Cellulite Behandeling

Laatste Update: 4 augustus 2023

Laserbehandelingen bij cellulite

Cellulite, in de volksmond ook wel -onterecht- cellulitis genoemd is waarschijnlijk één van de meest besproken schoonheidsproblemen van het moment.

Voor alles wat je niet aanstaat aan je lichaam is ondertussen immers wel een oplossing gevonden, van crèmes en serums tot plastische chirurgie, maar voor de sinaasappelhuid is nog geen behandeling bekend die voor iedereen werkt.

“80%”

Toch krijgen maar liefst 80% van de Nederlandse vrouwen op een bepaald moment in hun leven last van de ontsierende putjes, bobbeltjes en oneffenheden of hun billen en bovenbenen (1).

Bij sommigen blijven zelfs de buik, borsten en de onderarmen en -benen niet gespaard. Cellulite komt ook voor bij mannen, maar dat is in verhouding tot de vrouwen die er last van hebben maar een klein percentage.

“Bindweefsel”

Cellulite ontstaat doordat er oneffenheden in het bindweefsel ontstaan, bijvoorbeeld door de opeenhoping van onderhuidse vetcellen. De oorzaak van het ontstaan van cellulite is nog onbekend, maar het vermoeden bestaat dat hormonale veranderingen in het lichaam hierbij een belangrijke rol spelen.

Dit zou ook kunnen verklaren waarom het zoveel bij vrouwen voorkomt en haast niet bij mannen. Een andere aanwijzing hiervoor is dat cellulite meestal begint in of net na de puberteit.

Er zijn veel manieren om iets aan cellulite te doen en een manier is een laserbehandeling (2).

2 soorten laserbehandelingen

Er zijn op het moment twee soorten laserbehandelingen die kunnen worden ingezet om de uiterlijke effecten van cellulite tegen te gaan. De eerste soort is al wat langer op de markt, en dit is een therapie waarbij de laser met een gel over de huid bewogen wordt. De andere soort is ingrijpender, omdat er bij deze techniek gaatjes in de huid gemaakt worden zodat de laser onderhuids zijn werk kan doen (3).

Oppervlakkige laserbehandeling

Er zijn veel schoonheidssalons die een laserbehandeling voor cellulite aanbieden. Dit zijn allemaal oppervlakkige behandelingen, dus er wordt niet gesneden. De behandeling is in principe pijnloos, en doordat er wat warmte vrijkomt en de laser over de huid bewogen wordt voelt het zelfs ontspannend, zoals een massage.

Bloedsomloop stimuleren

Er zijn heel veel verschillende merknamen voor de laserapparaten, maar in feite doen ze allemaal hetzelfde. Er wordt door de fabrikanten beweerd dat de laser de bloedsomloop in het bindweefsel stimuleert, en de vetcellen losmaakt.

Hierdoor verbetert de structuur van het onderhuids vetweefsel, waardoor de cellulite minder zichtbaar wordt. Het klinkt mooi, maar het probleem is dat de resultaten met de oppervlakkige laserbehandeling erg onvoorspelbaar zijn. Zo onvoorspelbaar dat een aantal vooraanstaande klinieken gestopt is met laserbehandelingen bij dames met cellulite.

Intrusieve laserbehandeling

Cellulite Intrusieve laser behandelingVrij nieuw is de behandeling van cellulite met behulp van een laser die onder de huid gebracht wordt. Onder plaatselijk verdoving worden kleine gaatjes in de huid gemaakt waardoor de laser naar binnen gaat. De laser wordt aangezet als hij zich in het bindweefsel bevindt.

Door de warmte die hierbij vrijkomt smelten de vetcellen als het ware. Bovendien prikt de laser door het bindweefsel heen, zodat het vet zich opnieuw kan verdelen. Bijkomend voordeel is dat de laser de collageenaanmaak stimuleert, waardoor de huid er strakker uit gaat zien.

Nieuwe techniek

De theorie klinkt goed, maar hoe is het in de werkelijkheid? Omdat de techniek vrij nieuw is zijn er nog niet zo heel veel ervaringen te vinden van mensen die deze laserbehandeling ondergaan hebben. Maar de reacties die er wel zijn lijken op het eerste gezicht positief. Positiever in ieder geval dan de ervaringen van vrouwen die de oppervlakkige laserbehandeling geprobeerd hebben. Maar of de intrusieve laserbehandeling ook dé oplossing voor cellulite zal blijken te zijn?

De tijd zal het leren...

Lees verder: Verschillende soorten behandelingen tegen celulite

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352647518300418
  2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14764170410003057
  3. https://link.springer.com/article/10.1007/s40257-015-0129-5

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share