De top 7 van “waarom heb ik stress?”

2016-11-08T09:54:43+00:00april 23rd, 2012|Stress|2 Reacties

De top 7 van “waarom heb ik stress?”

Het plaatje aan de recht kant is vrij bekend toch? Ieder gevolg heeft een oorzaak. Stress komt steeds vaker het hoekje om kijken en ik heb het al eens eerder gezegd, maar stress is misschien wel de epidemie van de 21ste eeuw.

Genoeg hierover. Op de website heb je veel tips kunnen vinden om stress tegen te gaan, maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken hiervan? Hieronder een top 7 met oorzaken van stress. Het onderstaande rijtje staat trouwens niet op chronologische volgorde.

1. Niet genoeg tijd
2. Ongezonde levensstijl
3. Teveel op je nemen
4. Conflicten op het werkt of thuis
5. Niet los kunnen laten
6. Niet tijdig ontspannen
7. Alles te serieus nemen


1. Niet genoeg tijd

Tegenwoordig hebben we meer hooi op onze vork dan dat we aankunnen. De hele dag komen er meer taken op je lijst en aan het einde van de dag ben je niet in geslaagd om alles weg te kruizen. Dit kan komen doordat je niet de juiste prioriteiten kunt stellen. Het gevolg is dat veel mensen een gevoel hebben van onvolledigheid. Zelf ken ik dit gevoel maar al te goed. Ik noem dit ook wel de ‘’grey zone’’ waarbij je op het werkt denkt aan thuis, en wanneer je thuis met je familie bent denk je aan deadlines op het werkt.

Zeker niet optimaal.

Oplossing: Leer om je tijd efficiënter te beheren

Dit klinkt misschien wel heel vanzelfsprekend, maar beter je tijd in delen kan extreem de stress verminderen. Velen van ons doen vooral de hele dag onbelangrijke taken. En vermijden liever de taken die moeilijk zijn. Zelf ben ik tot de realisatie gekomen dat ik nooit meer tijd zal krijgen. Dit betekend dat ik elke dag zoveel mogelijk uit de dag wil halen. Wees kritisch op jezelf en schrijf op papier wat je nu echt op een dag gedaan hebt.

2. Ongezonde levensstijl

Terwijl sommige mensen misschien denken dat een ongezonde levensstijl komt door een gebrek aan tijd (denk aan even snel bij de snackbar langs omdat je al laat bent), is dit vaak niet de direct oorzaak! Net zo als met time management moet een gezonde levensstijl ook ingepland worden. Wat de reden ook mag zijn, een gezonde levensstijl kan enorm bijdragen om stress te verminderen. Een gezond lichaam zorgt onherroepelijk voor positievere emoties en dit verlaagt weer het stress. Waar ik achter ben gekomen is dat de mensen met veel stress ook lichamelijk niet goed in hun vel zitten. Sterker nog, de nummer 1 techniek om een burn-out te voorkomen is door lichamelijk heel fit te worden. Niet alleen een burn-out kan tegen worden gegaan door te sporten. Ook een depressies kan hiermee worden aangepakt/verholpen!

Oplossing: Maak kleine veranderingen naar een gezondere levensstijl

Direct omgooien van je levensstijl werkt niet! Het heeft jaren geduurd om tot je huidige lichamelijk niveau te komen. Het gaat dus ook even duren voordat je onbewust een gezond dieet volgt, regelmatig beweegt en voldoende slaapt. Met name bewegen kan erg effectief zijn om stress te verminderen. Dit komt omdat lichamelijke bewegen een genotshormoon vrijlaat en gaat stress direct tegen. Zelf ga ik altijd na een lange dag even een uur sporten en lekker douchen.

3. Teveel op je nemen

Je kunt de neiging hebben om veel hooi op je vork te nemen, zowel op het werk als in je privé leven. Dit kan zijn omdat je mensen niet wilt teleurstellen of omdat je graag veel wilt doen. Wanneer je te veel doet zal dit leiden tot onnodig veel stress en heb je het gevoel dat je het allemaal niet aankunt. Te veel op je nemen is één van de oorzaken van een burn-out.

Oplossing: Ken je beperking en delegeer

Het is beter om eerlijk te zijn en niet altijd ‘’ja’’ zeggen. Op deze manier kun je voorkomen dat je overbelast wordt door allerlei taken. Op deze manier krijg je het gevoel dat je alle taken goed aankunt en de kwaliteit van de activiteiten gaat ook omhoog. Tegenwoordig zijn te veel mensen (ik ook) de hele dag bezig met van alles en nog wat. Lange termijn succes zowel op het werkt als privé krijg je door niet te veel op je te nemen. Vergeet niet: het is niet een teken van zwakte om een keer hulp te vragen.

4. Conflicten op het werkt of thuis

Wanneer relaties gespannen zijn op het werk of thuis zal dit logischerwijs stress opleveren. Conflicten kunnen  optreden door een meningsverschil en is nu eenmaal een onderdeel van het leven. Echter, te veel mensen willen perse gelijk hebben waardoor er extra druk veroorzaakt wordt. Het beste is om de conflict niet altijd op te zoeken en het vooral niet persoonlijk nemen.

Oplossing: Vermijd onnodige conflicten

Hoewel conflicten niet volledig te vermijden zijn is het zinvol om onnodige conflicten over kleine dingen te vermijden. Het is veel beter voor je gemoedsrust om de kleine dingen zoveel mogelijk los te laten. In een conflict kun je altijd beter open staan voor nieuwe informatie en samen naar een oplossing zoeken.

5. Niet los kunnen laten

Sommige mensen hebben niet de mogelijkheid om bepaalde situaties los te laten en situaties te accepteren zoals ze zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een situatie probeert te veranderen waar je geen invloed op hebt. Dan zul je veel stress en onmacht ervaren.

Oplossing: Accepteren

Soms heb je simpelweg geen invloed en in dat geval is het beste om te accepteren. Dit alleen kan enorm veel energie vrijmaken. Zelf maak ik altijd een lijst met wat op mijn mentale bureaublad staat. Vervolgens kruis ik aan waar ik WEL invloed op heb en daar ga ik mee aan de slag. Waar ik geen invloed op heb laat ik zo snel mogelijk los.

6. Niet tijdig ontspannen

Wanneer je voortdurend druk bent en nooit de tijd neemt om tot rust te komen veroorzaak je veel lichamelijke spanning. Je lichaam heeft ook tijd nodig om tot rust te komen. Deze stress tref je vooral aan bij workaholics die een schuldgevoel krijgen wanneer ze niet aan het werk zijn. Persoonlijk heb ik hier ook last van en gelukkig heb ik iemand die mij eraan herinnerd om ook te ontspannen. Een goede regel is om tenminste 1 dag volledig vrij te nemen, beter is 2 dagen per week.

Oplossing: 1 tot 2 dagen vrij per dag

Het nemen van pauze is essentieel. Een professionele atleet moet ook tijdig rust nemen zodat de spieren kunnen herstellen. Door niet te luisteren naar je lichaam treden er onherroepelijk blessures op. Sterker nog, het gevolg is dat je zelfs beter kunt presteren. Daarom ben ik zelf ook een voorstander om elke middag een kleine siësta te nemen om op te laden. Zelfs maar 10 minuten pauze nemen na een lange sessie op het kantoor kan al veel doen om je batterij op te laden.


7. Alles te serieus nemen

Sommige mensen zijn extreem serieus en nemen alles ook erg serieus. Het is beter om te kunnen relativeren waar nodig en de humor in situaties zien. Mensen die vaak kunnen lachen hebben een betere kwaliteit van het leven en worden ook ouder. Daarbij kunnen deze groep mensen beter omgaan met problemen en gezondheidsklachten.

Oplossing: Leer te relativeren

Niet alles te serieus nemen is belangrijk. Eigenlijk alles waarvoor ‘’te’’ staat is niet goed. Wanneer je kunt lachten om een situatie waardoor je normaliter geprikkeld raakt kan je gehele dag beïnvloeden. Tevens vermindert lachten stress als geen ander.

Stress is een onderdeel van het leven van nu. Echter, tegenwoordig hebben we veel meer stress dan ‘’vroeger’’. Het leven van nu is veel drukker dan voorheen en mensen hebben veel verantwoordelijkheden en soms lijkt het dat alles te snel gaat. Toch is het heel belangrijk om voor je zelf vast te stellen wat bij jou stress veroorzaakt.

Maak daarom de beslissing om alles wat bij jou voor stress zorgt a) los te laten b) er wat proactief tegen te doen.

Voor meer informatie over stress plus een totale gratis 4 weken stress cursus:
Gratis 4 weken stress cursus
[MOWPOP id="128"]

2 Reacties

 1. Freek Janssen 17 maart 2016 om 11:30 - Antwoorden

  Leuke en nuttige tips! Zelf heb ik na mijn studie een hoop last gehad van stress. Ik was niet gewend aan het werkende leven en dat was aan me te zien. Puntje 3 komt me erg bekend voor. Ik besloot destijds met een coach te gaan werken en dat heeft z'n vruchten afgeworpen. Na een aantal gesprekken had ik concrete handvatten om beter met deze stress om te gaan. Voor de geïnteresseerden, via gortcoaching.nl kwam ik in contact met een coach!

  • Team OptimaleGezondheid 21 maart 2016 om 13:12 - Antwoorden

   Dat is een hele slimme zet geweest, Freek. Zeker als je voor veel lastige keuzes staat, zowel qua studie en werk, als voor je persoonlijke ontwikkeling, is de hulp van een goede coach zeer nuttig.
   Ik kan het iedereen aanraden!

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: