Stress

Laatste Update: 29 oktober 2016

Mini stress cursus 101, Inleiding

Welkom bij de OptimaleGezondheid.com Training: Mini stress cursus 101!

Allereerst super dat je dit artikel leest. Vorige week heb ik een soort enquête opgesteld omdat ik graag wilde weten waarom de meeste mensen niet de gezondheid hebben die ze graag wensen.

Je zou toch denken, “als je iets graag wilt, dan doe je er toch alles aan om dit te bereiken”. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want in de praktijk pakt dit anders uit.

Uit de resultaten van de enquête is gebleken dat de meeste mensen teveel aan hun hoofd hebben waardoor er frictie ontstaat, we kennen deze frictie als “stress”! Verder kwam duidelijk naar voren dat we het allemaal te druk hebben en wensen dat de dag uit 30 uur bestond!

Aan de ene kant verwachte ik de uitslag wel, omdat ik persoonlijk ook met hetzelfde “probleem” zat. Maar het is fijn om dit nog even bevestigd te hebben. Gelukkig ben ik niet de enige stresskip in Nederland.

Ben je er een?Stress mini anto stress cursus

Naar aanleiding van de uitslag van vorige week heb ik beloofd om een soort van cursus te geven met als einddoel: Beter met je stress leren om te gaan, stress te “ontlopen”, stress te “counteren” en hoe je beter met je tijd kunt omgaan.

Ik kan je vertellen dat dit geen alledaagse cursus is, waarbij ik je een heleboel theorie ga geven en ga vertellen wat JIJ allemaal anders moet gaan doen in je leven.

ABSOLUUT NIET!

Het is belangrijk dat je zelf wilt dat je minder stress hebt, en voldoende tijd over houdt om “leuke dingen” te gaan doen. Tenslotte, wie ben ik om te vertellen wat jij moet doen?

Hoe ga ik dit aanpakken?

Bij ieder(e) cursus/ programma kom je er niet onderuit. Er zal altijd een stukje theorie aan verbonden zijn, maar het belangrijkste is, is dat jij zelf actie gaat ondernemen. Als je iets wilt veranderen kun je dit niet doen door simpelweg iets te lezen.

Ik zal je de komende weken een aantal principes voorleggen aan de hand van voorbeelden en ga je vervolgens kleine, maar krachtige opdrachten voorschotelen! Door de combinatie van theorie en opdrachten krijg je een duidelijk beeld van je huidige situatie waardoor je zelf kan inzien wat je allemaal anders kunt doen.

[pullquote]Een hefboomwerking: Een kleine gerichte aanpassing zorgt voor extreem veel resultaat. [/pullquote]

Het volgende kan ik je beloven: Wanneer jij dit programma volgt bereik je het volgende:

 • Je hebt je stress onder controle;
 • Geen ONVERWACHTTE stress meer;
 • Ik leer je in bepaalde dagelijkse situaties met stress om te gaan;
 • Het s’ avonds in bed “malen”, is verleden tijd;
 • Het circus in je hoofd is vele malen minder;
 • Je zult 2x zo productief zijn;
 • Je leert stress te herkennen en dit direct te “counteren”;
 • Speciale oefeningen waardoor je productiever zult zijn;
 • Nog veel meer…

Ik heb al genoeg tijd verspilt:)

Klik hieronder op de knop om te beginnen met het eerste deel van:

OptimaleGezondheid.com Training: Mini stress cursus 101, deel 1!

 Training Mini stress cursus 101, deel 1

Wanneer je problemen hebt met het openen van het bovenstaande document, laat me dit dan zo snel mogelijk weten, dan stuur ik het je persoonlijk toe! Heb je een reactie, GRAAG! laat deze dan hieronder achter!

Je mag dit deze cursus met iedereen delen, dus "tweet" of "like" dit artikel hieronder:)

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mentaal maakt stress me erg onrustig waardoor ik ijselijk slecht slaap,hetgeen de situatie geen goed doet.

  Ik heb een aantal keren per dag (en nacht) stress.
  De stress wordt bij mij veroorzaakt door oorsuizen, hetgeen momenteel mijn leven sterk beinvloedt
  De stress probeer ik op te lossen door een lekker stukje te fietsen te lopen, puzzelen ik heb daar alle tijd voor.
  Zie boven.
  De tijd ertussen kan ik niet aangeven.
  Door slecchte slaap voel ik me vaak niet uitgerust

 2. Als ik erge stress heb dan voel ik dat op m'n hartstreek, gaat helemaal friberen als je dan in bed ligt ga je ook nog denken dat er iets is met je hart, dat voelt niet goed, ik probeer dan met adem haling weer rustig te worden, ik teken een 1 mijn gedachten en zeg dan 1, dan een 2 enz. dan ben je aan het tellen maar veel rustiger, het werkt bij mij
  Als het overdag is ga ik een wandeling door het natuurgebied maken en ga dan opeenbankje bij de ijsbaan zitten, en met je rug tegen een berkenboom staan daar wordt ik ook rustig van

