Heb je de laatste tijd wat onregelmatigheden op je huid opgemerkt? Ouderdomsvlekjes, donkere gebieden, littekens, striae en zwangerschapsstriemen, pigmentvlekken en andere vormen van verkleuring van de huid kunnen ervoor zorgen dat je huid er ouder uitziet, dan dat het in werkelijkheid is en dit kan je aanmoedigen om huidoplichtende producten zoals hydrochinon te gaan gebruiken of om zelfs cosmetische chirurgie te overwegen.
Dergelijke drastische maatregelen zijn echter niet nodig, aangezien moeder natuur ons veel natuurlijke oplossingen heeft gegeven, die de conditie van je huid kunnen verbeteren.
Wat zijn pigmentvlekken?
Pigmentvlekken is een algemene term waarmee eigenlijk alle donkere gebieden op de huid worden bedoeld. Deze aandoening treedt op wanneer het lichaam in bepaalde gebieden te veel van het huidpigment, melanine, produceert wat dan het verschijnen van donkere vlekken veroorzaakt.
Melanine is het pigment dat verantwoordelijk is voor het produceren van de kleur van onze huid en onze ogen, evenals voor de kleur van ons haar. Als het lichaam ouder wordt, is de huid echter minder goed in staat om het pigment goed te verdelen, waardoor het risico op een ongelijke huidtint groter wordt.
De meest voorkomende delen van de huid waarop dit voorkomt zijn onder meer het voorhoofd, de wangen, rond de bovenlip en de kin. Na de leeftijd van 30 jaar kun je ook op de handen en op andere delen van het lichaam vlekjes gaan zien, die dan ouderdomvlekjes worden genoemd.
Wat zijn de oorzaken van pigmentvlekken?
Pigmentvlekken worden vaak ook nog veroorzaakt door andere factoren. De meest voorkomende is de zon. Blootstelling aan schadelijke UV-stralen van zowel de zon als van zonnebanken kan overproductie van melanine veroorzaken, waardoor er donkere vlekken en verkleuring ontstaat.
De tweede meest voorkomende trigger voor dit probleem is hormonale verandering. Vrouwen die anticonceptie gebruiken of zwanger zijn, kunnen ook veranderingen in hun huidtint ervaren, aangezien het lichaam reageert op de verandering in de hormoonniveaus. Dit veroorzaakt meestal op de wangen, rond de kin en op het voorhoofd donkere vlekken.
Ontsteking is de derde meest voorkomende trigger. Als de huid ontstoken raakt door acné, chemische peeling of andere huidbehandelingen of schade, kan de huid daarop reageren door tijdens het helingsproces te veel melanine te produceren.
Diverse medische aandoeningen kunnen ook leiden tot ongelijke huidtinten. Deze kunnen de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing, coeliakie en andere genetische- en hormonale stoornissen omvatten. Roken kan het risico hierop ook aanzienlijk verhogen.
Verschillende soorten pigmentvlekken
Veel voorkomende afwijkingen van huidpigmenten:
Lentigines
Lentigines, soms ook wel aangeduid als lever- of ouderdomsplekken of zonnevlekken, zijn vlakke, goedaardige laesies die meestal tussen de 5 mm-20 mm groot worden. Deze plekken variëren van bruin tot zwart en komen vaak voor na herhaalde blootstelling aan de zon en/of rond het vijftigste levensjaar.
Deze soort lentigines staan ​​ook wel bekend als zonne-lentigines. Er zijn echter ook lentigines die zich voordoen zonder dat er sprake is aan blootstelling aan de zon. Niet te verwarren met sproeten, zijn lentigines meer verspreid, meestal donkerder van kleur en gaan niet weg tijdens de wintermaanden, wat bij sproeten vaak wel het geval is. Lentigines vormen normaal gesproken geen risico maar ze kunnen soms wel met melanomen verward worden, dus is het een goed idee, als je je twijfels hebt, dat je ze even door een arts laat bekijken.
