Zelfvertrouwen

Laatste Update: 13 oktober 2016

10 slechte gewoontes waar je beter mee kunt stoppen

slechte-gewoontesNiemand is perfect, gelukkig maar. Het niet perfect zijn maakt ons menselijk. Aan de andere kant, is perfectie natuurlijk ook een subjectieve eigenschap: Wat voor de één een slechte eigenschap is, is voor de ander juist een reden om iemand leuk of aardig te vinden.

Maar er zijn altijd een paar universele slechte gewoontes die niet alleen je omgeving in de weg kunnen staan, maar ook jezelf. Slechte gewoontes die niemand leuk vindt, en speciaal jezelf niet.

In dit artikel geef ik je 10 slechte gewoontes, met een uitleg over wat je hieraan zou kunnen doen. Wellicht zijn sommige gewoontes confronterend voor jou. Dat is in ieder geval een teken dat je jezelf hierin kunt herkennen. Tijd om actie te ondernemen!

Herken je dit?

Je hebt helemaal geen zin om al te gaan slapen, dus zoek je nog een leuke film op. De televisie licht weer op, en al snel ben je met je hoofd in de avonturen van één of andere politieman die het niet zo nauw neemt met de regels. Je dommelt een paar keer in slaap, maar toch zet je door. Op een bepaald moment wordt je wakker met een ruisend televisiebeeld. Jammer, het einde gemist. Tijd om naar bed te gaan, want het is al 2 uur, en over 5 uren gaat de wekker weer.

De volgende ochtend sla je twee keer de wekker uit, dus heb je uiteindelijk geen tijd om fatsoenlijk te ontbijten. Met je stropdas nog niet gestrikt rond je nek, hol je de deur uit om uiteindelijk nog maar nét op tijd op e werk te komen. Met een mistig hoofd probeer je je klanten te woord te staan, maar je hebt moeite om je te concentreren. Je weet dat je aan een nieuw project moet beginnen, maar je bent niet erg gemotiveerd. Morgen maar, denk je. Ik wil nu de dag doorkomen, en vanavond zo snel mogelijk naar bed.

Thuisgekomen ligt een nieuwe taak te wachten: De kinderen moeten geholpen worden met hun huiswerk, er moet gekookt worden en de hond staat smekend op de deurmat om uitgelaten te worden. Snel probeer je de kinderen te begeleiden, terwijl je probeert te koken. Tussendoor, terwijl de pasta kookt, laat je de hond nog even snel uit. 6 minuten, dat moet kunnen.

Verdorie, de hond heeft niet gepoept, denk je als je weer thuis bent. Even later begint het vreemd te ruiken in de hal: Juist, de hond heeft inmiddels gepoept…

Kinderen naar bed, en eindelijk kun je op de bank neerploffen. Het is alweer bijna half elf. Je haalt een pilsje uit de koelkast, en bent alweer op zoek naar deel twee van de film waar je gisteravond het einde van gemist hebt….

10 slechte gewoontes

Slechte gewoontes zijn gedragingen die we ons eigen gemaakt hebben. Vaak doe je dit niet eens bewust, het is gewoon onderdeel van jezelf, van wie je bent. Sommige gewoontes zullen niet direct gevolgen hebben, maar kunnen op de langere termijn wel degelijk problemen veroorzaken. Niet alleen op je werk, binnen je gezin of binnen je sociale kring. Maar vooral ook voor je eigen gezondheid, zowel fysiek als mentaal.

Het is juist daarom dat je je bewust wordt van deze slechte gewoontes om hier iets aan te kunnen veranderen. Door de erkenning van een slechte gewoonte, en het afleren hiervan, zal dit zeker ten goede komen van de kwaliteit van je leven, en van je mentale welzijn.

Je leeft gewoon gelukkiger!

Slechte gewoonte 1: Niet herkennen van eigen fouten

We maken allemaal wel eens fouten? Daar zijn we mensen voor. Maar het herkennen en toegeven van die fouten is vaak een heel ander verhaal.

Fouten maken kunnen een sterk negatieve invloed hebben op onze eigenwaarde en zelfbeeld. Als je een fout bij jezelf herkent, maar het niet toe wilt geven, zal dat zorgen voor een lager zelfbeeld. Je bent immers niet helemaal eerlijk, niet tegenover jezelf en ook niet tegenover je omgeving.

Het leren accepteren van eigen fouten, en de bijbehorende verantwoordelijk hiervoor nemen, is onderdeel van je persoonlijke groei, je persoonlijke leerproces om beetje bij beetje een beter mens te worden. Niet alleen voor jezelf, maar juist ook voor je omgeving.

Als we het even omdraaien: Als we zelf heel sterk geloven dat we nooit fouten maken, en dus ook nooit aansprakelijk zijn voor de gevolgen van gemaakte fouten, dan belemmer je jezelf in je persoonlijke groei. Je geeft jezelf geen ruimte om te groeien, en zult dus altijd op hetzelfde niveau blijven.

Wat kun je doen?

De oplossing klinkt heel eenvoudig: Geef je fout toe en neem de verantwoordelijkheid voor de gevolgen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan!

Zoals met zoveel verandering moet je hierin klein beginnen. Stel dat je bijvoorbeeld steeds te veel zout over je eten strooit. Dan kun je de schuld geven aan het zoutpotje, maar dat schiet niet op. Neem je eigen verantwoordelijk door te zeggen: “…Ik maakte een fout door steeds té veel zout te eten. Volgende keer moet ik voorzichtiger zijn…”

Door te beginnen met zo’n klein foutje, kun je jezelf aanleren om ook de grotere ‘fouten’ aan te pakken. Neem hiervoor je verantwoordelijk en bied je welgemeende excuses aan als het betrekking heeft op je directe omgeving. Alleen al dat laatste is een hele grote stap naar herkennen en erkennen van fouten.

Slechte gewoonte 2: Negatief denken

Negatieve gedachten vormen een reële bedreiging voor onze eigenwaarde en onze stemming. Als we onszelf constant vertellen dat we niet goed genoeg zijn, of dat we dom zijn, wordt dit op een bepaald moment een waarheid en wordt het uiteindelijk een onderdeel van onszelf. Maar het betreft hier niet alleen het negatieve denken ten opzichte van jezelf, maar ook tegenover je omgeving. Als iemand iets tegen je zegt, bijvoorbeeld een belofte maakt, dan zal er altijd een negatieve kant aan zitten. Maar je volledig concentreren op die (vaak gezochte) negatieve kant zal resulteren in verzet en onbegrip. Er is altijd wel een positieve kant te vinden. Concentreer je daarop!

Constant negatief denken kan snel leiden tot ernstige aandoeningen zoals depressie en angstaanvallen.

Wat kun je doen?

Vaak hebben we negatieve gedachten zonder het te beseffen, of zonder er verder bij stil te staan. Dit is natuurlijk het gevolg van het constant negatief denken: Het is een deel van jezelf geworden. Je moet jezelf aanleren om je bewust te worden van de negatieve gedachten, en deze te transformeren naar neutrale of positieve gedachten.

Schrijf iedere dag je (negatieve) gedachten op, en probeer een trend te ontdekken. Heeft het alleen betrekking op jezelf? Of altijd op één persoon in je omgeving? Probeer positieve kanten te vinden, en concentreer je daarop.

Slechte gewoonte 3: Slechte lichaamshouding

De manier waarop we ons presenteren, de manier waarop we zitten, waarop we staan en zelfs de manier waarop we een hand geven: Het is allemaal een onderdeel van onze lichaamstaal. Lichaamstaal zegt niet alleen iets over jezelf ten opzicht van je omgeving, maar is ook een manier om je eigenwaarde een boost te geven. Een goede lichaamstaal werkt dus aan twee kanten.

Andersom werkt het ook aan twee kanten: Slechte lichaamstaal zal aan je omgeving vertellen dat je geen zelfvertrouwen hebt, of niet betrouwbaar bent. Deze signalen vang je op, bewust of onbewust, waardoor je inderdaad geen zelfvertrouwen zult hebben.

Wat kun je doen?

De eerste stap is om meer vertrouwen in je eigen lichaam te krijgen. Tevreden zijn met je eigen lijf en vertrouwen hebben in je eigen kunnen. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar door bijvoorbeeld het beoefenen van yoga en andere mindfulness technieken kun je jezelf helpen om je lijf beter te begrijpen. Daarbij kan dit ook helpen om je eigen lichaamshouding, en daarmee de lichaamstaal, te verbeteren.

Je kunt in ieder geval alvast beginnen door rechtop te lopen. Schouders een beetje naar achteren en je kin enigszins omhoog. Stel jezelf maar eens voor dat je een marionet bent, en dat er een touwtje vanaf je hoofd naar boven loopt. Door je hoofd recht te houden, zal de rest van je lichaam automatisch volgen: Kijk je met je hoofd naar beneden, dan zal je ruggengraat buigen. Kijk je met je hoofd enigszins omhoog, dan zal je rug recht zijn.

