Last van hoofdpijn? Dat kan niets anders dan een hersentumor zijn. Of ben je geconstipeerd? Dan moet het wel darmkanker zijn. Ben je misselijk? Misschien lijd je wel aan een hartaanval!
Veel hypochonders zal dit bijzonder bekend in de oren klinken.
Hoewel maar weinig mensen van het woord ''hypochondria'' gehoord hebben, is het toch een veel voorkomende kwaal. Bijna iedereen heeft tot op bepaalde hoogte last van deze aandoening. Mensen hebben een steeds grotere argwaan wat betreft gezondheid en eigenlijk is dat ook niet gek. De media bombardeert ons immers met allerlei berichten over ziekten en aandoeningen. Kortom, we worden bijna elke dag geconfronteerd met mogelijke doodsoorzaken die samenhangen met onze gezondheid. Natuurlijk is het wel zo dat sommige mensen hier een stuk gevoeliger voor zijn.
Hoewel dit vaak wel gedacht wordt, is hypochondria geen mentale aandoening, maar is het eerder een irrationele reactie op bepaalde symptomen. Vaak hebben we het idee dat mensen zich aanstellen of juist extra aandacht willen, terwijl dit in werkelijkheid helemaal niet zo is.
Natuurlijk is er geen enkele arts die je kan vertellen dat je 100% gezond bent, nu en in de toekomst. Dit zorgt voor veel mensen met hypochondria juist voor een echte nachtmerrie. Mensen die aan deze aandoening lijden, zijn ook geneigd veel vaker een afspraak te maken bij de huisarts omdat ze het idee hebben dat er sprake is van een lichamelijke aandoening, ook al zijn er geen enkele symptomen te bekennen of zijn deze helemaal niet gerelateerd aan een eigenlijke ziekte. Ze maken zich dan ook vaak onnodig zorgen over aandoeningen die ze simpelweg niet hebben.
Hypochonders staan er echter als het ware op te wachten om gediagnosticeerd te worden met ziekten waarvan ze de verdenking hebben dat ze er onder lijden. Hierdoor ervaren mensen met hypochondria relatief normale ongemakken vaak intenser dan andere mensen deze ervaren, wat soms kan resulteren in echte paniekaanvallen. Zo is er ook menigeen huisarts die heeft meegemaakt dat deze patiënten letterlijk kwaad worden als ze niet gediagnosticeerd worden met een ziekte.
Eén van de factoren die in grote rol speelt in de ontwikkeling van hypochondria, is dat we steeds berichten onder de neus krijgen dat we wellicht ziek zouden kunnen zijn. Dit is met name te wijten aan het overheidsbeleid om mensen meer bewust te maken van symptomen die gerelateerd zouden kunnen zijn aan een ernstige ziekte. Op deze manier wordt vrijwel iedereen getraind om te denken als hypochonder, het houdt namelijk in dat alleen omdat we ons prima in orde voelen, dit niet betekent dat we helemaal gezond zijn. Hypochondria treft dan ook ongeveer 5% van de bevolking.
Maar hoe kun je nou het beste omgaan met hypochondria? In dit artikel deel ik verschillende tips met je om je eigen hypochonder zo goed mogelijk onder controle te houden.
Laten we beginnen...
Blijf uit de buurt van het internet
Zodra je een eerste symptoom opmerkt, ben je er vaak als de kippen bij om zelf een eerste diagnose online te stellen. Google staat jammer genoeg echter niet bekend als de meest betrouwbare bron. Heb je bijvoorbeeld maagpijn, dan zou je al gauw tot de conclusie kunnen komen dat je slokdarmkanker hebt. Aan de andere kant is een maagzweer ook een mogelijkheid. Maar wat als het het eerste is?
Voor veel mensen is het grootste gevaar niet de diagnose, maar de angst en paniek die gepaard gaan met het bezoeken van zulke sites. Sommige mensen besteden al gauw zoveel tijd op zulke websites, dat hun dagelijkse leven eronder begint te lijden.
Sommige hypochonders worden hierdoor zelfs helemaal geconsumeerd en worden steeds paniekeriger. Iemand die hier erg gevoelig voor is, doet er beter aan om online bronnen geheel te vermijden. Zeker omdat de informatie hierop sowieso al niet erg accuraat is.
Blijf trouw aan één huisarts
Wat voor de meeste hypochonders ook helemaal niet nuttig is, is om steeds van huisarts te wisselen. Veel mensen met hypochondria hebben juist wel deze neiging, omdat ze graag een second opinion willen en vermoeden dat zijn reguliere huisarts bepaalde informatie van een achterhoudt. Door vaak van arts te wisselen, heb je echter een grotere kans op verschillende diagnoses en krijg je bovendien te maken met verschillende en onnodige test. Dit resulteert in nog meer verwarring en onzekerheid.
Vind dus een huisarts die je vertrouwt en blijf hierbij. Probeer ook een goede relatie met je huisarts op te bouwen. Wees daarom ook open en eerlijk over de uitdagingen waar je mee te maken hebt als hypochonder. Hierdoor is je arts vaak beter in staat je te ondersteunen en je te helpen om symptomen te zien voor wat ze echt zijn.
Bovendien is het belangrijk dat er geen enkele arts bestaat die helemaal perfect is en alles kan oppikken, en bovendien is er niemand die de toekomst kan voorspellen en je nu al kan vertellen of en wanneer je ziek wordt.
Hou op jezelf te diagnosticeren
Probeer je obsessief je hartslag te meten? Heb je thuis een apparaat om je bloeddruk op te nemen? Neem je ook elke dag je temperatuur op?
Probeer al deze medische apparatuur uit je huis te bannen. Probeer je focus te verleggen op iets anders dan je gezondheid, uiteindelijk zal dat je gezondheid en je productiviteit ten goede komen. Het is wellicht moeilijk om de controle los te laten, maar je maakt jezelf hier alleen maar gekker mee en staat toe dat je aandoening een veel grotere rol kan spelen in je leven.
Zorg voor voldoende steun
Voor hypochonders is het heel erg belangrijk om contact te leggen met mensen die soortgelijke problemen ervaren. Zo kun je bijvoorbeeld tips delen over hoe je het beste met de aandoening kunt omgaan, maar ook kun je troost en een luisterend oor bieden en elkaars vragen beantwoorden. Bovendien helpt het heel erg om te weten dat je niet de enige bent.
Blijf in beweging
Door in beweging te blijven , help je stress te bestrijden en ga je depressie en angstgevoelens tegen. Het is helemaal niet nodig om een intense sport beoefenen, maar bijvoorbeeld zwemmen of de hond uitlaten, of zelfs lekker tuinieren zorgen voor allerlei positieve hormonen die de symptomen van hypochondria verlichten. Stress heeft een versterkend effect op je symptomen en draagt bovendien bij aan allerlei andere gezondheidsproblemen. Sport en beweging helpt je daarentegen te ontspannen.
Gedragstherapie
Gedragstherapie heeft als doel om een bepaald gedrag te herkennen en te stoppen, indien dit gedrag gekoppeld is aan bepaalde angstgevoelens. Ook kan het als doel hebben om bepaalde angsten direct te confronteren en hiermee te leren omgaan. Zo worden patiënten die bang zijn om naar ziekenhuizen te gaan, omdat ze denken hiervan kanker te kunnen krijgen, door gedragstherapeuten juist meegenomen naar deze ziekenhuizen om te laten zien dat er niets is om bang voor te zijn. Mensen die bang zijn om te gaan joggen, omdat ze denken dat ze hierdoor een hartaanval kunnen krijgen, worden er juist toe aangezet om meer te bewegen.
Onderzoek heeft aangetoond dat gedragstherapie zeker effectief is bij hypochonders, maar het kan wel tot twintig sessies duren om een significant resultaat te zien. Door middel van gedragstherapie leren mensen om objectiever naar dingen te kijken. En dat is maar goed ook, want veel hypochonders hebben al 10 artsen bezocht die hen allemaal hetzelfde hebben verteld, namelijk dat er niets met hen aan de hand is. Voor hypochonders is het daarom ook belangrijk om te leren vertrouwen op anderen. Gedragstherapie kan hierbij ook uitkomst bieden.
Tot slot...
Hoewel hypochondria een stuk minder ernstig lijkt dan sommige andere aandoeningen, is het voor het individu zelf zo ernstig dat het een significant effect kan hebben op hoe iemand zijn leven leidt. En ondanks dat 5% van de bevolking last heeft van deze aandoening, is het toch nog zwaar onderbelicht en voor de meesten geheel onbekend,
Als jij je in het bovenstaande plaatje herkend, weet dan dat je niet alleen bent en ook niet geestelijk ziek bent. Door de bovenstaande strategieën te volgen, kun je hiermee leren omgaan. Zorg er ook voor dat je je familie en vrienden inlicht, zodat je een netwerk van steun kunt opbouwen EN zodat mensen gemakkelijker begrip kunnen opbrengen voor je soms - in hun ogen onbegrijpelijke - gedrag.
Lijd jij zelf aan hypochondria of ken je iemand met deze aandoening en heb je zelf tips op opmerkingen? Of heb je bovenstaande tips met succes gevolgd? Laat het dan weten in de comments!
Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Ik weet van mezelf dat ik een hypochonder ben. Ben doir allerlei artsen onderzocht. Zou niet meer weten wat ik nog meer zou moeten.
Het is verschrikkelijk om iedere keer weer te denken dat he eenberbstige ziekte onder de ledenbhebt. Het leven wordt er niet leuker op.
Kinderen, familie, vrienden kunnen me niet geruststelken.
Wat is de beste manier om hier overheen te komen???????
Ik weet van mezelf dat ik een hypochonder ben. Ben doir allerlei artsen onderzocht. Zou niet meer weten wat ik nog meer zou moeten.
Het is verschrikkelijk om iedere keer weer te denken dat he eenberbstige ziekte onder de ledenbhebt. Het leven wordt er niet leuker op.
Kinderen, familie, vrienden kunnen me niet geruststelken.
Wat is de beste manier om hier overheen te komen???????