Melasma
Melasma, soms ook wel chloasma genoemd, is een aandoening waarbij er bruine vlekken op het lichaam, meestal op het gezicht, verschijnen. Ze worden meestal veroorzaakt door hormonale veranderingen en komen daarom vaak voor bij zwangere vrouwen.
Sommige mensen noemen melasma dan ook ‘het zwangerschapsmasker’. Melasma kan ook worden veroorzaakt door anti-conceptie, hormoonvervangende therapie en overmatige blootstelling aan de zon. Hoewel het meer voorkomt bij vrouwen, kunnen ook mannen last van melasma hebben.
De verhoogde hoeveelheid melanine in de huid, die deze aandoening veroorzaakt, kan zich voordoen in de epidermis (de bovenste laag van de huid), de dermis (de middenlaag van de huid) of een combinatie van beiden.
Melasma is geen gevaarlijke aandoening maar het is voor mensen, die hiervan last hebben, wel heel vervelend. Gelukkig zijn er behandelingen beschikbaar waarvan de meest voorkomende het gebruik van een huidoplichtende crème met het ingrediënt hydrochinon is.
Moedervlekken
Moedervlekken zijn gekleurde plekken op onze huid die normaal al vanaf de geboorte aanwezig zijn. Soms kunnen deze vlekken ook rood van kleur zijn. Als dit het geval is, worden het ook wel ‘ooievaarsbeten’ genoemd. Deze soorten geboortevlekken worden veroorzaakt door een abnormale hoeveelheid bloedvaten in de huid. Een andere soort moedervlekken worden ook wel ‘gepigmenteerde moedervlekken’ genoemd.
Dit soort moedervlekken zijn ook al vanaf de geboorte aanwezig en zijn meestal bruin, zwart of blauwgrijs van kleur. Moedervlekken vormen meestal geen grote gezondheidsrisico's, maar als ze zich in problematische gebieden bevinden, zoals bij een oogje van het kind, kunnen ze als dat gewenst is verwijderd worden.
Hemangiomen
Een hemangioom is een goedaardige plek, die voortvloeit uit het knappen van bloedvaatjes of ontstaan als de bloedvaatjes verwoekeren. Ze verschijnen meestal op de huid of soms ook op interne organen en dan vooral op de lever. Ze zijn normaal al bij de geboorte aanwezig en veroorzaken zelden symptomen. Hemangiomen lijken vaak op moedervlekken en kunnen in kleur van port-rood tot roodblauw of zalm variëren. Veel hemangiomen zullen tegen de tijd dat het kind 10 jaar is, weer verdwenen zijn. Als dit in het ergste geval letsels of zweren veroorzaakt, kan het met medicatie of chirurgische verwijdering worden behandeld.
Vitiligo
Vitiligo, ook wel leukoderma genoemd, is een ziekte waarbij de huid witte plekjes krijgt. Het komt voor wanneer de melanocyt-cellen of afsterven of omdat ze gewoon stoppen met het functioneren of met het produceren van melanine. Oorzaken van de aandoening zijn onduidelijk, maar het is vermoedelijk een auto-immuunziekte. Het kan op elke leeftijd voorkomen en op elk deel van het lichaam verschijnen. Soms zullen de witte vlekken zich over het lichaam verspreiden terwijl het bij andere op één plek zit. Vitiligo verschijnt vaak eerst als een kleine, bleke plek op de huid, die in de loop van de tijd tot een grotere plek zal groeien.
Vitiligo is over het algemeen onschadelijk en het is niet besmettelijk, maar het cosmetische uiterlijk ervan kan bij mensen, die eraan lijden, emotionele en psychologische aandoeningen veroorzaken. Er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen bij het verminderen van het uiterlijk van vitiligo, waaronder crèmes op basis van corticosteroïde, depigmentatie behandelingen en fototherapie met UVA en UVB. Sommige van deze behandelingen veroorzaken bijwerkingen, dus het is aan te raden om de opties eerst eens te bespreken met een arts.
Tinea versicolor of Pityriasis versicolor
Tinea versicolor is een aandoening die voorkomt wanneer een natuurlijke gist, die op de huid aanwezig is en die ook wel Pityrosporum ovale wordt genoemd, begint te overgroeien en de pigmentatie van de huid verandert. Wanneer dit optreedt, kunnen er bepaalde zones op de huid lichter of donkerder worden. Tinea versicolor kan worden veroorzaakt door een aantal factoren waaronder warm weer, een vette huid, een verzwakt immuunsysteem, hormonale veranderingen en overmatig zweten. Deze aandoening komt vaker voor bij adolescenten en jonge volwassenen en dan vooral wanneer ze een warm en vochtig klimaat bezoeken. Tinea versicolor kan typisch worden behandeld met anti-fungale medicijnen, die vaak effectief zijn bij het verwijderen van verkleurde plekken of verkleurde stukken van de huid.
Eczeem
Eczeem, ook wel bekend als atopische dermatitis, is een huidaandoening die als gevolg van een ontsteking een rode, jeukende en droge huid veroorzaakt. Soms kunnen er ook witte vlekken of plekken binnen de rode uitslag ontstaan. Deze aandoening komt meestal voor bij kinderen maar kan ook volwassenen treffen. De symptomen van eczeem zijn een droge, schilferige, verdikte huid, die bijna altijd jeukend is. Vooral bij mensen met een donkere huid kan eczeem een verkleuring van de huid veroorzaken, waardoor het aangetaste gebied lichter of donkerder dan de omringende huid wordt.
De oorzaak van eczeem is helaas nog onbekend, maar men vermoedt wel dat het verband houdt met allergieën en astma en vermoedt ook dat het een overactieve immuunrespons op een irritant is. Hoewel de aandoening niet genezen kan worden, kunnen de symptomen wel worden beheerd. Bij veel mensen zal het eczeem na verloop van tijd vanzelf weer verdwijnen. Artsen kunnen topische crèmes en zalven op basis van corticosteroïde, orale medicijnen en lichttherapie voorschrijven om de symptomen mee te verlichten.
Pityriasis alba
Pityriasis alba, wat letterlijk witte schilfering betekent, is een aandoening van de huid die vaak voorkomt bij kinderen en jonge volwassenen en waarbij er lichtroze of rode, schilferige plekken op de huid ontstaan. Wanneer deze plekken weer weggaan, is de huid verkleurd. De leasies, die kunnen ontstaan, zijn meestal rond of ovaal en kunnen overal optreden, maar komen vooral op het gezicht en op de armen voor. De aandoening lijkt erg op eczeem en als zodanig is een overactieve immuunrespons een vermoedelijke oorzaak.
De plekken kunnen binnen enkele maanden vanzelf weer wegtrekken maar het kan ook zo zijn dat ze enkele jaren op de huid aanwezig blijven. Er is geen behandeling voor Pityriasis alba omdat de plekken meestal vanzelf weer weggaan en voordat de persoon volwassen wordt weer zijn verdwenen. Als dat nodig is kan een arts een steroïde- of non-steroïde crème voorschrijven om de droogheid en/of jeuk te vergemakkelijken.
Hoe worden pigmentvlekken behandeld?
Een behandeling bestaat meestal uit het aanbrengen van huidcrèmes, die door middel van peeling helpen om donkere vlekken te vervagen. Deze crèmes verwijderen de buitenste laag van de huid waardoor er een nieuwe en lichtere huidlaag tevoorschijn komt. Sommige van deze crèmes bevatten alfa hydroxyzuren, evenals retinol (een vorm van vitamine A). Voor mensen met een gevoelige huid kunnen deze behandelingen te agressief zijn.
Hydrochinon is een chemisch middel, dat de huid oplicht en waarvan is aangetoond dat het door de productie van de pigmentcellen in de huid te verminderen de donkere gebieden op de huid kan verbeteren. Dit ingrediënt dat in deze crèmes aanwezig is, kan de donkere vlekken vervagen maar kan het risico op dermatitis en een verminderde huidelasticiteit verhogen, waardoor de veroudering van de huid kan versnellen. Onderzoeken met dieren hebben ook een bewijs gevonden dat hydrochinon de huid kan beschadigen en daarom worden de niet-voorgeschreven concentraties beperkt tot slechts 2%.
Het gebruik van één van deze producten vereist een strikte naleving van bescherming van de huid tegen de zon. Blootstelling aan UV-stralen zal resulteren in nog meer donkere gebieden op de huid en misschien zelfs wel littekens.
Tien huismiddeltjes tegen pigmentvlekken
Hier zijn de tien beste manieren om je te ontdoen van hyperpigmentatie.
Citroen
Citroen bevat citroenzuur dat helpt om de huid te bleken en daarom is het een populaire thuisbehandeling tegen hyperpigmentatie. Dit natuurlijke bleekmiddel kan daadwerkelijk donkere vlekken op je huid vervagen.
Pers vers citroensap uit en wrijf het met behulp van een watje of een katoenen lapje op de huid. Laat het ongeveer 10 tot 15 minuten intrekken en spoel de huid dan vervolgens met water af. Doe dit een aantal maanden lang tweemaal per dag of totdat je een verbetering ziet.
Als alternatief kun je ook door gelijke hoeveelheden citroensap en rauwe honing met elkaar te mengen een gezichtsmasker maken. Meng de ingrediënten goed door elkaar en breng het dan als een masker aan op de aangetaste huid. Bedek de huid gedurende 15 minuten met een warme handdoek en spoel het gezicht daarna met lauw water af. Doe dit een paar maanden lang, één keer per week.
Opmerking: als je een gevoelige huid hebt, moet je het citroensap met een beetje water verdunnen.
Rauwe aardappel
Rauwe aardappel werkt heel goed om de huid, die last heeft van hyperpigmentatie evenals van andere vlekken, op te lichten. Aardappelen bevatten namelijk catecholase, een enzym waarvan bewezen is dat het de huidtint kan verlichten.
Schil een aardappel en snijd het in dikke plakjes. Doe een paar druppels water op het oppervlak van een aardappelschijfje en wrijf het 5 tot 10 minuten over de huid. Spoel het dan af met lauw water. Doe dit een maand lang, minstens drie of vier keer per dag.
Schil een middelgrote aardappel en knijp het sap eruit. Voeg er een gelijke hoeveelheid citroensap aan toe en meng het goed door elkaar. Breng de oplossing op het gepigmenteerde gebied aan en laat het ongeveer 20 tot 30 minuten intrekken. Spoel daarna de huid met lauw water schoon. Doe dit een maand lang, twee keer per dag.
Appelcider azijn
Appelcider azijn werkt simpelweg wonderbaarlijk als het gaat om het oplichten van donkere vlekken op de huid als gevolg van hyperpigmentatie. Het heeft uitstekende huidverlichtende en astringerende eigenschappen, die de natuurlijke kleur van je huid kunnen herstellen.
Meng gelijke hoeveelheden appelcider azijn met water. Gebruik deze oplossing om het getroffen gebied mee te behandelen. Laat het gedurende twee tot drie minuten op de huid intrekken en spoel het dan af met lauw water. Doe dit een paar weken lang, tweemaal per dag.
Als alternatief, voeg je twee theelepels appelcider azijn toe aan een half glas warm water. Meng dan ook nog een theelepel honing door het mengsel. Drink deze oplossing gedurende een paar weken lang twee keer per dag, 's ochtends en 's avonds of totdat je een verbetering ziet.
Vitamine E
Vaak ook wel de huidvitamine genoemd, helpt vitamine E bij het tegengaan van hyperpigmentatie. Als anti-oxidant neutraliseert vitamine E de effecten van schadelijke UV-stralen van de zon en het herstelt en beschermt de huid.
Verpulver twee of drie vitamine E tabletten en doe het poeder in een kom. Voeg hier drie of vier druppels ricinusolie aan toe en meng het goed door elkaar. Breng het mengsel, voordat je naar bed gaat, aan op de aangetaste huid. Spoel het de volgende morgen af. Volg deze remedie dagelijks, gedurende twee tot drie weken.
Je kunt ook een zelfgemaakt masker maken door ongeveer 180 gram Fuller's aarde, een eetlepel gemengde papaya en de inhoud van twee vitamine E capsules goed met elkaar te vermengen. Meng de ingrediënten goed door elkaar totdat je een ​​dikke pasta krijgt. Breng het mengsel gelijkmatig aan op het getroffen gebied en laat het 20 minuten intrekken. Spoel het vervolgens goed af met lauw water. Herhaal dit regelmatig en probeer het minstens één keer per week op je huid aan te brengen.
Je kunt ook tweemaal daags de aangetaste huid met vitamine E-olie inmasseren om zo de hyperpigmentatie te verminderen. Doe dit een paar weken lang of totdat je positieve resultaten krijgt.
Kurkuma
Kurkuma heeft blekende eigenschappen die kunnen helpen om de symptomen van de huid, die last heeft van hyperpigmentatie, te verbeteren. Bovendien kan kurkuma de huid ook vrij van infectie houden.
Meng één theelepel kurkumapoeder met een theelepel citroensap. Breng het mengsel op het getroffen gebied aan. Laat het 20 minuten intrekken en spoel het dan af met koud water. Probeer na deze behandeling de huid niet bloot te stellen aan de zon. Doe dit eenmaal per dag voor het douchen om zo de resultaten te maximaliseren.
Als alternatief kun je ook een pasta maken door 5 eetlepels kurkumapoeder met 10 eetlepels melk te mengen. Breng deze pasta op de aangetaste huid aan en masseer gedurende 5 minuten de huid voorzichtig. Laat het dan 20 minuten intrekken en spoel daarna het mengsel met warm water van de huid af.
Aloë vera
Aloë vera werkt door de aanwezigheid van mucilagineuze polysacchariden in de gel uitstekend voor de huid, die last heeft van hyperpigmentatie. Het kan de dode huidcellen verwijderen en de regeneratie van nieuwe huidcellen bevorderen.
Voordat je naar bed gaat, smeer je een beetje verse aloë vera-gel op de getroffen huid en dit laat je dan de hele nacht intrekken. Spoel het als je de volgende morgen wakker wordt af met water. Volg deze remedie een paar weken lang, elke dag. Als je dat doet zul je al snel resultaten gaan zien.
Meng 2 eetlepels Aloe vera-gel met een halve eetlepel rauwe honing. Meng het goed door elkaar en laat het 10 minuten staan. Breng daarna het mengsel aan op de pigmentatie en laat het helemaal opdrogen op de huid. Na 20 minuten was je de huid met lauw water schoon. Volg deze remedie minstens twee weken lang, elke dag of om de dag om zo de gewenste resultaten te krijgen.
Sinaasappelschil
De volgende keer dat je een sinaasappel eet, gooi dan de schil dan niet weg. Het bevat citroenzuur, dat blekende eigenschappen heeft en dit kan je helpen om je te ontdoen van de donkere vlekken op je huid.
- Voeg 1 theelepel citroensap toe aan een lepel melk en wat honing en voeg hier ook de stukjes sinaasappelschil aan toe. Meng alle ingrediënten goed door elkaar totdat er een soort pasta ontstaat.
- Breng de pasta vervolgens aan op de aangetaste huid.
- Laat het ongeveer 20 minuten intrekken op de huid.
- Was je huid daarna met lauw water schoon.
Volg deze behandeling minstens drie of vier keer per week om zo de celvernieuwing te stimuleren en om de pigmentvlekken te verminderen.
Avocado's
Omdat het is verrijkt met vetzuren, vitamine C en oleïnezuur, kunnen avocado's effectief helpen bij het voorkomen van hyperpigmentatie. En de verschillende enzymen en hoge hoeveelheid vitamine E in avocado's kunnen de pigmentatie ook verminderen.
Prak een rijpe avocado totdat je een gladde pasta krijgt. Breng de pasta dan vervolgens op het getroffen gebied aan. Laat het half uur intrekken en was de huid daarna schoon met lauw water. Doe dit gedurende minstens een maand tweemaal daags om positieve resultaten te krijgen.
Als alternatief, maak je van een halve rijpe avocado een gladde pasta en meng je dat met twee theelepels honing en een theelepel melk. Breng de pasta daarna op het getroffen gebied aan. Laat het goed opdrogen en spoel de huid dan met lauw water schoon. Doe dit een maand lang, één keer per dag.
Sandelhout
Sandelhout staat erom bekend dat het de huidtint kan verbeteren en het werkt ook effectief bij hyperpigmentatie of andere soorten huidproblemen. Het is een stimulant, het verkoelt en het is een bloedzuiveraar. Al deze eigenschappen werken samen om het uiterlijk van donkere plekken op de huid te verminderen en je huid weer een natuurlijke, jeugdige uitstraling te geven.
Meng 2 eetlepels sandelhoutpoeder met genoeg rozenwater om er een ​​dikke pasta van te vormen. Breng dit masker dan op het aangetaste huidgebied aan. Laat het een half uur intrekken en was de huid daarna met lauw water schoon. Doe dit een paar keer per dag, een paar weken lang om zo snel van je probleem af te komen.
Als alternatief maak je een pasta met 2 eetlepels sandelhoutpoeder, een eetlepel kurkumapoeder en 3 tot 4 eetlepels melk. Breng het als een masker aan op de aangetaste huid. Laat het dan vanzelf drogen en spoel het dan met lauw water goed af. Volg deze remedie dagelijks om zo de verkleuring van de huid te verminderen.
Amandelen
Als een rijke bron van vitamine E zijn amandelen goed voor huid en vooral voor de huid, die last heeft van hyperpigmentatie.
- Week een hele nacht lang 5 amandelen in wat water.
- De volgende dag haal je de amandelen uit het water en vermaal je ze samen met wat melk om zo een ​​fijne pasta te krijgen.
- Voeg 1 theelepel honing en enkele druppels citroensap toe aan de pasta en meng het nog eens goed door elkaar.
- Smeer dan, voordat je gaat slapen, de pasta over de aangetaste huid.
- Was het de volgende ochtend af met koud water.
Volg deze remedie twee weken lang elke avond en doe het daarna nog zo’n twee keer per week.
Je kunt ook regelmatig amandelen eten om zo de hyperpigmentatie te minimaliseren.
Tot slot...
Naast het gebruik van deze remedies zijn er ook enkele preventieve maatregelen die je in gedachten moet houden. Om hyperpigmentatie bijvoorbeeld te voorkomen, moet je buitensporige blootstelling aan de zon vermijden en zonodig een zonnebrandmiddel met een minimum SPF van 30 op de huid gebruiken.
Breng dit zonnebrandmiddel elke drie uur opnieuw aan. Verder moet je ook om een gezonde huid te blijven houden een goede huidverzorgingsroutine volgen - reinigen, exfoliëren, hydrateren en verzorgen.
Bronnen
homeremedyshop.com/8-home-remedies-for-uneven-skin-tone/
www.stylecraze.com/articles/7-home-remedies-for-dark-spots-on-face/#gref
stylecaster.com/beauty/10-things-no-one-ever-tells-you-about-dark-spots/