Prikkelbare Darm

Laatste Update: 11 november 2016

Abnormale serotonine levels & pds

Sommige vormen van antidepressiva voorgeschreven in een lage dosering zijn goed bevonden om hulp te bieden aan sommige mensen met PDS, zelfs als depressie niet van toepassing is. Hoewel de exacte betrokken mechanismen nog niet volledig begrepen worden, wordt aangenomen dat verandering in de serotonine levels een positief effect op de darmen zou hebben.

Lees meer: Medicijnen en pds

Oorzaak in zenuwstelsel?

Niemand weet precies wat de oorzaak van PDS is, omdat blijkt dat er veel verschillende factoren zijn die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van PDS bij sommige mensen. Bijvoorbeeld, PDS kan worden geactiveerd door een onaangepast dieet en voedselintolerantie, sommige mensen ontwikkelen PDS na een bijzonder stressvolle tijd in hun leven en anderen hebben ontdekt dat hun PDS begonnen na een gastro-intestinale infectie of zelfs na het nemen van een antibioticakuur. Echter, veel onderzoekers geloven dat de oorzaak van PDS symptomen ligt in het zenuwstelsel, dat een directe verbinding met de hersenen heeft en de rol die serotonine daarin te spelen heeft.

Serotonine

Serotonine is een zeer belangrijke neurotransmitter die betrokken is in de hersenfunctie, in principe is het de chemische stof in onze hersenen die ons een goed gevoel geeft. Al woont de meeste van de serotonine eigenlijk in de darm. Serotonine helpt bij het reguleren onze stemmingen, eetlust, slaap, en de gevoeligheid voor pijn en speelt een belangrijke rol in motiliteit, het proces van het voortbewegen van de inhoud van de darm door het spijsverteringskanaal in de richting van de anus. Dit toont aan hoezeer de hersenen en de darm onderling zijn verbonden. Inderdaad, van PDS wordt gedacht dat het een storing is tussen de hersenen en de maag darm communicatie.

Serotonine om peristaltiek te controleren

We weten nu al dat serotonine van invloed is op de zenuwen in de darm en dat het helpt om de peristaltiek te controleren, dus als we lage niveaus van serotonine in de darm hebben dan is dit proces waarschijnlijk veel trager, wat natuurlijk weer kan leiden tot constipatie. Indien daarentegen de levels hoog zijn, dan zal dit proces worden versneld waardoor diarree ontstaat. Bij vele mensen met PDS is gevonden dat veranderde serotonine levels naargelang hun PDS diarree of constipatie veroorzaakten.

Wat dit suggereert is natuurlijk ook dat als de hersenen en de darmen op elkaar zijn aangesloten, dat alles wat een impact heeft op de hersenen ook een invloed heeft op het spijsverteringssysteem, zoals intense stress of angst. Als dit het geval is, kan bijvoorbeeld door behandeling van de onderliggende angst en manieren om spanning te voorkomen, ook de symptomen van PDS zelf mogelijk verlichten en een betere levenskwaliteit geven.

Stress is al bekend om de symptomen van PDS te verergeren, waarschijnlijk omdat elke vorm van stress ook kan worden gevoeld in de darm. Je hoeft je alleen de nerveuze gevoelens in je maag te herinneren die je ervaart  voor een belangrijk examen of een rijexamen bijvoorbeeld, om te zien hoe stress  het spijsverteringsstelsel kan beïnvloeden.

Beperk stress

Zoek manieren om de hoeveelheid stress in je leven te beperken. Zorg ervoor dat je geniet van regelmatige lichaamsbeweging, omdat dit ervoor zorgt dat de darmen gezond zijn en het is ook goed voor je gemoedstoestand. Zelfs een half uur wandelen meerdere keren per week kan wonderen doen voor je geestelijke gezondheid en op hetzelfde moment helpen om je PDS symptomen te verminderen. Probeer misschien ook wat ontspanning technieken te leren zoals ademhalingsoefeningen, of het nemen van yoga lessen of meditatie. Het belangrijkste is dat je geniet van wat je doet.

Tenslotte moet spanning tijdens de maaltijden zoveel mogelijk vermeden. Neem de tijd voor je maaltijden en vermijd de verleiding om maaltijden over te slaan of te veel eten tijdens een vergadering of etentje op restaurant of bij vrienden of familie. De ultieme sleutel is en blijft evenwicht.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Waarom testen MDL artsen de patiënten nooit op serotonine ?? Ze weten wel vaag dat er 'n verband is , en schrijven vaak meteen a.d. 's uit. A.d.'s verhogen n i e t de serotoninespiegels, maar zorgen voor andere overdrachten van serotonine, benaming heropnameremmers, dit zegt genoeg. Als 't serotoninepeil laagt blijft bij heropnameremmers voel je je dus niet beter,alleen afgevlakt. Verhoging van serotonine zou dus 'n oplossing zijn bij crohn,colitis en pds. Ik kwam tijdens mijn lange zoektocht uit op ; 5HTP. Griffonia. Ben benieuwd wat 't doet... want ik wil niet nonstop op de operatietafel blijven liggen ! (darmen)

  2. Ik heb ook antidepressiva gekregen omdat ik door een trauma te weinig serotonine aan maakte. 5 jaar heb ik het geslikt. In die 5 jaar heeft niemand aan mij gevraagd hoe het verder ging en AD kreeg ik via de receptenlijn gewoon elke maand. Na 5 jaar dacht ik ik ga er mee stoppen. Dat heb ik in overleg met de huisarts gedaan en dat kon nadat ik had afgebouwd tot 5mg. Na 5 mg ben ik dus gestopt en daarna ben ik in een HEL terechtgekomen!2 jaar nadat ik ben gestopt heb ik nog steeds last van depressie maar dan 1000 keer erger dan waarvoor ik die medicijnen slikte. Achteraf heb ik heel veel spijt dat ik met die 5 mg ben gestopt want ook al is t een lage dosering het hielp wel.Nu ben ik steeds opzoek naar natuurlijke middelen want ik wil die hel nooit meer meemaken met die AD als je er mee begint en vooral stop. Ik mis wel dat gevoel wat ik had met AD. Zelfverzekerd en actief maar ik was mezelf aan t kwijtraken. DAt was ook de reden dat ik ben gestopt. Nu heb ik 5HTP gekocht van de tuinen maar merk er niet zoveel van misschien omdat ik het ook maar een paar dagen heb geslikt. Verder slik ik omega 3 tabletten en vitamine d tabletten en ik probeer gezond te eten. Ik ben echt bang om weer te beginnen met AD. Ik was echt bijna doodgegaan tijdens het afkicken en ik werd niet serieus genomen door de artsen want hadden niet eens door dat ik aan het afkicken was. Grappige is dat ik daar ook pas achtraf achter ben gekomen door internet dat ik aa het afkicken was van AD. Als ik het eerder had geweten was ik weer begonnen met mijn dagelijkse AD en had die hel nooit meegemaakt.

  3. Hoe is het nu met je Elisa? Werken de voedingssuplementen? Ik moet namelijk eigenlijk van de arts AD slikken, maar probeer ik wil het liever niet, ben bang dat ik er niet meer van af kom.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share