• blaasjes en aften in de mond en hoe je ze kan behandelen

Blaasjes en aften in de mond: hoe onstaan ze en hoe te behandelen?

2017-04-04T09:45:57+00:00mei 8th, 2013|Blaasjes en Aften|146 Reacties

Blaasjes en aften in de mond: hoe onstaan ze en hoe te behandelen?

Blaasjes in de mond ook wel bekend als aftjes kunnen op allerlei manieren ontstaan. Vrijwel iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Toch is het niet altijd duidelijk waarom we ze juist krijgen en waarom de ene persoon er frequenter problemen mee heeft dan iemand anders. In het volgende artikel bekijken we een aantal verschillende oorzaken en behandelwijzes. Zo ben je in elk geval beter voorbereid de volgende keer dat je ermee te maken krijgt!

Eigenlijk ontstaan blaasjes in de mond doordat een deel van het delicate weefsel dat ons mondoppervlak bedekt schade oploopt. De meest voorkomende oorzaak is een verwonding, en die kan heel eenvoudig ontstaan, bijvoorbeeld doordat je op de binnenkant van je kaak bijt tijdens het eten. Andere oorzaken kunnen het gebruik van bepaalde drugs of medicijnen zijn of een infectieziekte, herpes bijvoorbeeld. Het goede nieuws is dat de meeste blaasjes vanzelf weer verdwijnen na een paar dagen en dat ze over het algemeen verder onschadelijk zijn.

Er is soms wat spraakverwarring tussen aftjes en blaasjes. Wat artsen aftjes noemen is eigenlijk een speciale categorie van blaasjes die regelmatig terugkomen. Het is nog steeds niet duidelijk waarom maar ongeveer 20% van de bevolking heeft hier last van. Als je hier erg veel last van hebt valt het zeker aan te raden een arts te raadplegen, net zoals wanneer de blaasjes niet binnen een paar dagen vanzelf verdwijnen.

De symptomen van aften

De volgende symptomen komen regelmatig voor bij mensen die blaasjes in de mond krijgen, welke juist hangt af van de exacte oorzaak:

 • Een gezwollen huid rond de blaasjes
 • De huid in de mond kan zachter aanvoelen
 • Dit kan problemen veroorzaken met kauwen of bij het poetsen van de tanden
 • De blaasjes kunnen pijnlijk en geïrriteerd aanvoelen bij het eten van pikant, zout of zuur voedsel
 • Verlies van eetlust

De oorzaken aften

Zoals we hierboven al schreven kan het ontstaan van mondblaasjes het gevolg zijn van een hele waaier aan oorzaken. Hieronder sommen we er een aantal op:

 • Op een deel van je mond bijten tijdens het kauwen
 • Wondjes ontstaan soms ook door een onvoorzichtige beweging tijdens het poetsen
 • Een slecht uitgelijnd gebit of scherpe tanden die tegen de huid aanwrijven
 • De wrijving van een beugel
 • Slechte mondhygiëme
 • Verbranding door te warm voedsel of drank
 • Irritatie door te sterke antiseptische stoffen (mondwater)
 • Een virale herpes simplex-infectie
 • Als een reactie op het gebruik van bepaalde medicijnen of druggebruik
 • Sommige auto-immunziektes zoals Lichen Planus
 • Een syfilis infectie
 • Een heleboel andere ziektes gaande van TBC tot AIDS of ontstoken darm syndroom.

Aftjes

De oorzaak van de aftjes waar ongeveer één op vijf volwassenen regelmatig mee te maken krijgt blijft dus zoals gezegd onbekend. Deze aftjes komen vaak op in periodes van emotionele stress of, bij vrouwen, tijdens de menstruatie.

Dit heeft sommige onderzoekers ertoe geleid te veronderstellen dat aftjes worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem. Het immuunsysteem is inderdaad erg gevoelig voor stress en hormonale invloeden. De onderliggende oorzaak kan een virus of een allergische reactie zijn.

In sommige gevallen kunnen onbehandelde mondblaasjes aanleiding geven tot complicaties, bijvoorbeeld een bacteriële infectie, een ontsteking van de mond of een abces aan de tanden.

Behandeling van aften en blaasjes in de mond

De meeste mondblaasjes verdwijnen dus binnen enkele dagen en een medische behandeling ervan is niet nodig. Dit is uiteraard wel zo indien ze erg regelmatig terugkomen of veroorzaakt worden door bijvoorbeeld herpes. Hoewel je de blaasjes niet sneller kan wegkrijgen door ze te behandelen kan je de symptomen misschien wel verminderen en complicaties voorkomen door het volgende te proberen:

 • Vermijd kruidige en zure voeding
 • Drink voldoende water
 • Spoel regelmatig je mond met een milde desinfecterende mondspoeling
 • Pijnstillende medicatie kan helpen indien de blaasjes pijnlijk zijn, paracetamol is een goede optie.
 • Antiseptische gel kan direct op de blaasjes aangebracht worden.
 • Aftjes kan je eventueel behandelen met ontstekingsremmende medicijnen.

Preventie

Het liefs van al zou je deze blaasjes en aftjes natuurlijk gewoon voorkomen. Een paar tips om te zorgen dat je er zo weinig mogelijk last van hebt zijn dus ook wel op hun plaats hier. Eerst en vooral: een goede mondhygiëne is de basis van de preventie van mondblaasjes. Poets je tanden dus regelmatig en breng je tandarts regelmatig een bezoekje. Bij het poetsen wel opletten dat je geen te bruuske bewegingen maakt.

Ook het eten van een gezond en gebalanceerd dieet kan veel problemen voorkomen. En verder moet je natuurlijk je gezondheid in het algemeen in de gaten houden omdat blaasjes vaak veroorzaakt worden door andere onderliggende ziektes.

Je ziet het blaasjes hoeven geen ramp te zijn en de meeste mensen hebben er niet zoveel last van. De behandeling is meestal vrij eenvoudig en een arts moet je slechts in eerder zeldzame gevallen raadplegen voor dit probleem. Hopelijk kan dit artikel je helpen de blaasjes in de toekomst vaker te voorkomen of ze beter te behandelen.

Alle reacties naar aanleiding van dit onderwerp kan je hieronder kwijt. Stuur ons jouw tips voor de behandeling en preventie van blaasjes en aftjes dus zeker door!

146 Reacties

 1. Jacck Jagtman 11 september 2013 om 21:09 - Antwoorden

  Naast de pijn en de belemmering van praten eten en drinken door aften is het hinderlijk,dat het enkele dagen kan duren. Mijn ervaring is, dat een Aspirinetablet, geweekt in enkele druppels water, zodat je pasta overhoudt, aangebracht op de laesie met een spateltje, de wond mild etst en de gevoeligheid direct vermindert, zodat eten en praten direct prettiger verloopt. Bovendien ben je bij hehaald toepassen, indien gewenst, er vrij snel vanaf: 1-3 dagen. Uiteindelijk werkt Aspirine pijnstiillend, matig ontstekingsremmend, etsend op slijmvliezen (maag!) plus nog een aantal eigenschappen- hier niet van belang- en is wat mij betreft een unieke vondst geweest.

  • Jack Jagtman 11 september 2013 om 21:12 - Antwoorden

   Mijn naam is Jack en niet Jacck. Sorry

   • Aardblij 27 januari 2019 om 00:58 - Antwoorden

    Ik doe er zout op en laat het vijf min. intrekken. Zorg dat er even geen speeksel bijkomt. Werkt heel goed!

  • Gerry 5 oktober 2013 om 08:25 - Antwoorden

   Ook ik heb zeer regelmatig last van aften, ga het meteen proberen,
   Zelf eet ik graag een waterijsje ,als ik last van aften hebt, heerlijk, dit verdooft ook.
   Werkt helaas alleen zolang je dat ijsje eet.

   • Jaye 25 juni 2016 om 21:03 - Antwoorden

    Lidocaïne is een wondermiddel ! Heb het abnormaal vaak! Dus een handige tip

    • Els Van Vooren 5 mei 2017 om 17:40 - Antwoorden

     Ik heb ze op mijn tongrand. Beide kanten, Zeer pijnlijk, waarschijnlijk van Vers fruitsap te drunken, of kiwis of Ananas te eten. Ik doe er meestal honing aan. Verzacht en helpt.

