Gifstoffen en E-nummers

Laatste Update: 8 februari 2014

Bestrijdingsmiddelen in groente en fruit toegelicht

bestrijdingsmiddelenZoals je in eerdere artikelen hebt kunnen lezen zitten er in onze voedingsmiddelen een hoop verborgen gifstoffen. Om je een volledig beeld te geven waarom er in onze voeding zoveel gif zit zal ik je uitleggen hoe ons groente en fruit tegenwoordig geteeld wordt en waarom dit niet zonder bestrijdingsmiddelen kan.

Oorzaken

Dit komt omdat tegenwoordig vrijwel alle gewassen zo goedkoop mogelijk moeten worden geproduceerd. Vrijwel alle producten worden geproduceerd voor massaconsumptie.

Dit betekent dat op een veld of in een kas maar een product gekweekt wordt. Dus in een kas staan alleen tomaten of komkommers. De planten staan dicht op elkaar om het rendement te vergroten.

Echter, deze manier van telen heeft ook nadelen.

Doordat er maar een soort gewas op een veld staat kunnen er veel makkelijker insectenplagen ontstaan. Op een veld met maar een soort gewas krijgt het insect dat zich gespecialiseerd heeft in dat gewas vrij spel. Immers, de natuurlijke vijand van dit specifieke insect is vaak een ander insect dat zich voedt met een ander gewas. En dat gewas staat niet op zo’n veld. Geen voedsel voor de concurrent betekent geen natuurlijke vijanden op dat veld.

Het insect dat gespecialiseerd is op het gewas waar het hele veld vol mee staat heeft zijn eigen luilekkerland met meer dan genoeg eten en veel minder vijanden dan normaal in de natuur. En dan krijg je binnen de kortste keren een plaag.

Dit is een dusdanig probleem dat er zonder bestrijdingsmiddelen, of landbouwgif zo noem ik het liever, niet meer geproduceerd kan worden.

Het tweede probleem met monoculturen is dat als er een schimmel op het gewas komt binnen de kortste keren het hele veld besmet is en de oogst mislukt. De schimmel kan zich door de dicht op elkaar staande eenzijdige begroeiing ook razendsnel uitbreiden.

Ook daarom kan tegenwoordig niet meer verbouwd worden zonder gif om de schimmels te doden.

Daarbij speelt nog het probleem dat de bodem steeds armer wordt, er moeten steeds meer kunstmatige voedingsstoffen aan de bodem toegevoegd worden om de planten te laten groeien. Denk daarbij aan kunstmest.

Dus in ALLE normale groente en fruit in de supermarkt zit gif! Tenzij het uitdrukkelijk biologisch en vrij van bestrijdingsmiddelen is geproduceerd.  De vraag is nu waar zitten de meeste bestrijdingsmiddelen in?

Waar moet je op letten?

Als je groente en fruit koopt is het belangrijk om te weten of de producten in Nederland verbouwd zijn of in het buitenland. In Nederland gelden strengere eisen dan in het buitenland.  Zelfs binnen de EU geldt dat producten uit het buitenland meer gif bevat dan uit Nederland.

Let wel ook Nederlandse producten bevatten bestrijdingsmiddelen!

Ten tweede moet je goed kijken naar het soort product, een banaan heeft een dikkere schil dan een appel. Groente en fruit met een dikke schil nemen minder snel gifstoffen op dan met een dunne schil. Echter deze logica geldt niet altijd. Soms wordt bij een bepaald gewas veel meer gif gespoten, ondanks dat er een dikke schil omheen zit!

Een hele interessante site is http://www.weetwatjeeet.nl/  hier kun je bij de gifmeter zelf kijken hoeveel gifstoffen in de producten van jouw favoriete supermarkt bevatten, welke landen het meeste gif gebruiken of op de groente of fruitsoort zelf kijken hoeveel gif er in is aangetroffen.

Volgens de website is de gifmeter gebaseerd op gegevens die verzameld zijn door Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Let wel op: dit zijn de cijfers uit 2011.

Wat betreft de supermarkten is op deze site op basis van verschillende variabelen zoals hoeveel gifstoffen en om welke gifstoffen het gaat een vervuilingsscore gegeven aan de supermarkten.

 Zo tref je in de Troefmarkt de meest vervuilde producten aan, bij de Dirk van den Broek de minste.

 1.  Troefmarkt
 2. Coop
 3. Aldi
 4. Albert Heijn
 5. Em-Té
 6. Spar
 7. C1000
 8. Plus
 9. Lidl
 10. Poiesz
 11. Dekamarkt
 12. Sanders
 13. Jan Linders
 14. Jumbo
 15. Hoogvliet
 16. Deen
 17. Super de Boer
 18. Vomar
 19. Dirk van den Broek

Wat betreft minst vervuilde producten  geproduceerd in Nederland is de score bij bloemkool de minste vervuiling, de aardbei het meest: 
1. Bloemkool
2. Chinese Kool
3. Broccoli
4. Courgette
5. Ui
5. Witlof
6. IJsbergsla
7. Paprika
8. Aardappelen
9. Prei
10. Tomaat
11. Andijvie
12. Komkommer
13. Spruitjes
14. Wortel
15. Spinazie
16. Kropsla, Bindsla
17. Peer
18. Appel
19. Aardbei

Bron: http://www.weetwatjeeet.nl/index.php/de-weet-wat-je-eet-gifmeter

Het beste is zelf even experimenteren met de gifmeter, er zijn een groot aantal variabelen die je in kunt vullen. De minst vervuilde groente en fruit dat je in de supermarkt kunt kopen of  de minst vervuilde groente en fruit  dat in Nederland geteeld is verschilt sterk!!

En als je groente of fruit koopt onthoudt altijd het volgende:

 1. Door gevarieerd te eten voorkom je over het algemeen dat je constant dezelfde bestrijdingsmiddelen of gifstoffen binnenkrijgt.
 2. Koop bij voorkeur alleen biologisch gekweekte producten of producten met een keurmerk zodat je zeker weet dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.
 3. Koop bij voorkeur verse groente of ingevroren groente en fruit ,bij ingeblikte groenten krijg je sowieso minder vitaminen en mineralen binnen maar wel altijd een kleine hoeveelheid bestrijdingsmiddelen.
 4. Was je groente en fruit altijd en haal de schil er af!

Wat betreft  kinderen en baby’s neem gewoon altijd het zekere voor het onzekere en geef ze alleen producten die vrij zijn van bestrijdingsmiddelen. Voor kinderen en baby’s zijn de bestrijdingsmiddelen veel schadelijker dan een groot volwassen mens!

En nogmaals gebruik de gifmeter van bovengenoemde website, je kunt bijvoorbeeld selecteren op fruit uit Nederland of groente uit Spanje, wat jij wilt! Door even met de gifmeter te spelen krijg je inzicht in waar je bestrijdingsmiddelen in kunt verwachten!

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of suggesties? laat het me weten! Delen via social media wordt erg gewaardeerd! 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share