Andere tips: Kijk mensen recht in de ogen, als je met hun praat. En als je staat, zet dan je voeten een beetje uitelkaar zodat je stevig staat. Allemaal signalen dat je een sterk persoon bent. En door deze signalen, krijgt je zelfvertrouwen een enorme boost!

Slechte gewoonte 4: Slechte slaapgewoonten

Een goede nachtrust, zowel kwalitatief als kwantitatief, is één van de belangrijkste dingen om ons lichaam in goede conditie te houden. Ons lijf gebruikt de nachtrust om zich te herstellen van de vorige dag, en om alle opgedane informatie te verwerken en een plaats te geven. Een gebrek aan voldoende nachtrust kan leiden tot allerlei kleine en grote problemen zoals prikkelbaarheid, slechte opname van nieuwe informatie, trage en slechte besluitvorming, lage cognitieve prestaties, een verhoogd risico op het krijgen van een depressie, overgewicht, en problemen met hart en bloedvaten.

Wat kun je doen?

De meeste mensen hebben ongeveer 7 tot 8 uur slaap nodig. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zowel naar beneden als naar boven. Wat jouw ideale slaaptijd is, voel je zelf het beste. In het meest ideale geval wordt je zelf wakker op de juiste tijd, zonder hulp van een wekker. Als je dat kunt bereiken, dan wordt je altijd op het juiste moment wakker, in de meest optimale omstandigheden. En dat ga je gedurende de dag merken!

Blijf ver van chemische slaapmiddelen. Deze werken niet alleen verslavend, maar zullen ook wennen. Met andere woorden: Je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect.

Kijk eens kritisch naar je slaapkamer: Is het donker genoeg? Wat is de kwaliteit van het matras en het hoofdkussen? Is het niet te warm? Of misschien wel te koud?

Verban in ieder geval alle schermen uit je slaapkamer. TV kijken of een tablet gebruiken is een heel slecht idee. Door het blauwe licht van het scherm, raakt je biologische klok in de war waardoor je slecht in kunt slapen. Pak liever een boek, of luister naar ontspannende muziek.

In basis is je slaapkamer alleen om te slapen, te ontspannen met een boek, en natuurlijk om te vrijen. Je slaapkamer moet, letterlijk en figuurlijk, het centrum van rust zijn.

Slechte gewoonte 5: Uitstelgedrag

Uitstelgedrag zie je regelmatig. Voor sommige mensen is het een kwestie van slechte planning, voor andere mensen een kwestie van het ontlopen van problemen. Wat de uiteindelijke reden ook is, het continue uitstellen heeft een flinke negatieve invloed op onze motivatie en ons gevoel voor eigenwaarde. Op deze manier ben je nooit in staat om iets op de juiste manier af kan maken, wat weer kan zorgen voor een laag gevoel van eigenwaarde. Je voelt je waardeloos omdat je niet in staat bent om iets af te maken.

Daarnaast zal uitstelgedrag onherroepelijk leiden tot onnodige stress, omdat er van buitenaf druk wordt uitgeoefend om het project af te maken, of om sowieso ergens aan te beginnen. Dit kan in een werksituatie zijn, of in een gezinssituatie. Het maakt niet uit. In beide gevallen krijg je last van stress door de druk van buitenaf.

Wat kun je doen?

Maak een lijst(je) van dingen die je MOET doen, en een lijstje van dingen die je graag WILT doen. Grote kans dat beide lijstjes totaal verschillend zijn. Verdeel de taken in kleinere taken die vaak gemakkelijker en sneller uit te voeren zijn. Daarna verdeel je de taken over de dagen van de komende week. Iedere dag een taak(je). Hou dit wel realistisch, want als je té veel op een dag plant, en je haalt het niet om alles uit te voeren, dan heeft het lijstje een averechts effect.

Iedere keer als je een (deel)taak afgerond hebt, streep je het door op het lijstje. En als je iets extra doet, wat niet op het lijstje staat? Dan schrijf je het eerst op, en streep je het daarna direct door. Heel goed voor je eigenwaarde, en een enorme boost voor je motivatie.

Slechte gewoonte 6: Slecht voedingspatroon

Eten doe je niet alleen maar om je maag te vullen met iets wat ‘eetbaar’ is. Eten heeft te maken met kwalitatief goed voedsel wat in staat is om de juiste voedingsstoffen te leveren voor een gezond lichaam wat optimaal kan functioneren. Slecht eten beïnvloed niet alleen je fysieke gezondheid, maar heeft ook invloed op je mentale functies. Kort gezegd: Slecht eten zorgt voor slechte prestaties, wat op zijn beurt weer gevolgen kan hebben voor je eigenwaarde en je motivatie. Gezond en gevarieerd eten, in combinatie met voldoende bewegen, zal in alle opzichten een boost geven aan je gevoel van eigenwaarde.