  • Freddy 6 oktober 2013 om 22:12 - Antwoorden

   Ik heb weleens last van mondblaasjes en vaak kan ik niks eten en drinken , als ik mijn tanden heb gepoetst dan ga ik met een (nieuwe) zachte tandenborstel over het blaasje heen totdat het bloed.
   daarna doe ik een drupje alcohol op en spoel dit weer met water weg

   het doet even flink pijn ( ik sta te joekeren) maar dan gaat dit veel sneller van weg

   en de tip van Jack HELPT!!!!!!!!!!!!!

   • Patricia 25 juli 2016 om 18:50 - Antwoorden

    Hallo freddy
    Ik ga dit proberen. heb je soms ook 3 aften of maar een.
    BEdankt voor jou tips
    Ik hèb dit nu in 2016
    Blijf dat goed tips

  • Marianne 11 november 2013 om 11:14 - Antwoorden

   Hallo, ook ik heb regelmatig last van aften, helaas. Werkt het pijnstillen en versnellen van het proces ook met paracetamol of is dat alleen met een aspirine zo?

   Groeten, Marianne

   • Freddy 3 maart 2014 om 18:32 - Antwoorden

    Paracetamol werkt maar dan wel tijdelijk (vooral als je wil gaan eten)

  • Arie 10 april 2014 om 06:46 - Antwoorden

   hallo inderdaad dat wat jack vermeld is inderdaad waar het helpt echt ..nah dat de medici hier nog niet op is in gespeeld ,je kunt echt nergens iets er voor krijgen.

   • Robert Jan Hendriks 10 april 2014 om 17:35 - Antwoorden

    Hoi Arie,

    Het is inderdaad soms verbazingwekkend hoe 'eenvoudig' oplossingen soms kunnen zijn. Zijn er nog meer lezers die positieve resultaten hadden? Ik hoor het heel graag!

    Groet,

    Jack

    • Eelco 27 mei 2014 om 16:01 - Antwoorden

     Ik krijg ze vaak als ik appels eet met schil. Zelfs in veel gevallen als ik ze goed was. Erg vervelend, nu heb zowel mijn vriendin als ik ze. We hebben een avond een glas gedeeld. We vermoeden dat dit een vies glas was dat het veroorzaakt heeft.
     Wat bij mij goed helpt is je mond spoelen met sterke drank. Verdoofd het voor een geruime tijd en heb het gevoel dat het dan ook eerder weg gaat. En zo niet dan is het nog altijd lekker. 🙂

     • Robert Jan Hendriks 28 mei 2014 om 11:30

      Hoi Eelco,

      Het zou kunnen zijn dat je mond reageert op pesticiden of andere stoffen die voor de 'normale' kweek van appels worden gebruikt. Je kunt deze stoffen niet zomaar wegspoelen, want ze zitten vaak al dieper dan alleen maar de schil. Je kut eens proberen om biologische appels te eten, met schil. Op deze manier weet je in ieder geval waar je mond op reageert: De schil zelf of de pesticiden en andere gekke stoffen.
      Wat betreft de alcohol: Ja, dat verdooft flink en alcohol ontsmet ook nog eens. Een straffe maatregel, maar je hebt er in dit geval wel 'plezier' van. lol

      Jack

     • Pixa 10 juli 2016 om 00:32

      Hoi eelco ik heb juist minder last mijn aften en blaasjes als ik voor ik 'savonds mijn tanden poets een appel met schil eet (zoizo als ik veel fruit en vitaminen c eet en slik) dus ook tip voor iedereen

     • Ton 28 juni 2017 om 11:46

      Een normale afte is niet besmettelijk. Ik heb ze al jaren, mijn vrouw heeft ze nooit. De oorzaak zou wel eens anders kunnen zijn.

    • thea 24 januari 2016 om 18:45 - Antwoorden

     corsodyl mondspoeling helpt heel goed.
     het kost 4,45 bij elke drogist verkrijgbaar.

     • Team OptimaleGezondheid 25 januari 2016 om 12:23

      Dankjewel voor deze informatie, Thea!

     • sonja 2 september 2017 om 18:04

      Ik gebruiok Corsodyl al 2 weken en het helpt in het geheel niet voor de witte blazen in mijn mond.

    • WENDY 24 september 2016 om 20:35 - Antwoorden

     Zelf spoel ik met lauw water waar. Iets zout in zit.
     Dit verlicht direct de pijn.
     En ik poets juist even niet op die plek.
     Maar eigenlijk zins ik met paradoxaal groen poets heb ik meestal geen last meer.

     • WENDY 24 september 2016 om 20:38

      Tandpasta paradontax groen, boven staat het niet goed!

  • AvdV 12 augustus 2017 om 14:20 - Antwoorden

   Aspirine werkt bedankt voor de tip Jacck

  • Gisela 27 juni 2018 om 23:21 - Antwoorden

   Ik heb al 33 jaar geleden van mijn huisarts in die tijd de raad gekregen te spoelen met bosbessensap. Té krijgen bij Ah ofJumbo. Staat bij de puddingsausjes. Zwartebosbessen. Er zit veel vit c in.
   Of Zweedse kruiden drank. (Elixer). In de mond houden een laten inwerken.

  • lies 13 augustus 2018 om 23:22 - Antwoorden

   hallo bedankt voor de tip heb het gelijk uitgeprobeerd
   en het werkt heel goed de pijn zakt weg
   groetjes lies

  • Peter Verhoef 13 februari 2019 om 19:20 - Antwoorden

   Ja leuk idee, alleen jammer dat acetylsalicylzuur pas in de lever wordt omgezet. Placebo is one hell of a drug.

  • Monique 7 maart 2019 om 19:41 - Antwoorden

   Jack heb het meteen gemaakt.
   En zit er nu op..
   Ben benieuwd..het is wel al iets minder met kloppen.
   Super dat je jou middeltje met ons deelt.

 2. karlijn 30 november 2013 om 20:34 - Antwoorden

  Je mond spoelen met waterstof peroxide en daarna tanden en tong poetsen met tandpasta werkt heel goed. Het is vies, maar het werkt echt.

  • Mondhygienist 8 november 2014 om 17:25 - Antwoorden

   Alsjeblieft, geen waterstof perioxide gebruiken vooraf aan het poetsen!! Dit product heeft een zeer lage pH (3,0) waardoor je glazuur permanent weg poetst! Na iets eten/drinken (van iets zuurs) liefst uur/half uur niet poetsen! Sommige spoelwateren zijn ook zuur. Succes!

 3. Jan 25 januari 2014 om 18:14 - Antwoorden

  Ik ben nu 60 en heb werkelijk vanaf mijn 18e last gehad van aften. Bijzonder pijnlijk en hinderlijk. Heb nu sinds een half jaar getest om te poetsen zonder tandpasta. En ik kan het nog steeds niet bevatten maar ik heb helemaal geen last meer van aften. Dus mijn conclusie is dat er een smerig stofje in tandpasta zit wat de weerstand van het slijmvlies verminderd waardoor elke beschadiging resulteert in een aft.
  Mijn tip is dus: Probeer het eens zonder tandpasta. Ik gebruik nog wel een paar keer per week een polijstmiddel tegen aanslag van thee of koffie.
  Groet, Jan

  • Robert Jan Hendriks 26 januari 2014 om 11:44 - Antwoorden

   Bedankt voor de waardevolle tip. Ik ben zelf ook iemand die altijd last krijgt van aften. Sinds ik 's avonds zware thee of Engelse thee drink geen last meer. Er zitten stofjes in zwarte thee wat aften tegen gaat.

   Groet,

   Jack

 4. vera 28 februari 2014 om 17:42 - Antwoorden

  Ach 1tje maar haha ik heb er 2 langs elkaar en 1 in men mondhoek dat doet pas pijn:)

 5. Marianne 2 maart 2014 om 12:50 - Antwoorden

  Parodontax tandpasta helpt om het te voorkomen! In deze tandpasta zit niet het stofje wat aften opwekt, in tegenstelling tot zo'n beetje alle andere tandpasta. De smaak is even wennen, maar bij mij werkt het!

