Oorsuizen factoren

Laatste Update: 14 september 2020

Ototoxische Stoffen Kan Gehoorverlies en Oorsuizen Veroorzaken

Vooral de laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de aandoening tinnitus waarvan aanvankelijk werd gedacht dat het alleen maar door stress en hard lawaai komt. Tinnitus is het symptoom van vrijwel alle stoornissen in het gehoor.

Is er een probleem met het gehoor, dan is de kans groot dat oorsuizen zullen volgen. Maar wat veel mensen niet weten is dat tinnitus ook het gevolg kan zijn van medicijnen met ototoxische stoffen. Ik besloot eens verder te onderzoeken naar deze "ototoxische stoffen" en waar ze in verwerkt zijn en het effect op gehoorverlies, oorsuizen en balans problemen.

Wat zijn ototoxische stoffen en waarom kan het je gehoor beschadigen?
Sommige medicijnen kunnen het gehoor beschadigen waardoor gehoorverlies, oorsuizen of zelfs balansproblemen het gevolg zijn. Medicijnen met dergelijke bijwerkingen noem je ook wel ototoxisch(1, 2).

Ik heb zelf onderzoek gedaan op het internet en een hele waslijst met medicijnen gevonden die onder deze categorie vallen. Momenteel zijn er 200 bekende ototoxische medicijnen, een aantal zijn op basis van recept en andere kun je bij de drogisterij krijgen.

De kans is dus redelijk groot dat je ototoxische medicijnen (recept of zonder recept) slikt zonder het te weten!

Symptomen zoals oorsuizen, gehoorverlies of balansproblemen door medicijnen is eventueel te stoppen door het nemen van andere medicijnen of helemaal te stoppen (altijd overleggen met je arts), maar soms is de schade permanent(3).

Wanneer de beslissing is genomen om een serieuze aandoening te behandelen zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol of kanker met behulp van ototoxische medicijnen dan moeten natuurlijk de bijwerkingen van te voren besproken worden. Maar naast receptmedicijnen tref je ook ototoxische stoffen aan in ''over de toonbank'' middelen.

Hieronder een algemene lijst met medicijnen waar ototoxische stoffen in kunnen verwerk zijn en voor gehoorbeschadigingen en of tinnitus KUNNEN zorgen:

 • Antibiotica (sommige)
 • Medicijnen bij chemotherapie
 • Ontstekingsremmende geneesmiddelen (ibuprofen)
 • Salicylaten (aspirine)
 • Diuretica (plastabletten)

Conclusie

Zoals je kunt lezen kunnen deze medicijnen noodzakelijk zijn om andere aandoeningen  te behandelen. Een vervelende bijwerking is dan oorsuizen of gehoorverlies. Indien je last hebt van oorsuizen en je neemt ook medicijnen voor andere aandoeningen is het slim om de bijwerkingen met je arts te bespreken en kijken of er een alternatieve oplossing is!

In sommige gevallen kan er aan het probleem van oorsuizen niets worden gedaan. Soms is het onmogelijk om geen medicijnen te slikken en de gevolgen hiervan moeten dan maar voor lief genomen worden!

Bronnen:

 1. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-642-66082-5_16
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16532796/
 3. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12070-011-0151-8

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Goede avond,\\Graag zou ik willen weten of er veel meldingen binnenkomen van (h)oorschade (tinnitus, hyperacusis etc) met vuurwerk. Het wordt in ieder geval niet meegenomen in de verslaglegging van vuurwerkslachtoffers. We zijn bezig om een week van het oorsuizen te organiseren en willen graag extra aandacht voor preventie maar dan moet de oorzaken bekend zijn,
  graag uw reactie

  Margriet

  1. Hallo Margriet,

   Hoewel het me heel logisch lijkt, heb ik hier nog geen meldingen van ontvangen.
   Goed initiatief! Ontzettend veel succes!

 2. Beste, is er ergens een lijst van deze 200 bekende ototoxische medicijnen beschikbaar aub?
  N.a.v. een ontsteking heb ik Meloxicam voorgeschreven gekregen, reeds na één pilletje (15mg) werd mijn tinnitus een pak erger (ik heb twee jaar geleden de ziekte van Meniere gehad -> vandaar de tinnitus). Mijn huisarts houdt vrijwel geen rekening met de tinnitus als hij medicatie voorschrijft. Vandaar dat zo'n lijst wel handig zou zijn, zo weet ik op voorhand wat ik mag nemen en wat niet.

  Alvast bedankt voor uw antwoord!

 3. Hallo
  Ik heb oorsuizingen gekregen door een arts die veel te veel en veel te laag Botox heeft geïnjecteerd.
  3 kleine beetjes Botox helpt me bij mijn extreem droge ogen syndroom ( niet in kraaienpootjes) maar ik kreeg de volle lading.
  Ik hou me vast aan de hoop dat deze kwelling van tinnitus binnen 4 à 5 maanden stopt wanneer de Botox volledig uitgewerkt is ...
  Mvg.

  1. Beste Ann,

   Wat vervelend dat je nu door de Botox behandeling last hebt van tinnitus. Misschien heb je baat bij onze volgende tips. Onze tips zijn ook heel erg van toepassing bij het droge ogen syndroom. Kijk hier om naar het artikel te gaan.

   Succes Ann!

   Vriendelijke groeten, Robert Jan

  2. Dag An,

   Mij oorsuizen is verergerd na botoxinjecties in hoofd en nek tegen migraine.

   De dag na de inspuiting begon het veel erger te worden. Ik heb al jaren tinnitus en kon daar tot nu toe goed mee leven.

   Is het bij jou overgegaan toen de botox uitwerkt?

   Groet
   Monique Keesom

  3. Dag Ann. Ik heb denk ik hetzelfde probleem. Ik voelde na het inspuiten dat het richting zijkant gezicht en oor ging. Twee weken later sta ik op met plots oorsuizen aan die kant.
   Ik wou heel graag weten of het bij jou over gegaan is na uitwerken van de botox??
   Ik hoop het zo!!!

   Groetjes,
   Annick

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share