Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 9 mei 2017

Nieuwste ontdekkingen over ons lichaam: We hebben een extra orgaan en longen maken bloed

De wetenschap staat niet stil en er zijn een nieuwe technieken ontwikkeld waarmee we tot meer inzichten komen over hoe ons lichaam nu eigenlijk functioneert. Ik ben helemaal enthousiast want sinds een paar maanden zijn er 2 super grote ontdekkingen gedaan waarvan we geen flauw benul hadden en dan gaat het nota bene over ons eigen lichaam!

Op het moment is het vooral een ontdekking over hoe ons lichaam functioneert en dit kan van invloed zijn op het behandelen van bepaalde aandoeningen.

Daarom wil ik in eerste plaats te ontdekkingen met je delen.

Ontdekking 1: We hebben een extra orgaan

We hebben een orgaan die we eigenlijk altijd al hebben gezien, maar waarvan we nooit hadden gedacht dat het orgaan ook nog een functie had. Het gaat om het mesentrium. Dit is een soort buikvlies dat vast zit aan de dunne darm en daarmee een afscheiding vormt tussen de maag, longen en darmen.

Wetenschappers wisten al dat dit buikvlies bestaat, maar hadden het nog niet erkend als een orgaan met een eigen functie. Dit verandert de kennis over het lichaam voor het eerst in 100 jaar.

Medische studenten leren nu pas dat dit orgaan belangrijk is en een eigen functie heeft.

Dit buikvlies is op meerdere plekken aanwezig waardoor wetenschappers dachten dat het geen functie had, maar het onderzoek laat zien dat het om 1 orgaan gaat dat aan elkaar vast zit. Net zoals de huid 1 groot orgaan is om je lichaam van de buitenwereld te beschermen.

Hoe het orgaan functioneert is nog niet helemaal duidelijk, maar die kennis kan wel helpen bij het behandelen van maag- en darmklachten.

Het mesentrium is een orgaan dat ervoor zorgt dat alles in je lichaam op zijn plaats blijft. Het orgaan is voor het eerst beschreven door Leonardo da Vinci, maar het is nooit echt serieus genomen als orgaan. Doordat het mesentrium niet 1 duidelijke structuur heeft dachten artsen dat dit niet belangrijk was voor ons lichaam. Nu weten we dat het wel 1 duidelijke structuur heeft door nieuwe onderzoeksmethoden.

Dat het mesentrium nu wordt erkend als orgaan is erg belangrijk voor de medische wetenschap. Nu kan het mesentrium pas de aandacht krijgen die het verdient. Nu wordt namelijk de functie van dit orgaan onderzocht als dat bekend is, kan men ook sneller bepalen wanneer iemands mesentrium niet goed functioneert. Dan kun je dus spreken over een ziekte.

Tal van onverklaarbare maag- en darmziekten kunnen hierdoor wellicht wel een verklaring en oplossing krijgen, maar dat kan helaas nog tientallen jaren duren.

Omdat het mesentrium om de darmen zit is meer kennis essentieel voor het verbeteren van operaties in dat gebied van het lichaam. Hierdoor krijg je wellicht minder operaties, minder complicaties en kun je sneller herstellen van iets. Uiteindelijk bespaart dat ook ontzettend veel kosten.

Ontdekking 2: Onze longen maken bloed

De techniek die heeft ontdekt dat het mesentrium 1 orgaan is, en niet een gefragmenteerd buikvlies is wat toevallig in ons lichaam zit, heeft ook ontdekt dat onze longen een belangrijke rol spelen in het maken van bloed.

Tot nu toe is vooral bekend dat bloed in de botten van ons skelet wordt aangemaakt. Blijkbaar is dit niet de enige plek in het lichaam waar rode bloedcellen worden aangemaakt. Bij muizen produceren de longen meer dan de helft van de rode bloedcellen die in het cardiovasculaire systeem terechtkomen.

Daarbij blijkt ook dat er naast het beenmerg in het skelet een andere bron is van stamcellen die de taak van de stamcellen in het beenmerg overneemt als die uitgeput zijn.

Deze ontdekking, die waarschijnlijk ook voor mensen opgaat, is ontzettend belangrijk voor mensen die last hebben van bloedaandoeningen, zoals bloedarmoede.

Tevens roept de aanwezigheid van stamcellen voor bloedaanmaak in de longen de vraag op wat voor effect dit heeft bij mensen die een longtransplantatie krijgen.

Toeval bestaat wel of niet?

Deze ontdekking was ook nog eens toeval. Eigenlijk wilden onderzoekers achterhalen hoe het immuunsysteem en de rode bloedcellen zich met elkaar gedragen in de longen. Hiervoor werd er een techniek gebruikt waardoor de wetenschappers elke rode bloedcel op zich konden zien. Ze hadden de bloedcellen in de muis zo bewerkt dat die in de beelden die ze konden zien felgroen waren.

