Zelfvertrouwen

Laatste Update: 23 oktober 2016

9 effectieve manieren om aan je zelfvertrouwen te werken

meer-zelfvertrouwenBen jij iemand die constant een gebrek aan zelfvertrouwen heeft? Dat belangrijke aspect in je leven wat je helpt om je eigen weg te vinden in het leven? Het gebrek aan zelfvertrouwen wat je er van weerhoudt om je leven te leiden zoals je het graag zou willen?

Er zijn helaas heel veel mensen die een gebrek aan zelfvertrouwen hebben. Altijd om verschillende redenen en vanuit verschillende oorzaken. Als jij één van deze mensen bent, dan zul je vast wel herkennen dat een gebrek aan zelfvertrouwen zich onder andere uit in een negatief beeld over jezelf, een lage persoonlijke waarde, je hebt het gevoel dat je nergens goed voor bent. Nutteloos, minderwaardig, incompleet en waardeloos.

Voel jij dit ook? Dan wordt het hoog tijd om actie te ondernemen, want ook jij verdient het geluk in je leven. Het geluk en het plezier waar je gewoon recht op hebt.

De symptomen van een gebrek aan zelfvertrouwen

De meeste mensen weten het wel van zichzelf. Maar om het beter bij jezelf te herkennen, of eventueel bij iemand in je directe omgeving, geef ik je even een lijstje met bekende symptomen.

Let er wel op dat één of twee symptomen niet direct in verband gebracht hoeven te worden met een gebrek aan zelfvertrouwen. Er is pas sprake van een (ernstig) gebrek aan zelfvertrouwen als je 5 of meer symptomen herkent:

  • Je streeft voortdurend naar (extreme) perfectie.
  • Je hebt lage verwachtingen van jezelf. (“Dat lukt me toch niet….”)
  • Je hebt de neiging om problemen groter te maken dan ze in werkelijkheid zijn.
  • Je hebt de gewoonte om de nadruk te leggen op je negatieve eigenschappen.
  • Je onderschat je persoonlijke eigenschappen.
  • Je negeert potentieel positieve kansen.
  • Je twijfelt constant aan jezelf.
  • Je geeft jezelf altijd de schuld. Je hebt altijd kritiek op jezelf.
  • Je hebt dusdanig gebrek aan zelfvertrouwen dat je niet in staat bent om projecten (klein of groot) af te maken.
  • Je bent niet in staat om op een normale complimenten aan te nemen en te accepteren.
  • Je hebt moeite met je concentratie als gevolg van een gebrek aan energie. Vaak is dat weer het gevolg van slecht slapen.
  • Je lichamelijke bewegingen zijn aarzelend, onzeker en gespannen.
  • Je hebt de neiging om sociale situatie te vermijden. Dit is jouw oplossing om eventueel commentaar, kritiek, en oordelen te vermijden.
  • Je hebt in het verleden veel last gehad van eenzaamheid, schuld, frustratie, neerslachtigheid, hopeloosheid, angst, woede, schaamte, zorgen, verdriet en / of depressie. Emoties uit het verleden die vaak nu nog steeds aanwezig zijn.

Als je zo nu en dan één of meer van dit soort emoties ervaart, is dat beslist niet direct een teken dat er iets structureels met je aan de hand is. Maar als je binnen een week veel van deze emoties ervaart, dan is dat een duidelijk teken dat een gebrek aan zelfvertrouwen het achterliggende probleem kan zijn.

De oorzaken van een lage eigenwaarde

Eigenwaarde heeft alles te maken met je eigen overtuigingen, je persoonlijke opvattingen, je emoties, de verwachtingen van jezelf en van anderen, beslissingen en acties. Al deze elementen worden heel sterk beïnvloed door de neiging om nutteloze aannames (die vaak niet op waarheid berusten) en een negatief zelfbeeld van jezelf. Dit alles verandert je persoonlijkheid. Je manier van leven, de manier waarop je naar de toekomst kijkt.