Wat kun je doen?

Om er voor te zorgen dat je lichaam en geest de juiste voedingsstoffen krijgt, hoef je echt geen beroep te doen op allerlei superfoods en voedingssupplementen. Eet gewoon méér groente en fruit en vermijd alle vormen van bewerkte vleeswaren en junkfood. Probeer daarnaast de inname van zout en suikers te verminderen. Deze vind je voor het grootste deel in bewerkte voedingsmiddelen als smaakstof en / of als smaakversterker. Minimaal 2 liter water drinken is een goed idee om je lichaam, en met name je hersenen, gehydrateerd te houden. Een slechte hydratatie van je hersenen zal zorgen voor een slechte concentratie en hoofdpijn.

Blijf ver weg van allerlei suikerhoudende dranken, ook al zijn het ‘light’ of ‘dieet’ dranken. Hou het gewoon lekker bij water.

Slechte gewoonte 7: Multitasking

In de huidige samenleving is ‘multitasking’ hét toverwoord. Het is waar dat er steeds meer van je gevraagd wordt, dat je zelf steeds meer willen bereiken. Daardoor zijn we genoodzaakt om meerdere taken tegelijkertijd te doen: Multitasken.

slechte-gewoontes

Natuurlijk zijn er een aantal dingen die we tegelijkertijd kunnen doen, zonder er bij na te hoeven denken. Dit vergt nagenoeg geen mentale energie, dus zal dit zonder problemen verlopen. Denk maar eens aan tegelijkertijd wandelen, eten en praten met je collega. Of eten terwijl je aan het lezen bent. Deze vormen van multitasking zal vrijwel nooit problemen opleveren. Het wordt een ander verhaal als je twee taken uitvoert die veel meer mentale aandacht van je vragen, bijvoorbeeld studeren terwijl je televisie kijkt, of een discussie met iemand voeren terwijl je aan het surfen bent. En wat dacht je van telefoneren terwijl je aan het rijden bent? In al deze gevallen zal de kwaliteit van één (of beide) activiteiten beduidend lager zijn. Dit kan natuurlijk grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld in het geval van telefoneren in combinatie met autorijden.

Wat kun je doen?

Wees er van bewust wat je doet en hoe je het doet. Wees erg strikt in het één voor één uitvoeren van je taken. Dus eerst studeren om daarna lekker ontspannen televisie te kunnen kijken. Eerst eten koken, en daarna pas de kinderen helpen met hun huiswerk. Eerst naar je bestemming rijden, en daarna je collega pas terugbellen. Alleen op deze manier zijn we in staat om onze aandacht maximaal te kunnen verdelen tussen verschillende taken. Het uiteindelijke resultaat: Efficiënter werken met veel betere resultaten.

Slechte gewoonte 8: Anderen altijd de schuld geven

Het is natuurlijk heel erg gemakkelijk om anderen de schuld te geven van alles wat er mis gaat in je leven. In je hoofd denk je: “…zie je wel, niemand luistert naar me…”, of “…ik was te laat omdat mijn collega maar door bleef praten…”, of “…Ik heb te weinig geld omdat mijn baas me niet genoeg waardeert…”.

Altijd maar weer de ander de schuld geven van jouw situatie, is een hele slechte eigenschap. Natuurlijk zijn er momenten dat het ook echt de schuld is van een ander, maar in de meeste gevallen is het toch écht je eigen schuld. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven, en alleen jij hebt het vermogen om iets te veranderen.

Wat kun je doen?

Allereerst moet je beseffen dat niemand anders dan jezelf verantwoordelijk is voor jouw leven. Neem hiervoor de verantwoordelijkheid en draag de gevolgen. En als er iets is wat je kunt doen om de situatie te veranderen, dan ben jij de aangewezen persoon om dit ook daadwerkelijk uit te voeren. Niemand anders! Stop met anderen de schuld te geven van zaken waar je zelf verantwoordelijk voor bent, en onderneem actie!