Toen viel hen opeens op dat er in de longen wel erg veel cellen waren die rode bloedcellen produceerden. Deze megakaryocyt, zoals bloedproducerende cellen worden genoemd, komen vooral voor in het beenmerg van de botten. Ze zijn wel eerder in de longen aangetroffen, maar dat de rol zo groot was in het maken van rode bloedcellen was nog niet duidelijk. Ook de hoeveelheid van deze bloedproducerende cellen is veel hoger in de longen dan tot nu toe werd gedacht.

Omdat deze cellen tot nu toe voornamelijk in het beenmerg voorkomen vragen de wetenschappers zich ook af of deze cellen een reis maken vanaf het beenmerg naar de longen. Doordat ze een long hebben getransplanteerd van de ene muis naar de andere, waarbij de bloedcellen bewerkt waren, konden ze antwoord geven op deze vraag.

Na een tijdje bleek namelijk dat ook daar in de longen de bewerkte bloedcellen begonnen te ontstaan.

Die konden alleen ontstaan als de eigen stamcellen de bloedcellen zouden produceren. De stamcellen moeten dus van het beenmerg naar de longen zijn gereisd, maar hoe dat is gebeurd is nog niet duidelijk.

Als juist een long van een muis met bewerkte bloedcellen werd getransporteerd verdwenen na verloop van tijd de bewerkte bloedcellen. Dit komt dan omdat de eigen stamcellen van de muis weer de bloedplaatjes produceerden.

Nog een ander experiment met deze muizen liet zien dat als het beenmerg uitgeput was van de bloedproducerende cellen, deze cellen weer vanuit de longen terug reisden naar het beenmerg om daar een rol speelde bij niet alleen de aanmaak van rode bloedcellen, maar ook witte bloedcellen en andere bloedcellen die een belangrijke rol spelen in ons immuunsysteem.

Dit kan zelfs betekenen dat er in de longen nog meer belangrijke stamcellen zitten die een rol spelen bij het herstellen van beenmerg en het versterken van ons immuunsysteem.

Stamcellen liggen blijkbaar niet te wachten

Juist door deze interessante interactie van stamcellen in het beenmerg en in de longen is er meer bewijs voor het gevoel dat steeds meer medische wetenschappers hebben dat stamcellen een grote rol spelen in het dagelijks functioneren van ons lichaam.

Doordat de bloedproducerende stamcellen blijkbaar gebruikmaken van het cardiovasculaire systeem vragen onderzoekers zich nu ook af of ze ook in andere organen dan de longen een rol spelen.

Er is dus duidelijk nog veel te onderzoeken om alles van ons lichaam te begrijpen.

Er valt altijd wat te ontdekken

Deze ontdekkingen over ons lichaam laten zien dat de wetenschap altijd in beweging is. Door nieuwe technieken is het mogelijke nieuwe zaken te ontdekken, zelfs in ons eigen lichaam. Dit soort ontdekkingen zijn vaak een grote sprong naar nieuwe mogelijkheden om mensen te helpen met onverklaarbare aandoeningen.

Wat betekenen deze ontdekkingen voor mij?

Op het moment zijn deze ontdekkingen nog niet zo groot dat ze direct invloed hebben op de behandelplannen van bepaalde aandoeningen, maar die invloed kan nu goed worden onderzocht.

De ontdekkingen zijn vooral van belang voor mensen met darmproblemen en mensen met bloed problemen. Ook ontstekingsproblemen kunnen nu met nieuwe inzichten onderzocht worden.

Gelukkig weten we al heel veel over ons lichaam en deze onderzoeken laten zien dat we bijna nog zuiniger op ons lichaam moeten zijn dan we al zijn. Vooral het nieuws dat de stamcellen niet veilig ergens achter slot en grendel liggen totdat we ze nodig hebben laat zien dat we onze gezondheid en nog specifieker de gezondheid van het cardiovasculaire systeem en onze darmen op orde moeten houden.

Daarom geef ik nog een paar tips om daar nog een beetje extra aandacht aan te geven.

Tip 1: Stop met rokenstop met roken

Als je nog niet bent gestopt heb je vandaag extra bewijs gekregen dat je longen een belangrijke rol in je lichaam spelen. Door je longen te vervuilen met rook wordt het functioneren van je longen en waarschijnlijk de functie van de bloedproducerende cellen in je longen beperkt. Dus stop met roken!

Tip 2: Sport regelmatig

Je longen vinden het fijn als je sport. Doordat je tijdens het sporten diep ademhaalt benut je de hele functie van je longen waardoor die weer optimaal gebruikt worden en dat is goed voor hun functioneren. Een dagelijkse wandeling van 30 minuten is goed, en als je daarbij ook nog 2 of 3 keer per week sport ben je helemaal geweldig bezig.

Tip 3: Eet vezels

Vezels zijn erg belangrijk voor je darmen. Door vezels te eten zorg je ervoor dat voedingsstoffen goed worden opgenomen door je lichaam. Daarbij helpen vezels om je ontlasting zacht te houden. Dit voorkomt dat je veel druk op je darmen hoeft uit te oefenen door constipatie. Hierdoor hoeven je buikspieren zich niet te bemoeien met je darmen waardoor het mesentrium ook niet onder onnodige druk komt te staan.

Vooral in groente, fruit en volkorenproducten vind je vezels. Het DASH dieet kan ook erg veel betekenen voor het verbeteren van je cardiovasculaire gezondheid.

In dat geval eet je 4 porties groenten en 3 porties fruit per dag. Dan krijg je in ieder geval voldoende vezels in je systeem. Daarbij helpt het ook om de nodige vitaminen en mineralen te eten. Dit versterkt ook weer andere functies van je lichaam.

Tip 3: Laat toegevoegde suikers staan

Toegevoegde suikers, suikers die niet van nature in een product zitten, zorgen vaak voor een hogere ontstekingswaarde in je lichaam en ze kunnen voor een onbalans in je darmen zorgen.

Door deze suikers niet te eten bescherm je in de eerste plaats je darmen tegen ongezonde bacteriën en schimmels. Candida is bijvoorbeeld een schimmel die zich voedt met suiker en die schimmel kan erg gevaarlijk zijn als je een verzwakt immuunsysteem hebt.

Daarbij zorgen suikers ook voor hogere ontstekingswaarden waardoor je bloedvaten beschadigd kunnen raken. Dit kan uiteindelijk zorgen voor een te hoog cholesterol en een te hoge bloeddruk. Beide zijn niet gezond voor je cardiovasculaire gezondheid.

Tip 4: Laat transvetten staan

Transvetten zijn vetten die vaak worden toegevoegd aan producten terwijl ze daar meestal niet van nature voorkomen. Omdat ze nog vrij nieuw zijn voor ons lichaam, omdat verbeteringen toch generaties duren en transvetten nog lang niet zo lang bestaan weet ons lichaam meestal niet wat het ermee moet doen.

Hierdoor kun je last krijgen van overgewicht en ontstekingen en darmproblemen. Dit is allemaal niet goed om je cardiovasculaire systeem te verbeteren en optimaal te laten functioneren.

Transvetten zitten vaak in gefabriceerde voeding, zoals kant en klare pizza, friet en koekjes en dergelijke.

Tot slot…

Deze recente nieuwe ontwikkelingen over organen in ons lichaam en over de werking van ons lichaam laat zien dat er altijd iets nieuws te ontdekken is. Een ziekte die nu terminaal is, kan chronisch worden en dan kan de medische wetenschap daarvoor weer een genezing vinden. Het hangt alleen allemaal af van hoe snel de wetenschap ons lichaam begrijpt en met oplossingen kan komen voor bepaalde problemen.

Gelukkig is er ook met onze huidige (blijkbaar beperkte) kennis al veel wat we weten over gezond leven. Juist doordat we nog niet alles weten is het van belang om je gezondheid in de gaten te houden. Door de resultaten van dit onderzoek denk ik in ieder geval dat roken nog slechter voor je is dan we altijd al dachten. Wie weet heeft het zelfs invloed op je stamcellen en die zijn essentieel voor een gezond en lang leven.

Wat we in ieder geval kunnen doen is blijven bewegen en een gezond dieet gebruiken. Een gezonde levensstijl helpt je uiteindelijk het beste!

Wil jij meer  doen voor de gezondheid van je cardiovasculaire systeem? Download dan dit gratis e-book met tips voor het verlagen van je bloeddruk. Meer dan 95 procent van de mensen die het hebben ontvangen zijn super tevreden.

Download 29 Bloeddruk verlagers

Bronnen:

http://www.sciencealert.com/it-s-official-a-brand-new-human-organ-has-been-classified

https://www.ul.ie/research/blog/irish-surgeon-identifies-emerging-area-medical-science

https://www.ucsf.edu/news/2017/03/406111/surprising-new-role-lungs-making-blood

 

Bewaren

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Leerzame artikelen,waarvoor dank! Ik heb over dit artikel 2 opmerkingen:
  1. Volgens mij is het:mesenterium ipv. mesentrium..

  2.In onderstaande alinea staat een taalfout: er staat SPEELDE en dat moet zijn: TE SPELEN

  Nog een ander experiment met deze muizen liet zien dat als het beenmerg uitgeput was van de bloedproducerende cellen, deze cellen weer vanuit de longen terug reisden naar het beenmerg om daar een rol speelde bij niet alleen de aanmaak van rode bloedcellen, maar ook witte bloedcellen en andere bloedcellen die een belangrijke rol spelen in ons immuunsysteem.

  Mvg,
  Herman Bixerman.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share