Oorsuizen factoren

Laatste Update: 22 januari 2021

Oorsuizen door oorontsteking

Het antwoord hierop is JA. Een ontsteking aan het oor kan de vervelende piep in de oren/ hoofd zeker veroorzaken(1). Eigenlijk is dit een te simpel antwoord en hier hoort natuurlijk een uitleg bij.

Niet elke oorontsteking heeft als resultaat oorsuizen, hier zijn een aantal factoren van afhankelijk.

Allereerst de aard van de ontsteking, de duur van de ontsteking en ook leeftijd speelt een grote rol bij de ontwikkeling van oorsuizen. Daarnaast mag natuurlijk een oorontsteking nooit onderschat worden, hetzij er zeker complicaties kunnen optreden naast oorsuizen.

Lees in dit (korte)  artikel alles over de verschillende soorten oorontstekingen en waarom dit kan zorgen voor oorsuizen/tinnitus.

Wat is er beschadigd bij een oorontsteking?

Laten we beginnen met de basis en uitleggen wat nu precies een oorontsteking is. Waar doet het precies pijn, en welk gedeelte van het oor is beschadigd? De neusholte en het gedeelte achter het trommelvlies zijn verbonden met elkaar door de buis van Eustachius. Op de foto hieronder heb je een duidelijk beeld hiervan.

Iets simpels als een verkoudheid kan al zorgen voor een oorontsteking. De buis van Eustachius is bedoelt om vocht af te voeren, door een verkoudheid raakt deze verstopt. Doordat het lucht niet meer kan worden afgevoerd blijven mogelijke schadelijke bacteriën in het middenoor vastzitten.

Dit is vaak de plaats waar een oorontsteking kan plaatsvinden, maar er kan zich ook van alles ophopen zonder dat het direct een ontsteking tot gevolg heeft(2).

Deze zullen zich hier gaan nestelen en veroorzaken een verhoogde druk op het trommelvlies. Wanneer de druk te hoog is, kan dit pijn gaan doen. Vaak gaat dit na een aantal dagen over. Echter, wanneer de klachten blijven aanhouden,  dan is het zaak om direct naar de dokter te gaan. De bacteriën die schadelijk zijn (bijv. pneumokokken/streptokokken) kunnen ook een bijholteontsteking veroorzaken!

Niet alleen een oorontsteking van oorsuizen veroorzaken, indirect kan een verkoudheid ook oorsuizen prikkelen.

Bij een oorontsteking kun je last beginnen te krijgen van typische symptomen van oorsuizen. Vaak verdwijnen de symptomen samen met de oorontsteking, echter wanneer de ontsteking te lang aanhoudt kun je last blijven houden van oorsuizen(3).

Vaak zijn het de ouderen mensen op leeftijd die vroeger veel last hebben gehad van oorontstekingen die oorsuizen ontwikkelen. Door blijvende beschadigingen in het oor, trommelvlies en het middenoor kun je op lange termijn last blijven houden van klachten. Vaak is het een combinatie van factoren de “schuldige”. Daarnaast kunnen eerdere ontstekingen ook een factor zijn geweest waarom je nu last hebt van tinnitus.

Wat te doen?

Preventief behandeling is moeilijk bij een oorontsteking. Dit komt omdat meerdere factoren een rol kunnen spelen.  Mocht je last hebben van een oorontstekingen, dan is het verstandig om de pijn en de ontsteking zo spoedig mogelijk te behandelen. Veel water drinken,minder stress en pijnstillers kunnen helpen.

Lees meer: "Oorsuizen en stress"

Mocht het na een aantal dagen (3 dagen) nog niet voorbij zijn, neem dan contact op met je huisarts. Hij kan antibiotica voorschrijven of eventueel een doorverwijzing naar het ziekenhuis.

Bronnen:

 1. https://www.aafp.org/afp/2004/0101/p120.html
 2. https://www.cdc.gov/antibiotic-use/community/for-patients/common-illnesses/ear-infection.html
 3. https://go.gale.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA119853408&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=00943509&p=AONE&sw=w

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. mijn zoon heeft al een half jaar last van oorsuizen. huisarts constateert: buis van eustachius.
  neusspray bracht geen oplossing.zou met ongeveer drie maanden over zijn, helaas. zelfs
  niet verminderd. wie weet raad?? het heeft ondertussen veel invloed op zijn dagelijkse bestaan.

   1. Hallo,
    Ik heb een oorontsteking gehad, maar voor en na de ooronsteking ondervond ik al lichte doofheid voor de duur van een week of 2, nu na de ontsteking is er ook nog een constante piep bij gekomen gepaard met de doofheid, de ontsteking is wel over geloof ik want de pijn is weg na oordruppels van de huisarts. Nu is mijn vraag gaan de piep en doofheid nog weg of blijft dit? Huisarts vermoed tinnitus maar is niet zeker en ik zit hier nu met een vervelende piep in het oor. Mvg mark

 2. Hallo, Jack ik heb sinds gisteren last van een irritante piep in me oor het is niet echt een harde piep want als ik naar buiten ga hoor ik de piep niet. Ik was teneerste verkouden en daarna kreeg ik een oorontsteking aan me rechteroor ik kan in nu alles wat minder horen dan de linker mij huisarts zij dat Neusspray kan helpen maar het is nogal minimaal.

  MVG

  - Sam

 3. Hallo Jack,
  heb de laatste 2 jaar al last van en suizen oren links erger dan rechts(links ontsteekt ) ben er dus ook al meerdere keren me naar de huisarts geweest zij geeft me dan oordruppels Sofradex ja dan gaat de ontsteking even over Maar het suizen blijft, en na zo'n 3a4 week is me oor(links) dicht althans zo voelt het en dan na een week komt er pus uit Nou dan ga ik weer naar de huisarts en zij geeft me dan weer Sofradex Maar dit blijft zich herhalen en heb dus zoiets van nou naar de huisarts hoef ik niet meer het help NIET (ze kijk er naar schrijft me weer het recept voor) Maar het probleem blijft. heeft u misschien een oplossing af althernatief B.V.B.M.D. Jacquelien Frank

  1. Aangezien het om een ontsteking gaat kan ik geen andere oplossing bedenken. Wellicht is het een idee om naar een KNO arts te gaan voor een andere behandeling. Verder je weerstand zoveel mogelijk verhogen met een gezond voedingspatroon en veel rust.

   Succes!

 4. Ik heb al drie dagen last van mijn rechteroog, en nu begint de linker ook heftige suizen te krijgen. Wat moet ik doen?

  1. Het kan zijn dat er sprake is van een oorontsteking of andere factoren wat oorsuizen prikkelt. Kun je mij wat meer informatie geven over je leefstijl / behandelingen zodat ik een beter antwoord kan geven op je vraag? Zo is het bekend dat bepaalde medicatie ook oorsuizen extra kan prikkelen, maar ook heel veel stress en bepaalde voedingsmiddelen.

 5. Goedemiddag ,
  Ik heb al weken last van neusverkoudheid, wel ook kuurtje gehad. Neus spray gebruikt.
  Ben nu door verwezen naar kno arts.
  Heb vocht achter trommelvlies.
  Zou graag zelf nog tip ontvangen om nog even bv wondermiddeltjes te gebruiken zodat ik niet naar kno hoef.
  Heb nog even tijd om het te proberen.

  1. Beste Janneke,

   Je kunt neusdruppels op zoutbasis proberen, die kun je zonder recept bij de apotheker krijgen. Een andere mogelijkheid is om te stomen; verwarm en pan water met een paar druppels muntolie of eucalyptusolie, doe een handdoek over je hoofd en adem de damp in. Dit helpt om de neus vrij te maken, hierdoor kan het slijm weer uit de buis van Eustachius lopen. Let wel op met dampen dat je je ogen goed sluit. De dampen die je helpen de neus weer vrij te maken kunnen je ogen irriteren.

   Andere huismiddeltjes zijn lavendel of een ui op je nachtkastje, dit bevordert ook het vrijmaken van de verstopte neus.

   Succes!
   Jack

 6. Ik heb sinds 1 week een middenoorontsteking als gevolg van een fikse verkoudheid en sinds 6 dagen een penicilline kuur. De oorpijn is stukken minder maar nog niet weg en ik blijf maar zo doof ondanks stomen en neusspray. Is dit een normaal verloop en moet ik geduldig zijn?

 7. Hallo
  Ik heb al een week last van een verkoudheid en 3 dagen geleden heb ik plotseling in de nacht een vervelende pieptoon in mijn rechter oor gekregen
  De pieptoon is niet hard en heel aventoe stopt het eventjes met piepene maar komt ook telkens terug. In de dag hoor ik het ook bij na ni vooral s'avons. Kan het iest temaken hebben met mijn verkoudheid en zal het ooit stoppen die vervelende piep??

  1. Het piepen kan een gevolg zijn van de verkoudheid. In normale gevallen gaat dit wel weer over. Maar het kan ook gebeuren dat die vervelende piep in je oor blijft hangen. Op dat moment is het zaak om hier zo snel mogelijk iets mee te doen, want hoe langer je wacht, hoe lastiger te behandelen.

   Succes,
   Jack

 8. Hallo, ik heb een vreselijke last van een hoge pieptoon in mijn rechter oor. Ben naar de huisarts geweest en die constateerde dat mijn trommelvlies ontstoken was. Maar ik heb geen pijn. Hij zei dat die bol stond en tegen mijn gehoor botje irriteerde. Vandaar de hoge pieptoon. Nu voor zeven dagen antibiotica en druppels gekregen. Mnd drie dagen nog steeds hoge pieptoon. Gaat dit weg als mijn ontsteking over is?

  Robert

  1. De ontsteking zal inderdaad eerst helemaal over moeten zijn, waardoor je trommelvlies weer in de normale stand komt te staan. Pas dan kun je de uiteindelijke effecten constateren.

   Succes,
   Jack

 9. hallo
  ik heb een paar weken geleden een aantal dagen een piep/
  suizend geluid in mijn linker oor. nu is het terug en heb er nu al 7 dagen ( 1 week precies) last van. Als ik muziek aanzet, en mijn rechtse oor dicht houd met mijn vinger en links open hoor ik bijna geen muziek. Ik denk aan gehoor beschadiging aangezien ik music producer ben geweest en meer en deel van mijn music met koptelefoon geproduceerd heb. En jaah de volume Veeeeel te hard. maar dan zou ik de klachten ook rechts moeten hebben i.p.v. alleen het linker oor? want mijn rechter oor werkt perfect.
  Mvg
  Chillie

 10. Hou Jack,

  Heb al een maand last van m'n linker oor, die zit potdicht, al twee weken neusspray maar helpt niks.
  Dokter zegt middenooronsteking dus penicilline kuur... Helpt ook niet oor blijft dicht zitten. Wat nu

 11. Heb sinds 1 week last van een oorontsteking, eerst links en nu rechts. Had hiervoor al in lichte mate last van oorsuizen. Hier was ik net een beetje aan gewend en kon er goed mee leven. De huisarts zag een forse ontsteking rechts. Nu piept dit oor nog erger dan anders. Word er gek van. Ben dan ook bang dat het niet meer overgaat. Morgen naar de KNO arts hiervoor. Mijn buis van Eustachius zit wel bijna altijd dicht. In combinatie met een lichte angst en paniekstoornis ben ik bang er nooit meer vanaf te komen. Kunt u mij gerust stellen??

  1. Helaas kan ik je hierin niet geruststellen, Susanne. Ik ben geen arts.
   Inmiddels heb je je afspraak bij de KNO-arts gehad. Wil je de uitkomst met ons delen?
   Alvast bedankt!

 12. Hallo,

  Sinds twee maanden last van mijn oren. Wat begon met dicht geklapte oren, overging in knappende en ploppende oren, heb ik nu suizende oren.
  Arts zegt dat buis van Eustachius is verstopt. Ik gebruik twee maanden lang neusspray, ik blijf maar verkouden.
  5 dagen geleden plots oorsuizen in de nacht, kan hierdoor niet meer slapen. Ik hoop dat suizen ophoud als ik niet meer verkouden/verstopt ben. Wat denken jullie? Groetjes Marloes

  1. Als de buis van Eustachius verstopt is, zoals de arts al vastgesteld heeft, dan moet dit vanzelf weer overgaan.
   Maar als je het niet vertrouwd, dan nogmaals een afspraak maken met je arts. Zeker naar aanleiding van het oorsuizen in de nacht.

 13. Hoi,

  Sinds drie maanden last van mijn oren. Eerst dichte oren, toen ploppende oren en nu suizende oren. Artsen zeggen: verstopte buis van Eustachius.
  Hoelang kan dit suizen duren? Ik word er moedeloos van.

  Groetjes Marloes

  1. Ik kan niet exact zeggen hoelang dit gaat duren, Marloes.
   Ik kan me voorstellen dat je hier moedeloos en gefrustreerd van wordt, maar dit is écht een vraag voor je behandelend arts.

 14. Beste,

  Ik heb 5 weken last van oorsuizen een beide kanten. Ik werd opeens wakker met een hoge pieptoon aan beide oren en wist eerst niet wat het was. Ik dacht dat het hooikoorts was dus heb het 3 weken mee rond gelopen in de hoop dat het wel vanzelf overging. Ik ben toen naar de huisarts geweest en mijn oren bleken helemaal verstopt te zitten met oorsmeer. Ik heb mijn oren paar dagen later laten uitspuiten maar het oorsuizen ging niet over dus terug naar de huisarts. Nu bleek ik aan beide kanten middenoorontsteking te hebben. Dus heb ik neusspray en zure oordruppels meegekregen. Hopelijk kom ik van het oorsuizen af. Het oorsuizen is wel zo goed als weg als ik paar uur in een ruimte ben waar veel achtergrond geluid is. Laatst ben ik ook naar de kermis geweest en na dat ik weer thuis kwam was het oorsuizen zo goed als verdwenen, echter na enkele dagen is het weer helemaal terug.

 15. Hallo,

  ik heb al 5 weke last van druk in mijn rechteroor, suizen was links ook maar het is nu weg.
  in mijn rechteroor heb ik nog altijd pijn en oorsuizen zijn er ook nog.
  ondertussen al naar de nko gegaan het ging beter maar nu is het trug.

  gaan de suizen weg?

  1. Dat hangt heel sterk af van de uiteindelijke oorzaak van het oorsuizen, Louis.
   Ik denk dat je deze vraag beter kunt stellen aan je KNO arts. Deze kent je achtergrond en medische geschiedenis.

 16. Beste,

  Ik heb regelmatig last van proppen in mijn oren en gisteren heb ik ze sinds lange tijd laten uitspuiten. Toen de prop er nog in zat had ik veel last van hoofdpijn (wat ik normaal nooit heb) en mijn oren deden ook wat pijn. Nu de prop eruit is ontdekte ik gisteren een lichte oorsuis (buiten hoor ik het nauwelijks, is vooral 's ochtends het hardste). Kan het dat de prop dit heeft veroorzaakt door bv. een ontsteking, of kan het zijn dat mijn oor is beschadigd tijdens het uitspuiten? Momenteel heb ik enkel de suis, geen last meer van hoofd- of oorpijn.
  Alvast bedankt voor het antwoord.

  1. Helaas moet ik je zeggen dat beide mogelijkheden de oorzaak kunnen zijn. Daar kan ik vanaf hier weinig meer over zeggen.
   Heb je dit wel eens laten onderzoeken? Eventueel door een andere arts?

 17. ik heb sinds een weekje last van oorsuizen. sinds dinsdag heb ik zure oordruppels via de huisarts gekregen. is te zeggen na hoeveel dagen er wellicht resultaat te merken moet zijn.

  1. Daar is helaas niets van te zeggen, Michel. Dat verschilt van persoon tot persoon. Is natuurlijk ook afhankelijk van de oorzaak en de ernst.

 18. Beste,

  Ik heb al al lang jeuk in mijn oren en het is niet altijd makkelijk om er vanaf te blijven. Ik heb ook oorsuizen ontwikkeld (ongeveer 2 jaar geleden) maar die zijn toen een jaar zo goed als weggeweest maar heb er in het laatste jaar weer heel erg last van (oorzaak waarschijnlijk stress en burn out). Nu vroeg ik me toch af of ik door het vele peuteren in mijn oor en dus bijgevolg waarschijnlijk al wel enkele keren een gehoorgangontsteking heb gehad (zelfs chronisch) dit het oorsuizen heeft erger gemaakt? Of zijn het enkel de middenoor - en binnenoorontstekingen die kunnen leiden tot tinnitus? Alvast bedankt voor een reactie!

  1. Hoi Elke,

   Ik heb denk ik identieke verschijnselen nl. door stress, ook wat geluidsoverlast gehad maar altijd veel jeuk in oren zodat ik veel oorsmeer aanmaak.

   MVG

   Christophe

 19. hallo Robert,
  ik ben 3 weken geleden geopereerd (fessopratie) nog steeds super verkouden en super veel oorpijn en suizen en soms wazig /dubbel zien en hele erge hoofdpijn, Wat zou dat kunnen zijn?
  of is het verstandig om de kno arts te bellen voor het een onsteking kan worden?

  1. Inderdaad verstandig om je KNO-arts hier even naar te laten kijken, Jennifer.
   Laat je me weten wat hij gezegd heeft?

 20. Beste,

  Ik heb al meer dan een week last van een middenoor ontsteking.
  Mijn gehoor is door die kant een heel stuk minder en ik heb een heel hoog irritant geluid,
  Ik ben naar de huisarts gegaan de dag dat ik de symptomen kreeg, hij raadde me neusspray en sinutab. Ik merk nog geen verschil.
  Wat raad u mij aan?
  Alvast bedankt!

 21. Hallo,
  Ik heb, als het helemaal stil is, een suis of een piep in mijn oor. Dit gaat soms samen met een pijn (vooral aan mijn rechteroor is de pijn). Als ik praat wordt de piep of suis wel direct overstemt, maar als ik rustig in stilte een boek wil lezen gaat dit niet door de piep in mijn oor.
  Weet u wat het is en wat ik er aan kan doen?
  Soms pulk ik in mijn oor (pas een week ofzo), het is weleer geworden in de afgelopen week. Ligt het misschien daar aan?
  Ik gebruik oorbescherming als ik naar een concert ga, en ik zet (denk ik) het geluid in mijn oortjes (voor muziek) voor zover ik weet niet te hard.
  Ik ben heel snel bang dat het iets ergs is (dat weet ik, doordat ik snel overreageer als ik denk dat er iets met mij mis is, dat ik bv. een ziekte heb ofzo), maar het wordt wel steeds erger.
  Gr. Ilse van Oosten

 22. Hallo ben nu een week verkouden met hevige benauwdheid en hoesten (heb wel astma) maar nu vandaag heb ik een dicht oor gekregen die met de dag echt steeds meer pijn is gaan doen ook is het gaan suizen. En het doet nu al aardig veel pijn , ik ben 17 jaar wat moet ik doen?

 23. Hallo ik heb vroeger als kind buisjes gehad en tijdens het friemelen zijn deze losgeraakt, hierna nog wat loop oren gehad maar na een paar maanden helemaal geen last meer van gehad. Nu ongeveer 10 jaar later (24) heb ik na een verkoudheid een soort brok in mijn keel gevoeld, dacht dat het nog keelpijn was van de verkoudheid maar deze brok ‘bewoog’ zich snachts naar mijn oor toe. Het was een pijnlijke ervaring met op het eind soort pulverend gevoel dat er zich pus ophoopte (zoals hoe lava bubbels produceert achtig gevoel). Na deze oor suis kwam mijn oor dicht te zitten met daarna de rest van de nacht wat vocht die er uit liep. Met een wattenstaafje voorzichtig gekeken en het was (licht)rood bloed en bruine vocht. Stoombadje, olijfolie druppelen, neus dichtknijpen en blazen tipjes hebben niet geholpen. Ik denk dat het aan de binnenkant van mijn trommelvlies is, hoe kan ik dit weten en de binnenkant schoonmaken?

