Gifstoffen en E-nummers

Laatste Update: 11 november 2016

Pesticides in groente!

Wat is het gezondste voedsel dat je kunt eten? Dit is lastig te zeggen. Sterker nog, ik denk zelf dat er niet eens een duidelijke antwoord MAG zijn. Er zijn vele voedingsmiddelen die een grote bijdrage leveren aan de gezondheid dus het is onmogelijk om er een uit te kiezen. Het is vaak een combinatie van vele voedingsmiddelen die samen voor de gezonde factor zorgen.

We gaan deze vraag even anders stellen. Welke categorie is het gezondst? Dit is misschien al wel iets makkelijker te beantwoorden. Natuurlijk mag je me tegen spreken, maar ik denk dat groente de meest gezondste categorie is.

Wanneer je het er niet mee eens bent: Het is in ieder geval de enige categorie met praktisch alleen maar gezonde voedingsmiddelen.

Maar ook groente kunnen problemen opleveren voor je gezondheid!

Pesticiden

Pesticiden is niets anders dan een chemisch bestrijdingsmiddel die de groente moet beschermen tegen ongedierte, plagen, virussen, ziekten of bacteriën.  Zonder deze chemische bestrijdingsmiddelen zouden oogsten mislukken, de prijs (door schaarste) omgaan gaan waardoor groente minder toegankelijk zou worden.

Dit is zeker niet de bedoeling toch?

Omdat deze middelen als doel hebben om ongedierte te bestrijden (het woord zegt het al) is het dus ook giftig voor ons mensen en het milieu.

Wij mensen eten het groente dus de kans is aanwezig dat we ook binnenkrijgen via verontreinigde voedingsmiddelen. Gelukkig zijn de kwaliteitscontroles erg streng, maar toch blijft de kans altijd aanwezig.

Het milieu wordt ook beschadigd omdat pesticiden ook schadelijk kunnen zijn voor het lucht, bodem en omliggende flora en fauna!

Conclusie

Als zelfs groente niet de oplossing is om gezond te gaan eten, wat dan wel? Nu je dit artikel hebt gelezen moet je niet denken dat ook groente niet meer gezond is. Natuurlijk wel. Echter men moet er wel bewust van zijn dat er pesticiden gebruikt worden om groente te verbouwen. Hier komen we nog niet helemaal onderuit. Wel wordt er onderzoek verricht dat er minder schadelijke pesticiden worden gebruikt, echter dit proces neemt enorm veel tijd in beslag. Juist omdat alle mogelijk klachten pas kunnen worden gemeten over lange periodes!

Willen we een groente die de minste pesticiden bevat? Dan zitten we goed met de groente bloemkool. Na onderzoek blijkt dat dit de schoonste groente is.

Hieronder nog een recept met bloemkool!

Bloemkool met sesamdressing en zonnebloempitten

Ingrediënten:

 • 1 kleine bloemkool in kleine roosjes verdeeld
 • 1 appel geschild en in blokjes
 • 2 a 3 el zonnebloempitten
 • klein bosje fijngehakte peterselie
 • klein bosje fijngehakte koriander
 • klein bosje fijngehakte munt
 • 1 a 2 el tahin sesampasta
 • sap van 1/2 citroen
 • 1 a 2 tenen knoflook
 • zout en zwarte peper


Bereiding:

 • Rooster de zonnebloempitten kort in een droge koekenpan
 • Doe de bloemkool, appel, verse kruiden en de geroosterde zonnebloempitten samen in een schaal.
 • Meng in een kom de tahin, het citroensap en de knoflook met een hoeveelheid water zodat het mengsel de dikte heeft van slagroom.
 • Voeg peper en zout aan de dressing toe en giet hem over het mengel in de schaal.
 • Schep alles goed door elkaar en strooi er ter garnering wat extra geroosterde zonnepitten over.


[MOWPOP id="128"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share