• Overmatig zweten Wat kun je doen

Overmatig zweten: Wat kun je doen?

2017-03-06T10:58:17+01:00maart 5th, 2014|Gezondheidsklachten|7 Reacties

Laatste update: door

Overmatig zweten: Wat kun je doen?

zweten manWe zweten allemaal, de hele dag door. Dit is een heel natuurlijk proces waar je in normale gevallen geen last van hebt. Maar er kan ook sprake zijn van overmatig zweten, of Hyperhydrosis. Niet alleen gênant voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Wat is de oorzaak hiervan, en hoe kun je dit oplossen? Lees snel verder!

Alles weten over zweten

Ook al denk je misschien van niet, maar we zweten allemaal. Niet alleen onder onze oksels, maar over ons hele lichaam. Wist je dat tussen de 2 en de 5 miljoen (5.000.000) zweetklieren hebt over je hele lichaam? Zweten is een heel natuurlijk proces en doen we de hele dag door. De een wat meer dan de ander, maar gemiddeld zweet je toch wel minimaal 1 liter zweet per dag.

Deze hoeveelheid kan op een zomerse dag, in combinatie met veel inspanning, wel oplopen tot 10 liter per dag.

Onnodig te zeggen dat deze ‘verloren’ hoeveelheid vocht de hele dag door moet worden aangevuld. Op normale dagen wordt geadviseerd om minimaal 1,5 liter water te drinken, maar als het écht warm is en/of je doet zwaar fysiek werk, dan moet je veel meer gaan drinken om te voorkomen dat je uit gaat drogen.

Water is dus van levensbelang.

Zweten bestaat er in allerlei vormen. Natuurlijk ken je de natte oksels, maar ook een glimmend voorhoofd of klamme handen tijdens een eerste date zijn vormen van zweten. Hoewel de natte oksels vaak als de meest irritante vorm wordt beschouwd, is dat maar 1% van het transpiratievocht wat je dagelijks kwijtraakt. Dit heeft twee oorzaken:

De oksels hebben een hel