• Pigmentvlekken

Wat zijn pigmentvlekken? + Tips!

2018-03-14T11:05:40+01:00oktober 16th, 2017|Huidverzorging|0 Reacties

Laatste update: door

Heb je de laatste tijd wat onregelmatigheden op je huid opgemerkt? Ouderdomsvlekjes, donkere gebieden, littekens, striae en zwangerschapsstriemen, pigmentvlekken en andere vormen van verkleuring van de huid kunnen ervoor zorgen dat je huid er ouder uitziet, dan dat het in werkelijkheid is en dit kan je aanmoedigen om huidoplichtende producten zoals hydrochinon te gaan gebruiken of om zelfs cosmetische chirurgie te overwegen.

Dergelijke drastische maatregelen zijn echter niet nodig, aangezien moeder natuur ons veel natuurlijke oplossingen heeft gegeven, die de conditie van je huid kunnen verbeteren.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken is een algemene term waarmee eigenlijk alle donkere gebieden op de huid worden bedoeld. Deze aandoening treedt op wanneer het lichaam in bepaalde gebieden te veel van het huidpigment, melanine, produceert wat dan het verschijnen van donkere vlekken veroorzaakt.

Melanine is het pigment dat verantwoordelijk is voor het produceren van de kleur van onze huid en onze ogen, evenals voor de kleur van ons haar. Als het lichaam ouder wordt, is de huid echter minder goed in staat om het pigment goed te verdelen, waardoor het risico op een ongelijke huidtint groter wordt.

De meest voorkomende delen van de huid waarop dit voorkomt zijn onder meer het voorhoofd, de wangen, rond de bovenlip en de kin. Na de leeftijd van 30 jaar kun je ook op de handen en op andere delen van het lichaam vlekjes gaan zien, die dan ouderdomvlekjes worden genoemd.

Wat zijn de oorzaken van pigmentvlekken?

Pigmentvlekken worden vaak ook nog veroorzaakt door andere factoren. De meest voorkomende is de zon. Blootstelling aan schadelijke UV-stralen van zowel de zon als van zonnebanken kan overproductie van melanine veroorzaken, waardoor er donkere vlekken en verkleuring ontstaat.

De tweede meest voorkomende trigger voor dit probleem is hormonale verandering. Vrouwen die anticonceptie gebruiken of zwanger zijn, kunnen ook veranderingen in hun huidtint ervaren, aangezien het lichaam reageert op de verandering in de hormoonniveaus. Dit veroorzaakt meestal op de wangen, rond de kin en op het voorhoofd donkere vlekken.

Ontsteking is de derde meest voorkomende trigger. Als de huid ontstoken raakt door acné, chemische peeling of andere huidbehandelingen of schade, kan de huid daarop reageren door tijdens het helingsproces te veel melanine te produceren.

Diverse medische aandoeningen kunnen ook leiden tot ongelijke huidtinten. Deze kunnen de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing, coeliakie en andere genetische- en hormonale stoornissen omvatten. Roken kan het risico hierop ook aanzienlijk verhogen.

Verschillende soorten pigmentvlekken

Veel voorkomende afwijkingen van huidpigmenten: