Iedereen kent het begrip en allemaal denken we dat we er een ster in zijn. Dit kan, het kan zijn dat de ene persoon beter is in multitasken dan de andere, maar desondanks blijft het een feit dat mensen FEITELIJK niet in staat zijn om te kunnen multitasken.
Multitasken is het een fenomeen wat de laatste jaren steeds meer grond begint te winnen(1). Dit heeft meerdere oorzaken maar de grootste is toch wel te wijten aan de technologische ontwikkeling. De eerste ruimte vluchten zijn compleet uitverkocht en we kijken er niet meer raar van op als we binnen 5 seconden in verbinding staan met de andere kant van de wereld. Je zou bijna denken, hoe ver zal het gaan? Dit heeft voordelen, maar het is niet altijd goed voor je gezondheid. (Lees artikel "Gezondheid en Werk")
Multitasken is eigenlijk heel simpel uitgelegd. Als je aan het multitasken bent, ben je meerdere dingen tegelijk aan het doen. Zelf was ik er van overtuigd dat ik een expert was in het multitasken maar dat was niet de waarheid. Niemand is goed is multitasken en dit kunnen we maar beter aan de computer over laten. Deze zijn er tenslotte voor gebouwd.
Waarom kunnen we niet multitasken?
Je hebt vast wel eens gelezen dat we eigenlijk maar 10% van onze hersenen gebruiken. Onze hersenen zijn niet in staat om op meer dan 1 ding tegelijk te concentreren. Ben je met 2 dingen tegelijk bezig? Dit betekent niet dat jij je volle 100% concentratie kan opsplitsen in 2 gelijke delen. Vaak zul je merken in de praktijk dat wanneer je met 2 dingen tegelijk bezig bent, dat dit simpelweg niet gaat.
Dit blijkt ook uit recente onderzoeken over media multitasking, iets wat we met de smartphone allemaal doen(2).
Waarom denken we dat we dit wel kunnen?
Ons brein is heel erg goed om je voor de gek te houden. In feite doet hij dit zelfs meerdere malen per dag. Je kunt inderdaad wel bellen en koken tegelijk, maar de kwaliteit van beide handelingen zal een heel stuk minder zijn. Je hersenen kunnen zich slechts richten op 1 ding tegelijk, wanneer je de focus verlegt naar 2 activiteiten, zal je focus aanzienlijk verminderd worden omdat er dan een conflict ontstaat in je hersenen.
Je "brainpower" heeft maar 1 focus en deze kan zich slecht/niet delen!
Zijn er gevolgen?
Uit onderzoek blijkt dat media multitasken, iets wat jongeren veel doen, ook slechte effecten heeft op de ontwikkeling van de hersenen. Zo wordt het geheugen slechter, worden mensen impulsiever en er worden zelfs minder verbindingen in de hersenen gemaakt. Daarbij heeft dit ook een slechte invloed op de schoolprestaties(3).
Voor volwassenen die zonder media multitasking zijn opgegroeid zijn er niet echt drastische gevolgen verbonden, alleen dan dat de kans op fouten maken aanzienlijk groter wordt. Als je aan het werk bent, is het erg belangrijk dat je daadwerkelijk maar 1 ding tegelijk doet. Een fout zit in een klein hoekje.
Het "gevaar" op langer termijn is, is dat we verslaafd kunnen worden aan multitasken. De mens is erg routinematig en wanneer multitasken een routine wordt, is het moeilijk om hier van af te komen. Je kunt je wel voorstellen dat dit de kwaliteit van je activiteiten niet goed doet:) Het is niet voor niets zo, dat er tegenwoordig een boete staat op het telefoneren in de auto:)
Wat kunnen we er aan doen?
Allereerst is het belangrijk dat we van ons zelf weten dat we daadwerkelijk aan het multitasken zijn. Zelfs op het moment dat ik dit typ, betrap ik mezelf dat ik ook nog "even snel" een smsje wil sturen. We doen het vaker dan we door hebben.
Om compleet niet meer te multitasken is een praktisch onmogelijk opgave. Wat we wel kunnen doen is om onze focus te "verleggen"! Hierdoor lijkt het alsof we met meerdere dingen tegelijk bezig zijn, maar in feite "verleg" je de focus i.p.v. deze te delen! Hier ligt het grote verschil!
[MOWPOP id="128"]
Bronnen: