• brandend maagzuur

Brandend Maagzuur special deel 1: Een introductie

2016-11-22T11:17:54+01:00december 29th, 2012|Brandend Maagzuur|0 Reacties

Laatste update: door

Brandend Maagzuur special deel 1: Een introductie

Brandend maagzuur is een bekend probleem waar we allemaal wel eens last van hebben. In deze driedelige special gaan we nader in op dit verschijnsel. We gaan kijken wat het is, wat de oorzaken zijn en natuurlijk wat je er aan kunt doen.

Wat is (brandend) maagzuur?

Maagzuur is, zoals de naam eigenlijk al zegt, een zeer agressieve en zure vloeistof wat zich in je maag bevindt. Maagzuur dient om je eten efficiënt en snel te verteren en eventuele bacteriën te doden. De wand van je maag is erg gevoelig en zou het zuur niet kunnen verdragen.

Daarom is de maagwand bekleed met een beschermende slijmlaag om het maagzuur geen kans te geven de maagwand te beschadigen. De slokdarm, de verbinding tussen je mond en je maag, heeft niet zo’n beschermende slijmlaag en is dus kwetsbaar en zeer gevoelig voor datzelfde maagzuur. Daarom heeft de natuur een soort veiligheidsklep, tussen de maag en de slokdarm, bedacht die wel het eten doorlaat naar de maag maar voorkomt dat het maagzuur in de slokdarm terugstroomt.

Bij brandende maagzuur werkt dit veiligheidsventiel niet (meer) goed, waardoor het maagzuur de kans krijgt om terug te stromen naar de slokdarm. Dit heet in medische termen ‘Reflux’. Het teruggestroomde maagzuur irriteert de wand van de slokdarm, wat het bekende branderige gevoel geeft.

Lange termijn
Op de lange termijn kan de slokdarm heel ernstig geïrriteerd raken, of zelfs ontstoken raken. In medische termen heet dit ‘Reflux Oesofagitis’, ofwel in gewoon Nederlands: Ontsteking in de slokdarm door terugstroming van maagzuur.

Dit terugstromen van het maagzuur wordt heel vaak ervaren als een branderige pijn direct achter de borst, wat uitstraalt naar je keel. Je krijgt een bittere of zure smaak in de mond en/of in de keel.

Er zijn mensen die dit ervaren als een licht ongemak, maar voor sommigen komt dit heel frequent voor en kan het erg pijnlijk zijn.

Het meest voorkomende moment van brandend maagzuur is direct na het eten, als de maag het meeste zuur produceert om het net genuttigde eten te kunnen verwerken, maar in principe kan het op ieder moment van de dag plaatsvinden. Brandend maagzuur kan je zelfs de hele nacht wakker houden!

Mogelijke oorzaken van brandend maagzuur

Brandend maagzuur kan allerlei oorzaken hebben. Dit varieert van een ‘mechanische’ oorzaak door een breuk in het middenrif, tot een ongezonde levensstijl. Laten we de mogelijke oorzaken eens stuk voor stuk doornemen:

  • Zwangerschap: Ongeveer 70% van de zwangere vrouwen hebben last van brandend maagzuur. Soms binnen de eerste drie maanden van zwangerschap, maar meestal in de periode daarna. Dit is het gevolg van de verandering in de hormoonhuishou