Dieet

Laatste Update: 7 april 2017

Ketogeen dieet: Wat mag je eten en hoe effectief is het?

Ketogeen dieet: Wat mag je eten en hoe effectief is het?ketogeen dieet

Als je ooit in je leven al eens een poging hebt gedaan om met een dieet wat pondjes kwijt te raken, dan is de kans groot dat je ook al eens van een ketogeen dieet hebt gehoord. Het ketogeen dieet werd oorspronkelijk uitgevonden voor de behandeling van epilepsie in het midden van de vorige eeuw, echter werd het dieet in de afgelopen jaren steeds populairder als dieet voor snel gewichtsverlies.

Juist omdat een ketogeen dieet vaak gezien wordt als wondermiddel en door steeds meer mensen religieus wordt toegepast, wilde ik ook graag zelf ervaren hoe effectief het dieet is en hoe gezond! Ik heb het dieet een maand lang gevolgd en zal in dit artikel dieper ingaan op wat een ketogeen dieet precies is, maar ook mijn persoonlijke ervaring en beoordeling. Alles in de naam van de wetenschap!

Wat is een ketogeen dieet?

ketogeen dieet

Het keto dieet is eigenlijk het extremere zusje van een koolhydraatarm dieet. Een low-carb dieet probeert, zoals de naam al doet vermoeden, de totale hoeveelheid koolhydraten in de dagelijkse consumptie drastisch te verlagen. Echter laat een regulier low-carb dieet gemiddeld nog 100 gram koolhydraten per dag toe. Dit is eigenlijk nog een aardige hoeveelheid, omdat dit je de mogelijkheid geeft voldoende fruit en zelfs kleine porties granen te eten.

Een ketogeen dieet bestaat echter uit vrijwel geen koolhydraten - namelijk een maximum van 30 gram per dag. Bovendien mag je deze koolhydraten alleen uit groenten halen. Granen en dergelijke zijn niet toegestaan. Naast een minieme portie koolhydraten eet je tevens nog een kleine hoeveelheid eiwit. Deze portie bestaat meestal uit 1/2 tot 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Het overgrote deel van je dieet bestaat echter uit vet - met name verzadigde vetten uit boter en kokosolie. De consumptie van veel vetten wordt juist gestimuleerd - des te hoger het percentage vet in je dieet, des te beter. Ook wordt vaak de energieconsumptie beperkt, dat wil zeggen dat je minder calorieën dient te eten om ervoor te zorgen dat je sneller vet verbrandt.

Hoe ziet een typische dag op een ketogeen dieet eruit?

bacon

Laat ik het heel duidelijk zeggen: variatie is hier niet je vriend. Vaak eet je dezelfde maaltijden, omdat je keuzes toch wel erg sterk beperkt zijn. Het volgende dagmenu was nogal typisch voor mij tijdens mijn experiment.

Voorbeeld dagmenu:

Ontbijt: 3 schijfjes bacon met 2 roereieren gebakken in flink wat boter.

Lunch: Tonijn in roomkaas op een bedje van slablaadjes.

Avondeten: Kippensoep met wat groente en een kop pure room.

Ik kan niet zeggen dat het menu onsmakelijk was, echter, als elke maaltijd draait om vet wordt het wel al snel saai. Overigens bevat het bovenstaande menu niet echt veel voedingsmiddelen. Toch was het enorm verzadigend vanwege het vetgehalte. Onderschat ook niet het hongeronderdrukkende effect van ketose.

Wat is ketose?

ketose

Het uiteindelijke doel van een ketogeen dieet is om je lichaam in een staat van ketose te brengen. Dit is eigenlijk relatief simpel. Er zijn drie macro-nutriënten: vetten, eiwitten en koolhydraten. Eiwitten zijn bouwstenen en worden hierdoor niet direct gebruikt als energie, tenzij je lijf niets anders heeft natuurlijk.

Vetten en koolhydraten kunnen echter wel direct door je lijf worden gebruikt als energie. De brandstof van voorkeur zijn echter koolhydraten. Aanhangers van het ketogeen dieet willen je graag doen geloven dat het tegenovergestelde waar is en je lijf liever vet als brandstof gebruikt, maar uiteindelijk is dit totaal niet logisch. Zodra er namelijk koolhydraten aanwezig zijn, zal je lijf hier zonder uitzondering altijd op terugvallen.

Om vetten als brandstof te gebruiken moet je lichaam gewoonweg meer moeite doen. Natuurlijk heeft het geen andere keus als de koolhydraten beperkt worden. Je lichaam gebruikt dan deze vetten als brandstof en maakt hiervoor ketoselichaampjes aan die als vervanging dienen voor de koolhydraten. Je hersenen kunnen bijvoorbeeld in de afwezigheid van koolhydraten alleen deze ketoselichaampjes gebruiken als energie.

Hoewel de aanhangers van het ketogeen dieet claimen dat juist de ketose zorgt voor extra vetverbranding of het zogenaamde 'metabolisch voordeel' (d.w.z. dat een ketogeen dieet zogenaamd meer vet verbrandt bij eenzelfde calorie-inname dan een vetarm dieet), hebben onderzoeken uitgewezen dat ketose vrijwel geen verschil in vetverbranding teweeg brengt. Ook is de mythe dat een ketogeen dieet meer vet verbrandt dan een vetarm dieet door een recent Australische studie uit de wereld geholpen.

De voor- en nadelen van het ketogeen dieet

voor- en nadelen

Nu ik het zelf uitgeprobeerd heb, zal ik ook hier uit ervaring spreken. Ondanks dat een ketogeen dieet namelijk vele voordelen heeft, kent het ook vele nadelen.

Voordelen:

 • Snel gewichtsverlies
 • Smakelijke gerechten door een hoger vetgehalte
 • Onderdrukt hongergevoel

Nadelen:

 • Het ketogeen dieet zet druk op de lever en de nieren
 • Nier- en galstenen zijn een veel voorkomende bijwerking
 • Weinig variatie mogelijk qua gerechten
 • Geen lange termijn oplossing voor gewichtsverlies
 • Vermoeidheid is een veelvoorkomende bijwerking tijdens de eerste twee weken van het dieet
 • Cholesterol en triglyceriden zullen hoogstwaarschijnlijk toenemen
 • Gebrek aan vitaminen en mineralen
 • Elimineert ook gezonde koolhydraten
 • Gebrek aan vezels zorgt voor constipatie

De zogenaamde 'ketogene griep' is een fenomeen waar men het de laatste tijd steeds vaker over heeft. Hierbij gaat het dan letterlijk om het gevoel van vermoeidheid en zelfs een griepje tijdens de eerste weken en soms maanden van het dieet. Aanhangers zeggen dat dit een overgangsperiode is waarin je lichaam overstapt op het gebruik van vetten in plaats van koolhydraten. In principe is dit waar, echter is dit geen normaal proces. Je lijf wordt namelijk gedwongen deze overstap te maken en verzet zich hier hevig tegen.

Is het ketogeen dieet gezond?

gezond

Een dieet dat uit zoveel verzadigde vetten en dierlijke producten bestaat en maar zo weinig producten rijk aan vitaminen, mineralen en vezels kan eigenlijk niet gezond zijn. Ondanks de slimme marketing van de guru's van dit dieet, zijn er maar weinig studies die de positieve effecten van het ketogeen dieet op lange termijn onderstrepen.

Het klopt inderdaad dat er verschillende onderzoeken zijn die voordelen laten zien van een koolhydraatarme levenswijze, dit is echter niet hetzelfde als een ketogeen dieet. Ook moet er gezegd worden dat de meeste studies positieve uitwerkingen laten zien omdat ze het dieet vergelijken met een groep die met name junk-food eet. Juist hierdoor zie je een verlaging van het lichaamsvet en cholesterol, omdat het andere dieet nog slechter voor je lichaam is. Maar dit is geen bewijs dat het dieet ook gezond voor je is. Sterker nog, het is NIET veilig om een ketogeen dieet aan te raden, omdat de gevolgen hiervan op de lange termijn simpelweg nog niet bekend zijn.

Mijn resultaten

resultaten

Ik heb het ketogeen dieet een maand lang gevolgd en persoonlijk moet ik zeggen dat ik me nog nooit zo slecht heb gevoeld als tijdens deze maand. Ik had enorm weinig energie, wilde graag veel slapen en ook mijn concentratie werd er niet beter op.