  Vera, misschien gaat het ook om meer aften. Je bent heus niet de enige die dat heeft. We helpen elkaar hier alleen maar.

 6. bart jerom van olst 7 april 2014 om 08:57 - Antwoorden

  ik denk dat;
  een goed middel is door drinken van mineraal water met hoog ph gehalte van 8.0 of hoger.
  tevens je mond hiermee spoelen, het is heel zacht water en voelt prettig aan.
  een hoog ph gehalte voor water betekend dat het krachtig water is wat helpt tegen heel veel kwalen.
  ik heb al 1jaar, sinds ik hoog ph waarde water drink geen last meer van aften.
  wondjes of brandblaren van tosti enz. lijken nu ook wel sneller te genezen.
  Theoni water is zo'n dergelijk water. 33cent voor 1,5 liter bij Deen supermarkten.
  vriendelijke groet, bart j.van olst

  • Robert Jan Hendriks 9 april 2014 om 07:01 - Antwoorden

   Hoi Bart-Jerom,

   Wat een goede tip! Het is inderdaad waar dat verzuring (dus een lage Ph-waarde) kan leiden tot allerlei aandoeningen waaronder aften en acne. Door Alkalisch water te drinken, dus water met een relatief hoge Ph-waarde help je je lichaam om een betere, in het ideale geval neutrale, Ph-waarde te krijgen.
   Let er wel op dat er misschien een dieper liggende oorzaak kan zijn, waarom je Ph-waarde lager is. Dit water drinken is misschien wel een oplossing, maar kan een symptoom-bestrijder. Misschien toch eens met je huisarts babbelen om te bekijken of er een dieper liggende oorzaak kan zijn.

   Veel succes!

   Jack

 7. mrmaguire 13 mei 2014 om 07:16 - Antwoorden

  Ik krijg het af en toe, van de KETCHUP. dus niet omdat ik slechte hygiene heb of wat. maar gewoon omdat de ketchup die dingen binnen een dag opwekt.

 8. Marcel Molenaar 6 juni 2014 om 08:01 - Antwoorden

  Tot mijn 30 ste erg last van aften gehad toen zij mijn nieuwe tandarts dan moet je zendium gebruiken en tot op heden geen een aft meer gehad. Nu ben ik 40. Dus ik zeg zendium tandpasta

  • Chris 25 april 2017 om 07:17 - Antwoorden

   Gebruik ik ook sinds een aantal jaren met het idee dat het de aften misschien zou verminderen / voorkomen.
   Ik hou het niet exact bij maar gevoelsmatig heb ik er iets minder last van maar ze zijn zeker niet weg bij mij.
   Maar wel lekker tandpasta dus blijf het maar gewoon gebruiken.

 9. snottebel 30 september 2014 om 16:02 - Antwoorden

  Ik heb lichen, een vorm met etterbuilen wat heel vevelend en pijnlijk is. Heb vorig jaar een natuurgeneesheer om raad gevraagd. Deze zei me om de amalgaanvullingen te laten verwijderen. Heb ook een hele poos sommige voedingsmiddelen moeten laten staan, nogal wat bijkomende supplementen ingenomen op zijn advies. ( alles bijeen nogal een financiele aderlating ). De laatste tijd voel ik weer meerdere van die dingen in de mond. Alle tips en ervaringen zijn welkom.

  • Robert Jan Hendriks 2 oktober 2014 om 17:21 - Antwoorden

   Hallo,

   De eerste vraag is natuurlijk of je de behandeling van de 'natuurgeneesheer' nog steeds volgt, of dat je daar mee gestopt bent. Wellicht moet de behandeling langer doorgezet worden. Ik raad je aan om weer even contact op te nemen met je 'natuurgeneesheer'.

   Ik zou het erg op prijs stellen als je me op de hoogte wilt houden.

   Heel veel succes,
   Jack

 10. José 5 december 2014 om 10:51 - Antwoorden

  Wat als een kindje van anderhalf jaar aften heeft in zijn mondje? Die kan niet spoelen ...aanstippen kan ook niet. Wel veel pijn!

  • Robert Jan Hendriks 11 december 2014 om 11:43 - Antwoorden

   Hoi José,

   Misschien kun je het eens proberen met AftaMed? Dit kun je op de aften smeren waardoor het direct geen pijn meer doet, en de aft afsluit zodat het sneller kan genezen.Er is een speciale AftaMed Junior Gel verkrijgbaar voor de kleintjes. Verkrijgbaar bij je drogist.

   Heel veel succes,
   Jack

   • Yeimi 27 juni 2016 om 21:50 - Antwoorden

    Precies het antwoord die ik zocht! Dank!

    • Team OptimaleGezondheid 28 juni 2016 om 08:47 - Antwoorden

     Geen dank, Yeimi

 11. Deleersnijder dieter 24 december 2014 om 09:11 - Antwoorden

  Ik heb denk ik ook een aftje .. Zeer pijnlijk , elke keer als ik moet slikken doet het echt pijn kan haast wat eten of drinken zit er al paar dagen mee nu soms is het eens wat beter en soms dan weer niet .. Wat kan ik er aan doen ? Ik gebruik plantspray en een deinfecterend middel om de bacterie weg te spoelen .. Is dat voldoende ?

 12. Elisa 8 januari 2015 om 02:24 - Antwoorden

  Hoi, wat bij mij helpt bij een lage mondweerstand is kamillethee drinken. Dit helpt tegen wondjes, ontstoken tandvlees en denk ook als natuurlijke ontsmetter. Ik heb niet heel vaak aften, maar vaak ten gevolge van ziek zijn, slechte voeding of alcohol. Dus na een avondje stappen drink ik de volgende dag kamillethee om mijn mond weer rustig te krijgen 🙂

 13. feline 31 januari 2015 om 21:44 - Antwoorden

  dankuwel voor de tip, heb al een paar dagen last vaneen blaasje in mijn mond en ik ga deze tips uitproberen 🙂

  • tamara 5 maart 2015 om 10:13 - Antwoorden

   Ik heb een hele tijd geen last gehad van aften, maar sinds ik op mijn mond ben gevallen met alle gevolgen van dien heb ik er weer geregeld last van. Vooral als ik fruit ook (spoel deze al af met warm water tip van kennis) en ze gaan op de meest vervelend plaats zitten

 14. maura 29 mei 2015 om 22:24 - Antwoorden

  Hej. Ik heb ook veel last van aften. Ik heb zelfs het spul gehaald om ze aan te tippen zodat ik er minder last van heb. Want ongeveer elke 2 weken heb ik wel ergends in de mond een afte zitten.
  Ik heb ze op de irritantste plekken zoala het puntje van je tong op mn gehemelte maar ook op de wang en tandvlees. Ik ga deze tips zeker proberen want ik heb al 3 dagen niet goed kunnen eten en ben zelfs al 1kilo kwijt terwijl ik niet aant dieten ben ofzo.
  thnx voor de tip

  • marie 10 juni 2015 om 12:38 - Antwoorden

   Had zelf ook altijd extreem veel last van aften, bijna chronisch. Heb gezocht waar het probleem zat. Heb een tekort
   aan enzymen. Ben nu anders gaan eten, voeding met veel enzymen die mijn tekort aanvullen. Kijk op internet welke
   voeding je moet nemen. Enkele voorbeelden: onbewerkte honing, noten, wortelen(rauw), ijsbergsla etc.
   Heb binnen 1 week resultaat. De aften smeer ik ook in met honing, eet gezonder en de aften zijn aan het genezen.
   Heb bijna geen pijn meer en kan normaal eten. Proberen echt waard. Succes.

 15. caithlin 18 juni 2015 om 16:43 - Antwoorden

  Aften kan je krijgen Door te kort aan vitaminen wie er veel last van heeft moet meer fruit eten of vitamine pillen pakken

  • gerdi 5 juli 2015 om 19:47 - Antwoorden

   dit is helaas een fabel

   • Rianne 6 september 2015 om 23:39 - Antwoorden

    ik denk dat Caithlin wel gelijk heeft, ik heb meerdere malen plekjes in mijn mond gehad als ik een aantal dagen geen fruit heb gegeten. als ik dan fruit eet zijn die plekjes zo weg.
    Alleen werkt dit niet in alle gevallen denk ik, maar het valt natuurlijk te proberen.

  • Ton 28 juni 2017 om 11:53 - Antwoorden

   Onzin, naar mijn idee worden aftes niet veroorzaakt door vitaminegebrek.
   Ik eet vrij veel fruit, appel, banaan, sinasappel enz. Eet genoeg groente. Dit alles helpt niet tegen het krijgen van aftes.
   Aftes ontstaan bij mij door een beschadiging door bijvoorbeeld uitschieten bij het tanden poetsen, chips eten (scherpe randjes met als gevolg kleine wondjes) en op de wang o.i.d. te bijten.
   Naar mijn idee volgt er daarna een overdreven ontstekingsreactie vanuit het lichaam, die de witte plekjes geven met rode rand. Dit is hetgeen de pijn veroorzaakt. Komt geen vitaminegebrek, virus of bacterie aan te pas.

 16. Marloes 18 juni 2015 om 21:47 - Antwoorden

  Hallo, ik heb een dochtertje van net 5 en heeft het afgelopen jaar al 4 x aften in haar mondje gehad het zijn er dan ook meerdere tegelijk. Ze heeft hier erg veel last van, we hebben dat spulletje dat het verdoofd maar kunnen dit natuurlijk niet tijdens het eten doen ivm bijten op tong of wang. Het duurt meerdere weken voordat het weg is. Zijn er ook tips speciaal voor jonge kinderen? Alvast bedankt

  • Evelien 30 augustus 2018 om 11:24 - Antwoorden

   Spoelen met mondspoelmiddel van Aftamed, enige wat mij helpt. Ik ben 39 en al sinds ik klein ben heel veel last van aftes. Bij mij komt het echt door wondjes, dus bijv na eten van chips en stokbrood, of uitschieten met tandenborstel.

  • Lotte 14 oktober 2018 om 16:15 - Antwoorden

   Ik kreeg aften toen ik 4 was en het enige wat echt helpt om ze e voorkomen is zendium tandpasta. Als ze ze heeft hielp bij mij altijd kiwi gold eten het deed pijn maar dan gingen ze sneller weg! Ze bleven bij mij trouwens altijd veel langer als je vet voedsel eet. Succes! Hopelijk helpt het!

 17. demeyer marilyn 13 augustus 2015 om 09:54 - Antwoorden

  hallo,
  ik heb al mijn hele leven last van aften!dit is niet zo onschuldig als men denkt!in 2013 had ik er zo veel dat mijn gezicht erdoor verlamd was,ik kreeg de verlamming van Bell door het herpesvirus! je krijgt het herpesvirus doordat de aften de hoofdzenuw achter het oor aantasten en zo de helft van je gezicht verlamd!na 2 jaar is mijn gezicht nog altijd niet zoals het was,als je er veel last van hebt heb je vitamine B tekort,ik neem die elke dag,zelfs soms een kuur van pijnlijke inspuitingen maar het helpt ik ben er vanaf! Marilyn

  • Team OptimaleGezondheid 1 december 2015 om 10:23 - Antwoorden

   Hoi Marylin,

   Dat is erg vervelend om te horen! Aften kunnen inderdaad ontstaan door een tekort aan vitamines. Wel goed dat je hierachter gekomen bent en er nu actief iets aan doet.

   Als je huidige kuur echter pijnlijk is, kun je wellicht met je arts even bespreken of er andere mogelijkheden zijn om aan je behoeften van deze vitamine te voldoen. Dierlijke producten (ook eieren en melk) zijn erg rijk aan deze vitamine.

   Laat ons weten hoe het gaat!

   Succes,

   RJ

   • VegaNL 7 mei 2018 om 14:30 - Antwoorden

    Ook rijk aan vitamine B (B1, B2, B3, B6) zijn: kiemen, avocado, volkorengranen, noten, champignons, bananen, sinaasappels, bonen, linzen, groene bladgroenten (boerenkool!), verrijkte sojaproducten (B12).

    • Team OptimaleGezondheid 8 mei 2018 om 12:58 - Antwoorden

     Dank voor deze aanvulling!

  • katja 28 mei 2018 om 22:43 - Antwoorden

   de bell parese... dus gezichtsverlamming aan1 kant is een virus infectie, die afschuwelijk is maar niets te maken heeft met het herpes virus.

   • de laere rose-marie 30 juli 2018 om 08:35 - Antwoorden

    heb je al gedacht aan een trigeminus ontsteking ?
    Groetjes

 18. pascal 2 september 2015 om 22:00 - Antwoorden

  Ik krijg ze na het eten of drinken van citrusvruchten met name sinaasappel.

 19. edwin 15 december 2015 om 15:13 - Antwoorden

  bij mij hebben ze een kies getrokken is nu een week geleden nu heb ik een grootte witte plek wat heel gevoelig is op me tandvlees wat kan ik er aan doen eten aan die kant wil niet kou erop is het ff goed daarna weer last al vast bedankt.

  • Team OptimaleGezondheid 21 december 2015 om 14:46 - Antwoorden

   Dit kan van het helingsproces zijn, Edwin.
   Maar als je het niet vertrouwd, op wat voor manier dan ook, maak dan even een nieuwe afspraak bij je behandelend tandarts zodat hij of zij daar even naar kan kijken.

 20. amr 17 januari 2016 om 09:30 - Antwoorden

  Ik heb chronisch last van aften. Dan spreken we over 20 aften tegelijk. Ik merk dat men arts het woord bechet veel gebruik. Heeft me op remicade gezet en ben er zo goed van af. Nu ik zwanger ben, heb ik beslist geen remicade door te nemen. Na 14 dagen zijn die pijnlijke en grote aften terug. Het aantal durft zich gemakkelijk snel verdubbelen. Een afaje blijft gemiddeld 6 weken vandaar ook die grote aanwezigheid in men mond.
  Heeft iemand hier al ervaring mee gehad?

 21. Pepijn 8 maart 2016 om 20:39 - Antwoorden

  Hee,

  Momenteel ben ik 22, ik heb al meer dan 10 jaar last van aftjes. Ongeveer 8 jaar geleden naar een natuur dokter geweest, zijn onderzoeken toonde aan dat ik een allergie had voor pinda's, bananen, en appels.

  Ik heb nog steeds sporadisch last van aften, en dan spreek ik over 5-10 aften tegelijkertijd, altijd een op de tong, een aantal in mijn gehemelte, en natuurlijk op mijn tandvlees.

  Zelf vermoed ik dat ik de aften krijg van de pesticiden die in het fruit zitten. Ik eet bewust weinig fruit in Nederland, en als ik dat doe dan krijg ik vaak aften. In thailand heb ik helemaal geen last gehad. Weet iemand of dit verband aan te tonen is? Zou het ook kunnen dat ik voor gewoon heel veel fruitsoorten allergisch ben?

  Ik gebruik altijd pyralfex om de aften te verdoven. Andere tandpasta's heb ik geprobeerd, maar dat veranderde niks voor mij. Persoonlijk denk ik dat dit per individu enorm verschillend is.

  • Team OptimaleGezondheid 14 maart 2016 om 10:49 - Antwoorden

   Dit verschilt per persoon, Pepijn. Ieder lichaam reageert weer anders.
   Heb je al eens overwogen om contact op te nemen met een allergoloog?
   Deze kan door middel van proeven exact vaststellen of je ergens allergisch voor bent, en voor welke stoffen.

   • Pieter de Krom 31 december 2016 om 07:04 - Antwoorden

    Ik gebruik propolis, een natuurlijk product van de bij. Gewoon aan tippen deze tinctuur op de aften met bijgeleverde pipet.

    • Team OptimaleGezondheid 31 december 2016 om 11:33 - Antwoorden

     Dankjewel voor deze aanvulling, Pieter!

  • Miny 2 december 2018 om 13:38 - Antwoorden

   Heb ontzettende pijn na het bleken van de tanden. Binnenkant lip en tong. Wat moet ik doen

  • Mariam 8 december 2018 om 16:20 - Antwoorden

   In Nederland is fruit en groentes vaak met veel troep gespoten ..
   Een tip als je bevoordeeld appel gaat eten ., eerst in bal met water en azijn leggen .. En na aantal min je appel wassen . Je ziet gelijk aan water de vuiligheid die er af komt ., nog beter tip is ., altijd biologische eten ..

 22. Oopsy 14 mei 2016 om 13:40 - Antwoorden

  LOL, eerst beet ik hem stuk, daarna probeerde ik em lek te prikken xD Maar ik moet dus gewoon wachten tot het vanzelf weggaat als ik het zo lees. Doet verder toch geen zeer ofzo, maar t is gewoon irritant om zo'n blaasje aan de binnekant van me lip te hebben.

 23. Edwin 23 mei 2016 om 05:53 - Antwoorden

  Ongeveer 15 jaar last gehad van aften. Soms extreem met wel 20 tegelijk met name in gehemelte. Werkelijk alles geprobeerd! Tandpasta's , blauwe bessen, creme uit spanje, amerika en uiteindelijk zelfs prednison.Tot ik ergens las over Propolis. Voor 10 euro een flesje met druppels gekocht. Wist niet wat ik meemaakte. De aften groeien niet door maar zijn binnen no time weg. Nu preventief waardoor er bijna nooit meer een doorkomt. Je haalt het bij een gezondheidswinkel. Alleen de druppelvorm werkt na een aantal keer goed spoelen en een nachtje rust. Probeer het zeker zou ik zeggen.

  • Martijn 10 juli 2017 om 18:39 - Antwoorden

   En wat waren dit voor druppels?

 24. Maria 30 mei 2016 om 11:56 - Antwoorden

  Ook al lang last van aften. Heb een en ander uitgezocht en heb een tekort aan enzymen. Stoffen die nodig zijn voor goede spijsvertering en bescherming van mondmilieu. Enzymen zitten in Zendium tandpasta maar ook voeding. B.v. rauwe wortels, honing, ijsbergsla, kiwi, ananas,. Verder gevonden bij De Tuinen: Enzymencomplex voor betere spijsvertering van vetten, eiwitten en koolhydraten. Nu minder pijn en de aft verdwijnt. Wie weet ook een tip voor anderen met deze zeer hinderlijke aandoening.

  • Team OptimaleGezondheid 30 mei 2016 om 15:09 - Antwoorden

   Dankjewel voor deze nuttige aanvulling, Maria

 25. Eliane 13 augustus 2016 om 21:16 - Antwoorden

  Zojuist de pasta vorm paracetamol geprobeerd en op de afte gedrukt en gepoetst met Paradontax.
  Ik vind het al geweldig dat ik nu 10 minuten geen irritatie voel.
  (Inderdaad emotinele stress en eenzijdig eten, veel minder groenten en fruit hebben ervoor gezorgd dat ik hele lelijke aften opzij dicht bij het keelgat en op het puntje van de tong.)
  Hartelijk dank voor de tips.

  • Team OptimaleGezondheid 19 augustus 2016 om 18:14 - Antwoorden

   Geen dank, Eliane
   Ben blij dat het geholpen heeft!

 26. Jan 17 oktober 2016 om 17:06 - Antwoorden

  Hallo ik ben 67 jaar en nog nooit last gehad van aften.
  Sinds 2 maanden slik ik simvastatine tegen cholesterol, en nu heb ik aften kan dit door dit medicijn?

  • Team OptimaleGezondheid 20 oktober 2016 om 21:18 - Antwoorden

   Dit is mij niet bekend als bijwerking van Simvastatine, Jan.
   Heb je de bijsluiter gelezen?

 27. Aad van Meurs 30 oktober 2016 om 11:48 - Antwoorden

  Hallo, Ik ben sinds februari 2016 Lysine gaan gebruiken. Een middel dat gewoon bij het kruitvat is te kopen. Sindsdien heb ik geen aften meer in mijn mond. Ik had er het hele jaar door altijd wel één en soms twee of drie in de mond, op de tong of in de wang. Een vreselijk gevecht heb ik soms moeten leveren om op een fatsoenlijke manier te kunnen eten. Via huisarts en tandarts ben ik bij de dermatoloog terecht gekomen, maar een goede oplossing heb ik nooit ontvangen. Totdat een collega van mij mij opmerkzaam maakte op Lysine. Het is zeker het proberen waard. Mij heeft het in ieder geval fantastisch geholpen

  • Team OptimaleGezondheid 8 november 2016 om 16:22 - Antwoorden

   Dankjewel voor he delen van jouw ervaringen, Aad.
   Wordt heel erg op prijs gesteld!

 28. linda 23 november 2016 om 09:31 - Antwoorden

  ik gebruik cbd olie.....mee begonnen voor iets anders maar helemaal geen aften meer sindsdien

  • Team OptimaleGezondheid 24 november 2016 om 22:12 - Antwoorden

   Dat is goed nieuws, Linda. Ik ben erg blij voor je.

   Zijn er nog meer lezers die positieve of negatieve ervaringen hebben met CBD-olie?

   • Edo 5 februari 2017 om 20:03 - Antwoorden

    Bij aften gebruik ik met succes het volgende:
    1. Kamille thee vanwege de anti-microbacteriele werking;
    2. Tea tree olie of kruidnagelolie, 3 druppel in glas water, goed (!) roeren en 2-3 x p.d. spoelen, dus niet doorslikken. Het werkt goed antiseptisch.
    3. Colloidaal zilverwater als ontstekingsremmer: 30 minuten in de mond houden en dan doorslikken.

    Preventief helpt mij - zodra ik een eerste aftenzweertje ontdekt - oliespoeling in de mond, knoflook vanwege de ontsmettende werking; ook smeerwortel lijkt te helpen vanwege zijn ontstekingsremmende capaciteiten.

    • Team OptimaleGezondheid 1 maart 2017 om 19:31 - Antwoorden

     Dankjewel voor het delen van jouw ervaringen, Edo!

 29. Frank 28 januari 2017 om 03:06 - Antwoorden

  Heb ze al jaren, vaak en veel, alles geprobeerd, ik krijg ze als ik weer eens stop met roken, citrusvruchten, kiwi en aardbeien, slaap en vitamine tekort en stress, kamille thee verzacht en na elke maaltijd spoelen met listerine mondspoeling ben ik met 3 dagen van de ergste pijn af, het verzacht ook meteen tijdens het spoelen. Groet Frank.

  • Team OptimaleGezondheid 1 maart 2017 om 19:21 - Antwoorden

   Dank voor het delen van jouw ervaring, Frank. Wordt heel erg op prijs gesteld!

 30. Nica 16 maart 2017 om 19:54 - Antwoorden

  Ik heb nu al bijna 3 jaar last van blaasjes en aften, kan me niet herinneren dat ik er sindsdien een dag geen last van heb gehad.

  Het vervelende is alleen dat ik ze lek bijt want dan doen ze geen pijn meer, met als gevolg dat mn hele onderlip rauw wit is en vol blaasjes zit. ''s ochtens is het het ergst. Als ik gestresst ben is het een zenuwtrekje geworden om op mn lip tw bijten. Het lukt me niet om die gewoonte af te leren,als het irriteert blijf ik er met m'n tanden net zo lang aan pulken tot het blaasje barst.

  Weet iemand misschien iets wat zou kunnen helpen?

  Ik eet veel fruit en drink veel (ook kamille)thee. Vanwege de aften besloot ik m'n smooties door een rietje te drinken, dit maakt geen verschil. M'n thee laat ik tegenwoordig al niet meer koken zodat het water niet te heet is.

  Zou het misschien een voedselallergie kunnen zijn?

 31. Mireie 21 maart 2017 om 13:39 - Antwoorden

  Spoelen met Johannes Beer ,dat is een pure zwarte bessen sap

 32. Finley 8 april 2017 om 12:31 - Antwoorden

  Ik had vroeger als kind heel veel last van aften en de laatste paar weken (inmiddels ben ik een oudere jongere van 32 jaar) heb ik hier weer last van. Ik drink veel water, eet fruit en heb niets in mijn eetpatroon gewijzigd. De laatste tijd wel wat stress door de aankoop van een nieuw huis waarin van alles-en-nog-een-beetje moest gebeuren waarmee ik geen rekening had gehouden. Misschien is dat een oorzaak. Vroeger spoelde mijn moeder mijn mond met een jodium-oplossing en nu spoel ik mijn mond met zout opgelost in water. Het schijnt wat te helpen. Hopelijk ben ik er snel van af want ze zitten op mijn wang, tandvlees en ge- en verhemelte...eigenlijk precies zoals vroeger...niet fijn!

 33. J.C.de Vries 10 april 2017 om 12:10 - Antwoorden

  Mijn moeder had veel last van aften.Haar mond was vaak helemaal stuk. Ze kreeg ook verlammingsverschijnselen. Tijsens een ziekenhuisopname kreeg ze vit. B12 geinjecteerd. Dezelfde dag was de mond genezen. Ze heeft de injecties levenslang gehad.
  Ik heb zelf veel last van aften gehad. Denkend aan moeders genezing ben ik vit. B12 gaan slikken. het Gewoon van het Kruidvat. Heeft jarenlang geholpen, maar nu heb ik veel last.Er komen steeds blaasjes bij en ze zijn heel pijnlijk. Ga toch maar eens naar de huisarts.

 34. Martin 12 april 2017 om 23:54 - Antwoorden

  Veel last gehad van aften veel geprobeerd uiteindelijk gestopt met bananen eten hierna geen last meer gehad raar dat ik allergie nergens tegen kom bij aften terwijl ik toch denk dat dit de oorzaak is

 35. Kevin Bisschops 30 april 2017 om 13:00 - Antwoorden

  Ik heb ook veel last van aften.
  Heb ze vaak op mijn tong of op het puntje ervan, dan zijn het er vaak een stuk of 5!!!
  Ik heb geen idee hoe ik eraan kom, heb een beugel maar daar kunnen er toch geen 5 van komen??
  Heeft iemand tips? Heb er op dit momenteel last van.

  • Annet 26 mei 2017 om 21:44 - Antwoorden

   Heb je drukplekken van de beugel.ga dan naar je ortho die kan er dan waarschijnlijk wel wat aan doen. Wij kregen ook was van de ortho mee die je kon kneden en om /aan de beugel doen zodat de scherpe randen niet meer gaan irriteren. Helaas is ook onze zoon erg gevoelig voor aften, en sinds hij een beugel heeft vaak last van aften ook achter in zijn keel waar de beugel helemaal niet zit.

 36. Zoe van der velde 13 mei 2017 om 23:43 - Antwoorden

  Ik heb op dit moment ook last van aften en blaren ik heb met eten erg veel last maar ik had toevallig nog een flesje lysterine in de kast staan je doet het spoelwater in je mond enkel gedurende 3,a 4 min prikt wel heel erg en dan nog ff goed gorgelen en uitspugen

 37. Anna 19 mei 2017 om 20:27 - Antwoorden

  Ook ik heb last van aften.
  Sommige mensen hebben last van een bepaald stofje in tandpasta en krijgen hierdoor aften. Hoewel dit niet echt wetenschappelijk is aangetoond. Het stofje dat in tandpasta zit heet natrium lauryl sulfaat (heet ook wel sodium lauryl sulfate of SLS of sodium dodecyl sulfate ) Gewoon kwestie van proberen of het bij jou werkt om tandpasta zonder dat stofje te gebruiken en daardoor de aften verminderd of zelfs stopt.
  Ook extra l-lysine slikken helpt. Kun je bijv kopen bij de Tuinen. Continu slikken of op het moment dat je een aft voelt opkomen. Belangrijk is een een goede verhouding arginine en lysine in je voeding. Het is belangrijk meer lysine op een dag binnen te krijgen dan arginine.
  Op het moment dat je veel arginine tot je genomen hebt en je bent gevoelig voor aften (zo we werkt het in ieder geval wel bij mij) dan is de kans groot dat er snel een aft of meerdere opkomen zetten. Gebeurd mij helaas als ik teveel chocolade en/of noten heb gegeten en vervolgen te weinig voeding met veel lysine heb gegeten.
  Verder is op mijn wang bijten of per ongeluk met mijn tandenborsten uitschieten ook funest.
  Er is een een hele lijst met voeding waar de lysine arginine verhouding opstaat.
  Het is een lijst in het Engels niet in het Nederlands

  http://www.aroveda.com/Lysine-Arginine-lijst.pdf

 38. betty 25 mei 2017 om 17:21 - Antwoorden

  mijn man heeft aften gekregen na al enkele keren bestralingen te moeten ondergaan
  spoelt iedere dag meermaals met door apotheek gemaakte coctail
  verbetert nauwelijks

 39. Joyce 29 mei 2017 om 19:51 - Antwoorden

  Hey ik heb last van aften ik gebruikte in het begin elmex mondspoeling toen ging ik naar de huisarts want ik krijg ze regelmatig de arts zei dat het kon komen door tekort van het eten van fruit ik gebruik wel vitamine pillen dus daar ligt het niet aan denk ik ik kreeg Corsodyl mondspoeling mee maar ik vond het niet echt helpen nog tips om aften te voorkomen of te behandelen?

 40. Charlie 5 juni 2017 om 10:58 - Antwoorden

  Ik zeg het nog maar een keer: vraag in de apotheek naar het medicijn ORALMEDIC. Ik had altijd heel veel last van aften in mijn mond. Ze kwamen voornamelijk in tijden van stress en dan had ik ze op elke plek in mijn mond, op mijn tong, zelfs een keer op mijn huig! Ik had moeite met eten, had constant pijn en kreeg er zelfs koorts van. Tot ik bij een apotheek ORALMEDIC kreeg. Ik kon het niet geloven, dit hielp METEEN! De behandeling doet een paar seconden behoorlijk pijn, maar daarna is de opluchting groot, omdat de pijn gewoon helemaal verdwenen is. Echt geweldig. Een paar mensen die ook veel last hadden, heb ik dit geadviseerd en die mensen zijn zeer enthousiast en heel dankbaar. Ja, het is duur en ja, het doet een paar seconden pijn, maar daarna is de opluchting groot.
  Veel succes ermee mensen!

 41. Marcel 5 juli 2017 om 09:12 - Antwoorden

  Reactie van iemand met 50 jaar ervaring:
  1) Heb al 50 jaar aften - behalve de jaren dat ik rookte. Wanneer ik stopte had ik een week later mijn eerste aft. Nu ben ik 11 jaar gestopt en heb alweer 10 jaar en 51 weken aften.
  2) Heb vele tientallen experimenten gedaan. De oorzaak zit in het eten van fruit (appels vooral, maar ook bananen, kiwi's, appelsienen ...). Wellicht niet het fruit zelf, maar de pesticiden waarmee ze behandeld zijn. Eigen fruit kan ik eten zoveel ik wil.
  3) Ik vermoed dat wetenschappers dit best weten, maar zolang ze geen medicijn hebben kunnen ontwikkelen dat men kan verkópen wordt de pesticidenhandel met rust gelaten.

  • Team OptimaleGezondheid 6 juli 2017 om 18:42 - Antwoorden

   Dank voor het delen van jouw ervaringen en gedachten, Marcel!

 42. Davy 6 juli 2017 om 20:02 - Antwoorden

  Ik ben ten einde raad.. reeds het hele jaar nog geen dag gespaard gebleven! Bij mijn komen ze met 3-5 tegelijk. Paradontax help aan geen kanten. Enkel kan ik ze dichten met oralmedic staafjes maar doet zodanig veel pijn dat ik soms ineen kramp van de pijn na behandeling en ik sinds kort ook pijnstilling neem om de verschrikkelijke pijn te verzachten. Zover zelfs dat ze op en onderaan m'n tong komen.. praten hindert, eten is verschrikkelijk.. diegene die een wondermiddel vind spring ik met heeeel veel vreugde rond de nek wat ik heb het gehad met die Kl.... aften.

