Voedingsadvies

Laatste Update: 19 mei 2014

Aardappelen vervangen: Wat zijn gezonde vervangers?

Afgelopen weekend heb ik een erg interessante vraag ontvangen. Ik verbaasde me eigenlijk over het feit dat ik hierover nog niet eerder een artikel heb geschreven. Deze vraag luidde als volgt:

Wat zijn nu eigenlijk goede vervangers voor aardappelen?  

Allereerst is het natuurlijk de vraag waarom je aardappelen zou vervangen. Wanneer dit een enorm gezonde bron blijkt te zijn voor vitaminen en mineralen is het dan wel verstandig om de piepers in te wisselen?

Voor en –nadelen van aardappelen

Allereerst wil ik je vertellen dat in aardappels veel goede voedingsstoffen zitten. Aardappelen zijn rijk aan verschillende soorten vezels en vitamine B6. Het is een goede bron van energie, koolhydraten, eiwitten, magnesium, ijzer zink en een kleine hoeveelheid vitamine C.

Juist omdat aardappelen rijk zijn aan koolhydraten, is het een perfectie bron wanneer je veel energie nodig hebt en bijvoorbeeld veel aan sport doet.

Dit is dan ook direct een nadeel van aardappelen. Het zorgt voor een grote piek in je bloedsuikerspiegel. Vandaar dat aardappelen absoluut niet geschikt zijn om regelmatig te eten als je bijvoorbeeld last hebt van diabetes.

Nu wordt vaak gedacht dat aardappelen dikmakers zijn, dit is niet geheel correct. Het zijn alleen dikmakers wanneer de glucose omgezet zal worden in extra lichaamsvet.

Mijn eigen regel is om aardappelen zelden te eten, simpelweg doordat aardappelen hoog zijn in de glycemischie index.

Wanneer je veel sport, heb je veel energie nodig. Voor sporters is het dus zeker geen probleem wanneer je regelmatig aardappel producten eet.

Wanneer je last hebt van diabetes is het beter om aardappelen te laten staan.

Vervangers voor aardappelen

Aardpeer

Bij de aardpeer eet je de wortel van de plant. Je kan de aardpeer zowel koken als rauw eten. Wanneer je deze kookt, is het snel klaar (5-8 minuten). Wanneer je deze rauw eet, kan je dit doen door het in kleine plakjes te snijden (eerst de schil schillen). De aardpeer bevat inuline, een koolhydraat wat door de mens niet kan worden verteerd. Hierdoor (in tegenstelling tot de aardappel) de insuline spiegel niet stijgen.

Pastinaak

De pastinaak ziet er uit als een grote witte wortel. Het heeft een anijsachtige smaak en zal ongeveer 20 centimeter lang worden. De meeste mensen eten deze wortel door het te koken, echter dan je het ook eten door het eerst te stoven. Erg voedzaam en bevat onder andere calcium en caroteen.

Gepureerde bloemkool

We hebben allemaal wel eens gepureerde aardappel gegeten: aardappel puree. Maar ken je deze variant ook al? Sterker nog, zelf heb ik het ook nog niet geprobeerd.

Knolselderij

De knolselderij is het hele jaar verkrijgbaar in Nederland en smaak kruidige smaak. Deze is vooral lekker in de erwtensoep en bevat o.a. vitamine C (grote hoeveelheid) en vitamine B.

Conclusie

Om de aardappel niet helemaal af te straffen nog even het artikel samengevat in een aantal regels.

 1. Het klopt dat aardappelen veel zetmeel bevatten wat ervoor kan zorgen dat je een aantal kilo’s zal aankomen. Echter dit zal alleen gebeuren wanneer je dus niet voldoende beweegt. Je lichaam zal dit dan opslaan als lichaamsvet.
 2. Wanneer je voldoende beweegt en sport, hoef je zeker niet bang te zijn voor aardappelen. Het is een goede bron van energie, die je tijdens het sporten (zowel duursport als explosieve sport) goed kan gebruiken
 3. Het bevat zeer veel goede vitamines en mineralen (vitamine B, vitamine C, chroom, ijzer, magnesium etc.
 4. Aardappelen zijn niet aan te bevelen wanneer je last hebt van diabetes.
 5. Onder normale omstandigheden, eet aardappelen met mate en in kleine hoeveelheden.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. De aardappel is ook familie van de nachtschade en er zijn dus mensen die daar allergisch voor zijn: dus een hele goede reden om de aardappel te laten staan.

  1. Als ik aardappels gegeten heb ben ik de volgende dag erg moe en heb veel meer pijn(k heb fibromialgie)daar ben ik op gaan letten .wat kan ik ipv.nemen bij mijn groente en gehaktballetje??

   1. Het is vervelend om te horen dat u last heeft van vermoeidheid en pijn na het eten van aardappels. Als alternatief voor aardappels kunt u bijvoorbeeld kiezen voor zoete aardappel, quinoa, rijst of pasta. Ook kunt u ervoor kiezen om meer groenten te eten in plaats van aardappels. Denk hierbij aan bijvoorbeeld broccoli, bloemkool, wortels of spinazie. Hopelijk heeft u hier iets aan en kunt u weer genieten van uw maaltijden.

 2. Is de zoete aardappel geen vervanger??
  Ik doe zowel gewone aardappel als zoete aardappel als selderij is repen snijden, kruiden met olijfolie is een plastic zak en in de fryer, heerlijk en je kunt de soorten bij elkaar doen heerlijk,
  gr Heleen

  1. Als we het hebben over koolhydraten en andere voedingsstoffen, zitten er hele minieme verschillen tussen de zoete aardappel en de gewone aardappel. Dus nee, de zoete aardappel kun je niet beschouwen als een vervanger van de gewone aardappel.

   Wel lekker wat jij beschrijft!

  2. Helen Kusters? Kun je plastiek in de fryer dorm??
   A.u.b. N reactie.
   Groetjes. Vr . Gr. Francien

   1. Ik geloof dat ze bedoeld dat ze de zoete aardappel in een plastic zak mengt met olijfolie en kruiden en ze daarna in de airfryer kiept

 3. Er is wel een verschil in die koolhydraten. De ene zijn snelle, de andere langzame. Die van zoete aardappel is beter

 4. Als je diabetes hebt, kun je prima aardappelen eten. Geen kilo's per dag natuurlijk, maar 2 à 3 bij de maaltijd is geen probleem. Pas als je bewust koolhydraatarm eet, is het wellicht beter om aardappelen te laten staan. Daar heeft diabetes niet per se iets mee te maken. Overigens mis ik hier het verschil tussen type 1 en type 2.

  1. Natuurlijk kun je aardappelen eten, maar wel met mate.
   Voor de mensen die wat meer willen eten, heb ik in het artikel gezonde vervangers genoemd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share