  Ik hoor graag van u.

  Groet,
  Gino

 24. Goede morgen, een jaar geleden heb ik oorontsteking gehad. Het werd pijnlijk, geen koorts dus huisarts vond actie niet nodig. Trommelvlies barstte door de druk, via andere arts wel antibiotica gehad. Na drie weken was het eindelijk voorbij. Een jaar later nu, na oorspronkelijke doofheid en knoflook arts die zegt dat het allemaal wel bijtrekt nu blijvend verlies van gehoor links en continu oorsuizen. Opnieuw KNO arts om advies vragen? Ik word steeds weer afgescheept, zo voelt het.

  1. Ook al voelt het niet goed, toch maar weer om advies vragen. Jij bent klant en je hebt recht op een antwoord. Daar betaal je toch premie voor?

 25. Hallo ik ben 15 jaar en heb na het zwemmen in zuid frankrijk een druk gevoel plus soms een piep in mn oor. De huisarts zei dat het een ontsteking was en gaf me zure oordruppels hij zegt dat het na een paar dagen of week wel over is. Maar ik wil toch weten of die piep exht door de ontsteking komt en dus weg zal gaan? Ik ben namelijk snel bang voor dit soort dingen

  1. Kan ik niet met zekerheid zeggen, maarwaarschijnlijk zal de piep met het oplossen van de ontsteking ook verdwijnen.

 26. Na een half jaar is de piep nog niet weg na een oorontsteking. Huisarts en kno beweerden dat het weg zou gaan. Ik geloof er niks meer van

 27. Er bestaan veel misvattingen over Tinnitus; het is geen ziekte op zich die je gericht kunt genezen. Tinnitus is altijd een symptoom van een onderliggend ziektebeeld. Wat ik hiermee wil zeggen is, dat als je de oorzaak niet kent en dus niet kunt aanpakken, de Tinnitus dus niet zal verdwijnen. Daarom is Tinnitus zo lastig te behandelen. De enige therapie voor Tinnitus is HET LEREN OMGAAN MET. Door middel van ruis via een apparaatje, of inslapen met het geruis van zee, wind of bomen. Of muziek... maar hoe dan ook: het blijft geluid! Ik heb zelf diverse malen Tinnitus gehad t.g.v. hormonale schommelingen tijdens zwangerschap en later ook tijdens de overgang (daardoor wist ik dat het met de hormoonschommeling te maken moest hebben), ben bij een ziekenhuis geweest dat gespecialiseerd zou zijn op het gebied van Tinnitus, heb gehoortesten gedaan bij verschillende instanties en de uitkomst was steeds hetzelfde: Tinnitus kan vele oorzaken hebben, is derhalve dus niet direct behandelbaar, je moet ermee leren dealen. En díe oplossingen vond ik waardeloos, want hoe je het ook wendt of keert: het blijft geluid met geluid maskeren. Ik wilde mijn stilte terug! Godzijdank verdween de Tinnitus na stabilisatie van de hormonen. Ik werd weer nl bloednerveus van een wanhopig. Ik was mentaal kwetsbaar en kwam erachter dat ik niet de eerste was met destructieve gedachten daardoor. Bij mij was de Tinnitus als het geluid van de fluitketel: hoe met druk/stress door de hormoonwisselingen, hoe meer laat van de piep of brom, net als water dat kookt en fluit geeft wanneer het eruit moet door de uitgang van de fluitketel. De druk moet eraf. Ik prijs me dus gelukkig. Dat is nu jaren geleden. Sinds 3 dagen heb ik het weer. Ik ging na wat er de afgelopen tijd is veranderd in mijn situatie. Reflecterend besefte ik dat het is sinds ik acetylcysteine gebruik i.v.m. taai slijm door een aanhoudende verkoudheid. Bij het lezen van de bijzitter las ik inderdaad dat 1 van de bijwerkingen Tinnitus is. Dus ben gestopt sinds vandaag en echt het rustig af. Kan het nu beter handlen. Ik wens iedereen succes en wijsheid. En veel sterkte!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share