Gezondheidsklachten

Laatste Update: 19 januari 2017

Ontsteking in het oog

In de vorige special heb ik het gehad over veel voorkomende oogziektes. Naast een oogziekte kan het ook heel goed zijn dat schadelijke bacteriën verantwoordelijk zijn voor klachten.

Mensen krijgen last van een ontsteking in het oog wanneer schadelijke micro-organismen - bacteriën, schimmels, en virussen een deel van de oogbol of de omgeving van de oogbol besmetten. Dit omvat het heldere vooroppervlak van het oog (cornea) en het dunne, vochtige membraan langs het buitenste oog en binnenste oogleden (bindvlies).

Gelukkig kun je veel doen tegen een ontsteking in het oog  en dat en meer zul je aantreffen in dit artikel.

Symptomen van een ontsteking in het oog

• Rode ogen
• Pijn in de ogen
• Afscheiding uit het oog
• Waterende ogen
• Droge ogen
• Gevoelig voor licht
• Opgezwollen ogen
• Jeuk rond de ogen
• Wazig zien

Er zijn veel verschillende soorten ooginfecties, vaak is de oogarts ervoor nodig om het specifieke type ooginfectie te identificeren en om de juiste behandeling voor te schrijven. Een arts kan een monster uit het getroffen gebied van de ogen nemen voor een cultuur om de exacte aard van de infectie te beoordelen.

Dit kan helpen om zo de meest effectieve behandeling te vinden, zoals een antibioticum dat zich selectief richt op het type bacterie die de infectie veroorzaakt.

Oorzaken en soorten ooginfecties

Voorbeelden van virale, schimmel en bacteriële ooginfecties omvatten:

  • Conjunctivitis – Dit is een veel voorkomende, zeer besmettelijke ooginfectie die vaak wordt verspreid onder kinderen in kinderdagverblijven, klaslokalen en soortgelijke omgevingen. Leraren en hulpverleners lopen hierdoor ook een verhoogd risico op conjunctivitis wanneer ze dichtbij werken met jonge kinderen. Vaak voorkomende infectieuze conjunctivitis types hebben vaak een virale of bacteriële oorsprong. Baby's kunnen ook conjunctivale ooginfecties (Gonokokkeninfecties en chlamydia conjunctivitis) oplopen tijdens de geboorte wanneer de moeder een seksueel overdraagbare aandoening heeft.
  • Andere virale ooginfecties (virale keratitis) – Naast conjunctivitis zijn er ook andere virale ooginfecties, bijvoorbeeld oculair herpes, een infectie die optreedt bij blootstelling aan het Herpes simplex virus.
  • Schimmelinfecties keratitis – Dit type ooginfectie kwam wereldwijd in het nieuws in 2006, toen werd een contactlensoplossing uit de markt genomen omdat het de schuld was van een uitbraak van deze infectie onder contactlensdragers. De schimmel ooginfectie werd geassocieerd met Fusarium schimmels, deze worden vaak gevonden in organisch materiaal. Deze en andere schimmels kunnen het oog binnenvallen op verschillende manieren, bijvoorbeeld via een doordringend letsel veroorzaakt doordat iemand tegen een boomtak aanloopt.
  • Acanthamoeba keratitis – Contactlensdragers hebben een verhoogd risico last te krijgen met parasieten die het oog kunnen binnendringen en leiden tot een ernstige, bedreigende infectie genaamd Acanthamoeba keratitis. Dit is de reden dat contactlensdragers zich aan bepaalde veiligheidstips moeten houden, zoals het vermijden van zwemmen terwijl ze contactlenzen dragen. Er is altijd een verhoogd risico op schimmel- en bacteriële ooginfecties bij mensen die contactlenzen dragen.
  • Trachoom – Deze infectie komt gelukkig niet vaak voor in Nederland, het is een ooginfectie met de naam trachoom, gerelateerd aan Chlamydia trachomatis. Het is zo duidelijk aanwezig in sommige onderontwikkelde gebieden van de wereld dat het een belangrijke oorzaak van blindheid is. Vliegen kunnen de infectie verspreiden in onhygiënische omgevingen en vaak hebben mensen er meer dan één keer last van. Trachoom infecteert meestal het binnenste ooglid, hier begint een litteken te vormen. Littekenvorming veroorzaakt dan het "indraaien" van het ooglid, hierdoor beginnen de wimpers tegen het weefsel van het hoornvlies te drukken en het langzaam te vernietigen, met als gevolg permanente blindheid. Goede hygiëne en behandelingen zoals orale antibiotica zijn essentieel voor het behandelen van trachoom.

Complicaties

Een infectie kan ook gevolgen hebben voor het binnenste deel van de bovenste en onderste oogleden door het aanmaken van een stye (een gelokaliseerde ontsteking) of chalasie (een pijnlijke verharde knobbel). Wanneer infecties de traanklieren van het oog binnendringen dan kunnen mensen last krijgen van inflammatoire aandoeningen.

Infectie kan leiden tot ontsteking en verstopping van het traan afvoersysteem van het oog. Hier kan het dacryocystitis veroorzaken (een traanbuis infectie).

Behandelingen

Gelukkig zijn de meest voorkomende bacteriële ooginfecties gemakkelijk op te lossen, vooral met een snelle behandeling zoals voorgeschreven antibiotica oogdruppels of zalven en kompressen. Veel voorkomende virale ooginfecties lossen uiteindelijk vanzelf op. In gevallen van ernstige virale ooginfecties kunnen antivirale oogdruppels worden voorgeschreven.

Sommige virale ooginfecties vereisen zorgvuldige toediening van steroïde oogdruppels om de gerelateerde ontsteking te verminderen. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van een ooginfectie kan de arts ook antibiotica of antivirale medicijnen voorschrijven die oraal worden ingenomen.

Onsteking in het oog voorkomen

Als je bij een persoon bent die al een rood oog hebt, vermijd dan contact rondom je eigen oog totdat je eerst je handen wast. Thuis zorg je ervoor dat familieleden die een rood oog of een bevestigde ooginfectie hebben hun beddengoed en handdoeken schoon en apart houden, deze dus niet met anderen in het huis laten delen. [pullquote]Daarnaast is het een goed idee om regelmatig de handen te wassen[/pullquote].

Amblyopie/ Lui oog

Amblyopie, ook wel beter bekend als een lui oog, is een aandoening bij de ontwikkeling van het gezichtsvermogen. Bij deze aandoeningen bereikt een oog niet de normale gezichtsscherpte, zelfs niet met gebruik van een bril of contactlenzen. Amblyopie begint tijdens de kleutertijd en de vroege kinderjaren. In de meeste gevallen is slechts één oog aangetast.

Echter, in sommige gevallen kan deze verminderde gezichtsscherpte voorkomen in beide ogen.

Vooral als een lui oog vroeg wordt ontdekt en behandeld dan kan verminderd zicht worden vermeden. Maar indien het onbehandeld blijft, dan kan een lui oog een ernstige visuele handicap worden voor dat betreffende oog. Het kan zelfs iemand wettelijk blind maken. Er wordt geschat dat ongeveer 2 tot 3 procent van de Nederlandse bevolking een bepaalde mate van amblyopie heeft.

Amblyopie symptomen

Omdat amblyopie typisch een probleem is bij het gezichtsvermogen van kleine kinderen wanneer ze net ontwikkelen kunnen de symptomen van de aandoening moeilijk te onderscheiden zijn. Echter, een veel voorkomende oorzaak van amblyopie is scheelzien (strabismus).

Als je merkt dat jouw baby of jong kind een duidelijk verkeerde uitlijning van de ogen heeft, maak dan een onmiddellijk afspraak voor een kinder oogonderzoek – het liefst met een optometrist of een oogarts die gespecialiseerd is in het gezichtsvermogen van kinderen.

Een andere aanwijzing dat jouw kind amblyopie heeft kan zijn dat hij of zij huilt of onrustig wordt wanneer je een enkel oog bedekt. Je kunt deze eenvoudige screeningstest thuis proberen door simpelweg een oog te bedekken en dan weer vrij te geven (één oog per keer). Doe dit wanneer hij of zij een visuele taak zoals televisie kijken aan het uitvoeren is.

Als het kind het niet vervelend vind wanneer een oog wordt bedekt, maar het wel vervelend vind wanneer het andere oog wordt bedekt, dan kan dit erop wijzen dat het oog wat je hebt afgeschermd het "goede" oog is, en dat het onbedekte oog lui is, hierdoor kan het kind wazig zien. Maar een eenvoudige screening test is natuurlijk geen vervanging voor een uitgebreid oogonderzoek.

Wat zijn de oorzaken van amblyopie?

Er zijn drie types amblyopie, het verschil zit in de onderliggende oorzaak:

  1. Strabismus amblyopie – Scheelzien is de meest voorkomende oorzaak van amblyopie. Om ervoor te zorgen dat je niet dubbel ziet, veroorzaakt door slecht uitgelijnde ogen, negeren onze hersenen de visuele input van het verkeerd uitgelijnde oog. Dit leidt tot amblyopie in dat oog (het "luie oog").
  2. Refractieve amblyopie – Soms wordt amblyopie veroorzaakt door ongelijke refractieve fouten in beide ogen, ondanks een perfecte uitlijning van de ogen. Zo kan bijvoorbeeld één oog duidelijk ongecorrigeerde bijziendheid of verziendheid hebben terwijl het andere oog dat niet heeft. Of één oog kan misschien astigmatisme hebben en het andere oog niet. In dergelijke gevallen luisteren de hersenen alleen maar naar het oog dat minder gecorrigeerde refractie heeft en "negeren" onze hersenen het wazig zien van het andere oog, hierdoor begint amblyopie zich in dat oog ontwikkelen. Dit type amblyopie heet refractieve amblyopie.
  3. Aangeboren amblyopie – Dit is een lui oog veroorzaakt doordat iets ervoor zorgt dat licht niet in de ogen van het kind kan treden, bijvoorbeeld aangeboren staar. Een snelle behandeling van aangeboren staar is nodig om normale visuele ontwikkeling plaats te laten vinden.

Amblyopie behandeling

In sommige gevallen van refractieve amblyopie kan een normaal gezichtsvermogen eenvoudig worden bereikt door de refractieve fouten in beide ogen met een bril of contactlenzen volledig te corrigeren. Vaak is het nodig om een pleister over het “goede” oog te doen, hierdoor is het voor de hersenen nodig om te letten op de visuele input van het luie oog.

Hierdoor is het luie oog in staat een normale ontwikkeling van het gezichtsvermogen af te dwingen. Deze pleister over het oog is meerdere uren per dag vereist of moet soms zelfs hele dagen worden gedragen. Dit kan nog weken of maanden doorgaan.

Bij sommige kinderen worden atropine oogdruppels gebruikt om amblyopie te verhelpen in plaats van een ooglapje. Er wordt elke dag een druppel geplaatst in het goede oog. Atropine vervaagt het gezichtsvermogen in het goede oog, dit dwingt het kind om het oog met amblyopie meer te gebruiken, hierdoor kan het sterker worden.

Een voordeel van het gebruik van atropine oogdruppels is dat je niet constant hoeft op te letten of het kind de pleister wel draagt.

In een grote studie van 419 kinderen jonger dan 7 jaar met amblyopie variërend in gezichtsvermogen van 20/40 tot 20/100 vóór behandeling, zorgde atropine therapie voor vergelijkbare resultaten als de pleister over het oog. Als gevolg hiervan hebben een aantal eerder sceptische oogartsen gekozen voor atropine druppels als hun eerste keuze voor de behandeling van amblyopie.

Echter, atropine heeft wel bijwerkingen die moeten worden overwogen: bijvoorbeeld lichtgevoeligheid (omdat het oog voortdurend wordt verwijd), blozen, en mogelijke verlamming van de ciliairspier na langdurig gebruik van atropine.

Kortom, een ontsteking in het oog kunnen optreden door verschillende factoren. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om ooginfecties te genezen en voorkomen.

Heb je zelf nog een goede aanvulling op dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share