PDS behandelingen

Laatste Update: 8 november 2016

Medicijnen voor de bestrijding van Prikkelbare Darm Syndroom klachten

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS of Irritable Bowel Syndrome (IBS)) is een aandoening die op het moment niet genezen kan worden. Het enige wat een arts voor PDS patiënten kan doen is medicijnen voorschrijven die de symptomen verlichten.

Omdat deze symptomen van patiënt tot patiënt nogal kunnen verschillen zijn er ook een heel aantal verschillende geneesmiddelen die regelmatig voorgeschreven worden om de PDS klachten te verminderen.

Daarnaast zijn er nog een aantal geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn maar die toch een positieve bijdrage kunnen leveren aan klachtenverlichting. Hieronder volgt een lijst met de meest gebruikte medicijnen en hun bijwerkingen.

1. Spasmolytica
2. Bulkvormers
3. Vochtbinders
4. Maagzuurremmers
5. Antidiarreemiddelen
6. Laxeermiddelen
7. Pijnstillers
8. Antidepressiva

Spasmolytica

Werkzame stof: Mebeverine
Merknaam: Duspatal
Werkzaamheid: Spierontspanner voor de darm, hierdoor veminderen darmkrampen
Bijwerkingen: Bij gebruik van dit middel komen maar zeer zelden bijwerkingen voor

Bulkvormers

Werkzame stof: Psylliumzaad of sterculiagom
Merknaam: Volcolon, Metamucil, Normacol
Werkzaamheid: De plantaardige vezels zorgen voor een grotere en zachtere darminhoud. Bij verstopping wordt zo de stoelgang weer op gang gebracht.
Bijwerkingen: Soms is een onaangenaam gevoel in de bovenbuik waargenomen bij gebruik van dit middel. Het gebruik van Normacol kan bovendien een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken.

Vochtbinders

Werkzame stof: Macrogol
Merknaam: Movicolon, Forlax
Werkzaamheid: Het medicijn trekt water in de darmen aan. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en dit bevordert de stoelgang bij verstopping.
Bijwerkingen: Buikpijn, misselijkheid en diarree

Maagzuurremmers

Werkzame stof: Omeprazol
Merknaam: Omeprazol, Buscozol, Losec en Omolin
Werkzaamheid: Omeprazol remt de aanmaak van maagzuur. Patiënten zullen hierdoor minder last hebben van brandend maagzuur
Bijwerkingen: Bij gebruik van dit medicijn komen soms hoofdpijn, duizeligheid, slaperigheid en maagdarmklachten voor

Antidiarreemiddelen

Werkzame stof: Loperamide
Merknaam: Loperamide, Diacure, Imodium
Werkzaamheid: Het middel legt de darmen tijdelijk stil. Hierdoor kan de ontlasting steviger worden waardoor de diarree kan verminderen.
Bijwerkingen: maagdarmklachten, verstopping, sufheid en overgevoeligheid

Laxeermiddelen

Werkzame stof: Bisacodyl
Merknaam: Dulcolax, Nourilax, Bisacodyl
Werkzaamheid: Dit middel prikkelt het slijmvlies in de darm en het stimuleert de darmbeweging. Bovendien wordt er meer vocht in de darm opgenomen en vastgehouden, waardoor de ontlasting zachter wordt en de stoelgang verbetert.
Bijwerkingen: Maagdarmklachten komen bij gebruik van dit middel heel soms voor

Pijnstillers

Werkzame stof: Paracetamol
Merknaam: Paracetamol, Panadol
Werkzaamheid: Paracetamol verstoort de overdracht van informatie tussen de zenuwcellen die pijn voelen en de hersenen
Bijwerkingen: vrijwel geen

Antidepressiva (seratonineheropnameremmers)

Werkzame stof: Citalopram, Sertraline, Paroxetine, Fluoxetine
Merknaam: Cipramil, Citalopram, Zoloft, Seroxat, Prozac
Werkzaamheid: Seratonineheropnameremmers blokkeren de opname van seratonine in de hersenen waardoor een seratonineoverschot ontstaat. Het is nog niet bekend waarom deze vorm van antidepressiva vaak goede resultaten geeft bij PDS patiënten.
Bijwerkingen: Gewichtstoename of -afname, slapeloosheid, hoofdpijn, maagdarmklachten, libidoverlies

Welke past bij mij?

