Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem tips

Laatste Update: 21 september 2021

Tips om jeuk afkomstig van eczeem te stoppen

Hoe moeilijk is het om te stoppen met krabben wanneer je eczeem hebt, toch niet moeilijk? Nou diegene die niet weten hoe vervelend eczeem is en hoe erg het kan jeuken mag het duidelijk zijn dat het erg lastig is.

Bij mensen met eczeem is jeuk één van de symptomen. De andere symptomen waaraan je eczeem kunt herkennen zijn een rode huid en in sommige gevallen is die ook schilferig. Vooral mensen met een droge huid kunnen sneller last krijgen van eczeem en de jeuk dan mensen met een vettere huid.

Wanneer we een kleine irritatie hebben aan ons lichaam ontstaat er een natuurlijk reactie waardoor je automatisch zonder na te denken begint te krabben. Dit proces blijf je natuurlijk herhalen, helemaal omdat de jeuk na het krabben vaak direct over is. Het geeft in ieder geval een gevoel van opluchting.

Bij eczeem klachten is het een compleet anders verhaal. De huid waar de eczeem klachten zich bevinden jeukt eigenlijk constant. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke reactie waardoor we gaan krabben, alleen de jeuk gaat dan niet altijd weg. Hierdoor begin je de jeuk vaak meer te vervangen met de pijn van te veel krabben. Pijn is voor sommige mensen te verkiezen boven jeuk, toch is dit erg zonde.

Blijven krabben

Het vervelende van eczeem is, is dat door het krabben de klachten niet minder worden maar eigenlijk een heel stuk erger worden. Tevens zal je huid extra beschadigd raken waardoor eczeem klachten weer erger worden. Iedereen die eczeem heeft weet dat het “niet krabben” principe enorm belangrijk is om de klachten niet te verergeren.

Helaas is gaat dit compleet tegen ons “instinct” in, aangezien de jeuk ons lichaam automatisch denkt aan krabben. Het krabben gebeurt volkomen onbewust. Daarbij kunnen psychologische factoren, zoals stress ervoor zorgen dat je soms zelfs gaat krabben zonder dat je last hebt van jeuk.

Wordt bewust van het krabben

Om het krabben te stoppen is het van belang dat je er bewust van wordt dat je niet automatisch gaat krabben wanneer je erge jeuk hebt. In plaats van het krabben heb je een andere “automatische” reactie nodig zonder er over na de denken.

Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het in de praktijk helaas niet. Hieronder staan een aantal handige tips waardoor eczeem jeuk direct sterk vermindert, waardoor je ook niet meer hoeft te krabben. Pas de onderstaande tips toe op het moment dat je merk dat het gaat jeuken. Zorg dat dit (in plaats van het krabben) een automatische reactie wordt.

Eczeem anti-jeuk tips

 

Koude handdoekjes

Plaats koude handdoekjes op de jeukende huid. Vochtige washandjes zijn vaak al voldoende om de jeuk direct een stuk te verminderen. Voel je de jeuk opkomen. Loop dan naar de badkamer (of beter: heb een washandjes klaar liggen) maak een washandje vochtig met koud water en plaats deze direct op de huid waar het begint te jeuken.

Resultaat: verminderde jeuk!

Hou je huid vochtig

De huid van eczeempatiënten is vaak erg droog. Een droge huid kan vrij snel geïrriteerd raken waardoor jeuk een automatische reactie is. Heb je eczeem? Dan zou je eigenlijk altijd een hydraterende creme bij je moeten hebben om directe jeuk en klachten te “kalmeren”.

Hou je huid constant vochtig waardoor de kans op irritatie direct afneemt!

Lange termijn tips tegen eczeem jeuk

Knip je nagels

De eerste tip is misschien wel direct de doorslaggevende tip. Hoe groter je nagels zijn, hoe erger jij je huid beschadigd wanneer je toch ongemerkt gaat krabben. Wanneer je nagels kort zijn geknipt kunnen ze eigenlijk niet veel schade meer aanrichten. Als ware wrijf je dan alleen maar op de plekken waar het jeukt.

De kans is dan ook veel groter dat je een van de twee bovengenoemde tips gebruikt om de jeuk te stoppen omdat het "krabben" niet meer effectief is.

Comfortabele kleding

Nog een belangrijke onderdeel van “stop het krabben” is dat men vergeet dat wanneer je comfortabele kleding draagt de kans op jeuk enorm vermindert wordt. Draag alleen stoffen die prettig aanvoelen voor de huid.

Een wollen trui kan erg mooi zijn en veel warmte bieden in de winter, maar de jeuk door eczeem wordt “instant” geprikkeld door de stof. Zelfs voor mensen zonder eczeemklachten kan een wollen trui ontzettend jeuken.

Goede huidverzorging

Het eczeem wegwerken is natuurlijk de beste kans om de jeuk ook weg te werken. Het verzorgen van de huid en het hebben van een goede routine om de huid goed te hydrateren zodat je gedurende de dag minder vaak hoeft in te grijpen is dan van belang. Bij het ochtend ritueel met douchen of badderen moet je met de volgende zaken rekening houden:

 1. Niet te heet douchen.
 2. Gebruikmaken van een zeep voor de gevoelige huid.
 3. De huid deppen met de handdoek in plaats van vegen.
 4. De huid hydrateren na het douchen.

Trigger achterhalen

Eczeem en jeuk kan getriggerd worden door onder andere bepaalde stoffen. Om de jeuk en het eczeem te verminderen is het belangrijk om de trigger te achterhalen. Houd daarom bij met welke stoffen je in aanraking bent geweest zodat je die kunt koppelen aan een opleving van eczeem.

Goed dieet

Ook het dieet dat je hebt is van invloed op de mate van eczeem en dus ook de jeuk die je hebt. Eczeem wordt vaak veroorzaakt door een trigger en een ontstoken reactie. De trigger kan voeding zijn en ook de ontstekingsreactie kan door voeding worden beïnvloed. Ga daarom met een voedingsdagboek na welke voeding bij jou voor een opleving van eczeem zorgt en probeer die uit je dieet te schrappen.

Daarnaast kun je het beste suikers en transvetten laten staan omdat die vaak bijdragen aan ontstekingen in het lichaam.

Lees meer: Eczeem blog

Tot slot...

Jeuk van eczeem is ontzettend vervelend en er zijn maar een paar manieren om deze jeuk direct te verlichten, namelijk door hydratatie en door verkoeling. Het beschadigen van je huid door krabben kun je voorkomen door je nagels kort te knippen en dit vergroot ook de kans dat je de andere technieken gebruikt om van de jeuk af te komen.

Wil je meer tips tegen eczeem? Download dan het gratis e-book boordevol tips. 95 procent van de mensen die het boek hebben gedownload zijn super tevreden met de tips die erin staan. 

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik wil graag nog iets toevoegen met mijn 35 jaar aan constitutioneel eczeem ervaring. Koelen met handoekjes niet doen! Om twee redenen. 1 het koelen verlicht zeker maar daarna gaat je lichaam zich weer opwarmen en heb je twee keer zo veel jeuk. Reden twee is dat water de huid uitdroogt en dit moet je juist zien te voorkomen.
  Tip vijf mbt de hydraterende creme, zorg dat deze geen alcohol of parfum bevat, want ook dan krijg je een averechts effect (droogt uit).

  1. Ik heb nu pas sinds eind augustus 2016 eczeem op bijde armen
   eerst links na een week rechts
   mijn ervaring tot nu is zalfjes plakkerige toestand en zo op
   Maar ben er nu achter dat als je heet water gebruikt dat zo heet is
   dat het pijn doet is de jeuk over is makelijker dan zalfjes
   Dit maar een paar sec aanhouden
   misschien geeft je lichaam pijn de voorkeur en kan het niet ook
   jeuk geven

 2. ja t klinkt misschien gek,maar ik werd ook gek van de jeuk. wat ik doe is,wat afgeraden werd,zo heet mogelijk douchen,met een schoon schuursonsje de plekken flink scrubben en!! helemaal insmeren met tijgerbalsum. eerst brand t als de hel,maar alles beter dan de jeuk. Daarna koelt t enorm en houd tegelijkertijd mn huid vettig. sinds ik dit doe,zijn de plekken bijna hersteld en reken maar! ik zat onder. armen benen rug.

  1. Dankjewel dat je dit met ons wilde delen, Trudy. Wordt erg op prijs gesteld.

   Zijn er meer lezers die deze methode toepassen?

   1. Jammer genoeg is voor mij het super heet douchen ook een ecstase... Mijn dermatoloog raad het echter wel sterk af... Ik doe het super heet douchen alleen als ik op het punt van huilen sta van de jeuk en de jeukstillende zalfjes en crémepjes niet willen werken...(of als ik niet kan slapen van de jeuk voor de zoveelste nacht)

    Ik merk wel dat de flare-ups van de jeuk hierdoor veel langer aanhouden, maarja.. liever 3 dagen langer heet douchen dan 1 dag jezelf (letterlijk) kapot krabben.

