Prikkelbare Darm

Laatste Update: 21 november 2016

De waarheid over prikkelbare darm syndroom

De discussie over wat prikkelbare darm syndroom precies is kan erg verwarrend zijn. Er zijn veel tegenstrijdige berichten te vinden. Daarbij zijn gesprekken met een professional niet altijd even verhelderend omdat PDS nog steeds verward wordt met andere klachten.

Eén van de misconcepties is dat een prikkelbare darm primair veroorzaakt wordt door psychologische factoren. Of dat de klachten alleen veroorzaakt worden door genetische factoren. Er is zeker veel verwarring over PDS .

Indien je nog niet de antwoorden hebt gekregen voor je klachten en oplossingen daarvan. Dan is het handig om verder te lezen. In dit artikel leer je waarom PDS niet veroorzaakt wordt door psychologische factoren, en dat de oorzaken vaak over het hoofd worden gezien!

PDS is geen psychologische aandoening

Onderzoekers denken dat een prikkelbare darm syndroom veroorzaakt wordt door een onbalans in het maag- en darmkanaal, oftewel een gastro-intestinale ontsteking. Het is duidelijk wanneer er een onbalans is in je spijsverteringssysteem / digestieve systeem kunnen er VEEL gezondheidsproblemen optreden. Het doel van conventionele behandelingen is dan ook om daar de symptomen te onderdrukken, maar niet zozeer het onderliggende probleem blijvend op te lossen.

Voordat we verder gaan over waardoor PDS veroorzaakt kan worden. Zou ik graag het eerst even willen hebben over de koppeling stress en prikkelbare darm syndroom. Want ik krijg regelmatig berichten van mijn cursisten dat stress een grote rol heeft.

Het is een feit wanneer je veel stress in je leven hebt de klachten van PDS erger zijn. Maag- en darmklachten kunnen dan dusdanig heftig worden door stress alleen dat je niks meer kunt. Belangrijk is om te weten dat stress op zich zelf niet prikkelbare darm syndroom veroorzaakt.

Dat is ook direct de reden dat anti depressieve medicijnen vaak voorgeschreven worden bij de behandeling van pds. Want de behandeld arts maakt de conclusie dat de patiënt er erg gestrest uitziet en rustiger moet worden.

Echter, door alleen de symptomen te onderdrukken en slechts één onderdeel te behandelen wordt een prikkelbare darm niet opgelost. Daarbij zijn er ook veel bijwerkingen en dan heb ik het nog niet eens over wat de persoon moet meemaken bij zulke behandelingen.

Waar het op neer komt is dat stress de symptomen fors verergert. Maar zeker niet primair veroorzaakt, een onbalans in je digestieve systeem is juist verantwoordelijk voor maag- en darmklachten.

Ik zal dit punt verduidelijken met een voorbeeld:  

Wanneer je een gezonde spijsvertering hebt EN veel stress zullen er andere klachten optreden. In mijn geval krijg ik altijd last van mijn keel, terwijl iemand anders maagkrampen kan krijgen door teveel stress.

Door stress beter onder controle te krijgen zullen de klachten van een prikkelbare darm syndroom afnemen, maar stress alleen is niet de hoofdoorzaak!

Oorzaak #1: Verminderde darmwerking

balans in de maagWanneer er onderzoek wordt gedaan door een artsen wordt altijd gekeken naar bijkomende organen. Indien er sprake is van een te hoge bloeddruk, wordt er gekeken naar het cardiovasculaire systeem. Bij een prikkelbare darm syndroom wordt daarom de spijsvertering onderzocht naar afwijkingen.

Een veelvoorkomend probleem is een verminderde darmwerking bij mensen met PDS. Dit betekent dat voedingsstoffen te traag of juist te snel door de spijsvertering gaat. Wanneer het te traag gaat wordt het systeem overbelast en bij te snel worden niet alle voedingsstoffen opgenomen.

Oorzaak #2 Bacteriële overgroei

Volgens de studie ‘’ Small intestinal bacterial overgrowth in irritable bowel syndrome: are there any predictors?’’  gedaan door ‘’BMC Gastroenterology’’ bestaat er een link tussen een bacteriële overgroei en de ontwikkeling van prikkelbare darm syndroom.

Een bacteriële overgroei lijkt steeds vaker voor te komen, en één van de onderliggende klachten van veel aandoeningen (candida, huidaandoeningen). In het onderzoek werden mensen met pds onderzocht op een bacteriële overgroei. Volgens het onderzoek hebben maar liefst 36% van de mensen last hebben van overgroei.

