• Aloe Vera

Aloë Vera special deel 1: De legende Aloë Vera

2016-11-21T11:35:33+01:00november 30th, 2012|Alternatieve Geneeskunde|7 Reacties

Laatste update: door

Aloë Vera special deel 1: De legende Aloë Vera

Je komt het tegen op etiketten van schoonheidsmiddelen en alternatieve medicijnen, en op het internet wordt je bestookt met de meest fantastische verhalen over dit mogelijke wondermiddel aller tijden: Aloë Vera, het sap uit de bladeren van een cactusachtige plant zou een bijna magische werking hebben en een oplossing zijn voor een breed scala aan klachten, ziektes en andere lichamelijke ongemakken. In een serie van 3 artikelen gaan we nader in op de mogelijke positieve invloed van Aloë Vera op je gezondheid.

De geschiedenis van Aloë Vera

Al vele duizenden jaren wordt de heilzame werking van de plant Aloë Vera toegepast op de meest uiteenlopende ziektes en kwalen.De waarde van de wondergel was zeer hoog, getuige het feit dat op handelsplaatsen de planten en de gel een normaal ruilmiddel waren, naast de specerijen en goud.

Als we een duik in de geschiedenis nemen, valt het op dat de plant in alle delen van de wereld werd gebruikt, waarschijnlijk zonder dat ze dit van elkaar wisten. Snelle communicatie was er immers niet.

De oude Egyptenaren waren er bijvoorbeeld al meer dan 6.000 jaar van op de hoogte. In Egypte werd dit met name gebruikt in schoonheidsmiddelen en voor de balseming van lichamen. De eerste geschreven vermelding komen we tegen in een geschrift van ca. 1550 voor Christus, waarin vanuit een medisch oogpunt ziektebeelden en behandelingen werden geschreven. In dit geschrift wordt de heilzame werking van de plant maar liefst 12 keer genoemd bij toepassingen voor zowel inwendig- als voor uitwendig gebruik. De Egyptische Koninginnen Nefertiti en Cleopatra gebruikten de sappen van de Aloë Vera bijvoorbeeld om hun huid te verzorgen. Volgens de overlevering hadden ze hun wereldberoemde schoonheid hieraan te danken. De Egyptenaren noemden de plant ook wel “De plant van de onsterfelijkheid”

Dat het sap van zeer grote waarde was, blijkt wel uit het feit dat Alexander de Grote omstreeks 333 voor Christus het eiland Socotra, in de Indische oceaan, speciaal veroverde vanwege de gigantische hoeveelheid Aloë Vera die op het eiland groeide. Dit was belangrijk voor hem, omdat hij de wonden van zijn soldaten hiermee liet behandelen, zodat ze weer snel het veld in konden.

De Grieken hadden ook al snel door dat het sap uit de vlezige bladeren van de Aloë Vera een bijna medicinale werking hadden. De eerste Griekse beschrijving hiervan vinden we in het boek “De Matera Medica”, wat aan het begin van onze jaartelling geschreven werd door de arts Dioscorides. Hierin beschrijft hij erg enthousiast over de genezende werking van het sap bij zowel inwendig- als bij uitwendig gebruik. Hij schreef onder andere: “…Laat je voeding je medicijn zijn. Als je voeding goed is heb je geen medicijn nodig…”

Afrikaanse stammen

Afrikaanse stammen gebruikten de plant ook al voor eeuwen en eeuwen voor zowel mens als dier. Van generatie op generatie is doorgegeven hoe de plant te gebruiken. Voor de dieren werd het meestal toegepast in de vorm van geneeskrachtige thee: