Langer Leven

Laatste Update: 21 november 2016

Langer Leven Met Resveratrol Deel 1: Intro

Resveratrol, een van nature voorkomende stof die in de schil van rode druiven zit, kwam een paar jaar geleden ineens in het publieke bewustzijn toen medische onderzoekers aantoonden dat het de levensduur van proefdieren aanzienlijk verlengde en het ontwikkelen van fysiologische tekenen van diabetes voorkwam.

Uit onderzoek dat op heden beschikbaar is blijkt dat resveratrol supplementen de gezondheid van mensen met een risico op tal van leeftijdsgebonden ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en kanker kunnen verbeteren.

Het is echter ook mogelijk dat supplementatie ook nadelen heeft, bijvoorbeeld dat resveratrol de lever enzymen die verantwoordelijk zijn voor de stofwisseling van geneesmiddelen kan verstoren.

Wat is reservatrol?

Resveratrol is een chemische verbinding afkomstig van bepaalde planten. Het wordt een phytoalexin genoemd, wat betekent dat het van nature een antibiotisch stof is om bacteriën en schimmels tegen te gaan.  Planten met resveratrol zijn onder andere de druiven en schillen waarvan wijn wordt gemaakt. Maar ook andere bessen zoals frambozen, bosbessen etc. bevatten het stofje.

[pullquote]Naast dat het gevonden wordt uit bepaalde druiven, bevatten pinda's ook veel van het stofje! [/pullquote]

Veel mensen geloven dat resveratrol anti-aging eigenschappen zou hebben, dit heeft er toe geleid dat de stof, meestal afkomstig van de Japanse duizendknoop, op de markt is gebracht als een voedingssupplement.

Tot nu toe hebben studies uitgevoerd op muizen het enige bewijs geleverd dat het gebruik van resveratrol kan leiden tot een langere levensduur.

Franse levensstijl
Een van de eerste redenen dat resveratrol werd beschouwd als potentieel goed voor ons lichaam kwam door de observatie van de Franse levensstijl. Opmerkelijk is dat Fransen weliswaar meer vet eten, maar wel relatief laag aandeel  hart- en vaatziekten hebben.

Velen geloven dat de lagere niveaus van hart- en vaatziekten het gevolg zijn van de veelvuldige consumptie van rode wijn. Hoewel het is aangetoond dat rode wijn anti-coagulerende effecten heeft zijn velen van mening dat resveratrol ook een rol kan spelen.

Resveratrol en antioxidanten

Resveratrol is een stof die behoort tot de groep van antioxidanten die bekend staan als de polyfenolen.

Voorlopige studies suggereren dat resveratrol wel eens een uitstekend antioxidant zou kunnen zijn. Het kan helpen bij het verleggen van inspanningstolerantie en kan bijdragen bij het verminderen van geheugenverlies. [pullquote]Er is zelfs enig bewijs dat het de mogelijkheid zou hebben om retrovirussen aan te vallen zoals HIV en herpes simplex.[/pullquote]

Polyfenolen
Polyfenolen zijn een grote familie van natuurlijke stoffen die op grote schaal verspreid zijn in plantaardig voedsel. De dagelijkse consumptie in Nederland varieert van 200 mg tot 1 gram. Groene thee polyfenolen en die in wijn hebben veel media-aandacht gekregen. De meest voorkomende polyfenolen in planten zijn, flavonoïden, fenolische zuur, catechinen, anthocyanen, isoflavonen, quercetine, en resveratrol.

Vele wetenschappelijke studies en onderzoeken zijn uitgevoerd om de effecten van deze stoffen te beoordelen op het menselijk lichaam. Veel van de gezondheidsvoordelen van groenten en fruit worden toegeschreven aan de aanwezigheid van deze verbindingen.

Enkele van de belangrijkste polyfenolen zoals flavonen, flavonoïden, resveratrol, en isoflavonen hebben bekende antioxidante eigenschappen. Er wordt ook verondersteld dat ze anti-inflammatoire en immuun stimuleren eigenschappen hebben, dit is al bewezen bijzonder nuttig te zijn bij het verbeteren van de gezondheid en het algemeen welzijn.

 • Het merendeel van de polyfenolen zijn antioxidanten. Antioxidanten kunnen de zeer reactieve vrije radicalenneutraliseren. Hierdoor kunnen ze de schadelijke effecten op de cellen en weefsels van het lichaam verminderen.
 • Vrije radicalen worden vaak verantwoordelijk gehouden voor het veroorzaken van cellulaire schade, dit wordt geassocieerd met het ouder worden. Dus als krachtige antioxidanten kunnen ze mogelijk ook het proces van verouderingvertragen.
 • Polyfenolen kunnen ook het immuunsysteem stimuleren. Een sterk immuunsysteem is een must voor het behoud van een goede gezondheid, en natuurlijk om infecties en ziekten buiten de deur te houden.
 • Zij kunnen de circulatie van het bloed verbeteren en de gezondheid van het hart stimuleren. Hierdoor kunnen ze het risico op hart- en hart- en vaatziekten verlagen.
 • Van sommige polyfenolen (zoals resveratrol) is gebleken dat ze anti-tumor activiteiten vertonen. Deze polyfenolen zijn in staat om de groei van tumoren te remmen. Natuurlijk moet er nog veel onderzoek naar gedaan worden, maar het is een goed begin.
 • Sommige polyfenolen,die bijvoorbeeld in frambozen worden gevonden, vertragen botverlies. Botverlies is de belangrijkste factor die leidt tot osteoporose.
 • De polyfenol catechine in groene thee kan helpen om gewicht te verliezen. Deze verbinding kan het lichaam stimuleren meer vet en calorieën te verbranden.
 • De isoflavonen, een andere klasse van polyfenolen, grotendeels gevonden in soja en sojaproducten kunnen vrouwen helpen beter om te gaan met symptomen van de menopauze, vooral opvliegers en botverlies.