Daarom is het belangrijk om te laten onderzoeken door een professional of er sprake is van een bacteriële overgroei!

Oorzaak  #3: Genetische factoren

Bij veel van de Westerse aandoeningen worden de schuld gegeven aan ‘’slechte genen’’. Het is een feit dat sommige mensen genetisch aanleg hebben voor bepaalde aandoeningen. Maar dit betekent niet je automatisch ergens last van krijgt wanneer het in je “familie” zit.

Omgevingsfactoren hebben een grote rol bij de ontwikkeling van (chronische) klachten.

Bij prikkelbare darm syndroom zijn deze omgevingsfactoren het beste samen te vatten als je ‘’leefstijl’’. Wanneer er voor een lange tijd een ‘’ongezond’’ voedingspatroon wordt gevolg kan er een onbalans optreden in de spijsvertering. Dit kan leiden tot een prikkelbare darm syndroom.

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld hoge bloeddruk, er kan weliswaar een genetische aanleg zijn. Maar door gezond te eten (weinig zout, verzadigde vetten) blijft de bloeddruk binnen de veilige waarden. Zelfs wanneer er in je familie direct sprake is van hoge bloeddruk.

Het is dus te simpel om te zeggen dat ziekte wordt veroorzaakt door genen. Het speelt zeker een rol, maar is niet alles bepalend!

Kortom, een prikkelbare darm syndroom wordt niet veroorzaakt door stress of genen! Het is geen psychologische aandoening. Het kan veroorzaakt worden door een slecht eetpatroon, maar ook door de volgende factoren of combinatie hiervan:

factoren prikkelbare darm syndroom

Het is belangrijk om via een professional deze oorzaken te laten controleren. Met name een bacteriële overgroei en endometriose (wanneer het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte zich begint te hechten aan verschillende organen waardoor klachten optreden).

Conclusie

De laatste 10 jaar zijn er grote vooruitgangen geboekt bij het behandelen en bestuderen van PDS. Het wordt niet langer gekenmerkt als een psychologische aandoening dat in het ‘’hoofd’’ van de persoon zit en er maar moet leren leven.

Het klopt dat de huidige traditionele manier van behandelen maar voor weinig resultaat kan zorgen. Echter, dat betekent niet dat er geen oplossingen zijn om de klachten te verminderen!

Er is zeker een verband dat prikkelbare darm syndroom geprikkeld wordt door leefstijl factoren. Waardoor een verminderde maagwerking het gevolg kan zijn. Het behandelen van een bacteriële overgroei en voedselintoleranties (gluten, lactose) is één van de meest effectieve strategieën tegen PDS.

De eerste stap is om door middel van voeding de spijsvertering te versterken. Vervolgens goed laten testen waardoor je spijsvertering verzwakt is geraakt en adequate maatregelen treffen.

Heb je nog tips waardoor prikkelbare darm syndroom veroorzaakt kan worden? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Als PDS patient lees ik met belangstelling uw berichten. Natuurlijk lees ik ook andere informatie. U bent ongetwijfeld op de hoogte van de benadering van wouter schattenberg ([email protected]). Hoewel de methode wat bot en agressief overkomt, lijkt hij met anderzijds ook geloofwaardig. Zou ik kort hieromtrent uw mening mogen vernemen ?
  Met dank en groet,

  J.W. Hoevenaar

  1. Beste J.W. Hoevenaar,

   Ik heb geen ervaring met de benadering van Wouter Schattenberg, daarom kan ik hier ook geen uitspraak over doen. Indien de methode zich richt op gezonde leefstijl factoren kan het zeker behulpzaam zijn bij de behandeling van een prikkelbare darm syndroom.

   Het belangrijkste hierbij is dat er goed gekeken moet worden naar de individuele factoren. Om een voorbeeld te geven: vaak wordt aanbevolen om de inname van voedingsvezels te verhogen. Dit kan zeker goed werken, maar kan bij sommige mensen zelfs de klachten verergeren, een stukje maatwerk is zeker noodzakelijk.

   Ik heb onlangs hier een extra artikel over gewijd over pds, wellicht interessant voor u:

   https://www.optimalegezondheid.com/de-waarheid-over-prikkelbare-darm-syndroom/

   Met vriendelijke groet,

   Jack

  2. ik ben het plan van wouter schatteman aan het volgen en het helpt !

   is wel drastisch en moeilijk

   niets van sauzen, geen koolhydraten (brood, pasta of rijst) enkel glutenvrij
   niets van kruiden zoals kipkruiden (zit blijkbaar ook gluten in)

   maar ik ben stukken beter , ligt dus niet aan stress zoals dokter zegt maar aan voeding !

 2. Beste Jack,

  Met veel plezier en interesse lees ik sinds een tijdje je berichten over PDS. Ik ben al een jaar bezig en heb dus de nodige onderzoeken al achter de rug, maar nog niet de ademtesten; die wil ik graag nog laten doen, vooral die voor bacteriële overgroei. Ik vroeg me af of je wist waar en hoe ik deze kan laten doen? Is dat in het ziekenhuis, op de MLD afdeling?

  Heel veel dank alvast.

  1. Een ademtest wordt in het ziekenhuis uitgevoerd, aangezien de MLD afdeling gaat over het spijsverteringsstelsel, zou daar waarschijnlijk de test worden uitgevoerd. De MLD afdeling van de Isala klinieken in Zwolle is schijnbaar één van de grootste van Nederland, daar heb je de grootste kans van slagen.

   Succes!

 3. geachte,

  het is nu een week of drie dat ik gluten en lactose laat, ik moet zeggen het is echt stukken beter en mijn stoelgang is echt regelmatig (elke dag), het is wel superlastig (geen brood meer, geen koekjes, geen chocolade, geen aardappelen, geen rijst, geen pasta, ik neem nu alles glutenvrij

  dus in tegenstrijd met wat de dokter beweert (stress) ligt het toch deels aan de voeding

 4. na jaren van zoeken en onderzoeken ben ik er uiteindelijk zelf achter gekomen wat nu de oorzaak is van mijn pds: het heeft een naam en het heet candida. Mijn ogen vielen open toen ik op een candida site http://www.candida.nl al de symptomen las die mogelijk waren. Totale herkenning. Ik ben onder begeleiding supplementen gaan innemen waaronder een probioticum (symbion forte van de firma venamed) en een schimmeldoder erbij candiplex ook van venamed en echt....ik ga vooruit: Mijn buik rommelt niet meer, ik kan iedere dag naar het toilet, ik heb geen buikkrampen meer en ik krijg weer energie in mijn lijf. Oh zo blij!!!

 5. hallo heb onlangs te weten gekomen dat ik pds heb heb mebeverine eg 135mg gekregen is dat levenslang dat ik dat moet nemen mvg

  1. Hallo Sylvester,

   Daar kan ik je geen antwoord op geven. Ten eerste ben ik geen arts, en ten tweede ken ik jouw specifieke geval niet.
   Lijkt me meer een vraag voor je behandelend arts.

   Veel succes!
   Jack

 6. Ik werk onregelmatig en heb ook last van pds. Vaak hongerig gevoel en buikkrampen. Nu wil ik graag weten hoe ik de nachten door kan komen zonder veel last te hebben

  1. Daar is heel weinig aan te doen, Jelle. De 'beste' remedie is om even uit bed te gaan en rond te lopen. De beweging zal het gevoel iets verbeteren.

 7. Ik ben niet bang van gluten maar raad anderen bij de symptomen van PDS gluten-vrij eten zeker aan. Het heet zeker effect, alsof de darmen daar toch wat moeite mee hebben. (van een gluten-allergie of intolerantie is er bij mij geen sprake)
  Ook heb ik last van mijn blaas naar aanleiding van histamine, een stof die in verschillende fruitsoorten voorkomt, deze kan de blaaswand irriteren.
  Bij darmklachten of blaasklachten die cyclisch optreden bij vrouwen, raad ik aan een verzoek te doen om te laten checken of er sprake is van endometriose.

 8. Wouter Schatteman zijn methode helpt niet als je ook nog medicijnen voor andere gezondheidsklachten moet nemen . Hij zegt zelf dat medicatie de problemen in stand houd ,en op dat punt heeft hij gelijk . Ik heb het gekocht en voor mij helpt het dus niet doordat ik genoodzaakt ben om pijnmedicatie in te nemen , wat de klachten dus in stand houd . Ook beloofd Wouter via mail begeleiding . Vele vragen aan hem gesteld , nooit een antwoord gekregen . Een boekenverkoper , anders niets . Ik geef het hier gratis als je het wil proberen . Ten eerste : erg op je eten letten , niet teveel en zelf uitzoeken waar je tegen kunt . Ten tweede :goede pre en probiotica gebruiken . Alleen probiotica gebruiken die in de koelkast moet bewaard worden ,en dan heb ik het niet aver yakultdranktjes . Ik weet dat ik hier geen merken mag noemen , maar de beste probiotica heet Nu in het Engels dan . Googel en je vind het . Ik hoop hiermee toch enkele mensen geholpen te hebben.

 9. Hallo, ik schijn ook PDS te hebben, maar ik lees heel vaak dat er dan ook niets iets goed is met je stoelgang dat is bij mij heel normaal, ik heb 2 x bloedonderzoek gehad en ontlasting onderzoek dat was allemaal goed, ik heb mijn twijfels over de conclusie dat ik PDS heb

 10. Het verbaast me dat er wat betreft pds volgens jou geconcludeerd is dat de klachten alleen door een 'verkeerd' voedingspatroon ontstaan/ in stand gehouden worden. Ik geloof zeer zeker in een holistische benadering van de mens en zijn gezondheid. Daarbij heeft de stichting voor pds onlangs een artikel uitgebracht dat de klachten volgens een Zweeds onderzoek toch zeer waarschijnlijk te maken hebben met een afwijking op een bepaald gen. Ook lees ik regelmatig dat pds te maken heeft met de manier waarop je hersenen prikkels verwerken. Onze huisarts en mijn dieëtiste erkennen het belang van een bepaald dieet ( ik heb zelf een lactose en fructise intolerantie en pds ), maar ze zijn er ook heel eerlijk over dat er toch echt nog te weinig bekend is om tot een ultieme oplossing te komen. Daarbij is ieder mens verschillend. Dus het lijkt mij wat achterhaald om te concluderen dat het met het aanhouden van een ander eetpatroon voor iedereen ook meteen opgelost is. Het gaat nu na een jaar en een ander eetpatroon een stuk beter met me, maar klachtenvrij ben ik niet. Met vriendelijke groet!

 11. ik denk dat er een relatie is met het langdurig zitten in één verkrampte houding met ipad of smartphone , waardoor de ademhaling steeds minder ontspannen verloopt, minder ontspannen buikademhaling.
  ik vermoed een relatie met angst, angst zet zich vaak vast op de buik, ademhaling is verstoord, weer geen ontspannen buikademhaling.

 12. Ik sta sinds een week of 4 op een lactose vrij dieet en ik heb geen buikkrampen meer gelukkig maar, ik gebruik ook zoetjes in de koffie en thee. Ik geb de gele dag door last van kleine boertjes en pijn tussen de schouderbladen en nu zeggen ze om mij heen dat get door zoetjes kan komen en nu is mijn vraag kan dat daar door komen?

  1. Hoi Berend,

   Dat is inderdaad vervelend. meestal is het laten van overmatige boertjes gerelateerd aan bacteriële overgroei in de darmen. Bij een prikkelbare darm is het zeker de moeite waard om je bij de arts te laten testen op bacteriële overgroei. De pijn tussen je schouderbladen heeft misschien een andere oorzaak. Je kan natuurlijk eerst uitproberen of het weglaten van de zoetstoffen je problemen verminderd, anders zou ik dit zeker even laten controleren bij je arts. Ik heb een interessant artikel geschreven over zoetstoffen misschien interessant https://www.optimalegezondheid.com/kunstmatige-zoetstoffen-gezond-of-ongezond/

 13. Goedemorgen,
  Ooit in het verre verleden ben ik gediagnosticeerd met PDS.
  Het kan heel lang goed en soms speelt het op en heb ik er veel last van. Eigenlijk alleen in de nacht als ik ga liggen. De afgelopen twee weken is het het heel heftig en slaap ik er erg slecht van. Het lijkt wel een koliek de pijn is dan enorm. Op een gegeven moment zakt het weer en val ik wel weer in slaap. Maar het is geen feest zo terwijl ik heel gezond eet daar let ik heel erg op. Mijn glaasje wijn laat ik ook staan ik rook niet en leef een zeer geregeld leven.
  Wij zijn momenteel in ons huis in Spanje ik heb hier wat voor de klachten gehaald bij de apotheek Coligas fast en spasmoctyl . Het helpt wel maar het gaat ook nog mis. Zo licht mogelijk eten is wat nog het beste helpt. Is er nog iets wat ik kan doen om hier van af te komen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share