• Informatie over antioxidanten

4 “gedachten” over antioxidanten!

Laatste update: door

Antioxidanten aan het daglicht!

Je kent de voedingsstof antioxidanten vast wel. Je hoort het vaak genoeg op de reclame op tv, en in de supermarkt is het een goede verkooptechniek. Niemand zal beweren dat antioxidanten niet goed voor je zijn.

Maar niet iedereen weet (het overgrote deel dus) waarom het nu precies goed is, en wat het voor je lichaam kan betekenen. Ik dit artikel zal ik je de "waarheid" over antioxidanten uitleggen. Ja, ik zeg "waarheid" aangezien er ook veel misverstanden over bestaan.

Wat zijn antioxidanten?

De grote fabrieken vinden het prima dat de mens zo weinig mogelijk weet over antioxidanten. Hierdoor kunnen ze je praktisch alles wijs maken. Ze produceren een nieuw product, ze vertellen je dat er antioxidanten in zitten en het merendeel van de bevolking denkt dat het gezond is.

Antioxidanten vechten tegen radicalen in je lichaam. Deze radicalen komen in je je lichaam door bijvoorbeeld rook van sigaretten of tijdens het verteren van voedingsmiddelen. Deze schadelijk radicalen worden dan aangepakt door antioxidanten.

Logischerwijs zul je denken, "Hoe meer antioxidanten, hoe beter"! Natuurlijk zijn antioxidanten goed voor je, maar er zijn toch een aantal dingen die je moet weten!

Alle antioxidanten zijn hetzelfde (NOT)
Elke molecuul die je lichaam beschermt tegen radicalen (afvalstoffen, oxidation) is technisch gezien een antioxidant. Zo vallen vitaminen en mineralen ook onder deze term. Dit, omdat ze feitelijk ook de radicalen/afvalstoffen in je lichaam aanvallen. Zo zijn er meer dan 5.000 verschillende antioxidanten.

Wel moet er gezegd worden dat niet elke antioxidant op dezelfde manier werken, dit is zeer zeker niet het geval. Je kunt namelijk ook niet zeggen dat je nooit vitamine C hoeft te nemen, aangezien je toch genoeg vitamine E binnenkrijgt.

Niet echte afvalstof is hetzelfde en kan op dezelfde manier worden aangevallen. Je kunt niet een voetbal wedstrijd winnen met alleen maar verdedigers of aanvallers. Je hebt een goede mix nodig om een wedstrijd te winnen. Zo is het ook met antioxidanten. Je hebt een goede mix nodig om je lichaam goed te beschermen!

Alle antioxidanten haal ik uit groeten en fruit (NOT)
Ook deze bewering is niet helemaal juist. Natuurlijk zitten er in groeten en fruit antioxidanten, maar dit is niet de enige voedingsbron waar je ze uit kunt halen. Zelf is noten, rood vlees, melk producten en eieren bevatten antioxidanten.  Ook hierbij is het weer belangrijk dat je een goede mix binnenkrijgt. Dus eet niet alleen groenten en fruit, probeer ook af en toe noten, bonen, en vlees te eten.

Voedingsproducten met antioxidanten zijn altijd gezonder (NOT)
Aan het begin van het artikel heb ik je vertelt dat er tegenwoordig magische woorden staan op de verpakkingen van allerlei producten zoals "extra antioxidanten toegevoegd". Dit is vaak niet meer dan een verkoop trucje aangezien dat de producten niet per direct gezonder zijn dan andere vergelijkbare producten.

De wet bepaald dat producten geen valse beloften vertellen, dus als het product je vertelt dat er antioxidanten is zitten, is dit ook zeker het geval. Vaak is het zo, dat er extreem weinig antioxidanten in zitten, maargoed ze zitten er wel in.

Het "goede" wat er in een dergelijk product zit, kan niet opboksen tegen het "slechte" wat erin zit. Maar omdat we denken dat er antioxidanten in zitten, gaan we er vanuit dat het een gezond product is.

Conclusie
Ook hier kunnen we weer concluderen dat je altijd een goede mix moet hebben van alle voedingsstoffen. Het is niet verkeerd om af en toe iets ongezonds te eten, mits je dit doet