Vele studies zijn nog gaande
Er zijn mogelijkerwijs nog vele andere voordelen voor de gezondheid, aangezien de werkelijke gezondheid bevorderende acties van polyfenolen nog steeds worden bestudeerd. De beste manier om te genieten van de voordelen van polyfenolen is door genoeg voedsel te eten waar deze chemische verbindingen inzit.

Supplementen zijn ook verkrijgbaar maar deze moeten alleen worden genomen onder de begeleiding van een zorgverlener, aangezien een overmatige consumptie nadelig zou kunnen zijn. [pullquote]Bovendien is het altijd beter een gezond dieet te volgen dat veel verse groenten en fruit bevat.[/pullquote]

Resveratrol en anti-aging

Resveratrol en anti-aging worden sinds 2011 vaak met elkaar verbonden in de moderne gezondheidszorg literatuur als gevolg van bewijs uit onderzoek dat een dieet rijk aan resveratrol het risico van dodelijke ziekten zoals kanker en diabetes kan verlagen, en het de kans op hart- en vaatziekten kan verminderen.

De meest voorkomende reden dat resveratrol en anti-aging vaak samen worden genoemd is dat polyfenol aanwezig is in diverse populaire druiven-en pinda-gebaseerde voedingsmiddelen.Antioxidanten zijn koppelingen die zich binden aan vrije radicalen zuurstofmoleculen in de bloedstroom, dit kan oxidatie voorkomen. Oxidatie kan menselijk weefsels afbreken en cellulair herstel afremmen, dit lijdt tot geleidelijke veroudering.

Niet voldoende aandacht gekregen
Onderzoek naar resveratrol en anti-aging effecten op mensen heeft niet veel aandacht gekregen in menselijk biologisch onderzoek sinds 2011.Dit komt vooral omdat het primaire onderzoek naar veroudering is uitgevoerd op primitieve levensvormen zoals gist, nematoden en fruitvliegjes.

Deze onderzoeksresultaten zijn tot op heden nog niet op lange termijn in menselijke farmacologische studies gereproduceerd.

Wanneer het gebruik van resveratrol voor verschillende behandelingen wel is onderzocht dan zijn de resultaten meestal positief.Een uitgebreide analyse van meer dan 100 resveratrol onderzoeken door de Universiteit van Connecticut in de VS heeft aangetoond dat de verbinding een algemeen gunstig effect heeft bij de bestrijding van het ontstaan van veel voorkomende ziekten, maar dat er geen duidelijk bewijs van resveratrol en anti-aging effecten is.

We zouden logischerwijs er van uit kunnen gaan dat als de verbinding het begin van ziekte voorkomt of vertraagt , het de levensduur ook zou kunnen verlengen.

Uit een overzicht van resveratrol en anti-aging gerelateerde effecten onderzoek in 2008 door de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH), bleek dat resveratrol de leeftijd gerelateerde achteruitgang van muizen op een standaard dieet verminderd, maar dat het de natuurlijke levensduur van de muizen niet verlengde.

Effecten op muizen na behandeling van 10 maanden waren onder andere cardiovasculaire verbeteringen, toename van de botdichtheid, en functionele of mobiliteit verbeteringen. Daarnaast was er een betere balans en coördinatie in oude muizen dan in de controlegroep die niet behandeld waren.

Voorkomen van bepaalde gezondheidsklachten

Resveratrol heeft veel aandacht voor de gemelde anti-aging voordelen. Maar verder onderzoek, meestal gedaan in reageerbuisjes en bij dieren, geeft aan dat resveratrol het lichaam kan helpen beschermen tegen een aantal ziekten, waaronder:

 • Hartziekten. Resveratrol helpt bij het verminderen van ontstekingen, voorkomt de oxidatie van LDL (het "slechte" cholesterol), en maakt het moeilijker voor bloedplaatjes om aan elkaar te kleven, dit vormt normaal gesproken de stolsels die kunnen leiden tot een hartaanval.
 • Kanker. Er wordt van resveratrol gedachtdat het de verspreiding van kankercellen kan beperken en het proces van celdood in kankercellen (apoptose) kan activeren.
 • Ziekte van Alzheimer. Resveratrol kan zenuwcellen tegen schade en de opbouw van plaquebeschermen. Deze zouden kunnen leiden tot de ziekte van Alzheimer.
 • Diabetes. Resveratrol voorkomt insulineresistentie, een aandoening waarbij het lichaam minder gevoelig is voor de effecten van het bloedsuikerverlagende hormoon insuline. Insulineresistentie is een voorloper van diabetes.


Onderzoek op knaagdieren suggereert dat resveratrol ook zou kunnen helpen tegen een aantal effecten van een ongezonde leefstijl en zou kunnen leiden tot een verhoogde levensduur. Resveratrol-behandelde muizen gevoed met een hoger calorie dieet leefden langer dan vergelijkbare gevoede muizen die geen resveratrol kregen.

Resveratrol is ook in verband gebracht met de preventie van leeftijdsgebonden problemen zoals hart-en vaatziekten en insulineresistentie.

Het lijkt erop dat resveratrol een speciaal gen ween te activeren waardoor het lichaam beter beschermd wordt tegen het verouderen.

Klik hieronder om deel 2 te te lezen:
Langer Leven Met Resveratrol Deel 2:

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share