Slechte gewoonte 9: Altijd persoonlijk aangesproken voelen

Jij bent niet het middelpunt van de wereld, laten we dat even voorop stellen. We hebben heel snel de neiging om te denken dat acties van anderen altijd betrekking hebben op jouw persoontje, maar dat is in 99% van de gevallen niet zo. Als we ons persoonlijk aangesproken voelen wanneer iemand bijvoorbeeld erg onbeleefd is tegen jou, dan zal dat zorgen voor een slecht gevoel en een domper voor je eigenwaarde. Stress, kwaadheid en onnodige woordenwisselingen zijn vaak het gevolg. En dat allemaal terwijl de kans heel erg groot is dat die ander gewoon een slechte dag had, of slecht geslapen heeft, of misschien net ruzie heeft gehad met zijn of haar partner. Jij was toevallig de eerste die in zijn weg liep, dus kreeg jij de volle lading. Had dus niks met jouw persoonlijk te maken, maar gewoon een kwestie van op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.

Wat kun je doen?

Op het moment dat je je persoonlijk aangesproken voelt, denk dan eerst even goed na of er ook werkelijk bewijs is dat er iets aan de hand is. Denk goed na over alternatieve verklaringen waardoor die ander zo reageerde. Stap de volgende dag op die persoon af, en vraag wat er aan de hand was. In de meeste gevallen krijg je dan te horen dat het niks met jou te maken had, maar dat hij of zij gewoon met het verkeerde been uit bed was gestapt.

En als je denkt dat die ander wel degelijk gelijk had om je hierover persoonlijk aan te spreken, geef dit dan toe en neem je verantwoordelijk door er iets aan te doen.

Slechte gewoonte 10: Haast, haast, haast…

Het moet, net als met multitasking, allemaal snel, sneller, snelst. Tenminste dat wordt van je verwacht, en je wilt natuurlijk beantwoorden aan dat verwachtingspatroon. Maar dat heeft natuurlijk gevolgen: Niet alleen zullen taken en opdrachten niet goed uitgevoerd worden, waardoor er altijd nawerk is, maar ook zal dat veel druk veroorzaken. Deze druk zal onvermijdelijk zorgen voor veel stress, wat op haar beurt weer verstrekkende gevolgen zal hebben voor je gezondheid. Uiteindelijk ben je uitgeblust, en ben je niet meer in staat om sowieso iets te doen. Laat staan dat je nog iets snel kunt doen.

Wat kun je doen?

Tja, minder haastig zijn, maar dat is wel erg gemakkelijk gezegd. Probeer, net als bij multitasking, taken één voor één te volbrengen. Laat je niet opjagen door je baas of je partner, maar doe het in je eigen tempo. Natuurlijk wel binnen alle redelijkheid!

Probeer regelmatig te ontspannen door ontspanningsoefeningen te doen, zoals yoga. Dit helpt je om de stress te verminderen, waardoor je je beter kunt concentreren op de taken die voor je liggen.

Neem ook de tijd voor de dagelijkse werkzaamheden. Vertrek bijvoorbeeld 5 eerder om naar je werk te gaan, om te voorkomen dat je iedere keer buiten adem je kantoor binnen rent. Begin een bepaalt project even wat eerder, zodat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen. Neem de tijd om eens een goed boek te lezen, of een film te kijken. En neem ook je tijd om te koken. Eten klaarmaken gaat nu eenmaal niet sneller, dus kun je er maar beter van gaan genieten. Niet alleen tijdens het koken, maar ook genieten van die heerlijke maaltijd die je net klaargemaakt hebt. Kortom: Neem de tijd om te ontspannen en geniet méér van het leven!

Hoe kun je dit allemaal veranderen?

Al deze slechte gewoontes kun je afleren. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar het is wel degelijk mogelijk. Net zoals je voedingsgewoontes kunt wijzigen, of kunt stoppen met roken, kun je ook slechte gewoontes afleren en vervangen door de goede variant hiervan.

Wil je weten hoe je dat moet doen? Lees dan even verder: Nieuwe gewoontes aanleren

Tot slot…

Het kost tijd om de eerder genoemde slechte gewoontes af te leren, en deze te vervangen door de goede variant hiervan. Daarnaast zal het ook niet altijd even gemakkelijk gaan. Het kan een lang proces zijn, maar wel een proces met uiteindelijk een grote beloning: Persoonlijk groei en ontwikkeling waardoor je beetje bij beetje een beter mens wordt. Een beter mens voor je omgeving, en vooral voor jezelf. Een beter mens die zich gelukkiger voelt en meer zelfvertrouwen heeft.

Bronnen

psychcentral.com/lib/7-steps-to-changing-a-bad-habit/

www.mindtools.com/pages/article/bad-habits.htm

www.rd.com/health/wellness/10-bad-habits-and-the-best-ways-to-quit-them/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share