De Helicobacter Pylori bacterie en je maag

2017-01-16T09:02:20+01:00oktober 31st, 2013|Gezondheidsklachten|28 Reacties

Laatste update: door

De Helicobacter Pylori bacterie en je maag

De H. Pylori bacterie is een vervelende en redelijk onvoorspelbare bacterie die in je maag leeft. Sommigen kunnen deze bacterie hebben zonder er ooit last van te krijgen en bij anderen kan de bacterie zich ontwikkelen wat een maagslijmvliesontsteking, een maagzweer of zelfs maagkanker tot gevolg kan hebben.

Laten we eens goed op een rijtje zetten wat de bacterie precies is, hoe een diagnose gesteld wordt en het allerbelangrijkste: Hoe je er weer af komt!

De oorzaken van een besmetting met de H. Pylori bacterie

Voorheen werd aangenomen dat er geen bacteriën kunnen overleven in het extreem zure milieu van de maag, maar dat bleek niet helemaal waar te zijn. In het begin van de tachtiger jaren ontdekte men alsnog een bacterie die prima kan leven in een zuur milieu: De H. Pylori bacterie.

De H. Pylori is een bacterie die zich in je maag nestelt, eigenlijk in het slijmvlies van je maag. Deze bacterie is een belangrijke speler als het om een maagzweer gaat.

Hoe de besmetting precies plaatsvindt, is niet helemaal duidelijk, maar het is wel bekend dat alléén kinderen tot een leeftijd van ongeveer 5 jaar de besmetting oplopen, wel of niet in combinatie met slechte hygiëne. De bacterie nestelt zich in de maag, waar deze een leven lang kan blijven zitten zonder noemenswaardige klachten.

Als er verder geen onderzoek plaatsvindt, wel of niet preventief, is de kans heel groot dat de bacterie aanwezig blijft, maar zonder consequenties. De bacterie kan zich, onder bepaalde omstandigheden, manifesteren in een maagzweer, maagslijmvliesontsteking of mogelijk zelfs maagkanker.

Symptomen

Zoals eerder gezegd, de bacterie kan in je maag zitten zonder dat je daar noemenswaardige klachten over hebt. Over het algemeen wordt de bacterie pas ontdekt, en behandeld, als er klachten zijn. In feite is het dan al te laat, want de meeste klachten die zich manifesteren zijn vrij ernstig van aard:

Maagkanker

De bacterie wordt door de wetenschap veelvuldig in verband gebracht met maagkanker. Als er sprake is van een langdurige maagslijmvliesontsteking, kan dit definitieve veranderingen in het weefsel tot gevolg hebben. Deze blijvende verandering kan op termijn maagkanker veroorzaken. Op het moment dat je chronisch last hebt van slijmvliesontsteking in de maag, is het verstandig om een jaarlijkse controle te laten uitvoeren om een eventuele maagkanker zo snel mogelijk te onderkennen en te laten behandelen.

Maagslijmvliesontsteking

Een besmetting met de H. Pylori bacterie leidt in de meeste gevallen tot een maagslijmvliesontsteking. Het is niet noodzakelijk dat dit bij iedereen grote klachten geeft, dus wordt een besmetting vaak bij toeval ontdekt. Maar op het moment dat de maagslijmvliesontsteking wel klachten geeft, is het meestal vrij duidelijk: braken, gebrek aan eetlust, opgeblazen gevoel, misselijkheid en een ,soms vage, pijn in de maa