    1. Hoi ik vind heg super rot voor k heb het zelfde al Mn hele leven ik even zeggen op jou reactie dat ik voel dat ik er niet alleen voor sta dankjewel

 3. Hi,

  Ook ik heb extreem veel last van exceem. Ik weet vaak van ellende niet meer wat ik tegen de jeuk moet doen. ( nachten niet slapen en een kort lontje als resultaat) Ik ga als de jeuk echt heel erg is vaak naar de zonnebank ( ook dit is niet goed voor je huid maar UV licht maakt je huid erg glad). Daarnaast maak ik gebruik van icepacks heb het idee dat zalfjes juist irriteert tussen de plooitjes.

  Tip: mijn wasmiddel douchegel etc zijn allemaal van Neutral en zonder parabene. Gebruik dus zoveel mogelijk producten waar weinig parfum in zit.

  Helaas gaat mijn exceem gecombineerd met extreme hooikoorts dus zodra de pollen weer op mijn huid zitten kan je weer van voren af aan beginnen.

 4. Sinds vorig jaar zomer heb ik ook extreem last van eczeem op me benen krab me zelf helemaal open tot wonden aan toe.
  Ik heb alles geprobeerd maar het beste wat bij me heeft geholpen is Coco's olie het is lekker vet en houd de huid daarom ook vet de wondjes waren binnen een paar dagen weg.
  Jammer genoeg ben ik weer begonnen met krabben en heb ik weer last van wondjes en rode plekken op me benen ben pas 15 en heb er wel moeite mee iedereen kijkt er naar

 5. Hoi Femke,

  Ik wil vooral even reageren op jouw berichtje omdat ik het heel erg knap van je vind dat je er hier in ieder geval over durft te praten. Ik begrijp heel goed dat jij er op jouw leeftijd veel last van hebt, dat je je afvraagt wat anderen ervan vinden als ze naar je kijken. Zelf ben ik een 42-jarige man en ik heb een 28-jarige vriendin die ook erg veel last heeft van eczeem. Ik heb zelf dus alleen ervaring met het hebben van een partner met eczeem. Wat mij opvalt is dat zij er zelf ontzettend veel last van kan hebben, terwijl ik er dan qua uiterlijk niet veel bijzonders aan zie. Daarmee wil ik vooral niet zeggen dat ze zich dan aanstelt! Ik leef ontzettend met haar mee, want ik weet wat het met haar doet. De jeuk, de onzekerheid, haar negatieve zelfbeeld op die momenten, de uitputting van de rusteloze en of slapeloze nachten, constant afvragen wat de buitenwereld denkt...met alle gevolgen van dien.
  Wat ik ermee wil zeggen Femke...ik heb niet alle wijsheid in pacht en ben zeker geen dermatoloog of allergoloog ofzo..maar ik ben er echt van overtuigd dat (zolang er nog steeds geen succesvol eczeemoplossend wondermiddel is uitgevonden) het belangrijkste niet is om dat wondermiddel na te jagen...maar om met je huidprobleem om weten te gaan. Ja, ik weet het....lekker makkelijk gezegd! Maar dat maakt het niet minder waar...hoe confronterend ook. Focus je op wat er om je heen gebeurt in de wereld, geniet! Want ook jij hebt daar recht op! En bedenk ook van tijd tot tijd...dat een mens altijd nog veel ergere dingen kan meemaken.Ik weet dat dit nu waarschijnlijk nog jouw leven beheerst, maar probeer die controle terug te pakken! Besef dat van al je angsten er misschien hooguit 3% werkelijk zal gebeuren. Soms helpt het om nuchter te denken. In dit geval bedoel ik dus dat het zonde is om 95% van je tijd te laten verpesten door angsten die hooguit voor 3% uitkomen. Nee, ik ben geen nuchtere gevoelloze onwetende klootzak. Ik zie alleen dat mensen zo'n ontzettende strijd voeren waar ze maar niet als winnaar uitkomen. natuurlijk blijf je zoeken naar producten die werken. Natuurlijk vind JIJ het zelf moeilijk om je uiterlijk te accepteren. Maar heb ook wat vertrouwen in je medemens. IK zal jou wel accepteren om je uiterlijk! Wat ik daarnaast veeeeel belangrijker vind is wie je bent als persoon. Ik weet dat mensen het snel accepteren als JIJ het zelf ook accepteert en er open over bent. Daarmee maak je het jezelf al veel makkelijker denk ik. Ik weet natuurlijk niet of je dit zelf misschien ook al wel doet? Maar hoe eerder je daarmee begint, des te makkelijker zal het later in je leven worden. Ik kan er nog wel veel meer over zeggen maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel en dat je er wat aan zult hebben. Dan ben ik al blij. Geniet van het leven, want het kan zoooo mooi zijn. Het geluk staat gewoon voor je voordeur...alleen zul JIJ er alleen de voordeur ZELF even voor moeten open maken!!! Gun je geluk een echte kans! Sta ervoor open. Afgezien van het feit dat een ander jou waarschijnlijk vele malen mooier vindt dan dat jij jezelf vindt...besef dat het uiterlijk slechts een focus is van mensen die het ECHTE leven echt totaal niet begrijpen!!! En daar zijn er helaas niet veel van. Maar vind je ook niet dat de wereld anders in elkaar zou moeten zitten..dat de juiste normen en waarden weer terug zouden moeten komen? Dat mensen weer weten waar het ECHTE leven om gaat...dat mensen weer ECHT om elkaar geven...Aan jou de belangrijke keus Femke......
  Blijf je op zoek naar inspirerende mensen in de hoop dat die jouw leven gaan veranderen?.....
  OF...kies je er ZELF voor om die inspirator te worden, de controle terug te pakken en elke barrière niet te zien als een tegenslag maar als een uitdaging om zelf sterker en ervaringsrijker van te worden? Zodat JIJ over een tijdje andere mensen inspireert en helpt met jouw woorden.
  Ik heb geen medelijden met je...omdat ik weet dat jij dat kan en jij een heel gelukkig leven kunt lijden. Niemand heeft ooit beloofd dat het leven makkelijk zou worden...maar wel de moeite waard!!!
  Ik gun jou een heel positief leven waarin je veel geluk, gezondheid en voorspoed zult beleven en de echte kracht van het leven zult ontdekken. Heel veel succes Femke! Je bent niet alleen...

 6. Ik haat me eczeem inmiddels ben ik 10 jaar en hen het vanaf toen ik 7 maanden was Mn moeder doet er alles aan ieder avond insmeren ik heb slapeloze nachten ieder nacht wakker woorden om me eventjes in te smeren. Ik hou van de zomer maar als ik het samen doe met me eczeem wil ik er niet aan denken korte broek korte mauwen NEEEEE!! Ookal ks hef erg raar om in de zomer met langel mauwen en langer broek te lopen. Waf mij ook opvalt is dat ik sneller haren krijg op de plekken waar ik eczeem heb. Ik heb het nu op Mn knieén dat had ik moois maar oké knie holtes armen op Mn onderbeen zijn ook losse plekjes. Maar de irritantste plek zijn me enkels als ik sokken wil aandoen moet ik ze regelmatig een keer naar boven trekken anders plakt de sok aan me eczeem net als Mn kleding daarom die ik altijddddd jogging kleding aan. Mijn tip is als ik moet gaan krabben bijv op Mn arm strek ik Mn arm een keer uit en dan weer in daarna smeer ik het heel dik in met Mn zalf die is heel fijn voor mij hij heet cetamacagol ook een tip eet niet te veel snoep suikers en vetten frisdrank of iets anders neem gwn lekker een kiwi of een banaan ik heb ook ooit een dieet gedaan natuurlijk voor Mn eczeem☹️☹️ Dag wat te moeilijk IK MOCHT GEEN SUIKERRR speciaal brood speciaal melk ik moest als ik zin had in een glaasje limonade wortelsap drinken voor een dreumes (ongeveer 2 jarige kinderen). Natuurlijk heb ik dat niet lang vol gehouden maar ik ben het van plan om weer te doen ik heb het ook tegen veel mensen vertelt daar heb ik erg veel spint van want nu gaat het altijd van”Mag je dat wel eten” uhhudhdbdjnsbd maar ja. Km vond heg hartstikke fijn om mijn verhaal te kunnen delen dat was een opluchting. Alle mensen die eczeem hebben niet er aan denken denk aan een leuken sport aan iemand die goed bevriend is gewoon leuke dingen denken dan vergeet je het snel. Doeiii

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share