• Waarom hebben we enzymen nodig

Het belang van enzymen

2014-07-16T09:02:47+01:00juli 16th, 2014|Darmflora|10 Reacties

Laatste update: door

Waarom hebben we enzymen nodig?

het belang van enzymen en je darmflora

Over enzymen wordt veel gesproken en geschreven, je hoort het in de reclames, met name voor tandpasta, maar er zijn maar weinig mensen die exact kunnen vertellen wat dit nou precies zijn en wat ze doen. Na het lezen van dit artikel weet je alles over dit onderwerp.

Enzymen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, en dan heb ik het speciaal over de spijsvertering. Maar zoals je weet kan een slechte spijsvertering heel veel gevolgen hebben voor de gezondheid, dus als je te weinig enzymen hebt zal de spijsvertering niet goed werken en zullen er uiteindelijk veel meer kwalen ontstaan. Daarnaast zijn enzymen ook nodig bij heel veel chemische processen die in het lichaam plaatsvinden. Alle chemische reacties die plaatsvinden de cellen, organen, botten, spieren, weefsels en organen, hebben enzymen nodig. Zonder enzymen gaan ze slecht functioneren, of gaan helemaal stoppen.

Enzymen komen uiteindelijk uit twee bronnen: Je eigen lichaam die bij de geboorte de capaciteit meekrijgt om gedurende het leven een bepaalde hoeveelheid enzymen aan te maken. Hierbij gaat het lichaam er van uit dat je ook enzymen binnenkrijgt via de voeding, de tweede bron.

Je spijsvertering begint al in je mond. Het eten wat je eet wordt in de mond gekauwd en de enzymen die in het eten zitten worden geactiveerd, waarna het eten doorgaat naar de maag waar de voorvertering start. Deze voorvertering is volledig in handen van de enzymen en duurt ongeveer 1 uur. Daarna gaat het voor-verteerde voedsel in je lichaam verder voor de uiteindelijke vertering totdat het voedsel klein genoeg is om door de wand van de dunne darm opgenomen te worden door het lichaam.

Op het moment dat het voedsel niet voor-verteerd wordt, dus als er geen enzymen aanwezig zijn, zal het verdere proces veel en veel moeizamer verlopen en zal gigantische hoeveelheden extra energie kosten, waardoor je uiteindelijk weer andere problemen met je gezondheid kunt krijgen, en dan met name de problemen die direct of indirect gerelateerd zijn aan de spijsvertering.

Hoe de aanwezigheid van enzymen zich verhoud tot de kwaliteit en de kwantiteit van leven, is ooit heel goed omschreven door een bekende wetenschapper:

“…Hoe lang iemand leeft is direct gerelateerd aan de uitputting van zijn potentiele voorraad enzymen. Het gebruik van extra enzymen in de voeding zorgt dat je langer profijt hebt van je lichaamseigen voorraad, met als direct resultaat een gezonder, langer en vitaler leven…”

Inhoudsopgave artikel: