Hoge Bloeddruk Medicijnen

Laatste Update: 17 september 2020

Hoge Bloeddruk laag Kaliumgehalte en Diuretica

Als je last hebt van een te hoge bloeddruk is de kans groot dat je daarvoor een of meerdere medicijnen moet slikken(1). Zoals je weet en waarschijnlijk ervaart als je medicijnen neemt, hebben de meeste medicijnen weer nadelen die je eigenlijk zoveel mogelijk moet proberen te compenseren.

In dit artikel wil ik het gaan hebben over de groep medicijnen die vochtafscheidend werken, de diuretica, ook wel plastabletten genoemd en wat de nadelen zijn. Daarnaast krijg je tips om je bloeddruk door veranderingen in je levensstijl te verbeteren

Diuretica

Plastabletten zijn een veel voorgeschreven middel tegen hoge bloeddruk alsook tegen hart- en vaatziekten. Als je bijvoorbeeld hartklachten hebt is de kans groot dat je lichaam extra vocht vasthoudt. Bijvoorbeeld achter de longen of in de benen, afhankelijk van welke kamer van je hart beschadigd is.

Om de druk op het hart te verminderen en om dat extra vocht kwijt te raken worden plastabletten gebruikt.  Plastabletten zorgen ervoor dat je nieren sneller gaan werken en meer vocht filteren, je moet dus veel vaker naar het toilet en je plast dus extra.

Deze plastabletten zijn op te delen in twee categorieën, de sterk werkende en de zwak werkende plastabletten.

Sterke diuretica wordt ingezet als je last hebt van vochtophopingen door bijvoorbeeld een zwak hart of als gevolg van een chemokuur. Dit vocht dat vaak achter de longen zit moet snel weg want je krijgt door dit vocht moeite met ademhalen.

De zwak werkende plastabletten worden ingezet tegen hoge bloeddruk, vaak in combinatie met andere medicijnen die de bloeddruk verlagen.

Welke soort medicijnen en welke combinaties je krijgt voorgeschreven hangt vaak af van het welke contracten het betreffende ziekenhuis heeft afgesloten met de zorgverzekeraar, wat dat betreft is er geen eenduidig beleid wat betreft welk merk en welke combinatie jij krijgt.

Deze plastabletten hebben dus nogal een invloed op je lichaam, doordat je ineens veel meer plast kunnen er ook allerlei bijwerkingen ontstaan zoals hoofdpijn of rugpijn tot zelfs jicht aan toe(2).

Om dit duidelijk te maken zal ik dat laatste als voorbeeld nemen.

Jicht is meestal een gevolg van veel te hoge urinezuurwaarden. Je lichaam tolereert maar een bepaalde hoeveelheid urinezuur per liter bloed.

Neem je plastabletten dan verander je die hoeveelheid bloed, alle stoffen die in het bloed zitten en die er niet snel genoeg door de nieren uitgefilterd worden nemen dus per liter bloed toe, bijvoorbeeld het urinezuur, de concentratie urinezuur kan dus door het bloedvolume te verminderen toenemen.

Plastabletten zorgen er aan de andere kant ook weer voor dat er allerlei goede stoffen die je lichaam nodig heeft worden uitgeplast. Met name de hoeveelheid mineralen zoals natrium, calcium, kalium en magnesium worden door de plastabletten sterk verminderd.

Vooral kalium en magnesium zijn twee mineralen die je juist wel voldoende in je systeem moet hebben om hoge bloeddruk tegen te gaan, plas je teveel van deze twee uit dan is dat weer nadelig voor je bloeddruk.

Ook hangt de hoeveelheid kalium weer nauw samen met de hoeveelheid natrium in je lichaam, het is wat dat betreft een heel ingewikkeld systeem.

Kalium en hoge bloeddruk

Kalium is een mineraal dat ervoor zorgt dat de negatieve werking van zout op je bloeddruk wordt gecompenseerd. Kalium is dus nodig om je bloeddruk te reguleren. Daarnaast is kalium belangrijk voor de functie van je zenuwen, kalium zorgt er met andere mineralen voor dat je spieren een duidelijk signaal krijgen dat ze moeten samentrekken(3). Bijvoorbeeld het kloppen van je hart.

Normaal gesproken regelen de nieren hoeveel kalium er in je lichaam zit. Als jij een kalium tekort dreigt te krijgen dan houden je nieren zoveel mogelijk kalium tegen. Krijg je daarentegen meer dan genoeg kalium binnen dan verdwijnt ongeveer 90% van het kalium via de urine.

Zoals gezegd zorgen de plastabletten ervoor dat je nieren harder gaan werken en je dus ook een verstoring krijgt van de regulering door de nieren.

Nu is het niet gelijk zo dat je aan de kaliumsupplementen moet als je medicijnen krijgt tegen je hoge bloeddruk want de andere medicijnen die je meestal krijgt voorgeschreven tegen hoge bloeddruk hebben weer een kalium verhogende werking.

Voorbeelden van medicijnen die de hoeveelheid kalium verhogen zijn, die de hoeveelheid kalium in je lichaam juist verhogen, bijvoorbeeld ACE-remmers.

Het kan goed zijn dat diuretica voldoende is om je bloeddruk weer binnen de veilige waarden te krijgen. Maar onder andere omstandigheden kan het ook zijn dat je arts nog een aantal andere medicijnen zal voorschrijven:

  • ACE remmers, waardoor de bloedvaten wijder worden en dus de druk zal afnemen.
  • Beta blokkers, blokkeren bepaalde signalen naar het hart om de bloeddruk te verlagen.
  • Calciumantagonisten vermindert de hoeveelheid calcium in de bloedvaten waardoor de spieren zich beter kunnen ontspannen en de bloeddruk zal zakken.

Kalium uit voeding

Teveel kalium is zeer ongezond en kan bij zeer grote hoeveelheden tot een hartstilstand leiden. Dat zijn echter hoeveelheden die je alleen kunt krijgen door of supplementen te nemen of een sterk verminderde nierfunctie te hebben.

Indien dit niet het geval is en je huisarts ook niet specifiek instructie heeft gegeven wat betreft kalium is het verstandig om er gewoon voor te zorgen dat je ruim voldoende kalium binnenkrijgt door voeding, vooral omdat je al extra kalium verliest vanwege de medicijnen.

Hieronder heb ik een schema gemaakt met hoeveel kalium er in voeding zit:

 

Hoog kaliumgehalte Matig kaliumgehalte Laag kaliumgehalte
VleesAbrikozen

Avocado

Banaan

Meloen

Honingdauw

Kiwi

Lima bonen

Melk

Sinaasappelen

Aardappelen

Pruimen

Spinazie

Tomaten

Groentesap

BroccoliWortelen

Kersen

Appelsap

Asperges

Bramen

Rozijnen

Frambozen

Aardbeien

Mandarijnen

Watermeloen

Maïs

Aubergine

Grapefruit

Groene erwten

Paddenstoelen

Uien

Perzik

Peren

Ananas

KoolVeenbessen

Cranberrysap

Komkommer

Appels

Paprika

Bosbessen

Druiven

Groene bonen

IJsbergsla

Pruimen


Bron en complete lijst: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Data/SR15/wtrank/sr15w306.pdf

Magnesium en hoge bloeddruk

Magnesium is een ander zeer belangrijk mineraal waar je door de verhoogde afscheiding een tekort aan kunt krijgen. Magnesium is een zeer belangrijk mineraal dat voor heel veel verschillende processen in het lichaam nodig is. Met name de energievoorziening is een proces dat een hele grote invloed heeft op hoe jij je voelt(4).

Daarnaast is het zo dat magnesium ervoor zorgt dat je hormonen in balans zijn en het regelt ook nog de bloedsuikerspiegel. Met name die bloedsuikerspiegel is weer heel belangrijk voor je bloeddruk. Een tekort aan magnesium leidt dus weer tot een hoge bloeddruk, precies het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken met de plastabletten.

Maar naast de bloedsuiker is magnesium ook nog een belangrijk om stress tegen te gaan, en ook stress heeft weer een enorme impact op je bloeddruk.

Een teveel aan magnesium is uiteraard weer erg gevaarlijk voor je gezondheid. Echter, een overschot aan magnesium komt eigenlijk alleen voor als je nieren ernstig beschadigd zijn.

Het beste is om ervoor te zorgen dat je ruim voldoende magnesium binnenkrijgt. Makkelijke manieren om ruim voldoende magnesium binnen te krijgen is door mineraalwater te drinken dat magnesium bevat. Daarnaast zijn groene groenten, graan en dierlijke producten zoals melk en vlees belangrijke bronnen van magnesium.

Welke methoden zijn het meest geschikt om een te hoge bloeddruk tegen te gaan en hoe kom je zo snel mogelijk van de symptomen af? In mijn ebook ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ leg ik je haarfijn uit waardoor een te hoge bloeddruk ontstaat en wat je hieraan kunt doen, zodat je zo snel mogelijk weer de controle hebt over je eigen gezondheid.

Wacht niet langer! Download het e-book hier!

Hoge bloeddruk & leefstijl

Zoals je kunt lezen komt het wat betreft medicijnen en bloeddruk nogal precies. De dosering hoeft maar iets te hoog of te laag te zijn en je blijft last houden van hoge bloeddruk. En je vult de ene kuil door een andere kuil te graven. Je lost het ene probleem op met als gevolg dat je een ander probleem met je gezondheid krijgt, zoals bijvoorbeeld jicht of een chronisch gebrek aan energie.

Doe je iets of niets?

Je kunt niets doen en de medicijnen het werk laten doen, of je kiest ervoor om je lichaam een handje te helpen. Dat is niet alleen fijn voor jou, je huisarts zal er ook blij mee zijn omdat hij je medicatie beter in kan zetten omdat je met veel minder medicijnen afkunt.

Minder medicijnen betekent minder bijwerkingen. Minder bijwerkingen houdt in dat je een fijner leven hebt.

Door zoveel mogelijk te streven naar gezonde gewoontes kun je voor een heel groot deel of helemaal van hoge bloeddruk afkomen.

Meer bewegen

De eerste stap naar een verlaging van je bloeddruk is ervoor zorgen dat je elke dag in ieder geval een half uur beweegt. Ga een lekker stuk fietsen of wandelen(5). Maar niet alleen je bloeddruk verbetert, ook je conditie verbetert en je hersenen krijgen meer zuurstof.

Je kunt door regelmatig te bewegen zelfs je creativiteit verhogen!

Minder stress!

Waarschijnlijk is stress wel een van de meest ongezonde bijwerkingen van onze huidige levensstijl. Het probleem van stress is dat ons lichaam niet gemaakt is om constant bloot te staan aan enorme druk.

Evolutionair gezien zijn we gemaakt om ons af en toe helemaal rot te schrikken vanwege een of ander dier dat hoger staat in de voedselketen en ons pad kruist. Oftewel in de aanval met de speer of rennen voor je leven. Zaken zoals een hypotheek of files kenden we toen niet.

Doordat je lichaam in het heden constant in de vecht-of-vlucht modus blijft staan door bijvoorbeeld werkdruk of andere verplichtingen die je grote zorgen baren wordt de energietoevoer naar bijvoorbeeld je immuunsysteem teruggeschroefd, je lichaam maakt door stress andere keuzes en stuurt alle beschikbare energie naar je spieren en je reflexen. Om je extra snel te maken gaat de bloeddruk omhoog.

Allemaal leuk en aardig als je een keer in een gevaarlijke situatie belandt, bijvoorbeeld in het verkeer, maar de rest van de tijd hebben we helemaal niets aan dit mechanisme.

Sterker nog, je zou zelfs kunnen stellen dat je tegenwoordig maar beter niet zo’n gevoelige vecht-of-vlucht modus kunt hebben. Gelukkig kun je deze reflex trainen. Je kunt leren koelbloedig te zijn in plaats van iemand die zich altijd zorgen maakt.

Je hoeft natuurlijk niet te veranderen in een chille hippie, maar je doet er wel goed aan om toch een paar van die rare hippie dingen in je leven toe te gaan passen.

Zaken zoals yoga, meditatie en mindfulness kunnen allemaal helpen om je stress te verlagen en je stressbestendiger te maken.

Oh ja, tegenwoordig zijn het echt niet meer de hippies die dit soort zaken beoefenen. Heel veel supersuccesvolle ondernemers doen aan meditatie en yoga, anders zouden ze dit hectische leven helemaal niet vol kunnen houden!

Ga meditatie, yoga en stress associëren met succes en met het onder controle hebben van je gezondheid!

Geen zout maar kruiden

Naast meer beweging en minder stress kun je natuurlijk ook hele simpele aanpassingen maken zoals minderen met zout. Er zijn zoveel verschillende kruiden die net zo lekker zijn en die juist bloeddrukverlagend werken. Laat zout dus staan en ga veel meer kruiden eten.

Ga schuiven in je voedingspatroon

Naast het verminderen van de inname van zout en de vervanging van zout voor kruiden kun je ook nog schuiven in je voedingspatroon. Dus in plaats van een deel groente, een deel vlees en een deel aardappels of pasta ga je die snelle koolhydraten zoveel mogelijk vermijden.

Ga meer groente eten en minder pasta, rijst, aardappelen etc. Alle simpele koolhydraten zorgen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel, op termijn zorgen deze schommelingen in je bloedsuikerspiegel weer voor een stijging van de bloeddruk.

Dus in plaats van een deel groente ga je de helft van je bord vullen met groente en nog maar een kwart met koolhydraten en dat andere kwart met vlees.

Dit schuiven in de verhoudingen werkt veel effectiever dan een dieet omdat je niet anders hoeft te gaan eten!

Vervang de simpele koolhydraten

Het alternatief voor koolhydraten zijn koolhydraten! Maar dan wel de complexe koolhydraten. Dus naast de verschuiving die je maakt in je voedingspatroon, ga je die koolhydraten die je nog eet voor 85% uit complexe koolhydraten laten bestaan.

Complexe koolhydraten geven je wel de energie die je nodig hebt maar niet de schommeling in je bloedsuikerspiegel.

Bovendien werken de vezels in de complexe koolhydraten als een opppeper voor je darmen. Je krijgt een betere stoelgang en voedingsstoffen worden beter opgenomen. Een beter immuunsysteem begint in je spijsvertering!

Stap over op onbewerkte voeding

Naast de verschuiving in je voedingspatroon maar je ook nog een overstap. Je moet overstappen van bewerkt en kant-en-klaar, naar onbewerkt en vers.

Door de omschakeling te maken voorkom je dat een groot deel van je voedingspatroon vol zit met ongezonde ingrediënten die erg negatief werken op je bloeddruk. Deze ongezonde ingrediënten zijn met name de transvetten (6) en de bewerkte suikers (7).

Je hoeft je helemaal niet zo druk te maken wat betreft verzadigde vetten zolang je maar die kunstmatige ongezonde voeding links laat liggen. Vooral transvetten zijn erg ongezond, het is eigenlijk geen voedingsstof maar gewoon gif. Je kunt echt nog beter zand gaan eten. Om dus te voorkomen dat je elk product moet scannen op toevoegingen kun je dus veel beter de basis voor al je maaltijden uit onbewerkte producten laten bestaan.

Het is in het begin even wat duurder omdat je ineens allerlei fruit en nootjes in je winkelwagentje moet doen in plaats van chips en koekjes maar je zult merken dat na een poosje je handigheid krijgt in goedkoop gezonde onbewerkte voeding kopen.

Je zult ook merken dat die bewerkte voeding die je voorheen at voor een groot deel bestond uit gebakken lucht. Serieus een hele zak chips vult niet zo goed als een groene smoothie. Terwijl je zo’n smoothie maakt van een lepel yoghurt, een halve banaan en een stukje appel.

Als je gaat vergelijken hoeveel energie je van die smoothie krijgt en hoe lang je kunt functioneren op chips en koekjes dan zie je dat je met onbewerkte voeding zelfs goedkoper uit bent!

Het is echt niet zo moeilijk. In plaats van yoghurt met een smaakje, koop je gewoon normale yoghurt zonder toevoegingen en je doet er zelf een paar aardbeien doorheen. Het smaakt hetzelfde maar het is honderden keren gezonder!

Vergelijk onbewerkte voeding maar met racing fuel en bewerkte voeding met euro 91. Waar laat jij je motor liever op lopen?

Stop ongezonde gewoontes!

Naast de gezondere kijk op voeding moet je natuurlijk ook proberen ongezonde gewoontes zoveel mogelijk te vermijden. Dat kan heel erg voor de hand liggen, bijvoorbeeld roken, drinken of geen stofmasker op doen op je werk of tijdens het klussen.

Het kunnen ook subtielere gewoontes zijn die je kunt verbeteren, zoals het onbewust snoepen of dat je vanaf nu wel twee keer per dag je tanden gaat poetsen. Zelfs de gezondheid van je gebit kan invloed hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Ga voor jezelf na welke gedragingen je gezondheid bevorderen en welke je gezondheid tegenwerken. Probeer die gezonde gewoontes vast te houden en streep de ongezonde gewoontes een voor een weg.

Tot slot

Er zijn zoveel verbeteringen die je kunt aanbrengen op je levensstijl. Het kan zijn dat je al heel bewust met voeding omgaat of dat je veel aan lichaamsbeweging doet. Maar ondanks dat heb je toch een hoge bloeddruk. Dan hoef je niet bij de pakken neer te gaan zitten want iedereen heeft verbeterpunten.

Het samenvoegen van een heleboel kleine gezonde aanpassingen aan je huidige leven is wat er voor gaat zorgen dat je je bloeddruk naar beneden kan brengen. Je moet het alleen wel daadwerkelijk gaan doen, alleen weten wat gezond is, is niet genoeg.

Ga aan de slag met wat je eet, stop met je ongezonde gewoontes en ga vooral meer bewegen. Als je de hele dag zittend werkt, ga elk uur een stukje door de gang lopen. Kom je ’s avonds thuis en ben je moe na het eten? Ga in plaats van op de bank liggen uitbuiken een stukje wandelen. Je zult zien dat je niet alleen je stresslevels verlaagt, je gaat er ook nog eens beter door slapen!

.
Succes!

Bronnen:

  1. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/1791497?sa=U&ei=G4aEU5f4Hquy7AbJrIDoBw&ved=0CD0QFjAG&usg=AFQjCNFsGEnXjan3FHZBo_3URtE6-tJw7Q
  2. https://www.mijnmedicijn.nl/bloeddruk-diuretica-plaspillen
  3. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kalium.aspx
  4. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/magnesium.aspx
  5. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743501800086
  6. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673600041660
  7. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022347609000158

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share