Aan de andere kant had ik ook totaal geen honger en genoot na de eerste dagen al niet meer van mijn dieet. Ik had enorme trek in fruit, maar uiteraard was diet niet toegestaan. Persoonlijk at ik minder dan 25 gram koolhydraten per dag, vooral in de vorm van spinazie en salades, en at ongeveer 1800 kcal per dag.

Wat gaf de weegschaal aan na een maand? Dit was eigenlijk nogal een teleurstelling, omdat je zo vaak leest over de dramatische resultaten wat betreft gewichtsverlies op dit dieet. Ik was echter maar 2.5 kilo afgevallen. Eigenlijk niet slecht, maar ook eenvoudig te behalen op een ander gezond dieet, afzien is hiervoor helemaal niet nodig. Ook heb ik ervoor gezorgd elke dag een half uur te bewegen. Zwaar sporten heb ik echter in deze maand niet gedaan, omdat ik hier de energie niet voor had.

Het ergste komt echter nog: nadat deze maand voorbij was ben ik overgestapt op een dieet met rond de 150 gram koolhydraten en een stuk minder vetten. Ik was de eerste twee weken alweer 3 kilo zwaarder, waarschijnlijk met name vocht. Ik betwijfel dus of ik eigenlijk wel vet heb verbrand in de maand op een ketogeen dieet.

Conclusie: Het ketogeen dieet, ondanks de populariteit, is een ervaring die ik niemand toewens! Veel beter is het om een gezond dieet te volgen met veel fruit en groenten, een portie volkoren granen, wat noten en zaden en kleine hoeveelheden vlees en vis. Het ketogeen dieet krijgt van mij daarom een dikke duim omlaag!

Tot slot...

Als je de onderzoeken goed doorneemt, dan is de wetenschap eigenlijk helemaal niet zo verwarrend als dit vaak lijkt. Een gezond dieet kun je namelijk gewoon bepalen door je gezonde verstand te gebruiken - en ook de wetenschap ondersteunt dit. We weten immers al lang dat verzadigde vetten ongezond zijn en dat boter en slagroom niet thuishoren in een gezond dieet. Ook weten we dat groenten en fruit juist niet mogen missen.

De populariteit van het ketogeen dieet kan echter grotendeels verklaard worden door de behoefte van mensen om bevestiging te krijgen van slechte gewoontes. Als iemand ons vertelt dat we zonder beperking boter en bacon kunnen eten, dan zijn we geneigd dit te geloven, omdat we het willen geloven. Persoonlijk voel ik me echter veel gezonder en energieker op een vetarm en vezelrijk dieet en kan daarom het ketogeen dieet aan niemand aanraden.

Tenzij je dus aan epilepsie lijdt, kan ik je alleen op het hart drukken voor iets gezonders te kiezen!

Bronnen:

http://ajcn.nutrition.org/content/83/5/1055.full

http://www.healthline.com/health-news/keto-diet-is-gaining-popularity-but-is-it-safe-121914

http://www.dietsinreview.com/diets/The_Ketogenic_Diet/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2716748/

https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-1-2

http://www.nature.com/ejcn/journal/v67/n8/full/ejcn2013116a.html

http://blogs.scientificamerican.com/mind-guest-blog/the-fat-fueled-brain-unnatural-or-advantageous/

 

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb een hele tijd geleden ook 1 maand het ketogeen dieet gevolgd en werd er zelfs depressief van
  maar viel wel veel af. Mijn dochter echter die epilepsie had, beviel het uitstekend en haar aanvallen verminderden
  er door. Ze volgde dit dieet vanuit een persoonlijke behoefte aan alles wat in het dieet aanbevolen wordt.
  Ik zou het niemand aanraden. Je krijgt te weinig brandstof binnen laat staan andere belangrijke zaken.
  Bedankt voor de uitleg en overzicht van diëten.

 2. Ik eet sinds 2,5 jaar ketogeen en dat bevalt me geweldig: ik heb zelden of nooit honger, hoef maar 1 of 2 keer per dag te eten, ben volledig genezen van mijn suikerverslaving, heb volop energie, voel me kerngezond, eet gevarieerder dan ooit en ben als 48-jarige slanker dan toen ik 25 was en 10 uur per week aan sport deed tegen 1 uur nu.
  Er zijn ongelofelijk veel misverstanden rond dit dieet met kwesties zoals: wat mag je allemaal eten? hoe raak je in ketose en hoe blijf je daar? hoe lang duurt het voordat je lichaam gewend is aan ketose? wat zijn de voor- en nadelen voor je gezondheid? wat zijn de langetermijneffecten? etc.

  Ik herken dus niks van de in dit blog genoemde nadelen. Het is alleen een feit dat iedereen die op de 'normale' Westerse manier eet minimaal een week of 3 nodig heeft om weer goed vet te verbranden. En soms zelfs een paar maanden. Totdat je lichaam gewend is, zul je je tijdelijk minder voelen. Die eerste paar weken tot maanden zijn dus zwaar.
  Daar komt nog bij dat je in onze cultuur voortdurend verleid wordt om te snoepen en high-carb te eten. Je kan het vergelijken met afkicken terwijl iedereen om je heen verslaafd is. Het heeft mij ook jaren gekost om van mijn suikerverslaving af te komen. Maar oh, wat is het de moeite waard!

  En er zijn talloze experts die mijn ervaringen ondersteunen zoals dr. Phinney en Volek die hier al zeker 30 jaar onderzoek naar doen. Lees bijvoorbeeld hun boek 'The Art and Science of Low Carbohydrate Living: An Expert Guide to Making the Life-Saving Benefits of Carbohydrate Restriction Sustainable and Enjoyable' of bekijk de video 'The Case For Nutritional Ketosis' op Youtube!

  1. Hoi David, ik ga deze week starten met het keto dieet. Hoe gaat het nu met u? En wat denkt u vanvan de weinige groenten in het dieet? Groet, Desi

  2. Hi David Ik ben het volkomen met je eens.
   Ikzelf heb heel veel geluisterd, naar verschillende artsen en ik doe ook al een paar jaar deze levens stijl. Ik voel me er goed bij en ja iedereen heeft daar natuurlijk een mening over, Dat mag ook wel mijn bron was Dr Berg en ik denk dat ieder zijn eigen gevoel moet volgen en naar je lichaam luisteren.

 3. Ben nu zelf ruim 2 maanden bezig en ook ruim 20kg afgevallen. Voel me er erg goed bij en ben zelfs weer gaan sporten (minimaal 30min per dag vol er tegenaan).
  Kan dus oprecht zeggen dat ik me er stukken beter van voel en mijn lichaam ook aangeeft dat het zich er goed voelt.
  Doe het trouwens wel in een combinatie, maximaal 750 calorieën en maximaal 10 koolhydraten (geen suikers en zetmeel enz).
  Nog 5kg en dan ga ik het afbouwen, hier zit volgens mij de uitdaging en moet een ritme gaan vinden die bij me past, denk zelf aan bv 2 dagen vasten per week en suikers en zetmeel zoveel waar mogelijk vermijden.

  1. Mooi resultaat, Edwin. Maar persoonlijk vind ik 750 kilocalorieën wel heel erg weinig. De kans is erg groot dat je lichaam in de 'crisis-stand' gaat, waardoor het effect op termijn volledig teniet gedaan wordt. Het afbouwen zal idd een hele grote uitdaging worden!

 4. Als je van koken houdt, dan er er genoeg keuze tijdens het keto dieet! Wees creatief en weet wat er in je eten zit.

 5. Een ketogeen dieet kun je pas goed beoordelen zodra je goed in je ververbranding terecht komt. Dat kan bij sommige mensen (veel) langer duren dan een maand,
  De een heeft het binnen 2 weken voor elkaar en de ander pas in maand 2 of 3. Na een aantal maanden zie je het totaal cholesterolgehalte en triglyceriden ook weer afnemen en stabiliseren. HDL zal in de meeste gevallen wat hoger zijn geworden waardoor de ratio LDL/HDL beter zal zijn en daar gaat het met name om. Zodra je de switch hebt gemaakt zul je zien dat je veel meer energie hebt en ook veel helderder in je hoofd bent. Veelal zul je ook minder last hebben van pijntjes hier en daar.
  De gevolgen op langere termijn zijn wel bekend. Kinderen met epilepsie bijvoorbeeld hebben jarenlang een dergelijk dieet gevolgd onder medisch toezicht en begeleiding. Er zijn geen schadelijke neveneffecten vastgesteld.
  Probleem is dat er nog nooit een onafhankelijk onderzoek is geweest over een periode van bijvoorbeeld een half jaar. Pas dan is alles voldoende gestabiliseerd om conclusies te treken uit bloedwaarden en eigen bevindingen.
  Voldoende zout, kalium en magnesium in de adaptieperiode maakt alles wat makkelijker. En.. uiteraard heel veel gezonde vetten!!!!!!!!!!!!!!!.

