Darmflora

Laatste Update: 16 juli 2014

Het belang van enzymen

het belang van enzymen en je darmflora

Over enzymen wordt veel gesproken en geschreven, je hoort het in de reclames, met name voor tandpasta, maar er zijn maar weinig mensen die exact kunnen vertellen wat dit nou precies zijn en wat ze doen. Na het lezen van dit artikel weet je alles over dit onderwerp.

Enzymen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, en dan heb ik het speciaal over de spijsvertering. Maar zoals je weet kan een slechte spijsvertering heel veel gevolgen hebben voor de gezondheid, dus als je te weinig enzymen hebt zal de spijsvertering niet goed werken en zullen er uiteindelijk veel meer kwalen ontstaan. Daarnaast zijn enzymen ook nodig bij heel veel chemische processen die in het lichaam plaatsvinden. Alle chemische reacties die plaatsvinden de cellen, organen, botten, spieren, weefsels en organen, hebben enzymen nodig. Zonder enzymen gaan ze slecht functioneren, of gaan helemaal stoppen.

Enzymen komen uiteindelijk uit twee bronnen: Je eigen lichaam die bij de geboorte de capaciteit meekrijgt om gedurende het leven een bepaalde hoeveelheid enzymen aan te maken. Hierbij gaat het lichaam er van uit dat je ook enzymen binnenkrijgt via de voeding, de tweede bron.

Je spijsvertering begint al in je mond. Het eten wat je eet wordt in de mond gekauwd en de enzymen die in het eten zitten worden geactiveerd, waarna het eten doorgaat naar de maag waar de voorvertering start. Deze voorvertering is volledig in handen van de enzymen en duurt ongeveer 1 uur. Daarna gaat het voor-verteerde voedsel in je lichaam verder voor de uiteindelijke vertering totdat het voedsel klein genoeg is om door de wand van de dunne darm opgenomen te worden door het lichaam.

Op het moment dat het voedsel niet voor-verteerd wordt, dus als er geen enzymen aanwezig zijn, zal het verdere proces veel en veel moeizamer verlopen en zal gigantische hoeveelheden extra energie kosten, waardoor je uiteindelijk weer andere problemen met je gezondheid kunt krijgen, en dan met name de problemen die direct of indirect gerelateerd zijn aan de spijsvertering.

Hoe de aanwezigheid van enzymen zich verhoud tot de kwaliteit en de kwantiteit van leven, is ooit heel goed omschreven door een bekende wetenschapper:

“…Hoe lang iemand leeft is direct gerelateerd aan de uitputting van zijn potentiele voorraad enzymen. Het gebruik van extra enzymen in de voeding zorgt dat je langer profijt hebt van je lichaamseigen voorraad, met als direct resultaat een gezonder, langer en vitaler leven…”

De ideale situatie

Als we de functie van de enzymen nader bekijken, in de ideale situatie, de situatie waar de enzymen ooit voor gemaakt zijn, dan zou dit er als volgt uitzien:

Ons lichaam rekent er op dat we voedsel eten wat rijk is aan enzymen, en dat we dit heel erg goed kauwen. Tijdens het kauwen komen de enzymen uit het voedsel vrij wat voor de vertering moet zorgen. Eenmaal in de maag aangekomen zullen deze enzymen het voedsel dan voor-verteren gedurende ongeveer een uur. Op deze manier zal gedurende deze periode al het eten al voor driekwart afgebroken zijn.

Na dit uur komen er in de maag zuren vrij die de enzymen uit het voedsel direct inactief maken. Deze zuren beginnen dan met hun eigen proces door het restant nog verder af te breken waarna het voedsel, nog steeds rijk aan alle voedingsstoffen, het begin van de dunne darm bereikt. In het begin van de dunne darm wordt het maagzuur neutraal gemaakt waarna er weer enzymen aan het deels verteerde voedsel wordt toegevoegd. Deze enzymen worden speciaal voor dit proces aangemaakt door de Pancreas en zorgen dat de laatste bestanddelen van het eten ook afgebroken worden. Na deze handeling zijn de voedingsstoffen van een dusdanig formaat dat ze de wand van de dunne darm kunnen passeren waarna het opgenomen kan worden door het bloed voor transport door het lichaam.

Het voorgaande zou een ideale situatie zijn, en is precies zoals ooit bedoeld was. Maar de werkelijkheid is helaas anders.

De werkelijke situatie

Wij mensen zijn de enige wezens op deze aarde die hun eten bereiden met behulp van koken, bakken, grillen of stomen. In ieder geval verhitten wij het meeste voedsel wat uiteindelijk een verwoestend effect heeft. Niet alleen verdwijnen dan plotseling veel belangrijke voedingsstoffen, maar ook nagenoeg alle enzymen worden inactief gemaakt. Voor wat betreft de enzymen, deze worden al vernietigd bij een verhitting van 50 a 60 graden. Ze worden letterlijk kapot gemaakt. In ons speeksel zitten dan nog wel wat enzymen, die door het lichaam zelf aangemaakt worden, maar dit is te verwaarlozen. Niet alleen de hoeveelheid enzymen in je speeksel, maar ook de duur van het kauwen waardoor de weinig aanwezige enzymen niet eens de kans krijgen zich te vermengen met het voedsel.

Dit heeft als direct gevolg dat al ons eten wat in de maag komt een chronisch gebrek heeft aan enzymen. Het eten ligt dan ‘als een blok’ op je maag, zonder de benodigde verteringsenzymen die het voor-verteren in werking moeten zetten. Het maagzuur probeert dan nog enigszins iets van die achterstand weg te werken, maar dat lukt gewoon niet.

De klomp voedsel komt aan in de dunne darm waarna de pancreas, die de tweede ronde verteringsenzymen aan moet maken, volledig in de stress raakt. De gestreste pancreas moet dan alle reserves aan enzymen in het lichaam aanspreken om toch het voedsel te kunnen verteren en de voedingsstoffen de kans te geven om de darmwand te passeren. Dit lukt in de meeste gevallen niet, zodat belangrijke voedingsstoffen via de natuurlijke weg het lichaam gewoon weer verlaten.

Over verspilling gesproken…

Het is dus prima verklaarbaar dat nagenoeg iedereen, van 40 jaar of ouder, een vergrootte pancreas heeft.

Daarnaast hebben we nog het feit dat ieder lichaam maar een bepaalde hoeveelheid enzymen aan kan maken in zijn leven. Door het gebrek aan enzymen uit het voedsel, is de eigen voorraad dan heel erg snel op. En op het moment dat de voorraad op is, en er worden geen enzymen via de natuurlijke weg ingenomen, dan beginnen de kwalen. Processen en systemen in je lichaam beginnen te haperen omdat de juiste voedingsstoffen niet meer aanwezig zijn.

Test met katten

Om al het voorgaande te illustreren, en je uiteindelijk te overtuigen van het belang van enzymen, wil ik even een proef aanhalen.

Een gecontroleerde test met nogal schokkende resultaten:

Twee wetenschappers, Pottenger en Simonsen, wilden weten wat de impact van gekookt eten is op een lichaam, oftewel, welke gezondheidsvoordelen je kunt halen uit het eten van rauw voedsel. Rauw voedsel vol met gezonde enzymen. Hiervoor namen ze een proef met katten welke in twee groepen verdeeld werden: Eén groep kreeg uitsluitend gekookt voedsel, de andere groep kreeg hetzelfde voedsel, maar dan rauw. De resultaten waren beslist schokkend te noemen: De groep katten die alleen maar rauw voedsel kregen, waren  na de testperiode nog steeds in blakende gezondheid en vertoonden geen enkele vorm van een degeneratieve ziekte. En dit resultaat is een schril contrast met de andere groep katten die behoorlijk achteruitgegaan zijn in dezelfde testperiode.

Niet alleen de algemene gezondheid en conditie, maar vertoonden ook symptomen van allerlei aandoeningen waar de andere groep helemaal geen last van had: Uitgezette karteldarm, degeneratie van de zenuwen in de hersenen, afwijkingen in de schildklier, verlamming in de benen, onvolledige ontwikkeling van de schedel, cirrose van de nieren en de lever. Opvallend was ook het feit dat deze zelfde katten zich na de de derde generatie niet meer in staat waren om zich voort te planten.

Een andere studie met ratten toonde bijvoorbeeld ook aan dat de testgroep met een rauw dieet ruim 30% langer leefden dan de testgroep met een gekookte dieet.

En dan hebben we natuurlijk het klassieke voorbeeld met de Eskimo’s. Door het eten van veel vette vis, krijgen ze al meer dan voldoende Omega-3 binnen. Maar ook op het niveau van de enzymen doen ze het goed: 80% van al  het eten wordt rauw genuttigd. Resultaat: In een onderzoek naar 3000 Eskimo’s bleek dat er niemand was die last had van hoge bloeddruk, hoge cholesterol of hart- en vaatziekten. Daarnaast was slechts 1 op de 3000 Eskimo’s lichtjes aan de zware kant.

Natuurlijk zijn er bij de Eskimo’s nog veel meer factoren die hierin meespelen, maar het geeft wel duidelijk aan hoe belangrijk enzymen zijn voor je lichaam.

Om het nog eens duidelijk te maken: Rauw voedsel bevat alle natuurlijke enzymen die het lichaam nodig heeft. Deze enzymen worden voor 99% vernietigd als je voedsel gaat koken.

Conclusie

Met ons gekookte eten krijgen wij dus niet genoeg enzymen meer binnen. Daarom is het geen overbodige luxe om hiervoor een voedingssupplement met enzymen in te nemen die de vertering helpt, op de manier zoals het ooit bedoelt is. Het alternatief, alléén maar rauw voedsel eten, is niet haalbaar.

Het gevolg zal zijn dat je veel minder last zal hebben van degeneratieve ziektes zoals eerder omschreven.

Het innemen van enzymensupplementen zorgt er voor dat er tijdens het proces van verteren véél minder stress in de pancreas, en in de rest van het lichaam, is. Daarbij voorkom je ook dat de enzymenvoorraad in je lichaam niet onnodig snel op zal raken. Want als dit op is, zal je lichaam snel gaan vervallen, met allerlei kwalen en ziektes als direct gevolg….

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. wat een ontdekking van mijzelf,tijdens de zwangerschap van mijn moeder is er veel mis gegaan, Zij verwaarloosde zichzelf waardoor ik niet de noodzakelijke voedingstoffen kreeg,maar ook heb ik de moedermelk niet gekregen,dus ga maar na, mijn immuum -syst is niet opperbest eet gezond en ben begonnen met smoothies groente/fruit.
    waarvan ik een behoorlijke oppepper krijg dat voel ik gewoon. Mijn vraag is het noodzakelijk dat ik extra enzymen ga innemen? Vr groet Anke Troost.

    1. Supplementen etc. zijn alleen noodzakelijk bij een tekort. Aangezien je een gezond gevarieerd voedingspatroon hebt zou dat niet nodig moeten zijn. Het is sowieso een goede tip om een bloedonderzoek te laten uitvoeren om te kijken of er eventuele tekorten zijn. Om je een voorbeeld te geven uit mijn eigen leven. Ik neem momenteel extra vitamine D omdat ik veel op kantoor werk, ik merk dat ik mij daar veel beter bij voel.

      Succes!

      1. Ik heb dikwijls reacties op voedsel in mijn mond (aften en zweren ook in de tong). Vraag mij af of er hier ook iets voor is.

  2. Hallo Mevr. Dhr. Ik heb gevoelige darmen, Divertikels ik zoek gezonde informatie.

    Vriendelijke groeten, Paul van Veghel.

  3. Ik zag vandaag in de documemtaire "foodmatters" dat als je naast je gekookte voedsel 51% van die hoeveelheid rauw voedsel eet het probleem van enzymen tekort wordt weggenomen.

    1. Rauw voedsel, zoals het eigenlijk bedoelt is, is een weldaad voor je lijf.
      Jouw verhaal is het zoveelste bewijs hiervan.

      Mooie documentaire trouwens!

      Zijn er meer lezers die deze documentaire hebben gezien? Wat vonden jullie er van?

  4. Heel erg leerzaam en anticiperend les hoe met het leven & lichaam om te gaan waar ik jij wij allemaal er beter van worden gezamenlijk met anderen in onze omgeving. nippy noya

  5. Zie ik het juist dat smooties niet zo erg gezond zijn omdat deze meestal niet vermengd worden met speeksel en dan eigenlijk de alvleesklier belasten ?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

10 Shares
Tweet
Pin2
Share8