• De houdbaarheidsdatum van voedsel

De houdbaarheidsdatum van voedsel

2014-09-07T10:38:02+01:00september 7th, 2014|Voedingsadvies|2 Reacties

Laatste update: door

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De houdbaarheidsdatum van voedsel

Als je je koelkast controleert, check je natuurlijk eerst de houdbaarheidsdatum. Als het voedsel over de datum is, belandt het meestal direct in de afvalemmer. Maar wist je dat dit in veel gevallen helemaal niet nodig is?

Voedsel wat over de datum is hoeft nog helemaal niet bedorven te zijn, maar dat hangt van het soort eten af en de soort datum die op de verpakking vermeldt staat. Jazeker, in sommige gevallen is de datum een harde houdbaarheidsdatum, maar in veel gevallen is het alleen maar een advies.

Hoe dit allemaal in elkaar steekt, lees je verderop!

De bedoeling van de houdbaarheidsdatum

Dat is natuurlijk duidelijk: De houdbaarheidsdatum op een verpakking heeft als doel om jou, als consument, te informeren over de houdbaarheid van een product. Voor alle duidelijkheid: Het betreft altijd een voorspelde datum. Aangezien dit een voorspelling is, wordt er door de fabrikant een ruime marge ingebouwd. Met deze marge in acht genomen, bepaalt de fabrikant de uiteindelijk datum en wordt deze op de verpakking gezet. Het is dus een manier om de eindgebruiker te informeren.

Maar dat is beslist niet het hele verhaal. Er steekt veel meer achter.

Fabrikanten gebruiken deze vervaldatum ook om hun verantwoordelijkheid door te schuiven naar de consument.

Als jij een gekocht product te lang bewaart en op gaat eten als de houdbaarheidsdatum al verstreken is waardoor je een voedselvergiftiging oploopt, dan ben je zelf aansprakelijk hiervoor.

De fabrikant heeft immers aangegeven wat de uiterste datum is. Aan de andere kant, als ditzelfde gebeurt voordat de vervaldatum verstreken is, dan kan de fabrikant wel degelijk hiervoor aansprakelijk gesteld worden.

Ook voor de supermarkten is de houdbaarheidsdatum een belangrijk houvast. Volgens de wet mag er geen voedsel verkocht worden waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is, tenzij dit heel duidelijk aangegeven wordt. Dit om te voorkomen dat de supermarkten producten in de schappen laten staan, zodat onwetende en onoplett