 6. Ik herken me ook niet in het blog. Ik volg nu 3 maanden een ketogeen dieet en eet volop groente. Ik eet wel vetter maar alleen de gezonde vetten. Bak in wat ruimer olie en eet meer vette vis. Dat er geen variatie is vind ik ook onzin. Er zijn genoeg lekkere menu's te bedenken. Als je bij het dieet ook iets meer beweegt kun je ook iets meer gezonde koolhydraten eten en eventueel bosbessen toevoegen. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld. Het enige nadeel vind ik dat je een vieze smaak in je mond hebt en uit je mond gaat stinken. Ik moet wel toegeven dat ik erg snel in ketose ben. Meestal na 2 dagen.

 7. Ik vind het ketogeen dieet ook echt super. Geen variatie??? Misschien een beetje het probleem van de schrijver van dit artikel maar ik heb echt wel veel variatie hoor. Ook heb ik veel nieuwe combinaties leren ontdekken. Ik ben iets van een 13kg afgevallen op een 3 maanden tijd. Maar het belangrijkste is dat ik nooit honger gehad heb. Het is gewoon een manier van leven geworden voor mij. Ik voel me veel beter sinds ik het doe en mijn prestaties bij het sporten zijn beter geworden.. Ik kan het iedereen aanraden. Je moet natuurlijk wel een beetje karakter hebben om de omschakeling te maken. Nu weet ik pas hoe een verslaving al die koolhydraten wel waren. Dit is volgens mij de toekomst naar een gezond leven.

 8. Hoi,
  Ik ben 20 jaar geleden ziek geworden door een bedrijfsongeval . Ik heb langdurig methanol ingeademd , en via de huid binnen gekregen . Heb last van spasmes en kan niet goed lopen. Ik heb vroeger veel aan bodybuilding en vechtsporten beoefend. Door het ongeval ben ik in een depressie terecht gekomen en woog ik in een mum van tijd 105 kilo, terwijl ik vroeger een afgetrainde atleet was met een vetpercentage van onder de 10procent. Toen ging bij mij de knop om en ben ik het ketogeen dieet gaan volgen. Ik ben weer terug op het oude nivo van vroeger. Ik ben al jaren in ketose, en doe aan intermitting fasting. Dat werkt prima. Ben nu 50 jaar en in topconditie . Doe 2a 3 x HIT Training . Dus je kan volop trainen in Ketose. Ik ben nu fitness trainer en begeleid mensen die gezond zijn en willen afvallen. Als je tevens een beetje fantasie hebt, kun je heel veel maaltijden zelf combineren en wordt het eten ook niet saai.. Als ik soms 1x p.d. Eet zorg ik wel voor calorieën .zelfs havermout kun je dagelijks eten en in ketose blijven als je veel goede beweging hebt. Gr

 9. Ik vrees dat er al een fout in je dieet zat voor je begon. Je hoort namelijk 30 gram netto koolhydraten of minder te nuttigen. Dit betekent dat de grammen vezels afgetrokken worden van de koolhydraten. Je kan dus wel degelijk vezelrijke voeding eten. Het belangrijkste onderdeel is niet dat je het vetpercentage haalt, maar onder de 30 gram koolhydraten blijft en je hoeveelheid eiwitten elke dag haalt.

 10. Ook ik herken me niet in de ervaringen van de auteur. In 1978 woog ik 130 kg bij een lengte van 1.81 m en voelde me doodongelukkig. Ik at steeds minder en trainde 3 uur per avond, drie avonden in de week, vechtsport, zware training. Ik werd steeds beroerder van mensen die riepen: je moet GEWOON minder eten en meer bewegen. Als ik nog minder had gegeten en meer bewogen was ik overleden volgens mij.
  Toen kwam het Atkins-dieet (vergelijkbaar met ketogeen maar iets strenger qua hoeveelheid koolhydraten) op mijn pad en ik ben het gaan doen. 20 gram koolhydraten per dag max, gedurende 2 weken minimaal, liefst wat langer. Ik deed het langer, om precies te zijn 5,5 maand, waarin ik 51 kg afviel, zonder enig ongemak - afgezien van een beetje slapte de eerste week - en met plezier. Daarna ben ik bijna 40 jaren slank gebleven, tot kort geleden: ik kreeg een openhartoperatie (familiekwaal: vernauwde aderen), twee bypasses en de kilo's vlogen er weer bij. Kort geleden wederom begonnen en in twee weken alweer 7 kg afgevallen, bloeddruk gaat mooi omlaag, medicatie wordt verminderd, bloedwaarden (cholesterol en triglyceriden) helemaal optimaal... alleen maar positief dus, wat mij betreft.
  Natuurlijk is elk mens anders, maar ik had Robert Jan een prettiger ervaring gegund met het ketogeen dieet.

 11. Hallo,
  Ik heb al vanalles geprobeerd om af te vallen maar het lukt me de laatste tijd maar niet dus ben ik sterk aan het denken om het KETO dieet te volgen... Ik zou graag 10 kilo afvallen. Het enige problem is dat ik zo'n twijfelaar ben als ik zo kijk naar alles wat je wel mag eten ben ik bang dat ik toch zal bijkomen van bv de kaas, spek, boter, eieren... Wat denken jullie? Mijn ergste vrees is gewoon dat ik zal bijkomen want ik ben momenteel op mijn zwaarste en zou heel depressief worden als ik nog zou bijkomen.
  Vanmorgen heb ik een omelet gegeten, en vanmiddag staat dit op de planning: gebakken zalm met gebakken asperges, ui, courgette en sla. Is dit juist wat ik doe of niet?

  Groetjes Kiara

 12. Hallo,

  Ben intussen ook iets langer dan een maand bezig met KETO te eten, dit valt mij zeer goed mee. Het kan zijn dat sommige mensen in het begin last hebben van vermoeidheid, bij mij was dit echter niet het geval en in tegenstelling tot wat de auteur van dit artikel beweerd voel ik me veel energieker en opgewekter dan voorheen. Denk dat we niet mogen vergeten dat iedereen uniek is en dat wat voor de ene werkt daarom niet voor de andere werkt.

  Groetjes,
  Tam

 13. Als je aan zon dieet doet moet je echt niet te streng zijn voor je zelf. Mijn schoonmoeder doet het nu al 6 maanden en is meer als 12 kilo afgevallen, maar ze eet lekkere vette vis, een schnitchel op zijn tijd en soms iets wat eigenlijk niet zou mogen. Jezelf op zon manier afstraffen door alleen maar de zelfde dingen te eten kom je er echt niet en is slecht voor je gezondheid. Ik doe nu ook sinds een aantal weken aan koolhydraat arm, 50gr max per dag. maar ik eet veel groeten, blauwe bessen en gala meloen mag gewoon als je het maar goed verdeeld in porties en je gewoon oplet hoeveel je in je mond stopt.
  Mijn honger gevoel heb ik bijna geen last meer van, ik doe elke dag 5 tot 10 minuten rek, strek en buikspier oefeningen en in het weekend eet/drink ik wel een iets koolhydraat rijk omdat het dan mag van mijzelf.
  Ik eet super veel groente, zoete aardappels, koekjes die verpakt zitten waarbij het gehalte niet te hoog is, heel gevarieerd door recepten die ik kan vinden online en eigen probeersels. laatst hebben we zelfs marmercake gemaakt en hij was echt lekker ^^
  het is prima te doen maar straf je zelf niet af dan blijft het leuk 😉
  goed voor jongeren die bijna nooit een fornuis of oven aanraken want je moet veel zelf maken!

  1. Samantha, dat is geen ketogeen dieet en daarmee zul je ook nooit in ketose geraken. Zoete aardappelen bevatten simpelweg teveel khd. Ook koekjes kunnen echte niet. Wellicht volg je khd arm en voel je je daarmee al een stuk beter. Dat kan.

 14. Een maand ketogeen eten kun je geen wetenschap noemen. Jammer dat je de voordelen daardoor niet hebt ondervonden en beslist te prematuur en ongeloofwaardig om zulke artikelen te produceren.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share