Pepermuntolie en PDS

2016-11-14T09:50:19+00:00augustus 2nd, 2012|PDS Supplementen|9 Reacties

Pepermuntolie tegen een prikkelbare darm

In een vorig artikel heb ik je verteld dat oregano olie erg gezond is. Ook zal het de klachten van bijvoorbeeld een prikkelbare darm flink verminderen wanneer je dit regelmatig gebruikt. Oregano olie is natuurlijk niet het enige huishoudelijke middeltje om darmklachten te beperken.

Vandaag heb ik een tips gekregen dat ook pepermuntolie erg gezond is en dat het ook de klachten van PDS (prikkelbare darmsyndroom) dramatisch kan verminderen. Laten we dit eens verder onderzoeken.

Wat is pepermuntolie?

Pepermunt olie wordt gewonnen uit de pepermuntplant (klinkt logisch). Je hebt het waarschijnlijk niet in de gaten, maar deze vloeistof gebruiken we praktisch elke dag in de vorm van tandpasta. Daarnaast wordt het ook in bijvoorbeeld snoepgoed gebruikt met een pepermuntsmaak.

Smaak

Het heeft een scherpe en luchtige smaak met een verfrissende werking. Menthol is de stof die voor de smaak zorgt. Naast de smaak, beschermt menthol je lichaam ook nog eens tegen virussen en bacteriën. Daarnaast heeft het ook nog een een goede invloed op je darmen zodat deze minder belast worden. Het helpt de "populatie" in de darmen in evenwicht te houden waardoor mensen met het prikkelbare darmsyndroom minder klachten krijgen.

Levomenthol
Levomenthol is het werkzame gedeelte van de olie. Het wordt niet alleen gebruikt tegen het versterken van de darmen maar ook bijvoorbeeld tegen jeuk, verkoudheid, vastzittende luchtwegen en bijholteontstekingen.
Levomenthol heeft de werking dat het ook nog eens de bloedvaten verwijdt, hierdoor zal het ook een verkoelende werking hebben op je huid.

Hoe te gebruiken?
Er zijn verschillende manieren op pepermuntolie te gebruiken. In de vorm van druppels, creme, zalf en zelfs is de vorm van snoepjes! Overleg altijd met je arts welke het beste bij je past. Wanneer je het wil gebruiken tegen darmklachten zijn de druppels en snoepjes natuurlijk de beste oplossing.

Waar kan ik het kopen?
Het makkelijkste waar je pepermuntolie kan kopen is in de lokale drogisterij. Niet elke drogisterij zal het op voorraad hebben. De betere natuurwinkel heeft het zeker, zelf heb ik het bij "de Tuinen" gekocht. Natuurlijk kun je het ook altijd nog online kopen of in de apotheek!

Samenvatting

Uit het onderzoek is inderdaad gebleken dat pepermuntolie een goede werking heeft op de darmen. Wel wordt er uitdrukkelijk vermeld dat dit zeker geen oplossing is voor iedereen. Naast een aantal medicijnen, is het beste middel tegen PDS nog altijd voeding. Goede voedingsmiddelen eten die de darmen versterk i.p.v. voedingsmiddelen die de darmen verzwakt is de beste behandeling tot nu toe.

Eventuele bijwerking?

Op dit moment zijn er praktisch geen rare bijwerkingen aangetroffen bij het dagelijks consumeren van pepermuntolie mits men zich natuurlijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid houdt. Er zijn 1 kleine (zeer zeldzaam) bijwerking bekend en dat is wanneer men als het ware allergisch is voor deze olie.

9 Reacties

 1. Gerda 20 januari 2014 om 19:42 - Antwoorden

  Hoe zit het dan met pepermunten kun je die ook nemen???

 2. J 1 oktober 2015 om 17:20 - Antwoorden

  Pepermuntolie capsules een poosje gebruikt en het helpt echt om buikkrampen etc tenverminderen tijdens pds

 3. Charlotte 12 oktober 2015 om 15:11 - Antwoorden

  Mij helpt het beste de symbion forte capsules. Ik probeerde in het verleden alles uit om maar verlichting te ervaren, ook pepermuntolie, maar symbion forte helpt mij het allerbeste. Het geeft rust in mijn buik en zo lang ik maar onderhoud blijf plegen met 1 capsule per dag is mijn stoelgang helemaal op orde is is mijn buik zo plat als een dubbeltje bij wijze van spreken dan..

  • Team OptimaleGezondheid 1 november 2015 om 14:20 - Antwoorden

   Dankjewel voor deze tip, Charlotte!

 4. Sanno 4 november 2015 om 15:15 - Antwoorden

  De enige pepermuntolie die ik tegenkom is niet voor inwendig gebruik; hier (Beverwijk) bij de Tuinen verkopen ze het niet. Zijn er verschillende 'soorten'pepermuntolie (voor in- en uitwendig gebruik)?

  • Team OptimaleGezondheid 4 november 2015 om 23:17 - Antwoorden

   Hallo Sanno,

   Een hele goede vraag. Ik moest het ook even opzoeken.
   Maar het blijkt dat dezelfde pepermuntolie zowel inwendig als uitwendig gebruikt kan worden.
   Kijk maar eens op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pepermuntolie

   Succes!

 5. Dante 8 november 2015 om 13:57 - Antwoorden

  Ik kon alleen Tempocol en De Tuinen vinden bij maagresistente capsules op internet. Lamberts is dat dus niet, werkt misschien wel maar daar gaat het niet om. Twee keer met klem gevraagd aan twee medewerkers van een G&W drogisterij en ze zeiden allbeide dat Lamberts maagresistente capsules heeft terwijl dat niet zo is. Als je het niet weet zeg dat dan gewoon! Waardeloos! Weer moet de patient de deskundige worden in een wereld van blinden waarin eenoog koning is. Autogarages, gitarenzaken, diervoederwinkels, huisartsen overal hetzelfde, ze weten niks en je moet alles zelf maar uitvogelen want anders spelden ze je iets op de mouw.

 6. Shakuntela 3 april 2018 om 22:53 - Antwoorden

  Hoi ik heb naturel peppermint olie gekocht,
  Kan ik ook inwendig gebruiken?
  Gewoon met warm water een druppel.
  Grtjs

  • Team OptimaleGezondheid 5 april 2018 om 22:22 - Antwoorden

   Ja hoor. Pepermuntolie is prima geschikt voor inwendig gebruik.

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: