Zwangerschap en Voeding

Laatste Update: 28 november 2016

De Borst Of De Fles? Borstvoeding Of flesvoeding?

Baby

Een van de eerste beslissingen die aanstaande ouders moeten maken is of ze kiezen voor borstvoeding of flesvoeding voor hun baby. Er zijn verschillende organisaties die het aanbevelen om te kiezen voor borstvoeding wanneer dit mogelijk is.

Borstvoeding helpt de baby te beschermen tegen infecties, helpt bij het voorkomen van de ontwikkeling van allergieën, en helpt bij het beschermen tegen een aantal chronische aandoeningen.

Hoewel deskundigen van mening zijn dat moedermelk de beste voedingskeuze is voor zuigelingen, is het geven van borstvoeding niet altijd mogelijk voor alle vrouwen. Voor veel vrouwen is de beslissing om te kiezen tussen borstvoeding of formule gebaseerd op hoe comfortabel ze hiermee zijn, hun levenswijze, en eventuele specifieke medische overwegingen die zij zouden kunnen hebben.

Voor moeders die niet in staat zijn om borstvoeding te geven of die gewoon zelf besluiten dit niet te doen is zuigelingenvoeding het alternatief. Sommige vrouwen voelen zich schuldig als ze geen borstvoeding geven. Het is echter nog steeds mogelijk een prima band te hebben met jouw baby, ook als je geen borstvoeding geeft.

Immers, of het nu om moedermelk of formule gaat, het belangrijkste moment van deze verbinding tussen moeder en baby is het eten geven zelf.

De beslissing om borstvoeding te geven of voor zuigelingenvoeding te kiezen voor een baby is een erg persoonlijke keuze. We willen daarom ook niet zeggen dat iedereen zuigelingenvoeding moet negeren, we hebben hier een paar punten die je zou kunnen overwegen als je probeert te beslissen welke manier van voeding het beste is voor jouw en de nieuwe aanwinst van de familie.

We beginnen met de voordelen en nadelen van borstvoeding.

De Voordelen Van Borstvoeding

De borst geven is een geweldige ervaring voor zowel moeder als kind. Het biedt de ideale voeding en een bijzondere bindende ervaring tussen moeder en baby. Juist deze verbinding tussen deze twee mensen wordt gekoesterd door veel moeders die borstvoeding geven.

Dit zijn enkele van de vele voordelen van borstvoeding:

Infectie bestrijdend en goed voor de gezondheid

Antilichamen worden doorgegeven van een zogende moeder op haar baby, dit kan het begin van verschillende fysieke problemen verlagen, waaronder:

 • Oorontstekingen
 • Diarree
 • Luchtweginfecties
 • Hersenvliesontsteking

Andere factoren die een borstgevoede baby helpen beschermen tegen infectie is het feit dat het immuunsysteem van het kind wordt versterkt. Dit wordt gedaan door het opbouwen van barrières tegen infecties en het verminderen van de groei van organismen zoals bacteriën en virussen. Borstvoeding is voornamelijk gunstig voor vroeggeboren baby's en onderzoek heeft uitgewezen dat het kinderen ook kan beschermen tegen:

 • Allergieën
 • Astma
 • Suikerziekte
 • Zwaarlijvigheid
 • Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) ofwel wiegendood

Over het geheel blijken borstgevoede baby's minder last te hebben van infecties en ziekenhuisopnames dan formule-gevoede baby's.

Voeding en het gemak voor de spijsvertering

Moedermelk wordt vaak het "perfecte voedsel" voor de spijsvertering van een baby’s genoemd. De verschillende onderdelen in moedermelk – lactose, eiwit (wei en caseïne), en vet - zijn allemaal licht verteerbaar door het onvolwassen systeem van een pasgeboren baby.

Over het algemeen hebben zuigelingen die borstvoeding krijgen minder moeite met de spijsvertering dan baby’s die alleen formule krijgen. Moedermelk is vaak lichter verteerbaar, zodat borstgevoede baby's minder last hebben van problemen met diarree of constipatie.

Moedermelk bevat van nature veel van de vitaminen en mineralen die een pasgeboren baby nodig heeft om gezond te blijven. Een gezonde baby heeft geen behoefte aan extra vitaminen of voedingssupplementen, met uitzondering van wat extra vitamine D. Moedermelk bevat een kleine hoeveelheid vitamine D en vitamine D wordt geproduceerd door het lichaam wanneer onze huid wordt blootgesteld aan zonlicht.

Echter, blootstelling aan de zon verhoogt het risico op beschadiging van de huid voor een baby, mede hierdoor worden ouders aangeraden om blootstelling aan de zon te beperken. Als gevolg hiervan wordt ouders aangeraden om baby's vitamine D-supplementen te geven tijdens de eerste 2 maanden na de geboorte en hiermee doorgaan tot het kind voldoende vitamine D-verrijkte formule of melk binnenkrijgt (vaak na 1 jaar).

Commerciële formules proberen het om de ingrediënten in de moedermelk te kopiëren, maar zijn er nog niet in geslaagd de exacte combinatie en samenstelling te maken.

Waarom is dat?

Omdat melk een levende stof is die door elke moeder voor haar individuele kind wordt gemaakt, dit is een proces dat niet kan worden nagemaakt in een fabriek.

Het is gratis

Moedermelk kost helemaal niets, en dit terwijl de kosten van zuigelingenvoeding zich al snel opstapelen. En als gevolg van de immuniteiten en antistoffen die worden doorgegeven door hun moeders via de moedermelk. [pullquote]Zo zijn borstgevoede zuigelingen vaak minder ziek dan zuigelingen die alleen formule krijgen[/pullquote]. Onderzoekers vastgesteld dat baby's die uitsluitend borstvoeding krijgen tevens veel minder last hebben van oorontsteking.

Dat kan betekenen dat ze minder vaak naar de dokter moeten, wat neerkomt dat ouders minder hoeven te betalen aan eigen risico en minder geld uit hoeven te geven voor medicatie. Daarnaast komt ook nog eens dat vrouwen die borstvoeding geven vaak minder vrij hoeven te nemen van het werk om te zorgen voor hun zieke baby's.

Verschillende smaken

Een moeder die de borst geeft heeft elke dag ongeveer 500 extra calorieën nodig. Dit betekent dat ze een breed scala van evenwichtige voeding moet eten om deze calorieën binnen te krijgen. Dit introduceert verschillende smaken bij borstgevoede baby’s die ze binnenkrijgen door de moedermelk.

Deze verschillende smaken zijn afhankelijk van wat hun moeders gegeten hebben. Door het proeven van de gerechten van hun "cultuur", wordt ervan uit gegaan dat borstgevoede zuigelingen gemakkelijker vast voedsel zullen accepteren.

Gemak

Zonder formule is het niet nodig om nog snel even naar de winkel te rennen, want moedermelk is altijd vers en beschikbaar. En wanneer vrouwen borstvoeding geven is het niet nodig om in de midden van de nacht nog flessen op te warmen. Het is ook gemakkelijk voor moeders die borstvoeding geven om te gaan en staan waar ze willen met hun baby's, want ze weten dat er eten altijd beschikbaar is wanneer hun kleintje honger heeft.

Preventie van obesitas

Sommige studies hebben aangetoond dat borstvoeding kan helpen bij de bescherming van de ontwikkeling van obesitas bij een kind. Natuurlijk helpt dit niet als iemand op latere leeftijd drie keer per dag bitterballen eet.

Slimmere baby's

Sommige studies suggereren dat kinderen die uitsluitend borstvoeding kregen een iets hoger IQ hebben dan kinderen die alleen maar formule kregen.

"Huid-op-huid" contact.  Veel moeders die borstvoeding geven kunnen echt genieten van de ervaring om zo hecht te zijn met hun baby. Het huid-op-huid contact kan de emotionele band tussen moeder en kind verbeteren.

Ook voordelen voor de moeder zelf

De mogelijkheid om een baby volledig te voeden kan een nieuwe moeder helpen vertrouwen te scheppen in haar vermogen om voor de baby te zorgen. Borstvoeding verbrandt ook calorieën en helpt bij het inkrimpen van de baarmoeder, mede hierdoor zijn moeders die de borst geven sneller in staat terug te keren naar hun pre-zwangerschap figuur en hun pre-zwangerschap gewicht.

Daarnaast tonen studies aan dat borstvoeding helpt het risico op borstkanker te verlagen, een te hoge bloeddruk te verlagen, de kans op het ontwikkelen van diabetes te verminderen, en helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Daarnaast kan het ook helpen het risico op baarmoeder-en eierstokkanker te verminderen.

In een lange-termijn studie van de National Institutes of Health Women's Health Initiative, bleek dat vrouwen die gedurende minstens 7 tot 12 maanden borstvoeding hadden gegeven na de bevalling een lager risico hadden op hart- en vaatziekten.

Borstvoeding Nadelen & Uitdagingen

Hoewel het gezien wordt als de beste voedingskeuze voor zowel baby's en moeders heeft het geven van borstvoeding toch een bepaald aantal uitdagingen waar een nieuwe moeder rekening mee moet houden. Hoewel borstvoeding voor sommige moeders gelijk gemakkelijk gaat is het voor andere een uitdaging.

Soms is er voor zowel de moeder en de baby veel geduld en volharding nodig om te wennen aan de borstvoeding routine. Een paar uitdagingen voor nieuwe moeders, vooral tijdens de eerste weken en maanden, kunnen de volgende zijn:

Persoonlijk comfort

In eerste instantie, net als bij elke nieuwe vaardigheid, voelen veel moeders zich ongemakkelijk bij het geven van borstvoeding. Maar met genoeg informatie, ondersteuning, en het daadwerkelijke doen kunnen de meeste moeders dit probleem wel overkomen. Het feit is dat borstvoeding niet pijnlijk of oncomfortabel zou moeten zijn als de moeder hulp en begeleiding ontvangt.

Pijn bij borstvoeding gedurende de eerste week tot 10 dagen is normaal en zou minder dan een minuut moeten duren als de moeder voedt. Maar als borstvoeding door het gehele proces pijn doet of als de tepels en / of borsten pijnlijk aanvoelen dan is het een goed idee voor moeders die borstvoeding geven om de hulp van een lactatiekundige of hun arts in te roepen.

Vaak is het gewoon een kwestie van de juiste techniek gebruiken, maar soms kan pijn betekenen dat er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een infectie.

Tijd en veelvuldigheid van de voedingen

Er is geen twijfel over mogelijk dat borstvoeding redelijk wat tijd van de moeders vraagt. Het is natuurlijk ook waar dat veel belangrijke dingen als nieuwe ouder tijd gaan kosten. Sommige vrouwen zijn bang dat borstvoeding het moeilijk maakt voor hen om te werken, boodschappen te doen, of reizen als gevolg van een borstvoeding schema of het behoefte om moedermelk gedurende de dag te pompen.

[pullquote]Veel van deze problemen kunnen worden aangepakt bij een prenatale lactatiekundig bezoek.[/pullquote]

Borstgevoede baby’s moeten vaker eten dan baby's die formule krijgen, dit komt omdat moedermelk sneller verteert wordt dan formule. Dit betekent dat de moeder ongeveer elke 2 of 3 uur (misschien meer, misschien minder) in de eerste paar weken aan de slag moet.

Dit kan vermoeiend zijn, maar zodra het geven van borstvoeding is vastgesteld (meestal na ongeveer een maand), kunnen andere familieleden helpen door het geven van gepompte moedermelk als de moeder behoefte heeft aan een pauze of weer terug aan het werk gaat.

En het duurt niet lang voordat de baby’s minder vaak gevoed hoeven worden en de hele nacht door slapen (meestal rond de 3 maanden). Met wat ervaring en een beetje organisatie wordt het gemakkelijker een schema uit te werken om borstvoeding te geven en / of te pompen.

Dieet

Vrouwen die borstvoeding geven moeten zich duidelijk bewust zijn van wat ze eten en drinken. Dit is belangrijk omdat er bepaalde dingen kunnen worden doorgegeven aan de baby via de moedermelk. Net als tijdens de zwangerschap moet vrouwen die borstvoeding geven vis met veel kwik vermijden en de inname van vis met weinig kwik verminderen.

Als een vrouw alcohol drinkt dan kan een kleine hoeveelheid worden doorgegeven aan de baby via de moedermelk.

Ze moeten minstens 2 uur wachten met borstvoeding na elke alcoholische drank om te voorkomen dat alcohol naar de baby wordt overgebracht. Inname van cafeïne moet worden beperkt tot maximaal 300 milligram (ongeveer een tot drie kopjes gewone koffie) per dag voor vrouwen die borstvoeding geven.

Dit omdat cafeïne kan leiden tot problemen zoals rusteloosheid en prikkelbaarheid bij sommige baby's. Sommige baby's zijn gevoelig genoeg om problemen te hebben met cafeïne, zelfs met kleinere hoeveelheden. Bespreek deze situaties met een zorgverzekeraar of lactatiekundige als je niet zeker bent.

Maternale medische aandoeningen, medicijnen, en borstoperaties

Aandoeningen zoals HIV of AIDS of behandelingen met chemotherapie en behandeling met bepaalde medicijnen kunnen het geven van borstvoeding onveilig maken voor de baby. Een vrouw moet altijd haar arts of een lactatiekundige raadplegen als ze niet zeker weet of ze veilig borstvoeding kan geven met een specifieke aandoening.

Vrouwen moeten altijd contact opnemen met hun arts over de veiligheid van medicijnen tijdens de borstvoeding, met inbegrip van kruidengeneesmiddelen.

Moeders die een borstoperatie ondergaan, zoals een borstreductie, kunnen moeite hebben als hun melkkanalen zijn doorgesneden.

In deze situatie is het een goed idee voor een vrouw om het haar arts te praten over haar zorgen.

De Voordelen Van Flesvoeding

Hoewel borstvoeding wordt beschouwd als de beste nutritionele optie voor baby's door verschillende grote medische organisaties is het niet goed voor elke moeder. Commercieel bereide zuigelingenvoeding is een voedzaam alternatief voor moedermelk, en deze bevat zelfs een aantal vitaminen en voedingsstoffen die kinderen die borstvoeding krijgen alleen zouden kunnen krijgen via het nemen van supplementen.

Commerciële formules proberen moedermelk met behulp van een complexe combinatie van eiwitten, suikers, vetten, en vitaminen na te bootsen. Deze formule is vrijwel onmogelijk om thuis te dupliceren en onder steriele omstandigheden klaar te maken.

Dus, als je geen borstvoeding geeft aan jouw baby dan is het belangrijk dat je alleen gebruik maakt van een commercieel bereide formule en dat je niet gaat proberen om zelf je eigen formule te maken.

Samen met medische problemen die borstvoeding voor sommige vrouwen kunnen voorkomen kan het geven van borstvoeding voor sommige vrouwen te moeilijk of stressvol zijn. Hier zijn een paar andere redenen dat vrouwen kunnen kiezen voor formule:

Gemak

Beide van de ouders (of een andere verzorger) kunnen de baby een fles geven op elk gewenst moment van de dag (hoewel dit ook geldt voor vrouwen die hun eigen moedermelk pompen). Hierdoor kan de moeder het voeden delen en zo kan haar partner zich ook meer betrokken voelen bij het cruciale voedingsproces en de binding die hiermee vaak gepaard gaat zelf ook ervaren.

Flexibiliteit.

Zodra de flessen met zuigelingenvoeding zijn gemaakt kan een moeder die haar baby formule geeft gaan en staan waar ze wil en weet ze toch zeker dat een partner of verzorger ervoor kan zorgen dat haar kleintje te eten krijgt. Het is niet nodig om iets te pompen of ervoor te zorgen dat je een schema plant rond het voeden van de baby.

Daarnaast geeft formule moeders de vrijheid dat ze zelf niet hoeven te zorgen voor een privé-plek om in het openbaar de borst te geven. Echter, als moeder samen met de baby erop uit gaat dan zal ze wel benodigdheden mee moeten nemen om de formule klaar te kunnen maken.

Tijd en frequentie van de voedingen.  Omdat formule minder verteerbaar is dan moedermelk hoeven formule-gevoede baby's gewoonlijk minder vaak te eten dan borstgevoede baby's.

Dieet

Vrouwen die ervoor kiezen om geen borstvoeding te geven hoeven zich ook niet zorgen te maken over de dingen die ze eten of drinken die misschien eventueel hun baby zouden kunnen beïnvloeden. Een vrouw kan dus gemakkelijk een paar glazen wijn drinken en dan haar baby zuigelingenvoeding geven.

Formule Uitdagingen

Net als bij borstvoeding zijn er een aantal uitdagingen die een nieuwe moeder moet doorlopen bij het  overwegen of ze zuigelingenvoeding gaat geven.

Organisatie en voorbereiding

Bereid de zuigelingenvoeding door het mengen van water en de juiste hoeveelheid melkpoeder voor zuigelingen. De verpakking aan de zijkant van de formule zal je precies vertellen hoeveel je moet gebruiken. Volg de aanwijzingen zorgvuldig. Je kunt gebruik maken van lauw (kamertemperatuur) leidingwater. Als je bezorgd bent over jouw water dat uit de kraan komt dan kun je het steriliseren om ziektekiemen te doden. Een korte uitleg:

 • Giet koud leidingwater in een theepot of sauspan
 • Plaats de pot of pan op het fornuis op een matig vuur
 • Breng het water aan de kook en laat gedurende ongeveer een minuut koken
 • Laat het water afkoelen totdat het weer op kamertemperatuur is

Je kunt testen om te zien of het water koel genoeg is voor je baby om het te drinken door het een paar keer heen en weer te schudden en een paar druppels op de binnenkant van jouw pols te laten vallen. Als het prikt dan is het nog steeds te warm. Zodra het water is afgekoeld dan moet je het niet langer dan 30 minuten laten staan voordat je het aan de formule toevoegt.

Gebrek aan antilichamen

Geen van de antilichamen die we in moedermelk zien worden teruggevonden in vervaardigde formule. Hierdoor geeft deze formule een baby niet de extra bescherming tegen infectie en ziekte die moedermelk wel geeft.

Kosten

Formule kan redelijk duur zijn. Gepoederde formule zijn de minst dure, gevolgd door geconcentreerde formule, en uiteindelijk is kant-en-klaar het duurst. En speciale formules (dat wil zeggen, bijvoorbeeld soja en hypoallergeen) kosten meer – soms zelfs veel meer - dan de basis formules.

Maagproblemen

Het geven van zuigelingenvoeding verhoogt de mogelijkheid dat de baby last krijgt van gas en constipatie.  Baby's die flesvoeding krijgen hebben meer kans op gas en stevigere ontlasting dan borstgevoede baby's.

Niet zo complex als moedermelk

Hoewel fabrikanten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hun formule een zo goed mogelijk product is, komt het niet overeen met de complexiteit van de moedermelk. Gefabriceerde formules kunnen de complexiteit van moedermelk, die verandert naarmate de behoeften van de baby veranderen, nog niet dupliceren.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat er aan beide opties voor- en nadelen kleven. Welke optie je ook kiest, zorg ervoor dat je eerst met jouw arts praat over de keuzes die beschikbaar zijn. Dat zal zeker helpen om een beslissing te nemen die het beste is voor zowel jezelf als jouw baby.

Heb je zelf nog goede tips of aanvullingen op dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo...,
  Eigenlijk zou het geen keus moeten zijn borstvoeding is de natuur en daar heb je nou die mooie borsten voor!
  Daarbij zijn de gezondheidsvoordelen ver tot voorbij de jeugd, al die antistoffen die je meegeeft zijn erg belangrijk.
  Daarbij is het darmsysteem van de baby optimaal zolang je geen bijvoeding geeft. Als je voed kom je trouwens ook sneller op je oude gewicht je hebt reserve opgebouwd hiervoor.
  Het voeden van je kinderen geeft je automatisch binding, het kost wat investering in het begin maar dat kost elk kind op alle gebied, kinderen veranderen je leven, voeden is een moment voor jou en de baby en wat misschien nog wel belangrijker is alleen jij kunt het je kind geven, je kind gaat niet van de een naar de ander. In veel landen zijn kinderen het eerste levensjaar continue bij de moeder dat is toch heerlijk en echt waar je kunt zoveel dingen doen met je kind, een draagdoek is handig en even tussendoor aan de borst, geen flesjes uitkoken en melk maken, noem dat maar eens een echt voordeel en daarbij als jij gaat zitten om te voeden krijg je rust laat het op je inwerken soms val je zelfs in slaap van al die geweldige hormonen.
  Genieten hoor!! Ik had het niet willen missen. Ik was vreselijk trots met mijn kinders aan de borst, ze groeiden van mijn melk!
  Heleen

 2. Ieder mag zijn eigen mening hebben natuurlijk, maar om nu te stellen dat het geen keus moet zijn... vind ik wat ver gaan. Ik denk dat het belangrijkste is dat de moeder kiest wat voor haar en de baby het beste is. Als borstvoeding geven een hoop problemen oplevert, het niet lukt of pijn doet, waarom dan je kindje en jezelf kwellen? De keuze moet altijd bij de ouders zelf liggen en niemand zou ze iets op moeten leggen. Of komt u ook bij anderen thuis om ze te vertellen hoe zij hun kind moeten opvoeden of hoe zij hun huishouden moeten runnen?

  1. Het was beslist niet de bedoeling om het zo zwart-wit te stellen.
   Wat ik wilde zeggen is dat, als er geen lichamelijke problemen of pijn door ontstaat, de voorkeur zou moeten liggen bij borstvoeding.

 3. Heleen Kusters Vind ik ook. Als er geen medische reden is om het niet te doen zou de voorkeur altijd moeten uitgaan naar borstvoeding. Er zijn geen nadelen buiten ongemak.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share