• Resveratrol

Langer Leven Met Resveratrol Deel 1: Intro

2016-11-21T14:55:11+01:00december 2nd, 2012|Langer Leven|0 Reacties

Laatste update: door

Langer Leven Met Resveratrol Deel 1: Intro

Resveratrol, een van nature voorkomende stof die in de schil van rode druiven zit, kwam een paar jaar geleden ineens in het publieke bewustzijn toen medische onderzoekers aantoonden dat het de levensduur van proefdieren aanzienlijk verlengde en het ontwikkelen van fysiologische tekenen van diabetes voorkwam.

Uit onderzoek dat op heden beschikbaar is blijkt dat resveratrol supplementen de gezondheid van mensen met een risico op tal van leeftijdsgebonden ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en kanker kunnen verbeteren.

Het is echter ook mogelijk dat supplementatie ook nadelen heeft, bijvoorbeeld dat resveratrol de lever enzymen die verantwoordelijk zijn voor de stofwisseling van geneesmiddelen kan verstoren.

Wat is reservatrol?

Resveratrol is een chemische verbinding afkomstig van bepaalde planten. Het wordt een phytoalexin genoemd, wat betekent dat het van nature een antibiotisch stof is om bacteriën en schimmels tegen te gaan.  Planten met resveratrol zijn onder andere de druiven en schillen waarvan wijn wordt gemaakt. Maar ook andere bessen zoals frambozen, bosbessen etc. bevatten het stofje.

[pullquote]Naast dat het gevonden wordt uit bepaalde druiven, bevatten pinda's ook veel van het stofje! [/pullquote]

Veel mensen geloven dat resveratrol anti-aging eigenschappen zou hebben, dit heeft er toe geleid dat de stof, meestal afkomstig van de Japanse duizendknoop, op de markt is gebracht als een voedingssupplement.

Tot nu toe hebben studies uitgevoerd op muizen het enige bewijs geleverd dat het gebruik van resveratrol kan leiden tot een langere levensduur.

Franse levensstijl
Een van de eerste redenen dat resveratrol werd beschouwd als potentieel goed voor ons lichaam kwam door de observatie van de Franse levensstijl. Opmerkelijk is dat Fransen weliswaar meer vet eten, maar wel relatief laag aandeel  hart- en vaatziekten hebben.

Velen geloven dat de lagere niveaus van hart- en vaatziekten het gevolg zijn van de veelvuldige consumptie van rode wijn. Hoewel het is aangetoond dat rode wijn anti-coagulerende effecten heeft zijn velen van mening dat resveratrol ook een rol kan spelen.

Resveratrol en antioxidanten

Resveratrol is een stof die behoort tot de groep van antioxidanten die bekend staan als de polyfenolen.

Voorlopige studies suggereren dat resveratrol wel eens een uitstekend antioxidant zou kunnen zijn. Het kan helpen bij het verleggen van inspanningstolerantie en kan bijdragen bij het verminderen van geheugenverlies. [pullquote]E