• blaasjes en aften in de mond en hoe je ze kan behandelen

Blaasjes en aften in de mond: hoe onstaan ze en hoe te behandelen?

2017-04-04T09:45:57+01:00mei 8th, 2013|Blaasjes en Aften|147 Reacties

Laatste update: door

Blaasjes en aften in de mond: hoe onstaan ze en hoe te behandelen?

Blaasjes in de mond ook wel bekend als aftjes kunnen op allerlei manieren ontstaan. Vrijwel iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Toch is het niet altijd duidelijk waarom we ze juist krijgen en waarom de ene persoon er frequenter problemen mee heeft dan iemand anders. In het volgende artikel bekijken we een aantal verschillende oorzaken en behandelwijzes. Zo ben je in elk geval beter voorbereid de volgende keer dat je ermee te maken krijgt!

Eigenlijk ontstaan blaasjes in de mond doordat een deel van het delicate weefsel dat ons mondoppervlak bedekt schade oploopt. De meest voorkomende oorzaak is een verwonding, en die kan heel eenvoudig ontstaan, bijvoorbeeld doordat je op de binnenkant van je kaak bijt tijdens het eten. Andere oorzaken kunnen het gebruik van bepaalde drugs of medicijnen zijn of een infectieziekte, herpes bijvoorbeeld. Het goede nieuws is dat de meeste blaasjes vanzelf weer verdwijnen na een paar dagen en dat ze over het algemeen verder onschadelijk zijn.

Er is soms wat spraakverwarring tussen aftjes en blaasjes. Wat artsen aftjes noemen is eigenlijk een speciale categorie van blaasjes die regelmatig terugkomen. Het is nog steeds niet duidelijk waarom maar ongeveer 20% van de bevolking heeft hier last van. Als je hier erg veel last van hebt valt het zeker aan te raden een arts te raadplegen, net zoals wanneer de blaasjes niet binnen een paar dagen vanzelf verdwijnen.

De symptomen van aften

De volgende symptomen komen regelmatig voor bij mensen die blaasjes in de mond krijgen, welke juist hangt af van de exacte oorzaak:

  • Een gezwollen huid rond de blaasjes
  • De huid in de mond kan zachter aanvoelen
  • Dit kan problemen veroorzaken met kauwen of bij het poetsen van de tanden
  • De blaasjes kunnen pijnlijk en geïrriteerd aanvoelen bij het eten van pikant, zout of zuur voedsel
  • Verlies van eetlust

De oorzaken aften

Zoals we hierboven al schreven kan het ontstaan van mondblaasjes het gevolg zijn van een hele w