Gifstoffen en E-nummers

Laatste Update: 13 augustus 2022

Redenen om E621 (MSG) hoe dan ook te vermijden

E621, oftewel MSG, staat op de bekende lijst met goedgekeurde additieven. Het systeem met E-nummers is een hele lange lijst met additieven die we dagelijks in onze voeding aan kunnen treffen. De lijst met E-nummers is samengesteld door Europese wetenschappers die na onderzoek aangetoond hebben dat de additieven op de lijst geen schade opleveren voor de gezondheid. Dat is inderdaad waar, voor de meeste E-nummers. Maar er staan een aantal op de lijst die een discutabele naam hebben. Eén daarvan is bijvoorbeeld aspartaam, ook wel bekend onder nummer E951.

Een ander berucht E-nummer is E621. Deze staat ook wel bekend als MSG. MSG is een afkorting van MonoSodiumGlutamaat .

In dit artikel vind je alles wat je moet weten over dit additief, wat vaker toegevoegd wordt dan je zult vermoeden.

Vraag iemand of MSG (E621) gevaarlijk is en je krijgt meteen een groot aantal verschillende reacties. Sommige van de meer wetenschappelijk verstandigen onder ons zullen spotten met het idee dat MSG gevaarlijk is of dat het werkelijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Zeker, ze zullen toegeven dat er een paar gevoelige mensen zijn, die hoofdpijn of migraine kunnen krijgen wanneer ze het eten, maar voor de rest van de mensen is MSG eigenlijk niet schadelijk.

Of toch wel?

Ben jij één van de velen die niet geloven dat MSG gevaarlijk is? Of geloof je, net zoals ik, omdat het een nieuwerwetse stof is die in 1908 als additief voor levensmiddelen werd uitgevonden, we van nature moeten wantrouwen en twijfelen aan de veiligheid?

Monosodiumglutamaat of MSG is een smaakverhogend voedingsadditief, dat veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken en ook vaak wordt gevonden in fastfood en in voorverpakte voedingsproducten zoals chips, crackers, soepen en soepmixen, lunchrepen, saladedressings en vele andere producten.

Sommige mensen zeggen dat de consumptie van MSG bijwerkingen en symptomen kan veroorzaken, zoals hoofdpijn, misselijkheid en nog enkele andere symptomen. We zullen later in dit artikel het nog over de bijwerkingen van MSG hebben.

MSG is afgeleid van een aminozuur genaamd glutaminezuur, dat van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals paddenstoelen, Parmezaanse kaas en gefermenteerde sojabonenproducten zoals sojasaus. Glutaminezuur behoort tot een brede categorie van verbindingen genaamd glutamaten, die de bron vormen van een smaak genaamd umami.

Een wijdverbreide en stille moordenaar die slechter is voor je gezondheid dan alcohol, nicotine en veel medicijnen en die nu waarschijnlijk in je keukenkastje aanwezig is.

"Het" is monosodiumglutamaat (MSG) een smaakversterker die bekend is als een toevoeging aan Chinees eten, maar eigenlijk wordt toegevoegd aan duizenden voedingsmiddelen die jij en je gezin regelmatig eten, vooral als je vaak bewerkt voedingsmiddelen of voedsel in restaurants eet.

MSG is één van de slechtste voedingssupplementen die er op de markt aanwezig is en wordt gebruikt in ingeblikte soepen, crackers, vleeswaren, saladedressings, diepvriesmaaltijden en nog veel meer. Het wordt gevonden in je lokale supermarkt en in veel restaurants, in de kantine op de school van je kinderen en verbazingwekkend genoeg zelfs in babyhapjes en zuigelingenvoeding.

MSG is meer dan alleen een kruid zoals zout of peper, het verhoogt de smaak van voedsel, geeft vleeswaren en diepvriesmaaltijden smaak en geur, maakt saladedressings lekkerder en ingeblikt voedsel minder flauw.

Terwijl de voordelen van MSG voor de voedingsindustrie eigenlijk vrij duidelijk zijn, zou dit voedseladditief langzaam en stilletjes aan grote schade aan je gezondheid kunnen veroorzaken.

Wat is MSG nou precies?

Al in 1908 werd monosodriumglutamaat 'uitgevonden', of eigenlijk 'gevonden'. De uitvinder was Kikunae Ikeda, een Japanse man die de natuurlijke smaakversterkende stof van zeewier identificeerde.

Met behulp van deze stof konden ze het door de mens gemaakte additief MSG creëren en hij en een partner begonnen samen het bedrijf Ajinomoto dat nu de grootste producent van MSG ter wereld is en tegenwoordig trouwens ook medicijnen produceert.

Chemisch gezien bestaat MSG ongeveer voor 78% uit glutaminezuur, 21% uit natrium en tot 1% uit verontreinigende stoffen.

Het is een misvatting dat MSG een smaakmiddel of een middel is om vlees mals mee te maken. In werkelijkheid heeft MSG heel weinig smaak, maar als je MSG eet, denk je dat het eten dat je eet meer eiwitten heeft en dus beter smaakt. Het houdt eigenlijk met de bekende vijfde basissmaak umami je tong voor de gek.

Umami is de smaak van glutamaat, dat een smakelijke smaak is in veel Japanse voedingsmiddelen, spek en ook in het giftige voedseladditief MSG. Het is vanwege umami dat voedsel met MSG voor de meeste mensen een vollere en lekkerdere smaak heeft, dan levensmiddelen zonder dat.

Het ingrediënt werd pas na de Tweede Wereldoorlog wijdverspreid toen het Amerikaanse leger zich realiseerde dat vanwege de MSG de Japanse rantsoenen veel lekkerder waren dan de Amerikaanse versies.

In 1959 bestempelde de American Food and Drug Administration MSG als "veilig" en sindsdien is dat zo gebleven. Toch is het veelzeggend dat 10 jaar later een conditie bekend als het "Chinese restaurant complex" werd ontdekt. Bij deze aandoening ervaren vele mensen na het eten van MSG bijwerkingen zoals gevoelloosheid en hartkloppingen.

Redenen om E621 (MSG) te vermijden

Vandaag de dag wordt dat syndroom ook wel het "MSG Symptom Complex" genoemd dat de Food and Drug Administration (FDA) wel als "korte termijnreacties" van MSG identificeert.

Waarom worden aromaversterkers toch zo veel in ons voedsel gebruikt?

Simpel gezegd is het de taak van smaakversterkers om flauw, smaakloos en slecht voedsel een heerlijke smaak te geven.

Het is een kleurloos, geurloos poeder dat zeer goedkoop is en daarom is het ook zo makkelijk voor chefs, koks en voedselproducenten om echte ingrediënten hiermee te vervangen.

Is dat dan niet de omgekeerde wereld? Waarom zit er geen echt voedsel in ons eten?

Waarom is MSG zo gevaarlijk?

Eén van de beste overzichten van de echte gevaren van MSG komt van dr. Russell Blaylock, een gecertificeerde neurochirurg en auteur van Excitotoxins: The Taste that Kills. Daarin legt hij uit dat MSG een excitotoxine is, wat betekent dat het je cellen overexciteseert tot het punt van schade of de dood en waardoor er in verschillende mate schade aan de hersenen wordt veroorzaakt - en mogelijk zelfs leerstoornissen, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Lou Gehrig en nog veel meer aandoeningen kan veroorzaken.

Een deel van het probleem is ook dat glutaminezuur dezelfde neurotransmitter is, die je hersenen, het zenuwstelsel, de ogen, de alvleesklier en andere organen gebruiken om bepaalde processen in je lichaam te initiëren. Zelfs de autoriteiten zeggen:

"Onderzoeken hebben aangetoond dat het lichaam glutamaat, een aminozuur, gebruikt als zenuwimpulsenzender in de hersenen en dat er ook glutamaat-responsieve weefsels in andere delen van het lichaam zijn."

Een abnormale functie van glutamaatreceptoren is gekoppeld aan bepaalde neurologische ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Huntington. Injecties met glutamaat bij laboratoriumdieren hebben geleid tot schade aan de zenuwcellen in de hersenen.

Hoewel de autoriteiten beweren dat het consumeren van MSG in voedsel deze ziekeffecten niet veroorzaakt, beweren veel andere deskundigen iets anders.

Er zijn talrijke glutamaatreceptoren gevonden, in zowel het elektrische geleidingssysteem van je hart als in de hartspier zelf. Dit kan schadelijk zijn voor je hart en kan zelfs plotselinge sterfgevallen, zoals die soms bij jonge atleten wordt gezien, veroorzaken.

Wanneer er een overmaat van additieven zoals MSG, gehydrolyseerde eiwitten, soja-eiwit, natuurlijke aroma's, natriumcaseïnaten en aspartaten uit aspartaam ​​ worden gegeten, worden de glutamaatreceptoren overgestimuleerd en waardoor er hartritmestoornissen kunnen ontstaan.

Als de magnesiumniveaus laag zijn, zoals we vaak bij atleten zien, zijn de glutamaatreceptoren zo gevoelig dat zelfs lage niveaus van deze excitotoxinen kunnen leiden tot hartritmestoornissen en de dood.

Veel andere nadelige effecten worden ook gekoppeld aan regelmatig gebruik van MSG:

 • zwaarlijvigheid
 • schade aan de ogen
 • hoofdpijn
 • vermoeidheid en desoriëntatie
 • depressie

Bovendien erkent zelfs de FDA dat "korte termijnreacties", ook wel bekend als het MSG Symptom Complex, bij bepaalde groepen mensen, namelijk diegenen die "grote hoeveelheden" van MSG eten of diegenen met astma kunnen optreden.

Symptomen van het MSG Symptom Complex kunnen de volgende omvatten:

 • doof gevoel
 • brandend gevoel
 • tintelingen
 • pijn in het gezicht
 • pijn op de borst of ademhalingsproblemen
 • hoofdpijn
 • misselijkheid
 • verhoogde hartslag
 • slaperigheid
 • zwakheid

Niemand weet zeker hoeveel mensen er "gevoelig" kunnen zijn voor MSG, maar onderzoeken uit de jaren zeventig suggereerden dat 25% tot 30% van de bevolking gevoelig is voor MSG. Aangezien het gebruik van MSG sinds die tijd dramatisch is uitgebreid, wordt er nu geschat dat tot 40% van de bevolking hiervan last zal hebben.

MSG en de rol ervan bij een voedselverslaving

Ondanks de gevaren van MSG voor de consument, wordt het toch nog steeds veel gebruikt in de voedingsindustrie. Waarom? Omdat het een belangrijke rol speelt bij het verkrijgen en het behouden van consumenten die namelijk verslaafd zijn aan voedingsstoffen met een lage voedingswaarde en veel calorieën. MSG triggert een reactie van honger bij degenen die het gebruiken, maar die honger is aanhoudend en niet te verzadigen, zelfs niet wanneer een persoon veel eet. Dit kan leiden tot chronisch overeten, meestal van producten die nog meer MSG bevatten en zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Aangezien andere kunstmatige ingrediënten, zoals hoge fructose maïs siroop meestal ook verslavend zijn, is het niet verwonderlijk dat twee van de drie volwassenen in Amerika overgewicht hebben of last hebben van obesitas.

Hoe kun je bepalen of er MSG in je voedsel zit?

Voedselfabrikanten zijn niet stom en ze hebben ook wel in de gaten dat mensen zoals jij willen voorkomen dat ze dit voedseladditief eten. Denk je dat ze daarop reageren door het MSG uit hun producten te verwijderen? Nou, een paar fabrikanten hebben dit misschien gedaan, maar de meesten van hen hebben geprobeerd om hun etiketten "op te schonen". Met andere woorden, ze probeerden het feit te verbergen dat MSG een ingrediënt is, dat in hun product zit. Hoe ze dit doen? Door namen te gebruiken die jij nooit met MSG zou associëren.

Het is verplicht dat voedselproducenten het ingrediënt "monosodiumglutamaat" op hun voedseletiketten vermelden, maar ze hoeven ingrediënten zoals glutaminezuur niet te noemen, hoewel dit eigenlijk het belangrijkste bestanddeel van MSG is. Er zijn meer dan 40 gelabelde ingrediënten die glutaminezuur bevatten, maar die jij nooit in verband met MSG zou brengen. Plus dat in sommige voedingsmiddelen het glutaminezuur pas wordt gevormd tijdens de verwerking en ja, dat staat niet op de etiketten.

3 manieren om MSG in je voedsel te vermijden

Het vermijden van MSG is moeilijker dan het klinkt. Tuurlijk is het gemakkelijk om gewoon niet meer bij Aziatische buffetrestaurants te gaan eten en dat is ook een goede eerste stap. Maar als je vermoedt dat jij of iemand waarvan je houdt gevoelig is voor MSG of als je het om andere redenen wilt vermijden (en er zijn tal van goede redenen), dan moet je je ervan bewust zijn dat MSG uit hele onverwachte bronnen kan komen.

 1. E621 vermijden: Weet wat je koopt

Zodra je besluit om MSG volledig te willen vermijden, moet je eigenlijk de manier waarop je boodschappen doet veranderen. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je gewoon niet meer moet eten. Misschien eet je al veel voedingsmiddelen van dit lijstje niet meer, maar als dat nog wel het geval is, moet je echt stoppen met de volgende dingen te kopen.

Dit is geen hele uitgebreide lijst, maar het geeft je wel een idee waarmee je extra voorzichtig moet zijn:

 • Zeer bewerkt, smakelijk (zoutig) snack-eten
  • chips met een smaakje
  • geroosterde zoutjes
  • geroosterde noten
 • Bouillons
  • kippenbouillon (alle kippenbouillon bevat van nature glutamaat, ook al is er geen MSG aan toegevoegd)
  • runderbouillon
  • niet-organische groentenbouillon
  • bouillonblokjes (kip of rundvlees)
 • Soepen
  • instant soep met bouillons (noodlesoep, kippensoep, groentesoepen)
  • roomsoepen (paddenstoelen, kip, selderij enz.)
  • instant soepmixen
 • Gemaksvoedsel
  • noedels
  • diepvriesmaaltijden
  • smaakversterkers
  • saladedressings (je kunt makkelijk je eigen dressing maken toch!)
 1. E621 vermijden: Leer de andere namen voor MSG

Een andere reden dat MSG zo moeilijk kan worden gedetecteerd, is dat het niet altijd wordt genoemd zoals jij dat zou verwachten. Als je "monosodiumglutamaat" op de ingrediëntenlijst zou zien staan, zal je het natuurlijk vermijden. Dat is makkelijk. Maar er zijn nog zoveel andere namen voor ingrediënten die zeer vergelijkbaar zijn met MSG en die ook soortgelijke reacties kunnen veroorzaken. Als je net begint met het in de gaten houden van je dieet moet je vooral op de volgende woorden letten:

 • gehydrolyseerd plantaardig eiwit
 • gistextract
 • soja-extract
 • gehydrolyseerd gistextract

Bovenstaande lijst bevat de meest voorkomende ingrediënten die MSG bevatten, maar er zijn er echt nog heel veel meer. De lijst is lang en uitgebreid dus maak anders wat notities, zodat je het toch kunt vermijden in de winkel.

 1. E621 vermijden: Wees voorzichtig als je uit eten gaat

We hebben de Aziatische buffetrestaurants al besproken en je bent je er waarschijnlijk al van bewust dat er in deze keuken erg veel MSG wordt gebruikt. Maar het was je misschien nog niet bekend dat eigenlijk de meeste andere buffetrestaurants ook MSG of soortgelijke conserveermiddelen gebruiken. De meeste familievriendelijke restaurants met grote buffetten maken gebruik van MSG. Als je vermoedt dat je gevoelig bent voor MSG, zorg dan ervoor dat de volgende keer dat je een groot buffet bezoekt je hieraan denkt. Als je binnen een paar uur na het verlaten van het restaurant een migraine aanval of misselijkheid ervaart, weet je dat je waarschijnlijk de volgende keer beter een ander restaurant kunt bezoeken.

Afgezien van grote buffetten, kunnen zelfs reguliere menu-items een mijnenveld zijn voor mensen die gevoelig voor MSG zijn. De volgende items moeten allemaal met mate worden gegeten:

 • salades met dressings
 • zwaar gekruide frietjes
 • soepen (ze zijn bijna altijd op basis van bouillon)
 • zwaar gekruid en gepaneerd vlees
 • sommige pastasauzen

Nu je weet dat MSG zo vaak in restaurants gebruikt wordt, moet je wel twee keer nadenken voordat je bestelt. Er zijn natuurlijk ook veel goede restaurants, die wel vers en gezond voedsel serveren. Het is geweldig om deze te ondersteunen, vooral omdat je nu weet dat je daar alles veilig kunt eten.

Tot slot ...

Als voedsel wordt bewerkt, kan men er over het algemeen van uitgaan dat het MSG (of één van de pseudo-ingrediënten) bevat. Dus als je je vasthoudt aan een dieet vol gezonde verse en volkoren producten, kun je er vrijwel zeker van zijn dat je deze toxine kunt vermijden. Een andere plaats waar je alert moet zijn op MSG is in restaurants. Je kunt de serveerster vragen welke gerechten op het menu geen MSG bevatten en verzoeken of ze geen MSG aan je maaltijd willen toevoegen, maar de enige plaats waar je er helemaal zeker van kunt zijn dat er ook echt niets wordt toegevoegd aan je maaltijden, is natuurlijk je eigen keuken. Om helemaal zeker van je zaak te zijn, moet je ook weten naar welke ingrediënten je op een verpakking van een voedingsmiddel moet zoeken.

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5938543/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34749341/

http://fr.wikipedia.org/wiki/Glutamate_monosodique

http://glutamate.org/safety/myths-versus-facts-about-msg-side-effects/

http://www.express.co.uk/life-style/health/672122/msg-consumption-wheezing-facial-tingling-side-effects-monosodium-glutamate

http://www.eatthis.com/side-effects-of-msg-increased-appetite-weight-gain-and-more

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wat een bullshit, glutamaat is gewoon een aminozuur, zit in alle eiwitten die je eet maar komt pas na digestie beschikbaar, in maag, dunne darm, maar daar zitten geen smaakpapillen. Zou niet weten waarom je dan glutamaat niet zou moeten eten, great flavour.

  1. Dag Elwin, klopt helemaal! glutamaat waarvan 78% uit glutaminezuur. Alhoewel voor het stofje MGS mononatriumglutamaat (E621) genetisch gemodificeerde organismen worden gebruikt. Waardoor het een niet natuurlijk glutamaat is in tegenstelling tot het van nature aanwezige glutamaat in groenten zoals tomaten, uien, kool, doperwten, spinazie, champignons en broccoli. Je lichaam herkent deze MGS als een natuurlijk glutamaat en neemt E621 dan ook prima op in de maag. Het versterkt als het ware de smaak van het gerecht waaraan E621 is toegevoegd. Helaas hebben resultaten van zowel dier- als mensstudies aangetoond dat toediening van zelfs de laagste dosis MSG toxische effecten heeft (met name neurologisch). Resultaten van deze studie vind je hier:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5938543/

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

6 Shares
Tweet
Pin6
Share