Welk medicijn het beste voor je kan werken is afhankelijk van een aantal factoren. Daarnaast is het ook een kwestie van het proberen van de medicijnen en kijken hoe je hierop reageert. Ieder persoon is anders en wordt deze aandoening ook veroorzaakt door verschillende factoren. Dit betekend dat ieder persoon ook anders reageert op medicijnen!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Dat PDS op dit moment niet genezen kan worden komt omdat de ware oorzaak van darmklachten als PDS niet bekend is. Als ik kijk naar het rijtje medicijnen wat wordt voor geschreven bij PDS, dan worden daarmee alleen symptomen bestreden. Zou het kunnen dat al deze medicijnen de symptomen van dezelfde oorzaak bestrijden?

    Ik heb (her)ontdekt dat darmgezondheid sterk bepaald wordt door de zuurwaarde in de darmen. Het ontzuren van de darmen door basevormend voedsel en basisch water heeft een positief efffect op de darmwerking en darmflora. Geef deze andere kijk eens een kans en laat je informeren op: http://www.prikkelbaredarmsyndroom.net

    Groeten,

    Hans

  2. ik had PDS en ben ervan afgekomen toen ik op de E nummers ging letten in mijn voeding.
    tijdens het eten leek ik direct na het eten wel 9mnd zwanger en dat is toch best raar voor een man 🙂
    sinds ik met name E621 maar daarna alle E nummers zoveel mogelijk uit mijn eten hebt geschrapt en de heel en halffabricaten ben gaan mijden als de pest, ben ik van mijn ongewenste zwangerschap verlost en heb ik mijn abonnement als biogas leverancier op kunnen zeggen :-),
    hoewel ik heel goed moet opletten wat ik eet, zijn mijn problemen helemaal voorbij

    groet Theo

  3. ik heb al jaren pds en meestal links in de boven buik ik ben nu aan het kijken wat ik kan eten wie heeft er een tip om e nummer uit het eten te schrapen wat zijn e nummers

  4. na een operatie heb ik pijnstillers gebruikt, de maagbeschermers heb ik niet ingenomen toen, werd ook niet echt op gehamerd,, alleen bij 1 bepaald medicijn zou ik een maagbeschermer moeten nemen en ik gebruikte dat medicijn vrijwel niet,,, ik ben ervan overtuigd dat medicijn gebruik 1 van de oorzaken is van de pds.. en dat zonder maagbeschermers.. het vreemde van omeprazol is dat het een middel is tegen maagzuur,,, ik heb daar nou juist geen last van,, nu ik wederom een operatie moest ondergaan werd mij door de verpleging een goede tip meegegeven, ze zei; omdat je zo een last hebt van je darmen ( en deze keer dus heel erg,, water, melk, brood, rijst , noem maar op , ik kan er niet tegen,, 1 kroketje en ik zak door de grond van de pijn) ze zei; begin vanwege je klachten maar eens met een extra maagbeschermer in de ochtend.. omeprazol,, dit medicijn is dus eigenlijk voor maagzuur bedoeld, maar daar heb ik niet zo een last van,, het was meer drie kwartier boeren , zowel vanuit de mond als vanuit de onderkant zal maar zeggen,,, echt vreselijk,, opgeblazen buik na het minste geringste,, enfin,, ik heb gedaan wat de verpleging me zei en ben begonnen met een maagzuur remmer.. nu is het zo dat als je nooit iets kan eten dat je dan uiteraard honger gaat krijgen,, ik was ergens op visite , en de persoon in kwestie begreep totaal niets van pds,, en dat is achteraf maar goed ook,, ik heb de gok gewaagd en eerst een maagbeschermer genomen en dan een turkse pizza ( zou totaal niet kunnen eigenlijk,, vet, meel , ui ) en wat denk je; wonder boven wonder,, geen geboer , geen vreselijke pijn,, wel is het zo dat de darmen weer gezond moeten worden en dan merk ik dan ook wel,, na dit voedsel heb ik wel twee dagen diarree gehad maar ik zie dat meer als een soort schoon spoelen van de darmen die lang geen voedsel hebben gekregen,, en inderdaad, op dag drie was de diarree spontaan over,... waar ik niet zo goed tegen kan is dat er makkelijk gezegd word; er is niks aan te doen,, dat is geen goede uitspraak... had ik de maagbeschermers niet genomen dan had ik nog weken lang niets gegeten,, en dat is niet bevorderlijk voor een genezings proces..

