Om succesvol te zijn, of om sowieso iets te bereiken, moet je actie ondernemen. Je moet vanuit jezelf iets doen. Om iets te doen moet je gemotiveerd zijn. In het kort kun je dus stellen dat motivatie de basis is van het doen, en dus ook de basis van succesvol zijn in het bereiken van je doel(en).
Dat klinkt allemaal niet zo vreselijk moeilijk, maar is in de praktijk toch lastiger dan je denkt. Laten we in deze driedelige special eens kijken naar die basis van het ‘doen’, de motivatie, en hoe je dit kunt gebruiken om je doelen te bereiken en succesvol te zijn in wat je wilt en wat je doet.
Waarom zou ik sowieso iets doen?
Je hebt je dromen, en waarschijnlijk weet je precies wat je wilt met je leven. Je kunt natuurlijk op de bank blijven zitten, en passief afwachten wat er gaat gebeuren. Wachten tot er zich iets aanbied zodat je je eventuele doelen kunt bereiken. Lekker gemakkelijk, maar op deze manier gaat dat echt niet lukken!
Als je blijft wachten op die ene persoon die je de kans biedt om je doel te bereiken, gaat het erg lang duren. En wat als die persoon nooit komt? Om je doelen te bereiken zal je dus zelf actie moeten ondernemen.
Wat wil je bereiken?
De betekenis van succesvol zijn in het leven, is voor iedereen anders. Voor de één is dit een hoge positie en veel geld verdienen, voor de ander is dit het hebben van werk wat voldoening geeft, ongeacht salaris. Ook kleinere doelen zoals een nieuw huis kopen, een boek schrijven, een eigen bedrijf starten, goede cijfers op school halen of een vreemde taal leren zijn voor veel mensen erg belangrijk.
Een ander doel kan zijn dat je je wilt terugtrekken op het platteland en autonoom wilt leven, zonder afhankelijk te zijn van energieprijzen en instabiele economie. Ondanks dat deze misschien een beetje extreem is, toch is het mogelijk. In feite kun je bereiken wat je wilt, maar daarvoor moet je wel iets doen. Niet meer in die bank hangen en afwachten, maar actief en heel bewust bezig zijn om je doel te bereiken. Stap voor stap!
Wat is motivatie?
Motivatie kun je het beste omschrijven als de passie, het enthousiasme en het verlangen om je doelstelling tot stand te brengen. Motivatie is de kracht die ons energie geeft om actie te ondernemen om uiteindelijk het doel te bereiken, ongeacht of dit een groot doel is, of iets kleiners. Motivatie levert het doorzettingsvermogen om door te gaan, ondanks tegenslagen en tegenvallers. Het doorzettingsvermogen om je doel te bereiken.
2 soorten motivatie
Er zijn verschillende soorten motivatie die je het doorzettingsvermogen geven om te werken aan je doel. Zonder al té diep hierop in te gaan, is het toch belangrijk om in ieder geval 2 soorten motivatie te onderscheiden:
Intrinsieke motivatie
Deze vorm van motivatie komt van binnenuit, en is de sterkste en meest pure vorm van motivatie. Je onderneemt actie om iets te doen en daarmee je doel te bereiken komt vanuit jezelf, zonder enige vorm van dwang of externe factoren. Je doet het omdat de actie zelf je voldoening geeft, en/of omdat het uiteindelijke doel de voldoening geeft die je nodig hebt voor de motivatie.
Extrinsieke motivatie
Een andere vorm van motivatie is extrinsiek. Dat wil zeggen dat de basis van de motivatie extern is. Een mooi voorbeeld hiervan is dat er mensen zijn die werken om geld te verdienen. De Beloning, in de vorm van geld, is de motivatie om te werken.
Om het verschil tussen deze twee soorten te illustreren, een mooi voorbeeld:
Melanie speelt elke dag een uurtje gitaar, omdat haar vader heeft beloofd dat ze bij een succesvol muziek-examen een weekendje weg mag met haar beste vriendin. Haar broer, Willem, speelt ook gitaar. Hij oefent iedere dag een paar uren zonder enige vorm van beloning van zijn ouders. Willem speelt omdat hij het leuk vindt, en hij oefent veel omdat hij beter wil worden. Het spelen op zich is al de beloning voor Willem. Als hij daarmee zijn muziekexamen ook nog eens haalt is fijn, maar niet het belangrijkste.
In het voorgaande voorbeeld is Melanie een mooi voorbeeld van extrinsieke motivatie. Daarentegen is Willem een heel duidelijk voorbeeld van intrinsieke motivatie.
Het mag duidelijk zijn dat Willem, met zijn intrinsieke motivatie om gitaar te spelen, de beste resultaten zal geven.
Waarom moet ik gemotiveerd zijn om iets te doen?
Om een doel te bereiken zonder enige vorm van motivatie, is bijna onmogelijk. Het zal in ieder geval ontzettend veel energie kosten. Energie die in principe verloren is, en die beter ingezet kan worden voor iets anders. Iets waar je meer voldoening uit haalt dan dit motivatie-loze doel te bereiken.
Doen wat je werkelijk wilt is de beste motivator!
Het is natuurlijk mogelijk om jezelf proberen te motiveren voor iets wat je eigenlijk niet wilt doen. Het kost ontzettend veel energie en misschien hou je dat een maand, of misschien wel een jaar, vol. Maar vroeger of later hou je er mee. Het is beter om te bepalen wat je werkelijk wilt. Zodra je dat gevonden hebt, heb je ook je intrinsieke motivatie gevonden.
Het mag duidelijk zijn dat dit laatste de grootste zelfvoldoening zal geven, en daarmee de beste motivator is om je doel te bereiken.
Schuldgevoel
Een hele belangrijke demotivator is het fenomeen ‘schuldgevoel’. Het schuldgevoel komt om de hoek kijken als je iets niet gedaan hebt. Hoe vaak heb je niet gehad dat je vandaag het gevoel hebt dat je gister iets had moeten doen, maar dit achterwege hebt gelaten, om wat voor reden dan ook.
Het schuldgevoel steekt dan direct de kop op, en je gaat als snel denken dat je het niet kunt en dat je te lui bent. Als je zo de hele dag door blijft denken, zit je morgen weer met hetzelfde probleem. De enige manier om dit te doorbreken is om vandaag WEL iets te doen, en het ‘verlies’ van gisteren gewoon te accepteren. Op deze manier val je niet in herhaling en begin je morgen je dag zonder achterstand en met een tevreden gevoel.
Motivatie en de lange termijn
Het gebeurt heel vaak dat je overrompeld wordt door alles wat we nog moeten doen. Het aanschouwen van de lijst kan erg demotiverend werken. Op zich hoeft dit niet een probleem te zijn door gewoon bij het begin te beginnen en iedere dag een half uur te besteden hieraan. Dit hou je relatief gemakkelijk een tijdje vol, misschien zelfs wel een jaar, maar vroeg of laat houdt het op met de motivatie.
Als een kleuter die naar school wordt gebracht voor de eerste schooldag van zijn leven, beseft dat dit het begin is van 15 jaar leren en studeren, zal zich hoogstwaarschijnlijk de eerste dag direct ziek melden.
De kleuter zal zich dit niet beseffen als hij begint aan die 15 jaar, en dat is misschien maar beter ook. Maar voor jou is het lastiger, want je zit als volwassenen naar die lange lijst te kijken. Het goede nieuws hierover is het feit dat er eigenlijk geen lange termijn hoeft te zijn! We hebben iedere dag de keus om te stoppen of om de doelen bij te stellen. Het gaat er in principe om dat je je er vandaag goed bij voelt. Morgen kun je alles weer bijsturen, of in het ergste geval ermee stoppen.
De toekomst is het resultaat van wat je elke dag besluit!
[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/algemeen/De geheimen van het doen deel 1.mp4"
width="478"
height="360"
description="Het geheim van het "doen" deel 1: Motivatie is alles"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]
Klik hieronder om deel 2 te lezen:
De geheimen van het ‘doen’ deel 2: Hoe gebruik ik die motivatie om mijn doel te bereiken?
Hartelijk bedankt, voor deze artikel, heb met plezier gelezen en herkende mijzelf hierin
Dankjeel.
Geen dank, Anita.