het doen van de nummer 2. Hierdoor is de lijn van de darmen niet optimaal waardoor je ontlasting er eigenlijk ook niet optimaal uit kan. Hierdoor moet je vaak harder drukken dan eigenlijk nodig is.

In andere landen worden ook weleens hurktoiletten gebruikt. Deze zijn optimaal voor het poepen waardoor je veel minder hoeft te drukken. Als het mogelijk is om te squatten tijdens het doen van een grote boodschap kan dit al helpen om de het een stuk aangenamer te maken.

Was je bibs met water

Toiletpapier is droog en niet zacht voor de billen. Als je last hebt van aambeien is de verleiding groot om hard te vegen. Probeer in plaats daarvan je billen met water te wassen. Als je een douche bij de hand hebt, of nog beter een bidet, kan dit het schoonmaakproces na het toiletbezoek een stuk prettiger maken.

Bovendien irriteert dit de huid minder, waardoor de aambei meer rust heeft om uit zichzelf weg te gaan.

Gebruik vochtig toiletpapier

Als het niet mogelijk is om een bidet of douch te gebruiken is vochtig toiletpapier ook een goede optie in plaats van normaal toiletpapier. Het is zachter en veegt prettiger.

Daarnaast is er ook speciaal vochtig toiletpapier te krijgen voor mensen met aambeien, dan is er bijvoorbeeld aloë vera aan toegevoegd.

Veeg niet agressief met veel druk

De neiging om hard te vegen en met veel druk is groot als je last hebt van aambeien. Doe dit niet. Daardoor irriteer je de huid alleen maar en kan de situatie erger worden dan dat hij al is.

Muisdoorn

Muisdoorn heeft een ontstekingsremmende werking en kan daardoor ook helpen tegen de klachten van een aambei. Daarnaast helpt het ook om de aderen sterker te maken waardoor je er minder last van hebt. Daarnaast kun je ook aloë vera gebruiken.

Tips tegen aambeien

Het hebben van aambeien is super vervelend, juist daarom is het belangrijk om te voorkomen dat je ze krijgt of dat je zelfs meer aambeien krijt. Daarom heb ik ook nog een aantal tips om aambeien te voorkomen.

Voorkomen van constipatie

Constipatie is de belangrijkste oorzaak van aambeien. Daarom is het heel belangrijk om te voorkomen dat je last krijgt van constipatie. Alle andere tips zijn een beetje in het verlengde van deze tips.

Veel water drinken

Een van de eerste dingen die je kunt doen om obstipatie te voorkomen is door minimaal een liter water te drinken het liefste zelf twee liter. Dan bedoel ik ook echt water. Koffie en alcoholische dranken tellen niet omdat die je alleen maar uitdrogen.

Andere dranken doen weer een beroep op je darmen, waardoor het effect kleiner wordt. Dus begint de dag en elke maaltijd met een groot glas water om obstipatie te voorkomen.

Eet verse mandarijnen

Mandarijnen zijn hele gezonde vruchten. Er zitten veel vezels in, dat goed is tegen een harde ontlasting, en er zitten flavonoïden in die ervoor zorgen dat de aderen gezond en sterk blijven. Op die manier voorkom je aambeien door constipatie en door zwakke weefsels.

Bewegen

Beweging is erg belangrijk voor het voorkomen van constipatie. Door te bewegen beweeg je ook jouw buikspieren. Daardoor worden darmbewegingen gestimuleerd waardoor de voeding beter door de darmen reist en er geen files ontstaan.

Ik merk zelf dat ik na een half uur tot 40 minuten wandelen wel naar het toilet kan J.

Je hoeft dus niet eens fanatiek te sporten, maar een dagelijkse wandeling van minimaal 30 dertig minuten kan al voorkomen dat ontlasting zich ophoopt in de darmen.

Vezelrijk eten

Keutels zijn verschrikkelijk als je aambeien hebt en worden vaak veroorzaakt doordat mensen niet genoeg vezels eten. Als je liever wit brood, witte pasta en vlees eet dan volkorenproducten, groente en fruit is de kans groot dat je last krijgt van keutels en obstipatie.

Vezels zorgen juist voor een zachtere ontlasting. Daarvoor kun je ook bonen toevoegen aan je avondeten.

Stress verminderen

Stress werkt ook heel goed om de darmbewegingen stop te zetten en obstipatie te veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk om stress te verminderen als je minder of geen last wilt hebben van aambeien.

Stress kun je op meerdere manieren verminderen, namelijk:

spertizalf

Door sport wordt ook het stresshormoon cortisol in het lichaam lager en wordt adrenaline die ook bij stress vrijkomt gebruikt waardoor je er minder last van hebt.

10 Minuten meditatie per dag kan dagelijkse stress al ontzettend verminderen.

Stress is vaak ook een kwestie van niet kunnen voldoen aan gemaakte afspraken of aan (onredelijke) verwachtingen. Daarom is het belangrijk om grenzen te stellen. Als je bijvoorbeeld op het werk taken krijgt die niet bij jouw verantwoordelijkheid horen kun je erop wijzen dat de opdracht niet bij je past en de taak bij een ander hoort. Op die manier worden onredelijke afspraken en verwachtingen niet eens gemaakt.

Daarnaast is stress vaak ook een kwestie van gedachten over de toekomst waar je dan buikpijn van krijgt terwijl alles waarschijnlijk best meevalt en te doen is, als je het maar doet. De manier om ervoor te zorgen dat je in het hier en nu bent en gefocust bent is mindfulness.

Door mindfulness toe te passen wordt stress lager doordat je niet of minder wordt afgeleid door gedachten die je stress bezorgen.

Ga naar het toilet als je de drang voelt

Een andere reden waarom obstipatie, en daardoor aambeien, ontstaan is doordat je niet naar het toilet gaat als je de aandrang voelt. Hierdoor krijgt de ontlasting de kans om aan het eind op te hopen en dikker te worden waardoor het lastiger is om het eruit te krijgen en er meer druk op de aderen rond de anus komt te staan.

Ga daarom naar het toilet als je moet, ook als dit niet in je eigen huis is.

Zit niet langer op het toilet dan 5 minuten

Soms voel je de aandrang, maar het lukt gewoon niet. Je kunt dan wel 30 minuten op het toilet blijven zitten drukken en drukken. Wat je dan eigenlijk doet is de situatie alleen maar erger maken.

Als het niet binnen 5 minuten lukt. Sta dan weer op en loop een stukje daarna lukt het wellicht beter. Een wandeling kan echt wonderen doen.

Druk maximaal 30 seconden per keer

Als je drukt, probeer dan niet continue te drukken maar maximaal 30 seconden per keer. Focus je op het gebruik van je onderste buikspieren.

Medische behandeling van aambeien

Als niets helpt zijn er medische behandelingen om de aambei te laten verdwijnen. Soms wordt er bijvoorbeeld een elastiek om de aambei gebonden zodat deze afsterft en soms wordt hij chirurgisch verwijderd.

Uit ervaringen die op het internet zijn te vinden is het chirurgisch verwijderen vaak vervelender dan de kwaal omdat je dan drie weken lang pijn hebt bij het toiletbezoek.

Er wordt wel onderzoek uitgevoerd naar nieuwe manieren om dat chirurgisch aan te pakken en welke invloed dat heeft op pijn na de operatie, maar de pijn is er nog steeds in meer of mindere mate.

Gelukkig kunnen de meeste vormen wel behandeld worden met zalven en levensstijlveranderingen.

Tot slot…

Aambeien zijn aderen rond de anus die verdraait of opgezwollen zijn en daardoor voor pijn zorgen tijdens nummer 2 op het toilet of voor jeuk zorgen.

Spertizalf is erg populair om aambeien te behandelen omdat het te krijgen is zonder recept. De werkzame stoffen erin, biergist en haaienlevertraan, werken ontstekingsremmend en ondersteunen het herstellend vermogen van de weefsels rond de anus.

Daarbij verlicht het de jeuk en pijnklachten.

Helaas kan het niet de aambei echt wegwerken. Een alternatief voor Spertizalf is een preparaat van honing, olijfolie en bijenwas.

Daarnaast is het ook belangrijk om constipatie tegen te gaan als je van aambeien af wilt komen of als je wilt voorkomen dat je aambeien krijgt. Om constipatie tegen te gaan is het dieet en de levensstijl belangrijk.

Het dieet dient vezelrijk te zijn en het lichaam goed te hydrateren.

De levensstijl moet zo stressloos mogelijk zijn en er moet voldoende beweging in je dag zitten. In ieder geval een wandeling van 30 minuten.

Als je alle tips gebruikt en een preparaat om de pijn van een aambei te verlichten ben je voordat je het weet van je aambeiklachten af.

Bronnen:

http://juke.kedokteran.unila.ac.id/index.php/medula/article/view/425 (man met aambeien)

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-715-brewer's%20yeast.aspx?activeingredientid=715&activeingredientname=brewer%27s%20yeast

+

http://www.hindawi.com/journals/tswj/2006/602698/abs/

Hemorrhoids: From basic pathophysiology to clinical Management, Varut Lohsiriwat, 2012.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21831169

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. In het binnenland van Suriname hebben we een heel goed natuurlijke medicijn tegen aambeien. Het verdwijnt hooguit binnen drie dagen tot 4 dagen. En je bent ook af van aambeien.

 2. Met veel aandacht en belangstelling uw artikel gelezen
  Wat alleen jammer is ,dat een reactie van Anushka uit 19 december 2017,
  niet meer info gaf over een medicijn uit de binnenlanden van Suriname
  Het zou een natuurzijde zijn en hoe fijn om daar achter te komen
  Vr.gr.Johanna

  1. Inderdaad erg jammer, maar de schrijfster heeft niet meer gereageerd.

   Misschien iemand anders (uit Suriname) die hier bekend mee is?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share