  5. Graag wil ik wijzen op het middel
    5 htp dit heeft bij mij goede resultaten gegeven na jaren pijn en ellende

  6. Ik heb al jaren PDS. Heb duspatal en omeprazol, maar die werken maar zeer gedeeltelijk., Ik verdraag geen E-nummers maar ook niets waar uien of iets van de uienfamilie in zit. Dat betekent, dat ik bijna nergens vertrouwd in een restaurant durf te eten. Men denkt als men de uien maar uit de groentesoep haalt dat ik het dan kan eten, maar alle stoffen van die ui/prei zitten er toch in, dus... mis. Jammer, maar niks aan te doen. Omdat ik vaak buiten de deur MOET eten heb ik veel last van krampen, ondanks bovengenoemde medicijnen. Ik heb nooit diarree of verstopping, maar wel die akelige krampen. Als ik dan een keer of 5 naar de WC ben geweest en alles is er uit, zijn de krampen over.
    Mij is nu Kijimea aangeraden,. Dat ga ik maar eens proberen. En baat het niet dan schaadt het niet.
    E.Tiggelaar

    1. Hoe is de Kijimea bevallen bij jou? Ik denk er aan ook te beginnen daarmee. Ben benieuwd of het iets geholpen heeft!

  7. Ben al sinds april aant suggelen met mijn darmen.. volg nu het FOD dieet maar verga van de pijn.. geen diarree ofzo maar gewoon ondragelijk veel pijn zucht.. spasmomen buscopan dafalgan forte niks doet de pijn verminderen en dat frustreert me enorm 🙁
    36 jaar.. nog maar 50kg.. op..

  8. Paracetamol is een mogelijkheid. Wat is bekend van krachtiger pijnbestrijding zoals methadon? Werkt dat net als paracetamol?

  9. Heb al wel twintig jaar last van p d.s.kreeg in dec.2017 last van mijn maag,slik ook bloedverdunners en kreeg omeprazol.sinds die tijd al drie keer overgegeven en vaker last van mijn darmen.omeprazol is goed tegen maagklachten,maar funest voor de darmen,slecht voor de botten,opname van vit.b2.enz.ik ga afbouwen,er zijn andere middelen tegen maagzuur.

  10. De 'trendy diagnose' PDS is helaas de ADHD onder de darmstoornissen. Het is vaak de oorzaak van nalatigheid van huisartsen, welke de klachten van de patiënt NIET serieus nemen. Na een dik half jaar darmklachten (de huisarts bleef van mening dat ik PDS zou hebben) en na steeds minder ontlasting (uiteindelijk kleine beetjes diarree) hield de ontlasting zo goed als op . Ik heb zelf nog moeten vragen -aandringen- op een darmonderzoek (colonoscopie) en toen bleek er een dikke kwaadaardige tumor in mijn darmen te zitten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share