Al deze factoren kunnen je zelfvertrouwen maken of breken. Ze worden gedurende je hele leven gevormd en worden natuurlijk sterk beïnvloed door emotionele gebeurtissen in je leven.

Een laag gevoel van eigenwaarde komt vaak voort uit negatieve gebeurtenissen in je leven. Deze invloeden en / of ervaringen kunnen zelfs terug gaan naar je kindertijd. Je familie, je vrienden, je collega’s, Je leraar, rolmodellen, en de samenleving als geheel spelen natuurlijk een heel belangrijke rol in je persoonlijke ontwikkeling.

Zij zijn degene geweest die je, direct of indirect, hebben laten zien hoe je in moeilijke tijden met emoties om moet gaan, hoe je met tegenslagen om moet gaan, je je met bepaalde gebeurtenissen en omstandigheden in je leven om moet gaan, etc. etc. De meeste van deze ‘levenslessen’ zijn natuurlijk erg behulpzaam geweest.

Deze hebben een positieve invloed gehad op de vorming van jouw persoonlijkheid. Maar als je last hebt van een laag zelfvertrouwen, is de kans groot dat deze zelfde ‘levenslessen’ waardeloos zijn geweest. Dat deze een tegenovergesteld effect hebben gehad. Je hebt op een verkeerde manier geleerd hoe je bijvoorbeeld met emoties om moet gaan. En dit kan, op latere leeftijd, een grote beperking zijn voor de manier waarop je wilt leven.

Er kunnen hele belangrijke momenten in je leven geweest zijn, die bewust of onbewust een grote invloed op je hebben. Zelfs op latere leeftijd kunnen langdurige ziekte, verwaarlozing, misbruik, straf en pesten diepe emotionele en psychische littekens achterlaten. Deze ervaringen vormen nu je raamwerk waaraan je alles wat er om je heen gebeurt aan toetst. Het is je enige referentie.

Als je bijvoorbeeld veel problemen hebt gehad om deel uit te kunnen maken van een groep, zal dat gevolgen hebben voor nu. Waarschijnlijk heb je nu moeite om contact te maken, en contact te onderhouden. Waarschijnlijk vind je jezelf niet waardevol genoeg om deel uit te kunnen maken van een groep. Je hebt dus problemen met sociale contacten.

meer-zelfvertrouwen

Een andere oorzaak van een lage eigenwaarde kan liggen in een gebrek aan aandacht, warmte, genegenheid, liefde en steun, in de periode als kind. Misschien ben je er nooit in geslaagd om te voldoen aan de (hoge) verwachtingen van de mensen om je heen.

Of ben je heel streng opgevoed, met hele strakke regels waar niet over te discussiëren was. Deze ervaringen als kind, kunnen er voor zorgen dat je je nu nog steeds onbekwaam, incompetent, waardeloos, minderwaardig en nutteloos voelt. Je hebt geen enkel zelfvertrouwen en je verwacht eigenlijk helemaal niets van jezelf en van je kunde en kennis.

Een laag zelfvertrouwen kan ook het gevolg zijn van observaties in je jeugd, als kind en als puber. In die periode ben je alleen maar aan het leren, en één van de manieren om dat te doen is gewoon kijken, observeren. De volwassenen om je heen hebben te maken met tegenslagen, met verdriet, met woede, frustratie en andere persoonlijke problemen. Jij maakt dit mee, en je kijkt hoe volwassenen reageren op al deze emoties. Hoe zij hiermee omgaan is erg belangrijk, omdat deze emotionele gebeurtenissen sowieso een grote impact hebben op je jonge geest.

Het zal een blijvende indruk achterlaten, en op latere leeftijd zal dit een deel van je referentiekader zijn. De manier waarop volwassenen hiermee omgingen, neem je onbewust over. Vandaag de dag reageer je binnen je geleerde kader, je past toe wat je ooit hebt geleerd, of dat nu de juiste weg is, of niet, is niet belangrijk. Je weet gewoon niet beter.