  • Aardblij 27 januari 2019 om 00:55 - Antwoorden

   Een late reactie wellicht maar ik doe er zout op
   En laat het intrekken dus laat er geen speeksel bijkomen, is wat vies maar laat dat in de wastafel weglopen. Na vijf min. is er een soort laagje over en is de pijn weg. En ook de aften verdwijnen snel. Probeer maar als je er weer last van hebt!

 43. Johan 1 augustus 2017 om 18:20 - Antwoorden

  In december 2010 heb ik een hartoperatie ondergaan. Bypass operatie. Sinds die operatie heb ik praktisch altijd blaasjes en aften in de mond. De ene dag erger als de andere dag. Af en toe is er een dag of 3 dat ik geen last heb. Soms is het zo erg dat ik nauwelijks kan praten. De lust om te eten vergaat. Van de dermatoloog heb ik Triamcinolon voorgeschreven gekregen. Dat smeer ik voor het naar bed gaan op de tong. Als ik dat een dag of drie doe, ben ik ik er voor een paar dagen af. Vervolgens begint de ellende opnieuw. Niemand kan mij vertellen wat er nodig is voor een afdoende genezing. Het humeur heeft er heel vaak onder te lijden en dan denk ik gelukkig heb ik geen kanker . Dat is natuurlijk veel erger. Ik voel mee met Davy en weet precies wat hij/ zij voelt. Als iemand een goede raad weet of een arts die het wel weet mag reageren.

 44. Wim 29 september 2017 om 11:49 - Antwoorden

  Ikzelf heb op dit moment twee hele grote aften in de keel (al zeker 3 weken). Ben naar de neus-oor-keel specialist geweest en daar hebben ze bloed afgenomen en biopies genomen (pijnlijkste dat er is). Volgende week dinsdag heb ik daarvan de uitslag. De hoofdarts zei letterlijk dat dit de grootste aften waren dat ze al gezien had (en ze heeft al 20 jaar ervaring). Ze was er letterlijk vol bewondering naar aan het kijken :-s. Ze zei me wel onmiddellijk dat het geen kanker of zo kan zijn.

  Corsodyl helpt niet, Paracetamol helpt niet, bruffen helpt niet. Enkel een spray met lidocaine helpt voor een 30-tal minuten. Ik mag het 3 keer per dag gebruiken om te kunnen eten. Mocht ik dinsdag te horen krijgen dat er een wondermiddel bestaat om die lelijke aften van mij weg te krijgen dan laat ik het jullie zeker weten 🙂 Maar ik vrees dat ze ze zullen toebranden omdat ze vanzelf niet weg lijken te gaan...

  • Team OptimaleGezondheid 5 oktober 2017 om 11:14 - Antwoorden

   Hou je me op de hoogte, Wim?

  • Griet 31 maart 2018 om 16:21 - Antwoorden

   Dag Wim,
   Op dit ogenblik zit ik met hetzelfde probleem. Al drie weken een grote pijnlijke aft in de keel en het lijkt voorlopig niet te beteren. Ik ben vorige week naar de KNO-arts geweest en daar moet ik binnen twee weken terug op controle gaan. Als het tegen dan niet beter is wordt er ook een biopsie gedaan. Graag had ik van jou vernomen hoe het ondertussen is afgelopen ...
   Groetjes

 45. Joyce 19 december 2017 om 04:11 - Antwoorden

  Als kind zijnde had ik veel last van aften. Destijds werd gezegd dat het door verminderde weerstand kwam. Nu weet ik wel beter. Als ik veel last heb van stress dan komen de aften weer opzetten. Ik spoel met zoutwater. 1 glas lauw warm water met een afgestreken theelepel zout, goed roeren en op de plaats van de aften goed spoelen. Daarna het water uitspugen. Dit doe ik 3 keer per dag. Binnen 5 dagen ben ik dan van die vervelende aften af. Probeer het eens. Al die tandpasta en mondwaters zijn redelijk duur en mijn methode kost nagenoeg niets. Succes ermee.

  • Team OptimaleGezondheid 19 december 2017 om 23:44 - Antwoorden

   Dankjewel voor deze aanvullende tips, Joyce!

 46. Isabelle 10 januari 2018 om 15:36 - Antwoorden

  Heb laatste tijd heel veel last van in de binnenkant van de mond, ik gebruik al een kleine week Pyralvex een brandend gevoel en deze keer is het een grote.
  Kan ook zo moeilijk eten want doet vreselijk pijn.
  Praten is soms ook moeilijk.
  Hopelijk dat het einde deze week geneest.

  • Team OptimaleGezondheid 11 januari 2018 om 17:56 - Antwoorden

   Hou je me op de hoogte?
   Succes!

 47. Marie-jose 13 januari 2018 om 23:49 - Antwoorden

  Hoi ik heb al 5 weken last v aften en gaat naar niet over, gebruik zendium tandpasta en een zachte borstel werd geadviseerd zelfs paracethamol en anthibiothica helpt niet, daar ik longpatiënten ben en ook vaak anthibiothica gebruik zou het toch over moeten zijn maar helaas NIET HELP
  Grt m.j

 48. Sandra 3 februari 2018 om 10:32 - Antwoorden

  hallo allemaal, het kan ook zijn dat er mensen zijn die Sensodyne Rapid Relief gebruiken (de vernieuwde versie) en daar allergisch voor zijn. Dat is in ieder geval bij mij het geval. Mijn hele mond zat onder de aften, blaren en sneetjes. Ik had zo'n vermoeden dat het aan de tandpasta lag en ben een andere tandpasta gaan gebruiken. Toen deze tube leeg was toch weer de Rapid Relief gaan gebruiken en binnen een dag weer een mond vol ellende. Ik ben blijkbaar niet de enige die allergisch is - zie de facebook pagina van Sensodyne. (Mijn man heeft overigens nergens last van.....)
  Wie weet kan ik iemand 'helpen' met deze opmerking.
  Groet,
  Sandra

  • Team OptimaleGezondheid 8 februari 2018 om 14:56 - Antwoorden

   Dank voor je hulp, Sandra.

   Zijn er inderdaad lezers die deze tandpasta gebruiken en ook last hebben van blaasjes en aften in de mond?

   • Marion 22 juli 2018 om 08:10 - Antwoorden

    Ja dat klopt van deze tandenpasta krijg je aften.
    Ik heb er op dit moment ook erg veel onder mijn tong .

  • Johan 1 augustus 2018 om 18:37 - Antwoorden

   Inderdaad,ik heb vroeger toen ik nog veel jonger was regelmatig last gehad van aften,ik ben er dan een hele tijd van verlost geweest.Op aanraden van mijn tandarts ben ik dan Sensodyne Rapid Relief gaan gebruiken omdat ik nogal eens last heb van overgevoelige tanden,en dat deze pasta goed zou zijn hiervoor.Maar sinds enige tijd krijg ik terug meer en meer last van aften sinds deze vernieuwde versie waarschijnlijk.Mij heb je alvast geholpen,Sandra.

 49. Gwendolyn 21 februari 2018 om 12:46 - Antwoorden

  Al vanaf heel jong heb ik ze, die naarlingen! Het was gedeelde smart want ook mijn broer en moeder werden er geregeld door geplaagd. Oorzaken: heel wisselend, soms door bijten, slechte weerstand, maar ook wel bepaalde voedingsmiddelen, stress, suiker. Ik heb daarnaast ook last van een zgn landkaartentong. Soms een combi. Gewoon heel gevoelig slijmvlies. Heel naar, totdat we in aanraking kwamen met een aanstipmiddel dat Lotagen heette.Geen idee wat daarin zat. Heel erg pijnlijk om aan te stippen, maar daarna direct geen pijn meer. Blaren brandden a.h.w. dicht. Na anderhalve dag was het opgelost. Wat een opluchting. Totdat op een dag de apotheek liet weten dat het middel uit de handel was genomen.... Ik ben echt verdrietig geweest toen, want er was niets vergelijkbaars te vinden; een nieuw tijdperk van pijn verdragen brak aan. Van alles uitgeprobeerd natuurlijk Jaren later ontdekte ik dat Parodontax voor mij heel preventief werkte. Ik heb daar ruim 20 jaar van kunnen profiteren. Had vrijwel nooit meer blaren. Maar helaas sinds 2 jaar gebruik ik Dexamfetamine en sindsdien heb ik vaker blaren en gezwollen tong dan ooit eerder... Soms ben ik nóg boos; Waar is Lotagen gebleven, dat zo fantastisch werkte... Wie kent dit middel ook, of weet wat de bestanddelen waren? Of ken je een vergelijkbaar middel?

