Herpes

Laatste Update: 21 maart 2023

Postherpetische neuralgie pijn door gordelroos

Na aanleiding van een verzoek om te vragen wat postherpetische neuralgie pijn of ook wel herpetische pijn heb ik onderzoek gedaan. Tot mijn verbazing is er niet al te veel over te vinden op het internet.

In dit artikel ga ik het hebben over zeer langdurige pijnlijke klachten wat kan komen door gordelroos, zelfs wanneer de blaasjes al verdwenen zijn!

Postherpetische neuralgie is een zeer pijnlijke aandoening in de zenuweinden van de huid. Het wordt gekenmerkt door een langdurig branderige gevoel op de huid waardoor de kwaliteit van het leven zeker nadelig beinvloed wordt.

Veel mensen met de aandoening moeten maanden lang de pijn meemaken voordat het eindelijk minder wordt.  De klachten worden veroorzaakt door gordelroos wat weer veroorzaakt wordt door waterpokken (1).

Normaal gesproken moeten de klachten weer snel overgaan, maar wanneer dat niet het geval is en er zijn geen plekken meer op de huid te zien.

Dan kan er sprake zijn van  postherpetische neuralgie.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 2 verschillende factoren. Namelijk de non-iceptieve en no-iceptieve pijn. Noiceptieve pijn wordt veroorzaakt door een beschadiging op de huid of weefsel waardoor er zenuwen geactiveerd worden.

Een goed voorbeeld is wanneer je enkel verzwikt: vervolgens komen er stoffen vrij die de zenuwen prikkelen tot de ervaring van pijn. Dezelfde pijn klachten tref je aan bij reumatische aandoeningen of na een operatie.

Non-inceptieve pijn daarentegen komt niet van buitenaf (bijvoorbeeld door een naald), maar vanuit het zenuwstelsel zelf.  Dit pijn wordt ook wel neuro pathische pijn genoemd en kan permanent van aard zijn. Reumatische klachten of fibromyalgie is een vorm van non-inceptieve pijn.

Gordelroos kan tevens non-inceptieve pijn veroorzaken wanneer de zenuwen permanent beschadigd raken door de aandoening.

Mensen die last hebben van postherpetische neuralgie pijn ervaren een extreem branderig gevoel.

Herpes varicella zoster virus

Het herpesvirus (herpes varicella zoster virus) kan weer teruggedrongen worden door het lichaam zelf. Dan nemen normaal gesproken de klachten weer af.

Echter,  het herpesvirus kan ook weer opnieuw geactiveerd worden waardoor er blaasjes op de huid ontstaan. Wanneer de blaasjes weer genezen zijn en de klachten blijven aanhouden kan het duiden op postherpetische neuralgie pijn.

De richtlijnen zijn dat iemand tussen de 2 en 4 weken nadat de huid is genezen nog last heeft pijnklachten.

Uit onderzoek is gebleken dat blijvende klachten vooral voorkomen bij oudere mensen (2). Jong volwassenen en kinderen hebben veel minder last van de klachten.

Klachten komen vaker voor op latere leeftijd, omdat de zenuwen gevoeliger zijn geworden! 

Gordelroos kan de zenuwen beschadigden waardoor er pijn signalen gestuurd worden naar de hersenen wat het brandiger stekende gevoel kan verklaren. Echter, niet iedereen krijgt last van blijvende klachten en verschilt zoals met veel aandoeningen per persoon.

Hieronder de symptomen:

symptomen post herpetische neuralgie

(3)

Behandelingen

Het is extreem belangrijk wanneer je gordelroos hebt om direct anti virale middelen te halen. Ga dus direct naar een arts voor de juiste diagnose. Wanneer je er op tijd bij bent neemt de kans op verdere ontwikkeling af.  Daarnaast kun je een speciale vaccins krijgen (voor op latere leeftijd) om toekomstige uitbraken tegen te gaan.

Dit is erg belangrijk! Maak daarom vandaag nog een afspraak met je arts om er voor te zorgen dat de klachten niet erger worden!

Wel moet gezegd worden dat niet iedereen tegen het vaccin kan. Net zo als bij elke vaccinatie moet je weerstand wel prima zijn, anders kunnen er complicaties optreden. Zorg er dan voor dat je behandeld arts je situatie goed kent.

Conclusie

Post-herpetische neural pijn kan een verschrikkelijke aandoening zijn en wordt veroorzaakt door het herpes virus (gordelroos). Het beste is om direct een afspraak te maken met je arts voor een eventuele vaccinatie.

Hierdoor neemt de kans op verdere klachten aanzienlijk af.

Daarbij is het ook belangrijk om er voor te zorgen dat je weerstand optimaal is. Want herpes uitbraken komt vaker voor bij een verminderde weerstand.

Als je zelf ervaring hebt met gordelroos, laat dan hieronder een reactie achter, want dat waardeer ik altijd graag.

Bronnen:

 1. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.2147/JMDH.S106340

2. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmcp1403062

3. https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=7af38555e64df3adde41bcaa81eae17a92e7c114

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo Jack,
  Achteraf begon het met steken in de maagstreek, links onderaan de ribben, maar dat wist ik toen nog niet. Daar had ik een dag of drie, zo'n twee keer op een dag (vooral 's nachts) last van. Drie gemene steken vlak achter elkaar - erg vreemd! Op de Engelse sites (waar ik veel research over gordelroos - shingles - heb gedaan), spreekt men daar regelmatig over als voorbode. Toen ik probeerde te kijken naar het gevoelige plekje op m'n rug zag ik eerst twee andere ster-vormige vlekken van ongeveer 2cm doorsnee en toen het gevoelige plekje, wat meteen donker was (paars/blauw) waardoor ik lang heb gedacht dat de uitslag een spinnenbeetallergie was, maar toch had alles verder de symptomen van gordelroos, behalve dat het niet jeukte totdat het begon weg te trekken, een week na de eerste vlekjes.
  Vanaf het midden van m'n rug was de uitslag erg, maar dit werd geleidelijk minder en op m'n buik had ik één grote plek en een paar kleintjes (unilateraal). Het deed wel wat pijn maar ik verlichtte dat door met Lavendel essentiële olie of A. Vogel Echinaforce op een watje de uitslag te deppen. Een lauwe douche hielp ook goed! Ik raakte de uitslag dan niet aan en ik droogde het ook niet af. Ik ben niet naar de dokter gegaan omdat ik het op vrijdag ontdekte en het op maandag eigenlijk al te laat was voor medicijnen en ook omdat ik op het net las dat tenzij je koorts hebt, verward bent, de gordelroos in het gezicht of nek is, enz., de meeste mensen het gewoon uitzieken met een pijnstiller. Een paar keer heb ik 's nachts paracetamol genomen. Na vijf dagen kreeg ik pijn alsof iemand met z'n vuist een weg baande tussen mijn spieren en huid, maar het was enkele keren per dag, niet de hele dag door. Alsof iemand me kietelde, maar dan met gemene pijn. 🙂
  Ik schrijf het maar uitgebreid op, dan kunnen mensen er wat aan hebben. Die pijn heb ik nu nog steeds (8ste dag) al is het minder erg maar wel vaker. Het voelt alsof een gevoelige spier samentrekt. Ik zou het geen branderig gevoel noemen. De gordelroos is al gedeeltelijk opgedroogd en afgeschilferd - als het dat tenminste was! Waarom geen dokter? Ik laat mijn lijf dergelijke dingen liever zelf uitvechten, tenzij het ernstig is. Ik neem zelden allopathische medicijnen in (paracetamol is het sterkste) en zou ook alleen maar homeopathisch of alternatief willen als die zenuwpijn niet binnen de komende weken verdwijnt, wat ik overigens niet verwacht. Ik ben gezond, fit, een vrouw van 54, maar heb enkele jaren vanwege stress en de overgang op een emotionele achtbaan gezeten, dus daar wijt ik het dan maar aan. Ik heb mijn lijf gevraagd 'waarom heb ik dit?' en er kwam een bijzonder emotionele kwestie naar boven (ik heb geschreeuwd van verdriet). Eén waarvan ik dacht het een plekje gegeven te hebben. Niet dus. Daar heb ik toen aan gewerkt. Onze lichamen, mits we vragen en luisteren, kunnen ons veel vertellen.

  1. Ik kreeg 2 november last op de bovenkant van mijn rechter arm ik dacht eerst prosessierups maar later bleek gordelroos jeuken -jeuken en nog eens jeuken ik kreeg van mijn huisarts levocetirizine tabletten triamcinolonacetonidecreme en lidocainelevomentholgel de jeuk is wel minder geworden het is niet weg soms heb ik een paar dagen geen last en dan in een keer vooral avonds begint het weer te jeuken pijn heb ik weinig en ik ben er ook niet ziek van. Hopelijk gaat het nog helemaal over. We houden moet.

 2. Mijn moeder van 85 heeft ;inmiddels 3 maanden geleden gordelroos in haar gezicht gehad...vreselijk...de gordelroos is na n dag of 10 verdwenen maar zij wordt sindsdien
  werkelijk gekweld door ondraaglijke zenuwpijnen...We hebben medicatie gehad;pijnbestrijding
  op de pijnpoli van het ziekenhuis.....niets helpt. Ze vergaat van de pijn...Inmiddels zijn we 4 weken bezig met acupunctuur in de hoop dat dit gaat helpen.....
  Echt heel erg verschrikkelijk...ook om aan te zien.....ik hoop zo dat er n dag komt dat tde pijn
  wat minder wordt........

  1. Bedankt voor uw reactie.

   Gordelroos kan zeer zeker een verschrikkelijke aandoening zijn. Erg vervelend voor uw moeder en ik hoop dat er snel verbetering zal zijn. Ik hoor wel vaker dat medicijnen niet altijd aanslaan. De enige tips die ik u kan geven is om ervoor te zorgen dat de weerstand van uw moeder zo veel mogelijk versterkt wordt. Want het immuunsysteem heeft een belangrijke rol bij het aanvechten van bacteriële infecties en virussen.

   Heel veel succes!

   Mvg,

   Jack

   1. Ik heb hier al 8 maanden last van was eerst mijn hele been nu nog alleen mijn voet
    Wordt er moedeloos van

    1. Dag Eveline,

     Wat naar dat je hier zoveel last van hebt. Heb je anti virale medicijnen voorgeschreven gekregen? Het versterken van je immuunsysteem kan veel baat hebben wanneer je last hebt van postherpetische neuralgie pijn. Kijk anders even bij deel 1 waarbij ik meer aandacht besteed hoe je met voeding je immuunsysteem kunt versterken. Kijk hier voor deel 2. Ik hoop dat voor jou de pijn snel minder zal worden.

  2. Hoi Ellen,

   Hebben jullie al een oplossing gevonden?

   Mijn moeder 84 jaar heeft het zelfde, alles wat de pijn poli haar voorschoteld werkt niet.

   bij voorbaat dank.

   1. Excuses voor de late reaktie ik hoop dat er bij je moeder wel wat verbetering is? Helaas in ons geval nog steeds niet.
    Zelf ben ik iets minder aktief geweest omdat mijn man 29 dec 2012 dodelijk is verongelukt en dan staat de wereld echt stil.......
    Maar .... ik wil nu toch proberen door tegaan met zoeken voor mijn moeder; inmiddels dus 9 maanden ondraaglijke pijn in t gezicht..en dat straalt natuurlijk uit....
    We gaan morgen toch weer opnieuw n verlichting van deze pijn zoeken....groet Ellen.

    1. U vorig jaar juli is de gordelroos begonnen en nog niet over op achterhoofd en nek links, nog gevoelig en steken,ook ben 86 jaar

   2. Vraag aan de huis arts oxycodon dat is een pijnstiller die goed helpt.

    Ik gebruik zelf dagelijks Lysine dat helpt tegen een nieuwe uitbraak van gordelroos

  3. ik lees nu net je bericht, omdat ik aan het zoeken ben naar "gordelroos". Wat vreselijk voor je moeder. Ik heb zelf gordelroos opborsthoogte met vreselijke zenuwpijn maar in je gezicht lijkt me dat helemaal erg. En waar jullie ook allmeel geweest zijn, vreselijk. Sterkte, als het nog steeds niet beter is, maar ik voor jullie van wel!