In feite pas je alleen maar toe wat je ooit geleerd hebt. De manier waarop je nu over jezelf denkt, waarop je nu de zaken aanpakt,, is niets anders dan het resultaat van heel veel jaren ‘conditionering’. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat je zelf wel degelijk verantwoordelijk bent voor wat je nu doet en hoe je nu reageert. De vroegere ‘conditionering’ is moeilijk te accepteren, maar mag nooit een excuus zijn voor de situatie van nu. Als de huidige situatie voor jou niet werkt, dan moet je toch je eigen verantwoordelijk nemen voor de dingen die je wilt veranderen.

Dit houdt in dat je je eigen geest opnieuw moet ‘conditioneren’. Je moet je geest opnieuw ‘programmeren’, om uiteindelijk een positievere instelling te krijgen, waarbij je meer zelfvertrouwen krijgt om uiteindelijk het leven te leven wat je graag zou willen.

Gaan we aan de slag?

9 manieren om aan je zelfvertrouwen te werken

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen. Zaken die je zullen helpen om anders tegen gebeurtenissen aan te kijken. Om anders tegen jezelf aan te kijken. Een deel van de onderstaande tips zijn eenvoudig, en niet lastig om ze te integreren in je dagelijkse leven. Andere tips vragen meer tijd en aandacht. Het zal langer duren voordat deze tips onderdeel van jezelf worden.

Let wel: Onderstaande tips gaan je zeker op weg helpen, maar het zijn beslist géén magische tips. Uiteindelijk zul je het zelf moeten doen, en dat zal niet altijd even gemakkelijk zijn. Maar als je stapje voor stapje werkt aan jezelf, zal de beloning op de langere termijn gigantisch zijn: Je bent in staat om jezelf te zijn, bevrijdt van alle negatieve gedachten over jezelf en je omgeving.

Manier 1: Emotionele gezondheid

Het verhogen van je zelfvertrouwen begint allereerst bij je emotionele gezondheid. De manier waarop je met emoties omgaat is de basis van je welzijn en kan jou de stabiliteit bieden die je nodig hebt om de moeilijke momenten in je leven succesvol door te komen. Want het zijn juist die momenten die zo moeilijk zijn.

Op het moment dat je meer controle hebt over je emoties, dan ben je beter in staat om de uitdagingen in je leven aan te gaan. Maar, vergis je niet: Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het ontwikkelen van dit soort emotionele vaardigheden kost moeite, kost tijd, kost heel veel energie. Maar onmogelijk? Nee, beslist niet!

Bereid jezelf voor hoe je met de dagelijkse stress, angst, frustratie, schuldgevoelens en woede om kunt gaan. Probeer dit soort emoties te beheersen, zonder jezelf hierin te verliezen.

Het beheersen van je emoties zal je niet alleen beschermen tegen commentaar vanuit je omgeving, maar zal jezelf ook helpen bij het in goede banen leiden van je gedachten, je eigen gedrag en de beslissingen die je gaat nemen. Uiteindelijk zal dit dus resulteren in meer zekerheid en vertrouwen naar de toekomst. En dat is wat je uiteindelijk wilt bereiken: Meer zelfvertrouwen zodat je beter om kunt gaan met je omgeving.

Manier 2: Neem krediet voor je successen

Dit is een heel eenvoudige gedachte, maar soms zo vreselijk moeilijk! Maar krediet nemen voor je successen helpen wel degelijk om je eigenwaarde een stevige boost te geven.

Als jij iets gepresteerd hebt, maar iemand anders loopt met de eer weg, dan is dit een domper voor jou. Het is niet alleen oneerlijk, maar je mist ook nog eens de kans voor jezelf om je zelfvertrouwen op te krikken. Door de prestatie te ontkennen, ontneem je jezelf de kans om iets van waarde uit deze ervaring te halen, een psychologische beloning, een emotionele bevrediging.