  • Suz 26 november 2018 om 09:09 - Antwoorden

   Als je op lotagen googled, maar dan lijkt het nog verkrijgbaar in het buitenland.

 50. lian 25 februari 2018 om 00:27 - Antwoorden

  Hallo,

  Ook ik heb last van aften en blaasjes sinds ik met Sensodyne Rapid Relief poets. Wat een ellende. Nooit ergens last van gehad en nu dus wel. Ga stoppen met deze tandpasta en hopelijk herstelt het zich weer.

  • Team OptimaleGezondheid 2 maart 2018 om 16:53 - Antwoorden

   Zijn er meer lezers die deze ervaringen hebben met Sensodyne Rapid Relief?

 51. René 1 maart 2018 om 18:57 - Antwoorden

  Ik kreeg ze altijd van tomaat banaan chocolade , sinds kort aan het dieeten en 4 stuks fruit eten waaronder ananas en kiwies en miniolas. Mijn mond staat in brand 3 stuks, op de lip op het puntje van mijn tong en 1 bovenin waar mijn kunstgebit tegenaan komt. Heb een paar gelezen en ga nu wat proberen

  • Team OptimaleGezondheid 2 maart 2018 om 16:30 - Antwoorden

   Hou je me op de hoogte van de resultaten, René?

 52. Summer-joy 22 mei 2018 om 20:39 - Antwoorden

  Bij mij zit die blaar al 2 weken en ik.hen morgen me spreekbeurt dus da .wordt pijnlijden

 53. aziedj abdoelbasier 2 juni 2018 om 22:19 - Antwoorden

  ik heb in de jaren 12/13 plotseling last van aften aan mijn tong en de mondwanden.
  heb van alles geprobeerd.
  heb toen geconstateerd dat zodra ik een een ander soort tandpasta gebruikte( ook van hetzelfde merk ik er last van kreeg
  terug dus naar alleen het oude en de aften verdwenen na een poos.

  • Team OptimaleGezondheid 5 juni 2018 om 18:09 - Antwoorden

   Het merk en soort tandpasta kan een grote invloed hebben. Dat is helemaal waar.

   Zijn er andere lezers die de aften zagen verschijnen/verdwijnen na verandering van tandpasta?

 54. Thea 23 juli 2018 om 10:30 - Antwoorden

  Wat bij mij werkt is Molkosan . Een klein slokje in de mond goed spoelen en het helpt ook bij kapotte mondhoeken.

  • Team OptimaleGezondheid 26 juli 2018 om 16:26 - Antwoorden

   Dank voor het delen van jouw ervaring, Thea.

 55. Janneke 26 september 2018 om 20:39 - Antwoorden

  Ik heb mijn hele leven last gehad van aften. Ik had er meer last van bij het eten van dingen als zuurtjes. Ik had ook hele groten in mijn keel. Mijn huidige tandarts raadde me aan om met zendium tandpasta te poetsen. Dit zou kunnen helpen. Ik doe dit nu 2 jaar en geen enkele aft meer gehad. Misschien toch een allergie voor een bestanddeel uit tandpasta? In ieder geval het proberen waard voor mensen die hier last van hebben.

  • Team OptimaleGezondheid 5 december 2018 om 00:00 - Antwoorden

   Het heeft inderdaad in veel gevallen te maken met een allergie.
   Mijn advies is altijd om een zo natuurlijk mogelijk tandpasta te gebruiken. Niet alleen tegen aften, maar voor je algemene gezondheid.

   Zijn er meer mensen die soortgelijke ervaringen hebben met Zendium?

 56. hans 4 oktober 2018 om 13:34 - Antwoorden

  ik had bijna iedere maand, ja idd iedere maand, last van aften totdat een natuurgeneeskundige mij vertelde dat de oorzaak van aften een tekort aan enzymen is, enzymen die helpen met de spijsvertering. ik gebruik de enzymplex capsules van venamed nu bij iedere maaltijd nu bijna 1 jaar en in dat jaar GEEN enkele afte gehad. ONGELOOFELIJK. super blij ben ik want een afte kan zeer pijnlijk zijn

  • Team OptimaleGezondheid 5 december 2018 om 02:32 - Antwoorden

   Dat is een geweldig resultaat, Hans. Ben erg blij voor je!

   Dank voor het delen van jouw ervaringen. Wordt erg op prijs gesteld.

 57. Justine 26 november 2018 om 12:01 - Antwoorden

  Ik drink elke morgen verse appelsienen, vers geplukt uit de tuin en geen pesticiden, goed voor voldoende vitminen C binnen te krijgen, maar nu vermoed ik dat het appelsiensap de boosdoener is van de aftjes.

 58. Teun 25 februari 2019 om 05:04 - Antwoorden

  Roter vitamine C tablet fijn maken, druppel water er bij, oorstokje er in dopen en de plekjes waar je bij kunt daarmee aan drukken. Het is even pijnlijk,maar de aften zijn voor een tijd verdoofd.

 59. Ramona 3 maart 2019 om 09:22 - Antwoorden

  Hoi,

  Ik had er veel last van en gebruikte jenever om te spoelen natuurlijk.
  Mijn zoontje heeft het op de mond.
  Dus dep ik zo af en toe.
  De reactie honing en tandpasta zijn goede alternatieven.

  Groeten,
  Ramona

  • Team OptimaleGezondheid 8 maart 2019 om 17:05 - Antwoorden

   Dank voor het delen van jouw ervaringen, Ramona

 60. Zoé 3 maart 2019 om 19:51 - Antwoorden

  Ik heb regelmatig last van aften en ik heb nu door hoe dit komt. Iedere keer als ik 1 of meerdere aften heb, wordt ik een paar dagen later ziek. Dit kan dus komen door een te lage weerstand. Ook heb ik enkele tips: 1: De tip van Jack helpt inderdaad, ik doe dit zelf altijd met Dafalgan. Het doet even heel erg veel pijn, maar na een half uurtje is je aft zo goed als verdwenen. 2: Zwarte of Engelse thee. Drink gewoon je kopje leeg en neem dan het theezakje, wring dit uit op een wattenstaafje en doe dit op je aft. Het verzacht en helpt ook goed om de aften weg te krijgen. Hopelijk hebben jullie hier iets aan!

  • Team OptimaleGezondheid 8 maart 2019 om 17:26 - Antwoorden

   Dank voor het delen van jouw ervaringen, Zoé

 61. Henk 18 maart 2019 om 09:36 - Antwoorden

  eerder kon je suparol kopen ,kleine gele tabletjes ,dat is nu in poedervorm te krijgen,deze ff 2 in glas louw water roeren, ff gordelen voor een minuut dan uitspugen ,dit 2 keer per dag en binnen 2 dagen klaar .

  • Team OptimaleGezondheid 4 april 2019 om 20:42 - Antwoorden

   Dankjewel voor het delen van jouw ervaringen, Henk.

 62. Herremans Bert 21 maart 2019 om 21:42 - Antwoorden

  Mijn dokter zegt dat het kan komen van melkproducten te gebruiken zoals kaas,yoghurt,melk enz.,als de koe van wie de melk gebruikt werd mond-en klauwzeer had,wat bij koeien vaak voorkomt,dan kan je als gebruiker van melkproducten aften krijgen

 63. Sandra van Dijk 31 maart 2019 om 04:37 - Antwoorden

  Ik zweer bij pyralflex. Wel smerig maar verdooft goed zodat je tenminste normaal je maaltijd kunt nuttigen ondanks je aften. Al sinds min jeugd af en toe aften. Momenteel last van van speekselstenen en volgens mij nu daardoor weer aften. Helaas komt de ene en gaat de andre. Continue last van dus maar gelukkig tot nu toe enkel kleintjes

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: