Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 21 september 2021

Gewoonte-krabben bij eczeem en psoriasis

Een ziekenhuis in Westminster heeft nu een een geheim wapen in de strijd tegen eczeem. Ze geven de patiënt zelf de macht in handen om de aandoening te overwinnen. In plaats van enkel zalfjes en lotions voor te schrijven leren ze patiënten de vicieuze cirkel rond eczeem te doorbreken. Je huid moet de tijd krijgen om te helen en moet gezond blijven. Het kon bijna niet simpeler zijn, én het levert goede resultaten op. Patiënten, van wie er sommigen al meer dan tien jaar last hadden van chronisch eczeem zien soms op een paar maanden tijd hun huid drastisch verbeteren.

De 3 basis klachten

Chronisch eczeem hebben wil zeggen dat je last hebt van drie zaken: ten eerste een ontstoken eczematische huid, een droge huid en veel krabben.

De traditionele aanpak bestaat dan ook uit het bestrijden van de ontsteking met steroïden en de droogheid wordt met hydraterende lotions aangepakt. Maar voor het krabben bestond er tot nog toe geen behandeling. 'Gewoonte-omkering' is gebaseerd op de erkenning dat krabben een belangrijke rol speelt bij chronisch eczeem.

Krabben veroorzaakt schade aan het huidoppervlak waardoor steroïden en hydraterende zalfjes vaak weinig uithalen.

Waarom krabben patiënten dan? Wel, omdat de huid jeukerig aanvoelt beginnen ze ermee. Maar al snel wordt het een gewoonte en elke keer dat ze zich gestrest of moe voelen, of wanneer ze een activiteit beoefenen die geassocieerd wordt met krabben dan steekt deze gewoonte de kop op. Veel eczeem-lijders krabben zich na verloop van tijd voortdurend, zonder dat ze er zichzelf van bewust zijn.

Gewoonte-omkering

Hier begint dus de rol van gewoonte-omkering. Door het afleren van de krabreflex en deze te vervangen door ander, niet schadelijk, gedrag kunnen eczeem- of psoriasispatiënten de vicieuze cirkel doorbreken. Hierna kunnen de steroïden en hydraterende lotions eindelijk hun werk doen. En dat betekent vaak het begin van het einde voor deze aandoeningen.

Een deel van het programma aan het ziekenhuis van Westminster bestaat ook uit het mensen informeren over het correct gebruik van steroïden. Veel patiënten maken zich namelijk zorgen over de schadelijke effecten op lange termijn van deze middelen. Hierdoor verlagen ze soms uit eigen beweging de dosering.

Maar de huid reageert hier slecht op en op het einde van de rit moeten er meer steroïden voor een langere periode gebruikt worden.

Door tegelijk de gewoonte-omkeringstherapie toe te passen kan met krachtigere steroïden op een kortere termijn resultaat geboekt worden. De kunst is niet te vroeg te stoppen met het gebruik daarvan – een volledige genezing duurt toch minstens twee weken.

Tien procent van alle volwassenen heeft een vorm van eczeem en ongeveer drie procent van de bevolking loopt rond met psoriasis. Hoewel de aanpak van het ziekenhuis van Westminster zo succesvol is dat nu ook andere ziekenhuizen deze beginnen over te nemen zijn er nog altijd veel patiënten die verstoken blijven van deze nuttige therapie. Maar niets belet mensen met eczeem of psoriasis natuurlijk om zelf te proberen hun slechte gewoontes te doorbreken.

Het zijn makkelijk te zetten stappen

De stappen hiertoe zijn makkelijk te zetten. Eerst moet je beginnen met bij te houden hoe vaak je krabt. Gewoonte-krabbers schrikken vaak van de resultaten. De meeste patiënten krabben zichzelf een veelvoud van het aantal keer dat ze zelf denken.

Je kunt het krabben bijhouden door elke keer als je krabt te turven in een schriftje. Zet daar elke dag de datum op.

De volgende stap is het vervangen van de krabgewoonte door een andere handeling, bijvoorbeeld een vuist maken gedurende 30 seconden. Na 30 seconden zal ook de drang om jezelf te krabben waarschijnlijk voorbij zijn.

Zo doorbreek je de vicieuze cirkel van het gewoonte-krabben.

Tenslotte moet je de situaties identificeren waarin je het meest geneigd bent jezelf te krabben en zelf oplossingen bedenken om dit in deze situaties niet meer te doen. Als je het bijvoorbeeld doet tijdens het autorijden kan je jezelf verplichten steeds twee handen op het stuur te houden.

Ook hiervoor kun je een dagboek bijhouden. Als je bijvoorbeeld merkt dat je veel krabt kun je erbij zetten waarmee je op dat moment bezig bent of waaraan je denkt. Hierdoor kun je erachter komen dat autorijden krabben triggert of dat juist stressvolle situaties op het werk ervoor zorgen dat je meer krabt. Een stressbal kan dan al een oplossing zijn om het krabben te stoppen.

Het hele programma zou je een zestal weken mogen kosten en de eerste resultaten mag je na een week of drie verwachten.

De krabgewoonte doorbreken

Deze behavioristische aanpak van het krabprobleem bij eczeem en psoriasis werd ontwikkeld door de Zweedse dermatoloog dr. Peter Noren. Het is hij die de techniek van gewoonte-omkering leerde aan z'n collega's in onder andere het ziekenhuis van Westminster.

Een arts uit dit ziekenhuis verklaarde dat deze techniek zou moeten aangeleerd worden aan dokters en verpleegsters in andere ziekenhuizen maar ook aan huisartsen: “Dit programma heeft bij ons het leven van veel patiënten aanzienlijk verbeterd. Het zou jammer zijn als we anderen deze mogelijkheid niet bieden.”

Andere tips tegen krabben

Naast deze gewoonte-omkering zijn er ook nog andere dingen die je kunt doen om het krabben te verminderen en om schade als je toch nog krabt te minimaliseren.

Knip je nagels kort

Door je nagels kort te houden hebben ze minder krabkracht. Dit heeft als voordeel dat je huid minder schade ondervindt als je onverhoopt toch nog krabt. Daarbij heeft dit als voordeel dat er minder bacteriën onder de nagels blijven zitten. Hierdoor is de kans op infecties via de beschadigde huid toch een stuk kleiner.

Gebruik een koud kompres

In plaats van krabben kun je ook een koud kompres gebruiken om minder last te hebben van de jeuk. Door iets kouds tegen de jeuk te drukken verdoof je dat stuk van de huid waardoor de jeuk ophoud. Dit is beter voor de huid dan krabben en werkt vaak zelfs beter dan krabben.

Tot slot...

Het veranderen van je krabgewoonte is een van de beste oplossingen om minder last te hebben van chronisch eczeem. Het in kaart brengen van je krabgewoonten is een goede eerste stap om ermee te stoppen. Door een vervangende activiteit te vinden is het stoppen met krabben ook eenvoudiger. Gebruik bijvoorbeeld een stressbal. Daarnaast kun je ook je nagels kort knippen en gebruik maken van koude kompressen om minder last te hebben van de jeuk.

Jouw ervaringen met eczeem, psoriasis en meer bepaald gewoonte-krabben en hoe ervan af te komen mag je altijd naar ons doorsturen. Misschien heb jij wel tips die andere patiënten kunnen helpen? Laat ze ons weten!

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share