Het klinkt zo eenvoudig om, vanuit je grote hart, deze eer over te laten aan anderen, maar dan mis je heel veel voor jezelf. Dit zal je eigen emotionele groei en ontwikkeling in de weg staan.

Op het moment dat je de eer van je prestaties naar je toetrekt, zal er een nieuwe wereld voor je open gaan. Om te beginnen krijg je natuurlijk meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je hebt iets met succes afgerond, je hebt iets gepresteerd!

Door deze ontwikkeling ben je beter in staat om nieuwe beslissingen te maken, met meer zelfvertrouwen vanuit je eerdere ervaringen, waardoor je wéér zal slagen in wat je doet. Dit zorgt ook voor meer positieve gedachten over jezelf en wat je doet, terwijl het voorheen alleen maar negatief was.

Trek daarom de eer naar je toe, tenminste als het je écht toekomt. Omarm het succes, geniet er van, leer er van. Je hoeft je nergens voor de schamen, want het is helemaal niet fout om dit te doen. Integendeel: Het is heel normaal!

Gebruik het momentum van je succes om steeds een stapje verder te gaan. Om uit die negatieve spiraal te stappen, en deze te veranderen in een positieve spiraal.

Manier 3: Denk oplossingsgericht

Wanner dingen niet lopen zoals je had gewenst, heb je heel snel de neiging om je hoofd te buigen, om jezelf de schuld hiervan te geven en maar te stoppen met waar je mee bezig was: “Het lukt me toch niet…”

Juist op dat soort momenten moet je meer in oplossingen denken, en stoppen met negatieve gedachten naar jezelf of naar anderen toe. Zoek naar de positieve punten van je project, erken deze, benoem deze, en zoek daarna naar manieren, oplossingen, om deze positieve punten nog beter te maken. Om deze te laten werken zoals je in eerste instantie graag wilde.

Natuurlijk zullen de juiste oplossingen niet vanzelf komen, het zal niet altijd direct duidelijk zijn waar je die oplossingen moet vinden. Maar als je een creatieve geest hebt, en dat héb je, in combinatie met je motivatie, zul jij jezelf de juiste vragen stellen, om op deze manier tot de juiste (positieve) antwoorden te komen.

Aan de andere kant, jij hebt een laag zelfbeeld, dus zou het in zo’n situatie heel gemakkelijk zijn om de nadruk te leggen op de negatieve punten. Het zal je pijn doen, maar het is de gemakkelijkste manier zodat je daarna verder kunt gaan zonder jezelf al te veel op de voorgrond te zetten.

Het is natuurlijk heel gemakkelijk om je eigen vermogen te onderschatten, om aan jezelf te twijfelen, om kritiek te hebben op jezelf, om de mogelijkheden weg te drukken en volledig te negeren. Dat doe je immers altijd al, en je hebt het ooit zo geleerd, bewust of onbewust.

Om toch de positieve kant te kunnen bekijken, is het handig om eens te sparren met iemand anders. Niet noodzakelijkerwijs iemand die bij hetzelfde project betrokken is. Het kan ook gewoon een vriend of familie zijn. Iemand anders heeft altijd een ander perspectief, een andere manier van kijken die jij misschien over het hoofd hebt gezien, of die jij niet wilt zien. Door hierover te discussiëren krijg je zelf waarschijnlijk een heel andere kijk op het geheel, wat je eigenwaarde een boost zal geven, en wat je zal motiveren om door te gaan.

Als je in gesprek gaat met iemand, zou je de volgende vragen kunnen stellen:

  • Welke conclusies en / of veronderstellingen maak ik over deze situatie?
  • Waarom overdrijf ik de negatieve kanten hiervan?
  • Waarom minimaliseer ik de positieve kant?
  • Hoe zou ik dit anders moeten zien?
  • Hoe kan ik dit op een positieve manier benaderen?
  • Zou er nog iemand kunnen zijn die mij van advies zou kunnen dienen? Zo ja, wie?
  • Waar zitten mogelijke kansen?
  • Welke positieve actie zou ik nu moeten ondernemen om dit tot een succes te maken?

Door te focussen op wat je wilt, op mogelijkheden en oplossingen, en vooral op de positieve kant van het verhaal, kun jij zelf de antwoorden op de eerdere vragen vinden, in samenspraak met je gesprekspartner. Uiteindelijk ben jij degene die de antwoorden moet geven.

Manier 4: Praat tegen jezelf

Praten is belangrijk, taal is belangrijk, communicatie met anderen is belangrijk. Maar daar wil ik het nu niet over hebben. Ik wil je duidelijk maken hoe belangrijk het is om met jezelf te praten, om met jezelf te discussiëren. Niet zozeer om antwoorden te vinden, maar meer om jezelf positief te houden. Bekijk het een beetje als een discussie tussen je negatieve kant en je positieve kant. Het rode duiveltje op je linkerschouder, en het maagdelijke engeltje op je rechterschouder.

Focus hierbij op je sterke punten, op de positieve punten, over de toekomst, over mogelijkheden en oplossingen.

De antwoorden zullen niet vanzelf komen, dat komt allemaal later, maar het gaat er om dat je hierdoor positiever wordt.

En geloof me, het werkt écht!

Manier 5: Zoek een ondersteunend (sportief) netwerk

Er zijn, zowel op het internet als in het échte leven, heel veel groepen te vinden die met dezelfde problemen worstelen. Die voor dezelfde soort uitdagingen staan als waar jij nu voor staat. Deze groepen zijn er om je te ondersteunen, en natuurlijk ook om steun te geven aan anderen. Alleen al dat laatste zal je goed doen, en zal je eigenwaarde beslist een duwtje in de juiste richting geven.

Soms zal het alleen maar gaan om verhalen te delen, om ervaringen te delen. Soms is het alleen maar een luisterend oor, en soms zijn er ook echte oplossingen of hulpmiddelen voor jou. Het grote voordeel is in ieder geval dat je altijd terug kunt vallen op zo’n netwerk, juist op de momenten dat je het even niet meer ziet zitten.

Maar als je er niet van houdt om alléén maar contact te hebben met lotgenoten, kun je als alternatief lid worden van bijvoorbeeld een sportvereniging. Zelfs als je niet erg sportief aangelegd bent, kun je dit doen. Denk bijvoorbeeld eens aan een wandelvereniging. Betrokken zijn bij sportactiviteiten, en zeker als je zelf meedoet, kan wonderen doen voor je eigenwaarde. Sport is competitief, maar binnen een ondersteunende omgeving. Dit kan voor jou de basis zijn voor verdere persoonlijke groei en ontwikkeling op zowel mentaal als op fysiek niveau.

Wil jij meer weten over sporten en je gezondheid? Lees dan even verder: Sport en je gezondheid deel 1: Waarom is sporten goed?

Manier 6: Werk aan je kennis en vaardigheden

Gebrek aan zelfvertrouwen is ook vaak een duidelijke indicatie dat er een gebrek is aan kennis en vaardigheden om ergens in uit te blinken. Of dit werkelijk zo is, is niet belangrijk. Het gaat er om hoe jij daar zelf over denkt. Vaak zijn die vaardigheden wel degelijk aanwezig, maar denk je dat het niks is.

Maar voor de mensen waar kennis en vaardigheden echt een probleem is, wil ik je de volgende vragen meegeven. Vragen die je aan jezelf moet stellen en heel eerlijk moet beantwoorden:

  • Op wat voor gebied wil ik meer zelfvertrouwen hebben
  • Welke kennis of vaardigheden heb ik nodig om dat te realiseren?
  • Wat voor soort ervaring heb ik hiervoor nodig?
  • Hoe kan ik die kennis, vaardigheden en ervaring krijgen?
  • Welke stappen moet ik ondernemen om me hierin te bekwamen, dus om die kennis, vaardigheden en ervaring op te doen?

Dit is niet een stap voor de korte termijn, dat is duidelijk. Maar het is ook belangrijk om doelen te hebben voor de langere termijn, en daar is dit er eentje van. Beslist niet een gemakkelijke, maar zeker eentje met heel veel bevrediging, wat op zichzelf al weer een boost is voor je eigenwaarde.

Manier 7: Neem de tijd om jezelf te verwennen

Neem eens de tijd voor jezelf. Misschien een nieuw concept voor jou, maar het zal je beslist goed doen. Neem eens de tijd om te ontspannen, om je hoofd leeg te maken, om iets te doen waar je ZELF zin in hebt. Misschien eens een lekkere massage, of een avond naar de sauna, ontspannen in een lekker warm bubbelbad, met een afhaalchinees op je schoot een leuke film kijken, of een heerlijke wandeling maken met de hond. Het maakt niet uit, als JIJ er maar van kunt genieten.

Niet alleen geven dit soort momenten ontspanning, maar ze geven je ook de tijd en de ruimte in je hoofd om alles beter in perspectief te zien. Op het moment dat je ontspannen bent heb je de mogelijkheid om anders te denken over keuzes en omstandigheden dan het moment dat je gestrest bent. Dit kan zeker een steun zijn om de juiste keuzes te maken voor je, nabije en verre, toekomst.

Manier 8: Creativiteit, vertrouwen en passie

Het is heel goed mogelijk dat de basis van je lage zelfbeeld ligt in het feit dat je je richt op de verkeerde dingen. Misschien moet je je passies en je levensdoel beter afstemmen op je talenten en op je andere sterke punten. Richt je meer op de activiteiten waar je goed in bent en geniet daar méér van.

Neem eens rustig de tijd om na te denken over je sterke punten, over je passies, over waar je goed in bent, over waar je zin in hebt. Inderdaad, dit is erg lastig in je eentje. Doe dat samen met iemand die jou heel goed jent. Dat geeft toch vaak een andere kijk op de zaken. Maak samen een lijstje met al je sterke punten. Met dit lijstje in de hand kun je voor jezelf besluiten om je activiteiten te verleggen, zodat je meer van je sterke punten gebruik kunt maken.

Zodra je dit doet, leef je meer met een doel, en zul je je zelfvertrouwen stapje voor stapje stijgen. Uiteindelijk zal dit resulteren in een hoger gevoel van eigenwaarde, waardoor je beter in staat bent om de kuiste beslissingen te nemen en om beter met je emoties om te gaan.

Manier 9: Stel inspirerende doelen

Uit de eerdere manieren is al gebleken dat het hebben van één of meerdere doelen een belangrijk onderdeel is om je zelfvertrouwen op te krikken. Maar dit moeten niet ‘zomaar’ doelen zijn. Het moeten doelen zijn die overeenkomen met je passie, met je kennis en vaardigheden. Het moeten (voor jou) inspirerende doelen zijn.

Om dit zo goed mogelijk voor te bereiden en te realiseren, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat kan mij inspireren en motiveren om iedere dag voor uit bed te komen?
  • Hoe kan ik mijn passie gebruiken voor een passend, concreet, doel?
  • Wat zijn de stappen die ik moet nemen om mijn doel te bereiken?

Als je bezig bent om naar je gekozen doel toe te werken, is het verstandig om je vorderingen en gedachten bij te houden in een dagboekje. Door het opschrijven zullen je gedachten meer structuur krijgen, waardoor je een beter overzicht houdt. Het dagboek is één van de instrumenten om je te ondersteunen in jouw weg naar meer zelfvertrouwen.

Maar je dagboek heeft ook nog een andere functie: Na verloop van tijd zul je merken dat het soms erg lastig kan zijn om gemotiveerd te blijven. Soms zie je geen vooruitgang, of herken je de vooruitgang niet. Op dat soort momenten is het erg handig om even je dagboekje door te lezen. Op deze manier herken je weer de vooruitgang die je al geboekt hebt, en zal het je motivatie een dikke boost geven.

Tot slot

Als je alle tips naleest, dan zal het je opgevallen zijn dat het verhogen van je eigenwaarde steeds weer neer komt op het maken van de juiste keuzes. In plaats van te kiezen voor de negatieve kant, is het belangrijk om juist te kiezen voor de positieve kant.

Gebruik je dagboekje om je keuzes na te kunnen lezen, om voor jezelf te beoordelen of je inderdaad de juiste keuzes gemaakt hebt, en wat dit heeft toegevoegd aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Het zijn namelijk deze leermomenten die er voor zullen zorgen dat je in de toekomst nog beter de juiste keuzes kunt maken.

Hoe beter de keuzes die je maakt, hoe meer profijt je ervan zult hebben voor het verbeteren van je zelfvertrouwen.

 

Wat vind jij van de tips? Zijn ze toepasbaar voor jou? Heb jij nog aanvullingen?

Ik hoor het heel graag van je, via een comment onderaan dit artikel.

Bedankt!

 

Bronnen

profiterdumonde.com/comment-avoir-confiance-en-soi/

www.doctissimo.fr/html/psychologie/mag_2001/mag0518/ps_4032_confiance_trucs.htm

www.psychologies.com/Moi/Se-connaitre/Estime-de-soi/Temoignages/Ameliorer-sa-confiance-en-soi

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Dankjewel Leny!

      Jij ook fijne feestdagen toegewenst! Maak er een bruisend en gezond 2018 van!

  1. Een uitstekend artikel Robert Jan. Velen, inclusief ondergetekende, kunnen hieraan ondersteuning ontlenen.

    En passant: ken je Astrid Davidson. Jullie hebben onder meer wat dit betreft veel gemeen.

    Haar boek P.R.I.M.A. o.a. over perfectionisme is de moeite waard te lezen.

    1. Ik ken de schrijfster en het boek, maar nog niet de kans gehad om het te lezen.
      Ik ga deze volgende week even opzoeken en lezen.
      Bedank voor de tip!

  2. ik heb al dingen al gezien en gelezen er zijn zo veel boeken en zo die het zelfde zegen of schrijven. ik weet dat ik negatief denk en zeg maar ik heb geprobeerd met het gene ik had te leven net als elke normale mens maar ik heb het niet gehaald. veel dingen die nooit meer goed kunnen komen heb ik gehad. ik heb een tijd bij een psycholoog geweest om de problemen ben gestopt na ik dat ik het nieuws kreeg van mijn dokter. geluk is niet voor mij dat snap ik nu wel

    1. Beste Daniël,
      Wat dapper dat je op hebt geschreven hoe negatief je je voelt.
      Een vraagje zou je met iemand anders willen ruilen, maar dan ook met alles van die ander? Nog nooit heb ik iemand horen zeggen, ja met alles...
      Heel succes met het vinden van rust in je hoofd.
      Jose

  3. Prachtig artikel van iets dat ik al gans mijn leven mee kamp.
    Dank Robert Jan voor de zovele raadgevingen.

    1. Geen dank Jean-Pierre. Blijf werken aan je zelfvertrouwen. Stapje voor stapje zul je slagen!

  4. Beste Robert Jan Hendriks,

    Mijn hartelijke dank voor die mooie en uitgebreide tekst! Het is waar dat zelfvertrouwen belangrijk is om je goed te voelen.
    Ik heb veel last van stress sinds mijn echtgenoot is overleden. Maar na een jaar zou dat toch wel mogen stoppen. Nietwaar?

    Na een film of reis voel ik me altijd beter en ook meer ontspannen. Waarschijnlijk door het menselijk contact.

    Met vriendelijke groet,
    Françoise.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

5 Shares
Tweet
Pin1
Share4