Cholesterol voeding

Laatste Update: 3 maart 2021

Kunnen eieren je cholesterol verhogen/verlagen?

Mag ik nu wel eieren eten, mag ik nu geen eieren eten? Zo ja, hoeveel mag ik er dan eten? Deze vragen krijg ik regelmatig dus laat ik er maar eens een artikel over schrijven. Eieren kunnen inderdaad je cholesterol beïnvloeden, echter op een hele andere manier dan de meeste mensen denken. Eieren hoeven niet perse schadelijk te zijn voor je gezondheid/cholesterol. In dit artikel leg ik uit wat eieren met je cholesterol kunnen doen, en hoe het in z'n werk gaat!

Hoeveel eieren mag ik eten?

Het klopt inderdaad dat eieren je cholesterol kunnen beïnvloeden. Echter, hebben eieren een dusdanige invloed dat je  makkelijk elke dag een ei kan eten? Bij gezonde mensen hebben 7 eieren per week geen negatieve invloed op je cholesterol niveau.

Heb je op dit moment last van hoge cholesterol? Dan kan je rustig af en toe een ei eten. Veel voedingsmiddelen kunnen een bijdrage leveren aan het verhogen van je cholesterol, zorg dan dat je per dag een aantal van deze voedingsmiddelen schrapt. Er is geen verhoogde kans op hart- en vaatziekten (gevolgen cholesterol) bij het eten van 7 eieren per week!

Bij mensen die diabetes hebben, is de kans op hart- en vaatziekten echter wel duidelijk aanwezig(1).

Uit een onderzoek naar het eten van eieren en het risico op hart en vaatziekten bleek dat gezonde mensen elke dag een ei kunnen eten en zelfs misschien wel meer. Hier moet wel een kanttekening bij gezet worden. Als je dagelijks namelijk meer dan 1 ei eet is de kans op het krijgen van diabetes type 2 namelijk groter dan als je het bij 1 ei laat. Dit staat dus nog los van of het goed of slecht is voor je cholesterol(2).

Daarbij is ook te zien dat mensen die al last hebben van diabetes anders op eieren reageren dan gezonde mensen. Dit betekent dat diabetes iets in het lichaam doet, waar gezonde mensen geen last van hebben.

Hoe meer eieren mensen met diabetes hadden hoe groter de kans dat ze ook last zouden krijgen van hart- en vaatziekten, zoals een verhoogt cholesterol. Bij mannen met diabetes was de correlatie significant op het niveau van 0,04 en bij vrouwen met diabetes was de correlatie zelfs significant op het niveau van 0,008. Dus als je een vrouw bent met diabetes is de samenhang tussen het eten van eieren en een verhoogt risico op hart en vaatziekten zo goed als zeker. Maar mannen kunnen niet opgelucht ademhalen 0,04 is echt een samenhang waar je wetenschappelijk niet makkelijk omheen kunt.

Onderzoekers gaven aan dat hier verder onderzoek naar uitgevoerd moet worden waarom mensen met diabetes minder goed reageren op een ei dan gezonde mensen, vooral omdat er nauwelijks tot geen suiker in een ei zitten.

Wat zit er in eieren dat mijn cholesterol kan beïnvloeden?

Eieren zitten vol met hoge kwalitatieve eiwitten en vitaminen. Eieren bevatten veel essentiële aminozuren, micronutriënten en  zelfs enkelvoudige onverzadigde vetzuren! Ja, eieren zijn een goede bron voor:

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen na de menopauze met meer vitamine D een lager LDL cholesterol gehalte hebben. In dit onderzoek werden de resultaten gemeten tussen 2 jaren, waarbij de ene groep vitamine D3 supplementen kreeg en de andere groep niet (3).

Vitamine E voorkomt dat aderverkalking kan optreden. Vitamine E voorkomt namelijk dat er beschadigingen aan de bloedwand optreden waardoor cholesterol zich kan ophopen en de ader uiteindelijk kan afsluiten met bloedproppen, hartaanvallen of beroertes als gevolg.

Uit een onderzoek waaraan mensen meededen met een verhoogt risico op hart- en vaatziekten bleek dat het toedienen van een lage dosis foliumzuur dit ten goede kwam aan het cholesterol(4). Het cholesterol gehalte werd bij mannen en vrouwen significant lager. In het onderzoek kregen de deelnemers 12 weken, 3 maanden dus, 0,4 milligram foliumzuur per dag.

