Mentale Gezondheid

Laatste Update: 22 november 2016

Concentratie special deel 2: Mogelijke oorzaken van concentratieproblemen

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Concentratie oefeningen deel 1: Wat is concentratie?

In het vorige deel hebben we bekeken wat concentratie precies is en hoe zich dat verhoudt met onder andere ADHD, motivatie en beweging. In deel 2 gaan we verder in op de factoren die van invloed zijn op je concentratie.

Multitasking

Je kent het wel: Even telefoneren terwijl je de mail aan het checken bent, en intussen ook nog even via msn een afspraak maken voor een dinertje vanavond. Al deze handelingen tegelijk is niks nieuws, maar tegenwoordig heet dit multitasking. En als je dit heel extreem toepast, heet het hypertasking of supertasking.

Zoals we in deel 1 van deze special al hebben kunnen lezen, kan de aandacht alleen maar verdeeld worden, en niet verdubbeld of verdriedubbeld worden. Concentratieproblemen ontstaan heel snel als je te veel afgeleid wordt door het multitasken. Maak gedurende de dag eens notities van alle zaken die tegelijk je aandacht vragen, en wat de resultaten daarvan zijn. Je zult verbaasd staan!

Social Media

We zijn tegenwoordig 24 uur per dag/7 dagen per week bereikbaar. Dit heeft grote voordelen, maar zeker ook nadelen. Op het moment dat er een bericht via Facebook, Hyves, msn, sms of mail binnenkomt, kunnen de meesten het niet weerstaan om even te kijken. Onnodig te zeggen dat dit je aandacht afleidt van hetgene waar je mee bezig was. Een ander nadeel hiervan is dat het ook nog eens ontzettend veel tijd kost. Tijd die je beter kunt gebruiken om je taken af te maken. Natuurlijk, berichtje lezen kost niet zoveel tijd.

Nou, ik ben de afgelopen week even aan het tellen geslagen: Ik heb een email-account waar ik gemiddeld 15 mails per dag op ontvang. Daarnaast ontvang ik een tiental tweets en een tiental berichten op Facebook. Ook mijn sms staat niet stil: ongeveer 10 per dag. Dat maakt een totaal van 45 berichten per dag. Als we er van uit mogen gaan dat een bericht lezen gemiddeld 15 seconden duurt, en een antwoord gemiddeld 30 seconden.

Dan besteed ik dus per dag (45 x 15) + (45 x 30) = 2.025 seconden aan mijn virtuele contacten en berichten. Dat is meer dan een half uur per dag. Bijna 4 uren per week en dus ruim 200 uren per jaar. Dit staat gelijk aan 5 werkweken!!!

Het is efficiënter om je social media op 1 of twee momenten van de dag te lezen en eventueel te antwoorden. Bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze of aan het einde van de middag. Social media is toch een privéaangelegenheid? Hoeft dus niet op je werk!

Je omgeving

Heb je wel eens heel erg kritisch naar je werkomgeving gekeken? Er kunnen allerlei kleine en grote factoren zijn die een invloed op je concentratie uitoefenen.

Een rumoerig kantoor, waar iedereen maar in en uit loopt, is natuurlijk een inkopper. Maar ook te felle verlichting of te weinig licht heeft veel invloed. Staat de airco de hele dag in je nek te blazen? Of is er misschien tocht? Kleine dingetjes die hele grote gevolgen kunnen hebben.

Kijk ook eens naar je bureau: Heeft alles wat op je bureau ligt een functie? Kun je het op een goede manier archiveren, zodat je iedere morgen met een schoon bureau kunt beginnen met alleen de dingen binnen handbereik die je die dag nodig hebt?

Stress

Er bestaan twee soorten stress. De eerste is de (gezonde) stress die ontstaat voordat je het podium op moet voor een toespraak, of wanneer je op het punt staat om opslag te vragen aan je baas. Maar er bestaat ook ongezonde stress. Deze vorm is structureel en begint te ontstaan als je helemaal geen rustpunten meer hebt. Geen mogelijkheden om te ontspannen, waardoor je lichaam domweg niet meer op kan houden met werken en denken. Je stressniveau zit constant op een hoog niveau.

Met deze laatste vorm os het onvermijdelijk dat je problemen met concentratie krijgt. Deze problemen zorgen voor een achterstand in je werk waardoor weer nieuwe stress ontstaat. Een vicieuze cirkel waar je nooit uitkomt als je geen actie onderneemt!

Medicatie

Concentratieproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door medicatie. Sommige medicijnen hebben dit als bijwerking. Als je medicijnen gebruikt, is het verstandig om eens de bijsluiters te controleren. Mocht je deze niet meer hebben, dan is een gesprek met de huisarts, die de medicijnen voorgeschreven, heeft een logische stap.

Voeding

Een gezond voedingspatroon is goed voor je hele lichaam. Een aantal onderdelen hiervan zijn van belang voor het functioneren van je hersenen, en dus ook voor je vermogen om te kunnen focussen op een taak. Een tekort aan eiwitten, en de daarin aanwezige aminozuren, is van belang voor de ontwikkeling van je hersenen en je vermogen om te kunnen focussen op één ding.

Ook een tekort aan koolhydraten kan een oorzaak zijn. Koolhydraten (suikers) vormen voor de hersenen een hele belangrijke brandstof.

Sporten

Door te weinig bewegen of sporten kun je ook problemen krijgen met je concentratie. Of misschien ligt het wel andersom: Met sporten kun je je concentratie opkrikken. Hoe dan ook, het heeft duidelijk iets met elkaar te maken. En ik hoor je nu zeggen: “Ja leuk, maar ik heb het al zo druk, en in de avond ben ik te moe om te sporten”. Kan helemaal waar zijn, maar sporten levert meer energie op dan het kost. Sporten verhoogt namelijk de aanwezigheid van bepaalde hormonen (onder andere adrenaline, noradrenaline, dopamine, cortisol en testosteron).

Deze hormonen zorgen ervoor dat je lichaam zich in een andere staat gaat bevinden. Je gaat je beter voelen en ook je werkgeheugen en concentratie gaan vooruit na het sporten. Dit laatste is in april 2010 aangetoond naar aanleiding van een Duits onderzoek waar mentale prestaties werden gemeten vòòr het sporten en nà het sporten. En de dertig minuutjes die je eventueel verliest door het sporten, haal je later ruimschoots weer in door efficiënter te werken.

Motivatie

In het eerste deel van deze special hebben we het al even aangekaart: Er bestaat een duidelijk verband tussen het vermogen om te kunnen concentreren en de motivatie om iets te doen. Je kunt je ’s avonds uren prima concentreren op je postzegelverzameling, terwijl je overdag moeite hebt om je aandacht bij je werk te houden. Dit heeft niet direct iets te maken met een eventueel onvermogen om te kunnen concentreren, maar meer met motivatie. Voor kinderen geld hetzelfde: Een kind kan soms uren geconcentreerd spelen met een treintje, terwijl deze op school een probleem met concentratie heeft. Een probleem met motivatie dus. In dit laatste geval is het verstandig om te praten met de leerkracht. Samen kun je naar een oplossing zoeken.

Om dus maximaal je aandacht te kunnen focussen moet je dus ook gemotiveerd zijn om die taak tot een (goed) einde te brengen.

Slaap

Om mentaal en lichamelijk goed te kunnen functioneren heb je voldoende slaap nodig. Voor volwassenen ligt dit op ongeveer 7 à 8 uren per nacht. Je kunt je voorstellen dat je je niet kunt concentreren als je je in de morgen duf voelt door te weinig slaap, en in de middag mentaal in elkaar zakt met een groot verlangen naar de aankomende nacht.

Over het algemeen kun je stellen dat als je gezond leeft, met goede voeding, voldoende slaap en regelmatig sporten, je al heel wat gewonnen hebt. Wat er nog meer te doen is om je concentratieproblemen het hoofd te kunnen bieden, kun je lezen in deel 3 van deze special over concentratieproblemen.

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Concentratie special deel 3: Verbeter je concentratievermogen

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share