Antioxidanten en Vrije Radicalen

Laatste Update: 11 augustus 2020

4 “gedachten” over antioxidanten!

Je kent de voedingsstof antioxidanten vast wel. Je hoort het vaak genoeg op de reclame op tv, en in de supermarkt is het een goede verkooptechniek. Niemand zal beweren dat antioxidanten niet goed voor je zijn.

Maar niet iedereen weet (het overgrote deel dus) waarom het nu precies goed is, en wat het voor je lichaam kan betekenen. Ik dit artikel zal ik je de "waarheid" over antioxidanten uitleggen. Ja, ik zeg "waarheid" aangezien er ook veel misverstanden over bestaan.

Wat zijn antioxidanten?

De grote fabrieken vinden het prima dat de mens zo weinig mogelijk weet over antioxidanten. Hierdoor kunnen ze je praktisch alles wijs maken. Ze produceren een nieuw product, ze vertellen je dat er antioxidanten in zitten en het merendeel van de bevolking denkt dat het gezond is.

Antioxidanten vechten tegen radicalen in je lichaam. Deze radicalen komen in je je lichaam door bijvoorbeeld rook van sigaretten of tijdens het verteren van voedingsmiddelen. Deze schadelijk radicalen worden dan aangepakt door antioxidanten.

Logischerwijs zul je denken, "Hoe meer antioxidanten, hoe beter"! Natuurlijk zijn antioxidanten goed voor je, maar er zijn toch een aantal dingen die je moet weten!

Alle antioxidanten zijn hetzelfde (NOT)
Elke molecuul die je lichaam beschermt tegen radicalen (afvalstoffen, oxidation) is technisch gezien een antioxidant. Zo vallen vitaminen en mineralen ook onder deze term. Dit, omdat ze feitelijk ook de radicalen/afvalstoffen in je lichaam aanvallen. Zo zijn er meer dan 5.000 verschillende antioxidanten.

Wel moet er gezegd worden dat niet elke antioxidant op dezelfde manier werken, dit is zeer zeker niet het geval. Je kunt namelijk ook niet zeggen dat je nooit vitamine C hoeft te nemen, aangezien je toch genoeg vitamine E binnenkrijgt.

Niet elke afvalstof is hetzelfde en kan op dezelfde manier worden aangevallen. Je kunt niet een voetbal wedstrijd winnen met alleen maar verdedigers of aanvallers. Je hebt een goede mix nodig om een wedstrijd te winnen. Zo is het ook met antioxidanten. Je hebt een goede mix nodig om je lichaam goed te beschermen!

Alle antioxidanten haal ik uit groeten en fruit (NOT)
Ook deze bewering is niet helemaal juist. Natuurlijk zitten er in groeten en fruit antioxidanten, maar dit is niet de enige voedingsbron waar je ze uit kunt halen. Zelf is noten, rood vlees, melk producten en eieren bevatten antioxidanten.  Ook hierbij is het weer belangrijk dat je een goede mix binnenkrijgt. Dus eet niet alleen groenten en fruit, probeer ook af en toe noten, bonen, en vlees te eten.

Thee is ook een goede natuurlijke bron van antioxidanten(1).

Voedingsproducten met antioxidanten zijn altijd gezonder (NOT)
Aan het begin van het artikel heb ik je vertelt dat er tegenwoordig magische woorden staan op de verpakkingen van allerlei producten zoals "extra antioxidanten toegevoegd". Dit is vaak niet meer dan een verkoop trucje aangezien dat de producten niet per direct gezonder zijn dan andere vergelijkbare producten(2).

De wet bepaald dat producten geen valse beloften vertellen, dus als het product je vertelt dat er antioxidanten is zitten, is dit ook zeker het geval. Vaak is het zo, dat er extreem weinig antioxidanten in zitten, maargoed ze zitten er wel in.

Het "goede" wat er in een dergelijk product zit, kan niet opboksen tegen het "slechte" wat erin zit. Maar omdat we denken dat er antioxidanten in zitten, gaan we er vanuit dat het een gezond product is.

Conclusie
Ook hier kunnen we weer concluderen dat je altijd een goede mix moet hebben van alle voedingsstoffen. Het is niet verkeerd om af en toe iets ongezonds te eten, mits je dit doet met mate. Alleen maar groeten eten is niet gezond, omdat je hierdoor geen goede mix krijgt van de juiste voedingsmiddelen.

Alles is goed, als je dit maar goed met mate (zo ook met antioxidanten)

Lees meer: Vrije radicalen en antioxidanten
Lees meer: Alles met mate

[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1521-3803(20000501)44:3%3C158::AID-FOOD158%3E3.0.CO;2-L
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejlt.201000044

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik raad aan het artikel te lezen in het februarie nummer van Scientific American. ' The Myth of Antioxidants . Het lijkt aan te tonen dat (teveel ? ) antioxidants eerder schaden dan nuttig zijn .Tot nu toe is geen enkel wetenschappelijk bewijs geleverd dat inname van extra inname van antioxidantia bij een normale voedingspatroon beschermt tegen kanker ouderdomsverschijnselen en dies meer.Nog minder is aangetoond dat bij rokers en ongezonde eters de kans op kanker e.d. vermindert door die additieven. Om alle aandoeningen zoals kanker en hart en vaatziektes terug te leiden naar de " vrije radicalen " is te simpel, maar het verkoopt goed.

    1. IK ben het met u eens dat de term vrije radicalen veel in het nieuws komen. Inmiddels heb ik mij ook meer verdiept in anti-oxidanten en ik denk dat de beste manier om chronische klachten te voorkomen is door een gezonde leefstijl. Een leefstijl waarbij er tenminste 300 gram groente per dag wordt gegeten, weinig verzadigde vetten ten opzichte van de onverzadigde en natuurlijk voldoende bewegen. Ik herinner mij wel een onderzoek (heb de bron niet bij de hand) waarbij de inname van meer groente de beschadigingen van vrije radicalen door roken aanzienlijk minder was dan wanneer er maar weinig groente wordt gegeten.

      Ik ga het onderzoek lezen, bedankt voor de tip!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share