Al in 1918 werd bij konijnen aangetoond dat jodium in je dieet belangrijk is in het voorkomen van overmatig cholesterol. Bij een Marokkaans onderzoek waarbij kinderen die te weinig jodium kregen supplementen kregen gedurende een half jaar daalde de cholesterolwaarden ook significant met meer dan 1 punt.

Bij ratten verhoogt zink het totaal aan cholesterol en verlaagd het het goede cholesterol(5), daarom niet meer dan 1 ei per dag.

Daarnaast is zink wel belangrijk voor de aanmaak van enzymen die je stofwisseling ondersteunen. Vitamine A is belangrijk voor je ogen en andere weefsels. De B vitaminen zijn ook belangrijk voor je stofwisseling en de functies van je zenuwstelsel.

IJzer is belangrijk voor het transport van zuurstof in je bloed en koper is nodig om onder andere pigment van te maken. Een ei heeft dus niet alleen voordelen op je cholesterol, het heeft ook andere gezondheidsvoordelen.


Zoals je ziet zitten er in eieren meer essentiële voedingsstoffen dan je denkt. Eieren beïnvloeden voor 17% je cholesterol niveau uit voeding. Dit klinkt misschien veel, maar wanneer we dit vergelijken met de invloed van vlees of melk (respectievelijk 35% en 23%) valt dit reuze mee.

Tientallen jaren geleden (jaren 60-70) dacht men dat het cholesterol uit voeding direct werd omgezet in serumcholesterol. het effect van verzadigde vetzuren op serumcholesterol is veel groter. Maar het cholesterol wat je binnenkrijgt uit voeding wordt helemaal niet direct omgezet en zal het dus een minder groot effect hebben.

Conclusie
Mensen die gezond zijn kunnen rustig elke dag een ei eten zonder zich zorgen te maken over de mogelijke lange termijn gevolgen. Diabetespatiënten en mensen met hoge cholesterol kunnen overwegen om minder eieren te eten aangezien deze wel een invloed hebben op de kans op hart- en vaatziekten!

Eieren verhogen je LDL gehalte, waarom is dit niet schadelijk? Naast het feit dat het je LDL cholesterol verhoogt (slechte) verhoogt het ook je HDL cholesterol (goede). Hierdoor vindt men geen vergrote kans op hart- en vaatziekten!

.

Bronnen:

 1. https://care.diabetesjournals.org/content/32/2/295.short
 2. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/189529
 3. https://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/2014/08000/Calcium_vitamin_D_supplementation,_serum.9.aspx
 4. https://basic.medscimonit.com/abstract/index/idArt/889087/new/1/act/3
 5. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/372223

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. ik neem iedere ochtend een klein beetje yoghurt 0% vet met wat havermout en wat pollen dat doe ik al jaren heb bloed laten prikken 13 -9-2013 en vandaag 27-5-2014 dus ik ben erg benieuwd hoe mijn cholesterol is ik slik geen medicijnen voor ver hoogt cholesterol wat in principe wel moed heel graag reactie hier op

  1. Ik neem aan dat op de eerste datum het cholesterol te hoog was ?? En de 2e datum de nieuwe uitslag, aangezien dit een bericht is van vorig jaar ,is nu bekend wat deze is, en er zal nu zeker wel meer duidelijk zijn. p.s. En natuurlijk de grote vraag; wat at U dan de rest van de dag ? Ik verdiep me momenteel in galstenen , door verhoogd cholesterol. Sterkte in ieder geval toegewenst. groeten, kim.

 2. Er zitten nogal wat spelfouten in jullie site, b.v.

  Eieren verhogen je LDL gehalte, waarom is dit niet schadelijk? Naast het feit dat het je LDL cholesterol verhoogd (slechte) verhoogd het ook je HDL

  'Verhoogd' moet in beide gevallen worden gespeld met een 't'. Stam + 't'.
  Het komt erg onprofessioneel over als je zulke spelfouten maakt.

  1. Hoi Jaap,

   Eieren verhogen je LDL cholesterol gehalte, (slechte cholesterol) maar het verhoogt ook je HDL cholesterol (zgn. goede cholesterol). Het HDL cholesterol zorgt er namelijk voor dat cholesterolresten die achterblijven in je bloed weer terug worden getransporteerd naar de lever. Als de HDL waarde ten opzichte van de LDL waarde hoger is dan is er geen vergrote kans op hart- en vaatziekten. Je kunt LDL cholesterol verlagen en HDL verhogen door minder vet te eten en voldoende onverzadigde vetten binnen te krijgen.

   Groeten, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share