 3. Stress wordt veroorzaakt bij mij door angst, (over)bezorgdheid, stress etc. Mijn hormonen zorgen er nog meer voor, vlak voor menstruatie, ovulatie, beginnende overgangsklachten etc. Oorsuizen is begonnen 17 jaar geleden tijdens laatste zwangerschap. Na onderzoek (na bezoek KNO-arts) in een hoorcentrum, werd geconcludeerd: angst. Heb me voorgenomen, geen angst te hebben voor iets wat ik zelf oproep, angst. Jarenlang onder controle, totdat paar weken geleden, na 10 weken uitblijven menstruatie, en allerlei overgangsklachten, mijn lichaam toch weer een menstruatie produceerde en tegelijkertijd mijn zoon een auto-ongeluk had, met oorsuizingen ten gevolg. Had hierdoor aantal dagen angst. Meer angst, meer oorsuizingen, meer angst. Moet deze cirkel proberen te doorbreken, maar is moeilijk. Volgens mesoloog, zijn bijnieren, het angstcentrum, die ook hormonen produceren. Dus advies stress B vit. forte, zink, en nog darmversterkers. Avena Sativa, van dr. Vogel geprobeerd, halve kinderdosering, zo kalm als wat en oorsuizingen weg. Ik gebruik nooit dit soort middelen, dus alles werkt bij mij sterker.

  1. Interessant om te lezen! Vooral dat immuunsysteem / darm versterkende middelen zelfs je oorsuizen hebben aangepakt! Bij de een komt stress voor in de maag / darmen en bij de andere in de keel. Hoe dan ook, er is zeker een directe correlatie tussen stress / angst en oorsuizen. Het lichaam is eenmaal 1 groot systeem en wanneer er een onbalans optreedt, dan komen er problemen. Ik ga in mijn cursus extra de aandacht leggen op het overwinnen van angst om weer de balans te vinden.

   Gr,

   Jack.

 4. Ik ben gevoelig voor stress.

  Door ademhalingsoefeningen en cd- meditatie heb ik er beter mee om leren gaan.

  Toch valt er nog genoeg te leren, daarom ben ik blij met jouw mini stress cursus, Jack.

  Ik ga dit programma volgen. m.vr.groeten Teuny.

  1. Super, zelf zie ik stress als de epidemie van de 21e eeuw en mede verantwoordelijk voor veel gezondheidsklachten. Alleen het leven van nu veroorzaakt al veel stress, we worden constant gestoord en leven (vaak) in een drukke omgeving. Zelf merk ik dat ook! Ik woon aan een drukke straat en beïnvloed zeker de kwaliteit van het slapen en stress.. Een wandeling door de natuur of meditatie / ademhalingsoefeningen werken daarom ook zo goed, even de rust weer vinden!

   Indien er nog een aantal punten zijn op betrekking tot stress die extra aandacht verdienen, laat het mij even weten en kan de ik documenten / training daarop aanpassen. Onderdelen zoals time management is belangrijk, maar natuurlijk ook ademhalingsoefeningen / meditatie.

   Groet,

   Jack.

 5. ik heb best veel last van stress en dat merk ik door engst en slaapgebrek. Het zal niet dagelijks voorkomen, maar vooral doordeweeks. Werk en pirvé vragen grote verantwoordelijkheid, en ook mijn gezondheid is niet optimaal. Daardoor twijfel ik regelmatig aan mezelf. Ben ik wel goed genoeg? Wat vinden anderen van mij?
  Ik probeer het op te lossen door doordeweeks 's avonds zo min mogelijk afspraken te plannen. Bij lekker weer ga ik een eindje fietsen en anders een boek lezen of puzzelen.
  Tussen stress en herstel kan een behoorlijke periode zitten. Ik vermoed dat dat komt omdat ik ga malen in mijn hoofd. Ik slaap toch al licht van mezelf, dus vandaar dat ik maar zelden uitgerust uit bed stap. Het is voor mij echt nodig om een paar keer per jaar een weekend of midweek weg te gaan, zodat ik geen computer e.d. bij de hand heb, maar meer kan genieten van een andere omgeving en de natuur.
  Ik hoop echt dat jouw programma mij in stapjes leert om stress te verminderen of om er positieve stress van te maken.

 6. ik ervaar zeer regelmatig stress, dat is voor mij spanning en angst op momenten dat ik me heel verantwoordelijk stel voor bepaalde dingen, thuis en op het werk. Stress heb ik bijna dagelijks, vooral doordeweeks. Maar ook in het weekend kan ik moeilijk stilzitten. Ik merk dat ik last krijg.heb door hoofdpijn en vermoeidheid (slecht slapen). Als het enigszins mogelijk is neem ik wat rust, ga even naar buiten of pak een (puzzel)boek. De hersteltijd is bij mij heel lang denk ik, omdat ik ook 's nachts regelmatig lig te malen over dingen die de volgende dag moeten gebeuren. Echt uitgerust ben ik alleen tijdens vakanties buitenshuis, als ik echt werk en thuis even kan vergeten.

 7. Ik heb regelmatig stress, op het werk maar zeker ook privé. Mijn man is ernstig ziek en hij heeft een zoon die is drugsverslaafd en woont inmiddels alweer 2 jaar bij ons. Wij hebben hem al meerdere keren ondergebracht maar ook thuis laten afkicken. De agressie die er dan bij te pas komt geeft zoveel stress, ook de ruzies, het manipuleren geeft veel stress. Inmiddels heeft mijn man een hartkwaal harfalen fase 4 ontwikkeld en loop ik al lange tijd met hoge bloeddruk. Er is bij mij al aantasting van de aorta geconstateerd. Ik heb dan ook met belanstelling uw cursus deel 1 gelezen en kan niet wachten op deel 2.

  Bedankt

 8. Ik en stress deel 1.
  Eigenlijk heb ik een heel simpel leven. Daar zorg ik bewust voor. Ik heb geen kinderen, geen huisdieren en zelfs geen planten. Ik ben namelijk een chaoot, en dat is prima zolang alleen ik er last van heb. Helaas werkt deze truuk niet. Stress is er namelijk toch. Een lekkage in mn huis. Een herinnering van een rekening. Een probleem op mn simpele werk waarvan ik het idee heb dat ik er de schuld van ben en waarvan ik niet zeker weet of het zich oplost zonder dat het hele pand ontploft… (Dit is uiteraard overdreven maar zo voelt het). Hoogst irritant dat je stress niet kan voorkomen door heel voorzichtig te doen. En ik heb eigenlijk een beetje genoeg van dat voorzichtig doen. Als ik nog voorzichtiger ga doen moet ik denk ik de rest van mn leven onder mn bed gaan doorbrengen…
  Dus zal ik er mee moeten leren omgaan. Relativeren is voor mij het sleutelwoord. De stress voelt voor mijn als een enorme angst. Angst dat ik mensen heb teleurgesteld of boos heb gemaakt en dat ze ieder moment op mn deur kunnen bonken met hooivorken en fakkels. Ik weet vaak echt niet meer wat ik moet doen en loop tegen alle muren op. Gelukkig heb ik een sociaal netwerk dus ik kan erover praten, maar ik ben singel dus ik kan er niet over praten om 4 uur ’s nachts. En praten lucht ook maar voor een deel op.
  Het is nooit zo erg als het lijkt. Ik ben inmiddels 30 (ja, inderdaad; oud!) en ik heb alle problemen tot nu toe overleefd. Een beetje vertrouwen is dus op zn plaats, al of niet met een dankgebedje naar een hogere macht. Waarom ontbreekt dit vertrouwen dan iedere keer opnieuw? Als een ‘groot’ probleem is opgelost heb ik inmiddels geleerd om te genieten van het stressvrije moment. Ik vier een feestje. Ik haal Sushi. Dit alles in de wetenschap dat het stressvrije moment nooit langer dan een paar dagen duurt, vaak korter, omdat er dan weer iets in mn gedachten schiet waar ik stress van ga hebben en dat het hele plaatje dan weer overnieuw begint.

  Klaag klaag klaag.

  Ik maak muziek. Daar kan ik heerlijk in vluchten. Als ik stress heb, kijhard focussen op gedachten over muziek, alle andere gedachten blokken. Lief zijn voor mezelf. Lekker met noten kloten. Mezelf vrij geven van de afwas (noot: dit werkt niet. Is je stress over, zit je met schimmel in je pannen. Raad ik dus af!)
  De vragen over oplossingen kan ik na 30 jaar nog steeds niet beantwoorden. Meditatie helpt niet. Heb ik geprobeerd. Na 2 minuten mediteren heeft de stress in mn lichaam zich dusdanig opgebouwd dat ik zin heb mn beschimmelde pannen door de ruit te gooien.
  Ik heb geleerd ermee te leven. Heb ook ontzettend veel mooie momenten omdat ik een beetje extreem ben en dus snel ontroerd raak van iets moois. En gevoeligheid schijnt een bijverscheinsel te zijn van creativiteit, en met mn creativiteit ben ik ontzettend blij. Maar ik kijk op dit moment erg uit naar hoofdstuk 2 van het boek…

 9. Stress betekent voor mij een probleem waar aan (als ik er niet aan ga werken) ik echt kappot aan ga. Elke dag heb ik wel last van stress prikkels. Kleine dingen (zoals een onvoldoende, een presentatie houden, mijn acne, wat mensen van mij vinden of ergens te laat komen) kunnen bij mij al voor stress zorgen. Ik ben erg onzeker en ik heb last van faalangst. Hierdoor begin ik snel ergens over te stressen.

  Meestal heb ik na een drukke periode of heftige gebeurtenis een stress 'aanval'. Dan heb ik enorm last van mijn humeur en sluit ik me af van de buitenwereld. Ik ben dan aan het piekkeren en reageer ik mijn frustratie, angst, boosheid en verdriet op anderen af. Ik word dan echt ziek. Ik heb last van hoofdpijn, misselijkheid, keelpijn en verkouden. Dan moet ik weer een aantal dagen op bed liggen en stel ik bepaalde dingen alleen maar uit wat voor meer stress zorgt. Ik sluit me af van de rest en wil ik er niet over praten. Ik wil het zelf oplossen, ik moet leren om aan anderen aan te geven wanneer ik zo'n stress 'aanval' krijg. En wil ik leren hoe ik het beste daar mee omga en van zo'n 'aanval' herstel (ik ben daarna helemaal uitgeput). Doordat ik alles opkrop ontplof ik uiteindelijk en heeft mijn omgeving wel door dat ik niet helemaal lekker in mijn vel zit. Dan lukt het me pas om hen uit te leggen wat er aan de hand is en zijn ze extra lief voor me. Ik probeer dan te ontspannen door lekker te koken, een film te kijken of met vriendinnen af te spreken. Maar meestal heb ik helemaal geen tijd om te ontspannen want het volgende probleem is er al weer waardoor ik weer ga stressen. Ik zit constant in een cirkel. Kleine dingen waarvan ik ga stressen, ik krop het op. Zolang totdat ik er ziek van word en het niet meer zelf kan oplossen. En ik weet dat het voor anderen niets voorsteld dus tegelijkertijd schaam ik me er ook voor.

 10. Chronische stresssituaties vormen een echt risico voor hersens. Je lichaam slijt en zo ook je hersenen, die veranderen door deze situaties, zo kun je bijvoorbeeld een depressie ontwikkelen, maar ook angst en paniek aanvallen of gevoelens, zelfs oorsuizen (tinitus) kan hierdoor uit ontstaan.

  Ik zelf heb persoonlijk ervaren dat als het om stress gaat een verhoogde gevoeligheid een relatief geringe prikkel al de kan balans verstoren. Als mijn stressregulerende systeem eenmaal uit balans is ontstaan er allerlei emoties die dan op zich weer een bron van stress worden.

  Stress verstoort de fijne en het prettige contact met jezelf, en als de relatie met jezelf verzoekt is loopt het emotioneel niet meer, uiteindelijk vervreemd je van je zelf. Je zit dan steeds in de doe modus en niet meer een de zijn modus.

  Ik heb ondertussen geleerd dat je zelf stress kan oproepen bij je zelf, maar ook anderen. Belangrijk is je bewustzijn te trainen op alles wat stress veroorzaakt en daar afstand van te nemen. Maar het belangrijkste is dat STRESS iets is wat je zelf in de hand heb en dat je uiteindelijk moet aanpakken met je denken en verstand, medicatie last stress niet op, het onderdrukt het probleem allen maar.

  STRESS komt door een verkeerde manier van denken, en een tekort aan liefde voor jezelf.
  Te veel met anderen bezig zijn en te weinig met je zelf, dan kan het niet anders dan dat je je zelf uit het oog verliest.

  Maar STRESS is niet meer dan een moment opname in je leven, STRESS is een emotionele waarschuwing dat het niet goed met je gaat, en dat je er iets aan moet gaan doen. Stress zegt eigenlijk tegen jouw, ik hou van jouw maar je wilt niet luisteren, dus dwing ik je nu. Zie stress als een vriend die jouw waarschuwt dat je verkeerd bezig bent.

  Groet, Cor

 11. Mijn stress bestaat vooral uit het zorgen maken om alles. Sinds mijn dochter naar school gaat maak ik me nog meer druk. Zien haar kleren er wel goed uit wat denken anderen van haar. Wat denken al die moeders op het plein van mij. Ik ben erg verlegen en kan moeilijk contact maken en probeer dit ook niet meestal door slechte ervaringen in het verleden. Verdere stress is mijn huishouden, ik vind dit heel vervelend werk en maak me altijd druk als ik weer niet heb gedaan wat ik eigenlijk moet doen. Uitstellen is iets wat ik vaak doe. Ik hoop dat ik in deel 2 hier wat van leer ivm time management want plannen kan ik echt niet. Met school moet je wel dus dat is wel een voordeel.

 12. Stress betekent voor mij me niet lekker in m’n vel voelen, niet kunnen doen wat ik wil doen, situaties vermijden. Ik heb best vaak stress. Dat komt doordat ik best onzeker ben over wat ik doe en kan.
  Op het moment dat ik het voel opkomen probeer ik me meestal te ontspannen of mindfulness toe te passen om de stress te verminderen. Soms helpt het, vaak niet. Inmiddels weet ik dat de ergste stress na een minuut of 5 minder wordt , dus wacht ik rustig af, of ik reageer af door te gaan ijsberen of gewoon mijn ding te gaan doen. Als ik eenmaal bezig ben, voel ik de stress vaak niet meer zo en zakt het vaak weg.

  1. Dag Erica,

   Heel verstandig om niet impulsief te handelen, maar gewoon even rustig af te wachten. Persoonlijk als ik een erg stressvolle tijd heb ga ik extra sporten. Even lekker hardlopen of naar yoga kan goed mijn hoofd leegmaken. Tevens vind ik het prettig om tijdens het sporten naar een audiobook te luisteren van Tony Robbins met tips om beter om te gaan met stress.

 13. stress is heel vervelend ik heb vaak stress,ik denk dat ik mede daardoor hoge bloedddruk heb,
  ik pieker veel, veel problemen bij de kinderen in hun relatie werkloos ook . , mis kinderen in buitenland.Vaak druk op de borst ,keel , hartkloppingen.
  Ik probeer mezelf te vermanen, door te zeggen, laat het los. En ook te zeggen ,stop het.
  Ik ga dan of wandelen of lezen of rusten of anders mijn zinnen verzetten. Soms duurt de stress heel lang ,soms niet. ik heb een redelijke conditie. en slaap redelijk goed.
  Bedankt voor de goede tips zover.. het is zo herkenbaar.
  Vr,groet Marianne.

 14. Hi Jack
  Ik krijg na het openen helaas vreemde tekens en kan het niet lezen,
  Vriendelijke groet

  1. Ik heb u een e-mail gestuurd met de documentatie. U kunt proberen om met de rechtermuisknop op de knop klikken en dan ''doel opslaan als'' op uw bureaublad om vervolgens het ebook te openen met een pdf reader.

   Succes!

 15. Negatief is stress. Heb last van psoriasis, Door stress verergerd zich dit en heb ik nog meer strss, negatieve gevoelens. Heel moeilijk om positief te blijven. Daarnaast heb ik in mijn werk een te verantwoordelijkheidsgevoel. Met 1 van mijn collega werkt dit als een allergie, want die heeft dit juist niet. Helemaal niet bedoelt dat ene fout is of juist goed, maar ik krijg stress en iritatie bij mijn collega, collega weet het ook, maar is zijn karakter, dus kan weinig aan doen. Stress 4 a 5 dagen in de week. Ik sport niet meer, moet wel weer. Doe op dit moment eigenlijk niet zo veel om stress te verminderen. Rook en drink daarentegen niet. Slaap wel redelijk goed, maar overdag ook vrij suf en energieloos, maar ben 25 jaar, zou toch de hele wereld aan moeten kunnen.. Ben zelf ondernemer, dus werk niet standaard maandag tm vrijdag.. Weekends ook met mijn werk bezig.

  1. Beste Marcus,

   Stress kan zoveel doen met je lichaam en geest.
   Probeer manieren te vinden om toch te relaxen, ga een eind wandelen, luister naar muziek waar je van relaxed.

   Sporten is ook erg belangrijk, het is goed voor lichaam en geest, en misschien voelt het op sommige momenten dat je geen energy hebt om te sporten ga dan toch. Want sporten geeft je energy.

   Ook is het erg belangrijk om op je voeding te letten, eet gezond en drink voldoende water.

   Mocht je nog vragen hebben, kun je ze altijd stellen.

   Succes!!

 16. Ik heb al jaren een spastische darm door stress krijg de stress maar niet onder controle en daarmee word mijn probleem met mijn darmen steeds maar erger . Heb namelijk al van alles geprobeert en weet niet wat mij nog kan helpen .

  1. Beste Kevin,

   Spastische darm kan inderdaad verergeren door stress.
   Misschien is het een idee om hulp te zoeken om je stress onder controle te krijgen. Stress is erg ongezond voor je lichaam.
   Heb je al eens yoga geprobeert, kan erg stress verlichtend helpen.

   Het is ook erg belangrijk om goed op je voedsel te letten, genoeg te bewegen en voldoende slaap te krijgen.

 17. Hallo, sinds ik geen of weinig suiker, geen of weinig witmeelproducten en geen tarwe (wel spelt) gebruik zijn de problemen met mijn chronische darmontstekingsziekte (colitus ulcerosa), sinds 3 jaren, weg of in ieder geval sterk verminderd. Wel merk ik dat mijn weerstand kwetsbaar is en blijft. Zo heb ik in toenemende mate last van schimmelnagels en huidproblemen. Wat zou ik mogen verwachten van uw methode en waarom. Met vriendelijke groet.

  NB misschien onbelangrijk, maar ik ben 57 jaar.

  1. Beste Wim,

   Mijn methode bestaat uit het omgooien van je levensstijl. Ik ga in op voedingsmiddelen en welke producten je het beste kunt gebruiken. Ook heb ik een gedeelte beweging in mijn boek verwerkt. Het is dus geen dieet, maar een nieuwe levensstijl die je leven zal veranderen.

   Ik zie dat je al goed op weg bent met je voeding SUPER!!. Hoe gaat het met bewegen miscchien dat een combinatie van beide je meer weestand en energie kan geven.

   Succes!

  1. Beste Marina,

   Wat vervelend om te horen. Het is toch belangrijk dat je probeert te ontspannen. Heb je al wel eens Yoga geprobeert dat is erg goed voor lichaam en geest.
   Zwemmen kan ook een erg goed hulp middel zijn om te ontspannen.

   Succes!

 18. Stress betekent slecht slapen, druk gedrag, veel praten en drukte in mijn hoofd. Dagelijks heb ik stress op mijn werk en doordat de stress te veel is ben ik in het weekend futloos. De externe prikkels zijn: hard pratende collega's, slurpen van de koffie, herrie met eten, te veel vragen tegelijk, tijdsdruk en te veel dingen tegelijk moeten doen. De mentale prikkels zijn angst voor het falen en geluiden in mijn hoofd (pieptoon) Ik los de stress een beetje op door te fietsen, hard te lopen, te zwemmen en te wandelen. In mindere mate kan ik ontspannen door Mindfulness en een beetje Yoga maar dat werkt bij mij eigenlijk niet zo goed. Ik sport dus vrijwel dagelijks, verder lees ik zo nu en dan, vooral in bad. Er zit, denk ik, ongeveer 5 uur tussen stress en herstel. In totaliteit voel ik me zelden echt fit, meestal ben ik erg moe.

 19. Hoi Jack,

  Ik heb last van erge stress als iemand boos op me is en ik zelf er niet veel aan kan doen. Dit resulteert in braken en mezelf niet lekker voelen op dat moment. Zodra iemand niet meer boos op me is, is dit ook meteen weg. Mijn vraag is hoe kan ik deze stress verminderen en vooral het braken als iemand boos op me is. Want iedere ruzie uit de weg gaan is ook geen oplossing.

  Groetjes sanne (19 jaar)

  1. Hoi Sanne,

   Stress kan hele rare dingen doen met je lichaam, maar dit is wel een heel extreme reactie. Ik denk dat het voor jou erg nuttig zou zijn om contact op te nemen met een psycholoog om samen uit te zoeken waar deze heftige reactie uiteindelijk vandaan komt. Op het moment dat je dat weet, kun je er pas wat aan doen.

   Heel veel succes,
   Jack

 20. Hoi Jack, vanuit het cholesterol omlaag programma ben ik nu bij de mini stress cursus belandt.

  Stress betekent voor mij een gevoel dat ik niet makkelijk los kan laten of waar ik mezelf niet zo snel raad mee weet. Heb volgens mij niet veel last van stress maar kan wel eens voorkomen als ik het te hoog laat oplopen, dan kan ik het niet meer makkelijk los laten. Ik ervaar stress als ik zelf de controle verlies over bepaalde zaken of als er iets gebeurd waar ik het niet mee eens ben. Dit kan zich uiten in een "vol hoofd" of in een ongemakkelijk gevoel. Op het moment dat ik een ongemakkelijke situatie voel aankomen, probeer ik pragmatisch naar een oplossing te zoeken. Bij zaken die ik zelf niet in de hand heb, gaat dit niet altijd even gemakkelijk en wil ik nog wel eens op een ander onderwerp overstappen. Als ik stress ervaar probeer ik wat rust te zoeken, dit kan zijn door sporten, maar ook door muziek te luisteren. Ik merk wel dat bij "simpele" ontspanning mijn gedachten nog wel eens af willen wijken. Kan ook mijn gedachten wel verzetten door te gaan lezen, met name richting mijn muziek hobby, moet er alleen voor waken dat ik daar weer niet te veel in blijf hangen. Het kan ook wel eens lekker zijn om even op de bank rust te zoeken, hoeft vaak maar heel kort te zijn. Op het werk wil ik ook nog wel eens even naar het toilet gaan, om mijn gedachten te laten bezinken. Lichaam hersteld zich navenhand dat de stress speelt of dat het een moeilijk onderwerp betreft. Indien het al wat langer speelt is het ooit wat lastiger te relativeren. Voel me meestal wel uitgerust, zolang ik maar tijdig wat afleiding heb.

  Ben wel benieuwd hoe ik wat makkelijker tijdig stress prikkels kan oppikken en deze zo kan voorkomen dat ze grip op me krijgen. Ben dan ook benieuwd wat de cursus nog brengt.

 21. Stress betekent voor mij een gevoel dat ik niet makkelijk los kan laten of waar ik mezelf niet zo snel raad mee weet. Heb volgens mij niet veel last van stress maar kan wel eens voorkomen als ik het te hoog laat oplopen, dan kan ik het niet meer makkelijk los laten. Ik ervaar stress als ik zelf de controle verlies over bepaalde zaken of als er iets gebeurd waar ik het niet mee eens ben. Dit kan zich uiten in een "vol hoofd" of in een ongemakkelijk gevoel. Op het moment dat ik een ongemakkelijke situatie voel aankomen, probeer ik pragmatisch naar een oplossing te zoeken. Bij zaken die ik zelf niet in de hand heb, gaat dit niet altijd even gemakkelijk en wil ik nog wel eens op een ander onderwerp overstappen. Als ik stress ervaar probeer ik wat rust te zoeken, dit kan zijn door sporten, maar ook door muziek te luisteren. Ik merk wel dat bij "simpele" ontspanning mijn gedachten nog wel eens af willen wijken. Kan ook mijn gedachten wel verzetten door te gaan lezen, met name richting mijn muziek hobby, moet er alleen voor waken dat ik daar geen verplichtingen aan koppel. Het kan ook wel eens lekker zijn om even op de bank rust te zoeken, hoeft vaak maar heel kort te zijn. Op het werk wil ik ook nog wel eens even naar het toilet gaan, om mijn gedachten te laten bezinken. Lichaam hersteld zich navenhand dat de stress speelt of dat het een moeilijk onderwerp betreft. Indien het al wat langer speelt is het ooit wat lastiger te relativeren. Voel me meestal wel uitgerust, zolang ik maar tijdig wat afleiding heb.

 22. Stress is voor mij een reactie van mijn lichaam die ik als onprettig ervaar,gelukkig heb ik niet vaak echte stress,alleen nu een hele tijd achter elkaar wel.
  Stress wordt mij bij mij veroorzaakt door dingen die in mijn hoofd blijven malen en waar ik geen beslissing in kan nemen of door mijn eigen onzekerheid prive,Ik krijg dan een rood hoofd,wordt chagerijnig en kort af naar de mensen om me heen gewoon geen fijn gevoel.
  Als ik stres voel aankomen zorg ik dat ik rust krijg of dat ik mijn hoofd op orde krijg door te relativeren.
  Meestal ga ik daarna lekker met mij paard het bos in en ga danvan de natuur genieten waardoor ik veel stres kwijt raak of ik ga een feestje bouwen ergens.
  Mijn lichaam ersteld zich meestal door paard rijden of de totaal ergens anders mee bezig te gaan waardoor ik mijn gedachten kan verplaatsen,struisvogel politiek ?
  Normaal is dit binnen 2 dagen wel weg,echter nu duurt het veel langernu al 1 maand
  Doordat het zo lang duurt voel ik me niet uitgerust,ik sla soms nachten slaap over omdat ik alleen maar lig te piekeren en daar wil ik heel graag van af want als ik niet slaap wordt de uitputting alleen maar erger.

 23. Ik ervaar stress als zeer negatief. Door de stress ga ik mij slap voelen en focus me op een zeer extreme wijze op de dingen in mijn lijf. Zoals nu die piep. Bij mij is het op dit moment zo dat ik door emotionele gebeurtenissen de afgelopen tijd en vooral het thuis zitten zonder werk beland ben in een soort burn out. Dit heeft tot gevolg gehad dat ik door mijn gedachtes steeds weer in een stressmodus verval. Gedachte - negatief - stress in mijn lijf met alle moeite van dien om dit op te vangen, gevolg paniekaanvallen enz enz. Resultaat piep wordt harder en meer aanwezig. Op dit moment ben ik de gehele dag slap en gespannen, zit in een vicieuze cirkel, waarvan ik donders goed weet dat dit juist de boel aanwakkert. Ik pak de stress op dit moment niet goed aan omdat ik wat uitgeput ben. Weinig tot geen slaap wat weer resulteert in angst om naar bed te gaan. Ik tracht nu afleiding te zoeken door gitaar te leren spelen en keyboard. Voordat ik in deze burn out kwam wandelde ( vrij intensief ) ik om de dag 2 uur en 2 tot 3 keer per week op de mountainbike. Ik wandel nu nog maar een half uurtje, langzaam.
  Ik voel me op zich niet moe. Ik maak kennelijk zoveel adrenaline aan dat ik blijf gaan. Heb al homeopatische rustgevers en vitamines via een kinesioloog maar weet dat dit even duurt voordat dit aanslaat. Ik wil misschien te graag nu, dus er is geen acceptatie op dit moment.

 24. Stress was voor mij gewoon, doodgewoon. Ik ging ermee naar bed en stond ermee op. Wat verwacht je van een DGA ? Nu, nadat ik 3 jr gelden getopt ben met werken krijgt stress voor mij een heel andere betekenis. In 2011 werd ik geconfronteerd met de diagnose Multiple Sclerose, later geupdated naar Primair Progressieve MS. Ik was elke week wel voor iets in het ziekenhuis. Na 2-3 jaar van accepteren en verkopen van mijn bedrijf realiseer ik me het bestaan van de driehoek Stress Vermoeidheid Duizeligheid . Bij dit laatste moet ik acuut gaan rusten om ongelukken door depressieve reacties van mijn lichaam te voorkomen. De factor tijd is voor mij onomkeerbaar van mega-belang. Door tijdnood en/of het verliezen van het overzicht van de planning wordt mijn lontje ontstoken.
  Ik moet heel goed plannen. Bewust accepteren dat een "zware" klus, zoals vergaderen of een verjaardagsfeestje, voorbereid moet zijn door vooraf te rusten of accepteren dat de dag erna een verloren dag zal zijn.
  Deze acceptatie heeft me veel tranen gekost maar weet inmiddels hoe ermee om te gaan.

 25. Dank voor de goede info! Helaas kan ik de minicursus niet downloaden. Ik moet daarvoor naam en emailadres invullen maar daar is geen gelegenheid voor op de bewuste downloadpagina.
  VrGr
  Jan

 26. Beste Jack,

  Ik heb drie keer geprobeerd om het gratis boek "Weg met Stress" te downloaden maar helaas zonder succes. Krijg namelijk elk keer een fout melding. Kan ik heb per email ontvangen of op een andere manier downloaden?

  Groet,
  Dirk

 27. Hallo Jack,

  Vele reacties zijn herkenbaar voor mij, Ik heb al velmeer dan 50 jaar diabetes type , ik ben niet voldoende gegroeid, 1,46m en mijn regels zijn pas doorgekomen rond mijn 30, na het beoefenen toen van autogene training. Dokters zeiden me dat ik` een wetenschappelijk raadsel` was.Ze konden bij mij geen wetenschappelijke oorzaken ontdekken voor mijn niet groeien en niet doorkrijgen van mijn regels.
  Nu, vele jaren later snap ik mezelf beter en beter en besef dat alles te maken heeft met stress, nl. het aan mezelf geleerd hebben, als kind om niet te voelen wat ik voelde, maar te trachten zo veel mogelijk te beantwoorden aan de verwachtingen van mijn ouders. Mijn moeder voooliet me begrijpen dat huilen en kwaad zijn, perfecte ontladingsmechanismes, stout was en daardoor trachtte ik dat zo veel mogelijk te onderdrukken en op te slagen als spanning, stress.
  Het blijft voor mij een heel diep geworteld patroon. Een bepaalde eutonieoefening werkt vaak heel ontladend voor mij, maar ik laad mijn spanningen ook weer heel snel op.
  Hier in Belgie kunnen we als diabetes type 1 patient gebruik maken van de freestyle Libre suikermeter. Voor mij heeft dat heel goed geholpen om mij bewuster te maken wanneer en door wat mijn suikerwaardes plotseling omhoog gaan, Boeiend.
  Vaak kom ik ook tegen dat het wetenschappelijk mis bewezen dat baby`s, kinderen die veel stress hebben ervaren vaak als volwassene niet stressbestendig zijn. Heel herkenbaar voor mij.
  Zou je daar misschien ook wat meer aandacht aan kunnen besteden om zo de mensen te laten beseffen dat het heel deugddend, bevrijdend kan zijn om bv. ooit niet gevoeld verdriet, pijn toe te laten, nu wel te voelen en zo (stress-)blokkades op te heffen? Of is er een rede dat ik de indruk krijg ?dat dat weinig of niet aanbod komt ?
  Gisteren kreeg ik nog eens een mail aan van het tijdschrift `KIIND` Fantastisch vind ik dat, dat zij concreet aantonen hoe belangrijk die eerste kinderjaren zijn en hoe je er concreet voor kan zorgen door op een juiste manier met je baby en kind om te gaan, dat ze meer kans hebben om een stressbestendige volwassene te worden. Wat is een goede hechting? Hoe ga je best om met huilen? En samen slapen? ...
  Voor mij waren ooit de boeken van Aletha Solter een openbaring : `Baby`s weten wat ze willen`, `Het ongedwongenkind` en `De taal van huilen` en ook `De onschuldige gevangene` van Ingeborg Bosch.
  Nu besef ik dat spanning en stress vaak te maken heeft met trauma`s die je niet voldoende hebt kunnen verwerken en dus met het patroon van vechten tegen jezelf, je gevoelens
  Het kunnen toepassen van de technielken van geweldloze = verbindende communicatie lijkt ook leerrijk om verkeerde patronen te doorbreken en heeft me doen begrijpen hoe we vaak totaal verkeerd met elkaar omgaan en hoe we het zouden kunnen veranderen, maar het zit vaak heel diep.
  Nu ga ik iets ontspannend doen.

  Vriendelijke groeten,

  Ann

 28. Hoi Robert Jan,

  Ik kan je minicursus helaas niet openen. Zou je mij een goede link kunnen mailen?

  En nog even een huishoudelijke mededeling, of lees correctie 😉 Ik heb verspild is met een d! Het is namelijk een voltooid deelwoord van het stamwoord verspillen; ik verspil, hij verspilt, ik verspilde, hij verspilde, ik heb/ hij heeft verspild.

  Vriendelijke groet, Danielle.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

5 Shares
Tweet
Pin5
Share