• motivatie

De geheimen van het ‘doen’ deel 1: Motivatie is de basis!

2016-11-24T10:45:13+01:00januari 13th, 2013|Motivatie|2 Reacties

Laatste update: door

De geheimen van het ‘doen’ deel 1: Motivatie is de basis!

Om succesvol te zijn, of om sowieso iets te bereiken, moet je actie ondernemen. Je moet vanuit jezelf iets doen. Om iets te doen moet je gemotiveerd zijn. In het kort kun je dus stellen dat motivatie de basis is van het doen, en dus ook de basis van succesvol zijn in het bereiken van je doel(en).

Dat klinkt allemaal niet zo vreselijk moeilijk, maar is in de praktijk toch lastiger dan je denkt. Laten we in deze driedelige special eens kijken naar die basis van het ‘doen’, de motivatie, en hoe je dit kunt gebruiken om je doelen te bereiken en succesvol te zijn in wat je wilt en wat je doet.

Waarom zou ik sowieso iets doen?

Je hebt je dromen, en waarschijnlijk weet je precies wat je wilt met je leven. Je kunt natuurlijk op de bank blijven zitten, en passief afwachten wat er gaat gebeuren. Wachten tot er zich iets aanbied zodat je je eventuele doelen kunt bereiken. Lekker gemakkelijk, maar op deze manier gaat dat echt niet lukken!

Als je blijft wachten op die ene persoon die je de kans biedt om je doel te bereiken, gaat het erg lang duren. En wat als die persoon nooit komt? Om je doelen te bereiken zal je dus zelf actie moeten ondernemen.

Wat wil je bereiken?

De betekenis van succesvol zijn in het leven, is voor iedereen anders. Voor de één is dit een hoge positie en veel geld verdienen, voor de ander is dit het hebben van werk wat voldoening geeft, ongeacht salaris. Ook kleinere doelen zoals een nieuw huis kopen, een boek schrijven, een eigen bedrijf starten, goede cijfers op school halen of een vreemde taal leren zijn voor veel mensen erg belangrijk.

Een ander doel kan zijn dat je je wilt terugtrekken op het platteland en autonoom wilt leven, zonder afhankelijk te zijn van energieprijzen en instabiele economie. Ondanks dat deze misschien een beetje extreem is, toch is het mogelijk. In feite kun je bereiken wat je wilt, maar daarvoor moet je wel iets doen. Niet meer in die bank hangen en afwachten, maar actief en heel bewust bezig zijn om je doel te bereiken. Stap voor stap!

Wat is motivatie?

Motivatie kun je het beste omschrijven als de passie, het enthousiasme en het verlangen om je doelstelling tot stand te brengen. Motivatie is de kracht die ons energie geeft om actie te ondernemen om uiteindelijk het doel te bereiken, ongeacht of dit een groot doel is, of iets kleiners. Motivatie levert het doorzettingsvermogen om door te gaan, ondank