  4. Qua voedsel. Lysinerijk (bv. Zalm), veel verse groente en fruit en licht verteerbaar. Kaas, worst en eieren moet je vermijden. Staat meer op internet als je goed zoekt. Hopelijk heeft t een positief effect al weet ik niet of dit ook zal helpen in t gezicht.

  5. hoi ik ben jo verboven heb anderhalf jaar geleden gordelroos gekregen in mijn gezicht en is nu het draaglijk. sinds 2 weken gebruik ik catsclauw komt uit Columbia. en moet zeggen heb ook alles geprobeert geen resultaat maar nu na die catsclauw voel ik echt verbetering hoop dat jullie daar iets aanhebben want het is ondraagelijk ...gr jo verboven

  6. hoi heel verhaal mijn dochter werkt elk jaar 3 maanden in Colombia en was daar neer een oerwouddokter geweest en zei dat ik dat moest gebruiken ze had het meegebracht het is gewoon een soort houtstrengel die ze dan koken en elke dag een kopje daarvan moet zeggen bij mij heeft het een goed resultaat weet ni dat ze in tabletvormaat verkrijgbaar zijn gr jo verboven

 3. Hoi Jack,

  Ik heb sinds 2 jaar een chronische vorm van gordelroos en slik nu al ruim 1 jaar een soort kuur, genaamd Valaciclovir. De uitbraak is wel kleiner en het gaat wel sneller weg, maar dit heeft niet kunnen voorkomen dat ik nu last heb van postherpetische neuralgie.

  Dat heb ik gisteren van de neuroloog te horen gekregen, iets wat ik zelf al vermoedde want de dermatoloog dacht dat het misschien te maken had met zenuwpijn ivm een dubbele hernia. Ik heb nu een afspraak met een internist/immumoloog om te kijken of ik misschien ergens allergisch voor ben waardoor er steeds een uitbraak komt.

  Ruim 10 jaar geleden heb ik beiderzijds een borstamputatie gehad en daarvoor siliconen prothese in de plaats gekregen, nu leg ik daar een link mee omdat die na zoveel jaar toch door gaan zweten ( heb ik gelezen ) want ik rook en drink niet en heb verder geen griep oid. Ik ben alleen beroerd als de gordelroos de kop op steekt maar dat is omdat mijn lichaam tegen het virus aan het vechten is. Wat denk jij !?

  Dat postherpetische neuralgie is trouwens geen prettig iets om te hebben en nu ben ik eerder van het niet klagen maar dragen, maar dit is soms toch wel ongehoord hoor !!

  Groeten en bedankt voor je antwoord ....

  1. Dag Kemka,

   Zenuwpijn door postherpetische neuralgie kan erg verschrikkelijk zijn. Het kan heel goed zijn dat u zich beroerd voelt doordat het lichaam flink aan het vechten is. Het herpes virus verzwakt namelijk het immuunsysteem en het lichaam reageert daar heftig op. Daarbij kan een allergie het immuunsysteem verzwakken, daarom denk ik dat het verstandig is om bij een immumuloog te laten testen. Persoonlijk heb ik een vrij heftige allergie op mijt, wanneer ik daar in aanraking kom krijg ik een astma aanval en huiduitslag.

   Succes!

   Mvg,

   Jack

 4. Hoi Jack,

  Ik kreeg een paar weken voor het gebeuren een gigantische verdovende pijn/tinteling in het gezicht, ben hiervoor naar de huisartsenpost gegaan, echter deze konden weinig tot niets vinden, kreeg ibupropen voorgeschoteld om te gebruiken.
  Uiteindelijk geen last meer gehad, een paar weken later kreeg ik zo'n last van een kies dat ik naar een tandarts ben gegaan die constateerde een ontsteking onder de kies, de kies moest eruit, echter twee dagen later nog veel pijn, bleek er een kaakbeen ontsteking te zijn, en tandarts adviseerde om een antibioticakuur te nemen, dit weer geregeld via de huisarts. Echter had ik hier al een rare schrale plek in het gezicht waar ik op zich geen aandacht aan besteedde, de dag erna moest ik werken op een zaterdag en de zondag dacht ik echt, dit gaat niet goed, contact met huisarts gehad, die zei dat ik langs moest komen bij de hap. Afijn ik daar langs, constateerde de arts dat ik gordelroos had en dat daar geen medicatie voor zou zijn. De dag erna, maandag dus, kon ik niet meer praten, eten, drinken alleen vanuit een rietje en was het gezicht zo opgezwollen dat ik dacht dat ik een grote puist was die op het punt stond te knallen. De branderige pijn en de gevoelloze tong deed mij inzien dat dit niet goed was, dus ik weer naar de arts, die kwam met een antiviraal middel, waar uiteindelijk het lichaam verkeerd op reageerde, 'savonds in het ziekenhuis andere medicatie gekregen, en de kuur afgemaakt, we zijn nu twee weken verder, heb nog steeds last van een branderig gevoel. soms kan ik het gillen van de pijn, al kan ik dat weer niet vanwege de pijn die daar weer uit voorvloeit, uiteindelijk is er nu gordelroos in mijn oor vastgesteld, en dat geeft weer extra zenuwpijnen mee, paracetamol/ibuprophen help allemaal niet meer.
  de pijn in mijn kaakbeen heb ik nog steeds, en volgens mij weet de huisarts ook niet meer wat ie moet doen, moet na het weekend weer terugkomen.weet u misschien nog raad?

  1. Dag Peter,

   Ongelooflijk wat je allemaal hebt meegemaakt.

   Wanneer je eenmaal het virus in je hebt gaat het nooit meer weg. Het kan goed zijn dat het virus al binnengedrongen is in de kinderjaren. Daar blijft het dichtbij de zenuwcellen, maar wanneer het herpes zoster virus eenmaal actief wordt kan er gordelroos ontstaan. Het is niet helemaal bekend waarom het virus plotseling actief wordt. Gedacht wordt dat het komt door een zwak immuunsysteem (kan dit het bij u zijn?). Daarbij komt gordelroos veel voor bij oudere mensen waar het immuunsysteem van nature wat zwakker is. Tevens kunnen medicijnen of immuunsysteem onderdrukkers het virus prikkelen.

   Wanneer er gordelroos is vastgesteld wordt er inderdaad een anti virale zalf vastgesteld, normaal gesproken zou de pijn moeten afzakken doordat het virus tegengewerkt wordt.

   Hier een aantal extra tips:
   -Zorg voor een sterk immuunsysteem, want je immuunsysteem is verzwakt geraakt door de antibiotica kuur.
   -Neem erg veel rust en vermijd hoe dan ook stress
   -Schijnbaar werkt colloïdaal zilver, proteolytische enzymen en olijfblad extract goed tegen gordelroos. Echter, hier heb ik nog geen artikel aan --gewijd en geen persoonlijke ervaring mee.

   Nog een aantal aanvullende tips:
   -Zorg ervoor dat de plekken erg droog en schoon blijven.
   -Niet aan de plekken krappen en met rust houden.
   -Probeer iets koels aan te brengen om de pijn te verminderen.

   Zelf heb ik net ook een antibiotica kuur achter de rug door een ontsteking aan de vinger die niet overging. Ik merkte tijdens het nemen van de antibiotica kuur dat mijn immuunsysteem aardig verzwakt was, ik ben toen extra gezond gaan eten en nam veel rust.

   Succes Peter en hou me op de hoogte!

   Jack

 5. Ik heb 25 jaar geleden gordelroos in mijn gezicht gehad.
  Nadat de gordelroos verdwenen was, had last van pijnloos gezicht en littekens.
  En bij koud weer kan het bloed omhoog.
  Sinds kort heb ik weer nieuwe klacht, branderig gevoel, lopende mieren over mijn gezicht en steken.

  1. Gordelroos kan soms plotseling weer optreden (zelfs na jaren van remissie). Het is belangrijk om contact op te nemen met uw arts om een volledige uitbraak te voorkomen! Een belangrijk onderdeel bij gordelroos is de fitheid van het immuunsysteem, een gezonde leefstijl is zeker essentieel in combinatie met anti virale medicijnen.

   Mvg,

   Jack

 6. Ik heb nu ongeveer 4 weken gordelroos op borsthoogte, nauwelijks uitslag. Vreselijke zenuwpijn.Echt niet uit te houden! Heb als pijnstiller lyrica. Afgelopen woensdag ben ik naar de pijnpolipoli geweest voor een epidurale injectie. Ik hoop dat het helpt, anders wilen ze een zenuwblokkade doen, maar daar zie ik vreselijk tegenop en als ik internet lees, dan helpt dat ook niet in alle gevallen. Ik lees ook van cremes die evt. zouden helpen? Wat is uw / jullie ervaring daarmee?

  Groet van Anneke

  1. Hallo, ik heb al meer dan 12 jaar neurologische pijn door gordelroos, elke herfst begint het in alle hevigheid, door kou, kleding die schuurt en droge huid, ook verminderde weerstand door verkoudheid, vermoeidheid, stress, pijnstilling helpt eigenlijk niet, de arts wilde Gabapentine voorschrijven, een een middel dat ook tegen epilepsie wordt voorgeschreven, maar ik wil me niet volstoppen met allerlei pillen en suf of slaperig worden, de pijn is niet te beschrijven, het is alsof je met een stroomstootwapen bewerkt wordt, het is niet constant maar in onverwachte aanvallen, door bewegen, zoals in je slaap omdraaien en dan erlangs schuren, ik heb Emla zalf geprobeerd , dit verdoofd de huid, ook als het heel erg is smeer ik spierbalsem met peper, zoals midalgan er op, dan wordt het door de warmte van de peper verdoofd, vroeger heb ik ook wel eens Johannesbloed gebruikt, verkrijgbaar bij de natuurwinkel, beetje stinkend goedje , het heeft wel werking op de uiteinden van de zenuwen, soms is gewoon vet houden van de plek ook wel voor even een hulp, maar het is folterende pijn hoor.sterkte

   1. Ik heb twee keer gordelroos in mijn gezicht gehad en daar teatree olie op gebruikt, het stopte direkt de jeuk en ben sneller genezen , korstjes periode zelfs overgeslagen , misschien proberen ?
    Eerst op een stukje gezonde huid kijken of je er tegen kan
    Ben nooit naar een arts geweest , lees nu dat je dat beter wel,kunt doen

  2. Ik heb nu al een halfjaar gordelroos in mijn gezicht de ergste pijnen zijn wel over maar de zenuwpijnen zijn vooral in de ochtend nog het ergst . Ga binnenkort naar de Neuroloog kijken wat die voor mij kan doen.
   Wat heel prettig om op het pijnlijke gebied te smeren is: Aloë Vera Gel dat koelt en je kan het net zo vaak gebruiken als je wilt. Succes

 7. hoi ,
  ik heb gordelroos nu al ruim vier vier weken erge pijn alleen pijnstilling gehad ,
  wat kan je nog meer doen om van die pijn af te komen is niet om uit te houden .
  arts geeft verder niets van cremes of medicijnen .gr inge .

 8. Zo'n 5 1/2 maand geleden kreeg ik ontzettende pijn in mijn rug. Ik kan niet op mijn rug slapen en ook niet op mijn rechterzij. Mijn vrouw heeft bobbeltjes gezien. Kreeg allerlei bijverschijnselen, zere lies en knieholte en ontzettend gemene kwampen in mijn linkerbeen en voet. Ben naar de dokter geweest maar die kon het niet verklaren. De pijn bleef aanhouden, kon zelfs de leuning van mijn autostoel niet verdragen en ging scheuren. Toen maake ik een moedervlek kapot die begon te bloeden. Weer naar de huisarts geweest vanwege de pijn. Die schrok van mijn moedervlek en stamelde zo heb ik die de vorige keer niet gezien en gaaf mij daarom een verwijskaart voor de chirurg. Afspraak gemaakt en de chirurg kon na allerlei onderzoeken (echo-foto's) niets ontdekken maar vertrouwde de bijverschijnselen niet en maakte daarom een spoedconsult bij de neuroloog waar ik een dag later al terecht kon. Die constateerde al vrij snel een uitbraak van het gordelroosvirus in de knopen van mijn rugzenuw.
  Een van de gemeenste pijnen die er is en ik kan dat beamen. Sliep erg slecht, kreeg daarom voor de nacht Neurotin voorgeschreven om wat beter te slapen. Kan 1-2 weken duren eer het medicijn werkt. In juli een mri van mijn rug laten maken om te kijken of het virus uit mijn ruggenmerg is. Ben denk ik voorlopig niet van de pijn af als ik info van het internet afhaal.
  Ben bang dat ik postherpetische neuralgie heb maar dat zal ik in juli aan de neuroloog vragen.
  Uitermate vermoeiend en pijnlijk dit allemaal.

  1. Beste Johan,

   Wat vervelend om te horen dat je door zoveel pijn gaat.
   Ik ben wel erg blij om te horen dat de artsen er zo boven op zitten en je verder helpen.

   Ik hoop dat in juli alles goed afloopt met de MRI en dat je snel van je pijn verlost bent.

   Succes!!

   1. Dag iedereen,

    Sinds twee maanden heb ik last van een gordelroosinfectie.
    Het begon eerst met lage rugpijn en daarna kreeg ik de blaasjes op een kant van mijn rug. Niet erg grote plekken dus zei de dokter dat er weinig aan te doen valt maar omdat ik jong ben zal het snel overgaan.
    Nu is het dus twee maanden verder en krijg weer erg last van mijn rug, vergelijkbaar met beginstaat van gordelroos.
    Tussendoor ook vaak een periode van pijn gehad. De blaasjes opgedroogd maar niet weg. Ze laten lelijke littekens achter.
    Wat kan ik doen? Ik ben een jongen van 24 jaar en ik lees overal dat de post herpetische pijn vaak alleen bij ouderen voorkomt...

    Groetjes Vincent

    1. Ha Vincent,

     Ik ben zowel een leeftijd als naamgenoot van je en heb helaas ook sinds kort een gordelroosinfectie te verduren gekregen. De ergste uitslag en pijn lijkt verdwenen, maar helemaal over is het helaas nog niet en zoals ik overal lees kan dit wel even duren. Aangezien ik veel reacties lees van mensen boven de 50+ ben ik zeer benieuwd hoe het jou met je 24 jaar nu een half jaar later vergaat. Ik hoop dat je de tijd vind voor een reactie.

     Gr,

     Vincent

     1. Hoi allemaal ik was 24 jaar toen ik voor het eerst gordelroos kreeg. Nu heb ik het weer (54) . Pijn is ondraaagelijk. Heb MDS gehad en stamceltransplantatie. Groeten. Chris

 9. hallo, nu vier jaar geleden werd ik ineens heel moe, duizelig, misselijk. Na herhaalde bezoeken aan de ha (en afgewezen verzoeken bloed te prikken)ging het mis. aangezichtsverlamming. na een goede prednisonkuur en een antivirusmiddel begon de verlamming weg te trekken. de medicijnen werkten uit en ik kreeg ineens hevige pijn in hoofd en gezicht. mijn oor deed zoveel pijn...niet te houden.
  ik heb alle afdelingen in het ziekenhuis gehad en kwam uiteindelijk bij de pijnpoli terecht. twee zenuwen zijn goed beschadigd en zorgen voor de helse pijnen. bij de oorarts waren de blaasjes in mijn oor al gezien. het gehoor is aan een zijde met 30%afgenomen.
  na een aantal probeerseltjes met diverse pijnstilling en de tens kreeg ik een prik. deze prik werkte goed en steeds voor langere tijd. de pijn komt wel snel weer terug maar is verdraagzaam. ondanks de schade die zon prik aanricht was mijn leven voor een paar maanden weer een beetje normaal.
  nu krijg ik de prik niet meer omdat de aders te dicht op de aangedane plek lopen en de arts kan er niet goed bij. alternatieven zijn er niet. leren omgaan met de pijn middels een psycholoog en het slikken van lyrica tramadol en amitriptinine is wat me rest. nou ik zeg het je...de pijn is onverdraagzaam. mijn hele leven staat op zijn kop. mijn levenscirkel is klein geworden, meer kan ik niet aan. elke dag vraagt weer om 100% inzet en positiviteit...soms lukt dat gewoon niet.
  zijn er nog mensen met tips en ervaringen waar ik iets mee zou kunnen?

  1. beste Liever niet
   Ik zit na een gordelroosuitbraak, met enorm veel rugpijn, in een rolstoel en heb 24/7 pijn, nu heb ik pas ontdekt dat er speciaal voor phn patienten neurontin gegeven wordt tot 3600 mg per dag.
   Dat wordt gegeven onder de werkzame stofnaam Gabapentine, dat zou je aan de h,a kunnen vragen, beginnen met 900 mg per dag en opbouwend, ik zit nu op 1800 mg per dag en ik heb er baat bij. Zonder pijn zal ik denk ik niet meer zitten, maar het is nu te "verdragen". Sterkte ermee.
   Ik weet hoe het is, dus vraag dat aub, en hoop maar dat het helpt, groetjes Emma

 10. Hallo,
  Rond paas heb ik de eerste verschijnselen gekregen van gordelroos. De arts in opleiding vond mijn klachten maar vaag en zond mij voor een bloedonderzoek. De nacht erna had ik zo'n enorme pijn dat ik de dienstdoende arts heb gebeld. De ambulancier moest allachen en zei gelijk al ik zie het al dokter, mevrouw heeft gordelroos. En de dokter beaamde het. Lidocainezalf gekregen en Lyrica tegen de pijn. Ik mag daar nog steeds de hoogste dosering van maar daar word je suf van. Ik heb het volgens mijn eigen huisarts in extreme mate gekregen. Zeer grote en veel blaren. Aantal blaren zijn gaan ontsteken. Volgens huisarts had ik na drie operaties in 1 jaar slechte weerstand en ik ben ook diabeet. Heb lelijke rode plekken waar blaren hebben gezeten die zeer pijnlijk zijn.
  Ik zou er heel wat voor over hebben om eens van de pijn af te zijn.
  vriendelijke groet,
  Rijke van Teunenbroek
  Ps, ik ben een vrouw van 62 jaar

 11. Ik heb in 2002 te horen gekregen dat ik non hotdskin had ik begon met chemotabletten bijna 2 jaar
  Toen was het weg binnen 5 maanden kreeg ik het weer terug, onder de pet scan geweest,toen moest ik aan de chemocuren in het ziekenhuis 6 maanden lang elke 14 dagen van 9 uur tot 17.oo
  Was toen weer weg maar daarna kwam het weer terug ik was toen 62 en de oncoloog zei nu moeten we zwaardere middelen in zetten om het uit te bannen dat kan nog als ge een goede conditie heb, toen naar de vu om een stamceltansparatie aan te gaan en dan brengen ze helemaal naar het 0 punt, het had gelukkig mijn eigen stamcellen opgeslagen in 2002 het heeft geholpen maar daarna was ik zo zwak dan kan je niets meer.
  Door mijn zwakte kreeg ik gordelroos in mijn gezicht, begon met oorontsteking mijn hele gezicht onder de blaren, mijn ogen zaten dicht na 14 dagen trok het weg en nu zit ik met een beschadigd 3 ling zenuw op je voorhoofd naar je wenkbrauw naar je oog, maanden bij de pijn polie gelopen eerst in hoorn toen wisten ze het niet meer, daarna naar Alkmaar naar de pijnpolie bij dokter van Gemeren verschillende injecties gekregen in mijn wenkbrauw en medicijnen oa lyrica dat mocht ik niet meer slikken van een Spaanse arts waarin toen was dit middel is verslavend en ik kreeg depressies daarvan, ook zalf gekregen lidocainezalf hielp ook niet dus wie heeft er een oplossing voor s nachts ben ik daar wel 3 keer wakker mee en dan ga ik met mijn hoofd onder de kraan en dan is het voor een uurtje weer weg het gevoel dat de mieren onder je huid lopen en prikken.

 12. Goede middag Jack,

  Terwijl ik op zoek ben naar informatie over gordelroos kom ik bij u terecht. Hoewel ik het nodige weet over deze virus infectie tracht ik nog meer info te vergaren doordat het nu mijzelf aangaat.
  Ik was benieuwd of de symptomen pijn / moe en lusteloosheid hier mee verbonden zijn? Ik ben sinds 4 dagen gediagnostiseerd met gordelroos aan mijn rechter ooglid en slaap gedeelte. huisarts heeft onmiddellijk 35 st. aciclovir 5Xdgs. 800 mg voorgeschreven. Diagnose was onmiddellijk en duidelijk gesteld, terwijl er slechts een gezwollen re. ooglid en schrale plek op ooglid en rondom re slaap te zien was gepaard met beetje jeuk.
  Ik blijf tot nu wel een soort band vanaf mijn rechter hals over mijn rechter hoofd naar mijn slaap voelen. Dit stoort bij draaien van het hoofd. Ik heb inmiddels diverse reacties van lotgenoten op jou site gelezen en mag nog van geluk spreken dat het hiertoe beperkt blijft. Met enorm respect en dank aan mijn geweldig kundige huisarts, Dr, van Rooij huisartsen praktijk Nazareth in Maastricht.

 13. bijmij begon het met hoofdpijn ,na drie dagen kreeg ik bobbels op mijn wang en blaasjes op mon oorschelp.toenben ik naar de huisarts gegaan en die had het direct over gordelroos.
  ik kreeg voor 7 dagen aciclovir 800mg en voor 10dagen lyrica cps 75 mg.ik blijf pijn aanmijn hoofd en haar en het straald uit tot aan mijn schouder .alles zet aan de rechterkant van het gezicht .ik ben opniew naar de huisarts geweest en heb nu een dubbele dosis lyrica gekregen.
  met de hoop dat de zenuwpijn minder wordt of helemaal weggaat.de dokter vertelde wel dat het moeilijk te behandelen is ik ben 68 jaar en hoop op een goed resultaat.

 14. Heeft iemand wel eens gehoord dat je van gordelroos verlamd kan raken in 1 been?
  Mijn man van 81 jaar heeft dat sinds 2 maanden, hij zakt steeds door zijn linkerbeen en valt dan
  kan niet meer los staan alleen met looprekje en geen trap meer lopen, heeft wel therapie aan huis maar dat helpt nog niet veel. slikt pijnstillers lyrica en 4 maal daags paracetamol.
  Hij was altijd heel actief klusjes veel fietsen enz.Hij is wel diabeet nr. 2 maar al 20 jaar
  en alles is goed gewicht enz. enz.

 15. Ik (vrouw, 61 jaar) heb zelf medio april gordelroos gekregen en ondervind nog dagelijks de naweeen hiervan. De gordelroos openbaarde zich bij mij op mn linker schouderblad. Het gevolg is nu dat vanaf mn linkeroksel, onder de borst door, tot aan het borstbeen het voelt alsof er een strakke band zit, tevens is de huid erg gevoelig. Normaal werk ik nog 4 dagen in de week, maar zit nu al vanaf april ziek thuis. Het probleem is dat ik het niet lang volhoud om te zitten en dat een bh dragen erg hinderlijk en pijnlijk is. We zijn nu 5 maanden verder en de klachten zijn wel iets afgenomen, maar de genezing gaat erg langzaam. Soms is de vooruitgang zo minimaal dat ik me afvraag of ik er ooit helemaal vanaf kom.

  1. Beste Thea,

   Wat vervelend om te horen, het kan inderdaad erg lang duren voordat je helemaal genezen bent van gordelroos. Bij de ene persoon gaat het vrij snel, maar er zijn ook mensen die er jaren mee rond lopen.

   Gordeloos verdwijnt over het algemeen uit zich zelf, maar als u er lang last van blijft houden raad ik u aan om toch even langs de huisarts te gaan, die hebben namelijk medicijnen om de pijn te verlichten.

   Succes!

 16. Mijn linkeronderbeen tot aan mijn grote teen gaat eerst pijn doen.Daarna krijg ik vrijwel altijd op dezelfde plaats op mijn linkerbil uitslag na 1 a 2 dagen.Ik ben bij de dokter geweest gevraagd of dit verband met elkaar kan hebben.Nee was het antwoord er is gekeken naar de plek en vastgesteld dit is gordelroos.Nu ben ik voor mijn onderbeen in behandeling bij een pijnpolie.Eerst een medicijn ingespoten gekregen,toen stroom,en nu voor de 2de behandeling met stroom.Het helpt niets.Pak maar 8 paracetamol.
  Kan die pijn in mijn onderbeen en daarna uitbraak van gordelroos met elkaar in verbinding staan?Ik heb ook al aangegeven dat ik soms aan 1 kant als ik nog niet eens mijn huid aanraak het van mijn tenen tot mijn kruin pijn doet.Wordt niet op gereageerd.Het is net of je zenuwen heel dicht onder de huid liggen.Net zoals je wel eens haarpijn kunt hebben als je griep hebt.
  Wordt er moe van en om nu altijd paracetamols te moeten slikken.Die
  slik ik ook vanwege mijn atrose in mijn handen voornamelijk, want anders kan ik met moeite mijn werk als werknemer bij een schoonmaakbedrijf voortzetten.gr Mieke(55)

  1. Beste,

   Het zou inderdaad met elkaar in verband kunnen staan, Gordelroos brengt vervelende pijn met zich mee. De huisarts heeft goede medicijnen om de pijn te verlichten en vaak gaat de Gordelroos naar 6 tot 8 weken over.

   Als ik u was zou ik een secondoppinion aanvragen bij een andere arts en die er goed na laten kijken.

   Mocht u nog vragen hebben hoor ik het graag,

   Succes!

 17. Sinds 28 mei 2012 gordelroos waar huisarts niks aan heeft gedaan gezien mijn leeftijd van toen 65 jaar. In 1973 geopereerd aan maag. Juist daar heel veel pijn ; net of hele litteken nieuw is en de hechtnaalden er nog inzitten met uitstraling van de pijn naar mijn rechtse zijde. Al van alles geprobeerd om van de pijn af te komen zoals accupunctuur zware pijnstillers APS pijnbestrijding nu aan de tramadol na eerder andere van dit soort middelen waarvan ik dik dan wel depressief van werd. Nu naar poli pijnbestrijding verwezen. Ik slaap slecht en ben nooit meer die vrolijke Frans geworden die ik altijd was. De enige keren dat ik zonder pijn ben is wanneer ik afleiding heb. Maar kleine dingen die tegen zitten hebben al zijn weerslag op mijn pijnbeleving.Wat te doen niet alleen ik maar ook alle andere mensen die met dit probleem zitten.

 18. Eind 2010 gordelroos gekregen 2 hele kleine plekjes waar ik totaal geen last van had ,maar wel een hele erg zere band onder de bh ,die kon ik niet eens dragen zo zeer.
  Bij de huisarts geweest maar die wist het ook niet .
  Nu bijna eind 2013 nog steeds de band onder de bh ik slik nu een antidepressiva en rivotril
  als ik loop en sta geen last alleen met zitten veel last .
  En nog veel last van warmte aanvallen.
  zit nog wel eens te denken om zenuw plat te laten spuiten .
  want die pijn beheerst toch wel veel van me leven
  Dat je zo veel pijn kan houden na 2 van die kleine plekjes

 19. heb sinds 2maanden vreselijke branderige voeten vanaf de enkel slaap een half uur en wordt weer wakker van de pijn de gehele nacht door overdag is het uit te houden de tubes zalf vliegen de deur uit ,maar alles helpt tijdelijk wat nu?

  1. .Beste Corrie,
   Ik raad je aan om je te laten testen op diabetes. Wat laat , maar toch.
   Ben voor het eerst op deze pagina, maar raad je zeer zeker aan om naar je huisarts te gaan.
   mvg. Tjitske Minzinga

 20. 10 gagen geleden denk ik dat het was ging ik naar bed met een erge pijn aan mijn rechter
  been , kon er haast niet van slapen , en 2 dagen later voeld ik aan me buik naast me navel
  een rare pijn en had een plekje , ik dacht , heb me vast gestoten, naar later die avond of misschien zelf de dag ernaa voelde ik plots veel bobbles op me rug en een vreemde onstekings pijn ..ik had dus Gordelroos alleen wist ik het niet zeker..de dag erna Cokos olie 100% puur gehaald en de bulten ingesmeerd ..namelijk cokos dood bacterrien..
  De dag ernaa alweer Vrijdag , 5 dagen na de uitbraak , had ik jeuk maar geen pijn dat ik me kan herinneren , en heb Betadine smeersel bij de apotheek gehaald , en moest beloven als het niet hielp dat ik naar de dr zou gaan..Dat weekend gewoon me ding gedaan ge- Djayed tot 5 en de zondag ernaa begonnen ze pijn te doen maar werden niet meer ik voelde dat het alweer op de terug weg was..

  Maandag dus naar de Dr , en ze heeft bevestigd ..Gordelroos en ik moest het behandelen met
  zinkpoeder smeersel en dat doe ik 2 keer per dag na warme douch dat ook de pijn goed verlicht.

  Daarna droog ik met me baddoek Elke dag een schone me gezonde delen af en de plekken met een speciaal elke dag gereinigde Microvezel doek..

  Overigens heb ik in de eerste dagen de wonden ook goed gewannen met diezelfde microvezel
  doek die namelijk erg goed schoonmaakt..

  Na afdrogen de Zink zalf , heb de betadine maar even gelaten .

  Nu is het dus Woensdag ochtend en we zitten nu op ruim 7 dagen , pijn bij het lopen opstaan en bewegen , vervelend en ja het verpest de kwaliteit van je leven als het niet een keer ophoud.

  Ben vannacht maar voor het eerst weer om 12 uur naar bed en ga nu 1.20 zo naar bed en goed uitslapen , de bulten zijn bijna rijp dus denk ik dat ik Zaterdag weer redelijk op de been ben,
  als het geluk me mee zit , want de pijn is vervelend , maar als je bezig bent en mensen je niet zomaar komen huggen of een klap op je rug geven als blijk van groet ,dan is het , of beter gezegd was het uithoudbaar voor mij afgelopen week.

  Ik zal ook met een deel 2 komen om u te laten weten hoe het afloopt..
  Ik heb geen jeuk maar de kleding over de bulten is erg vervelend qua gevoel

  Ik ben echter wel met een oefening bezig , en dat is de pijn laten bewegen
  dus draaien met bovenlijf als jet ook op rug en buik zit en dan dansen
  zodat je de pijn goed voelt en op en neer gewoon todat de pijn dragelijk wordt
  dan stop je en is de pijn een tijdje weg..

  Ik laat weten hoe het afloopt met de NA Pijn ..

  Gr ...en sterkte allemaal..dit is geen leuke ziekte,.

 21. Ik heb nu al voor de derde keer gordelroos 1keer bij mijn middel en nu voor de tweede keer aan mijn hoofd de rechterhelft de derde keer precies op de zelfde plek wel tabletten gekregen dat was twee weken geleden nu de napijn is tamelijk heftig het trekt van mijn rechterzijde naar
  Mijn oog het lijkt wel dat het erg stijf aanvoelt ik ben 61 jaar ik leef gezond ,moet ik nog een keer naar mijn arts ?

  1. Beste,

   Normaal gesproken krijg je van de arts medicatie en gaat de gordelroos weer over. Nu kan het soms wel voorkomen dat gordelroos maanden kan aanhouden wat dus erg vervelend is.

   Ik raad je inderdaad aan om even terug te gaan naar de huisarts.

   Succes!

   1. TWIMC,
    De klachten, die hierboven allemaal genoemd zijn, zijn mijn tot hiertoe grotendeels bespaard gebleven. Heel erg ziek ben ik er meestal niet van. Meestal gaat het om een kleine plek van ongeveer (diameter) 3cm op mijn onderrug. Echter, ik heb nu voor de 22e keer een uitbraak. Ik voel het altijd op komen van uit mijn lies en daar heb ik nu verschrikkelijke pijn. Iedere keer dat ik een aantal herhalingsrecepten voor aciclovir 800 ophaal, zegt de ha: "Ja dat is echt wel heel apart." De plek onderzoeken doet hij al niet meer. Daar is hij, ergens bij uitbraak 17, mee gestopt. Hij noemt het mijn 'zwakke plek.' Ik krijg een 'opstootje' als ik vermoeid ben of een 'weerstandsdip' heb......Die uitleg doet het voor mij niet. Ideeën?!..... Iemand?!

    1. ik heb het met name in de herfst, van september tot maart het volgend jaar, in min of meerdere mate, ik heb al zoveel uitbraken gehad, zit al 12 jaar met pijn die ondragelijk kan zijn. dat het wil uitschreeuwen, meestal is het actief als ik grieperig ben, of er heerst een verkoudheid of zelfs waterpokken in de buurt, niet zo gek als je bedenkt dat het afkomstig is van de waterpokken, in de zomer heb ik geen problemen, ze moeten het eens goed onderzoeken die artsen, bij drie artsen geweest, stuk voor stuk zeggen ze ja, er is niet veel voor te doen, ja of een zwaar anti epilepsie middel of zenuwblokkade , ineens zo drastisch, maar het zal ook mijn zwakke plek zijn

 22. In 2010 had ik ineens blaasjes onder me BH rand.. dacht eers aan irritatie totdat de pijn begon, naar de dokter gegaan en ik toen 41 jaar had Gordelroos... erg vervelend en pijnlijk was het, kreeg pijnstillers en moest t gewoon uitzitten was t advies. Nu 2014 heb ik nog steeds last van de pijn, voornamelijk in de winter, weet iemand hoe dit kan... ik wordt er nml erg moedeloos en geirriteerd van en om nu dagelijks een dosis pijnstiller (tramadol gekregen) te slikken, heeft er iemand advies ???

 23. 1 dec. 2013 herpes zoster uitbraak. Antiviraal medicatie gekregen. Na verschrikkelijke weken steeds minder pijn en jeuk.Wel geïrriteerde huid, maar uiteindelijk... Hiep hiep alles over! !aloe Vera zeep gebruikt en zink zalf op olie basis van swaab. Sinds gisteren het hele verhaal opnieuw, het is niet te doen: jeuk en stekende pijn. Mijn weerstand gaat wel vooruit.kan ik al een vaccinatie krijgen?? En wat en hoe nu verder? . Groet. Maria

 24. Ik heb sinds 20 januari last van gordelroos gekregen in mijn nek.
  Na een uitbraak van blaasjes en de nodige medicijnen zoals zalf,
  amoxiciline/clavulaanzuur actavis en Valaciclovier actis, zijn de
  blaasjes uiteindelijk aan het indrogen.
  Helaas heb ik een flinke zenuwpijn vanuit mijn nek naar mijn
  achterhoofd. Vandaag hiervoor Lyrica gekregen.
  Heeft iemand hier ervaring mee? Wat naast de andere medicijnen
  die ik al slik, zitten hier ook al wat bijwerkingen aanvast.
  Heeft iemand ervaring met dit medicijn e/o zenuwpijn in hoofd
  naar aanleiding van gordelroos.
  Alvast dank.

  1. Hallo Yvonne,
   Ik bekijk voor het eerst deze info site, dus ben laat met reageren.
   Maar wil melden dat ik niet begrijp waarom huisartsen zo laconiek reageren als je getroffen wordt door gordelroos.
   Ook de informatie die je erover kan vinden op officiële ziekenhuis sites of van huisartsen wordt er eigenlijk alleen maar geschreven over vlekken > dan blaasjes > zinkzalf > gaat binnen 14 dagen over. Klaar, dus valt allemaal heel erg mee en geneest inderdaad vanzelf.
   Ik ondervind het totaal anders. Ik voel dezelfde pijnen als u allen hier beschrijft en die duren nu al dag en nacht 6 weken achter elkaar.Terwijl de blazen al verdroogd zijn, blijft mijn huid er als 3 de graads verbranding uitzien en om de pijn te beschrijven: "een brandende pijn en in de wonden worden nog eens messen gestoken.
   Ik koop zelf tientallen tubes Lidocaïne 1& en smeer on het half uur.
   Ik heb de plekken in mijn nek/hals/gezicht/oren en oplopend naar mijn schedel.
   Ik krijg Tramadol 50 mg voor 2x per dag. Daarnaast slik ik rond de 8 paracetamol.
   Ik voel geen enkele verbetering. Ik lees hier dat meerdere schrijvers meer Tramadol slikken. Dus ik zal dat ook maar eens voorstellen.
   Ik ben 71 jaar en nooit eerder gordelroos gehad. Maar doordat ik uitgeput was door het thuis verzorgen in mijn eentje van mijn terminaal zieke man die nu overleden is en ik ook alleen de begrafenis heb geregeld en de zaken die daarna op je af komen moet gaan doen, door uitputting die gordelroos gekregen.
   Ik zit nu rond de 16 uur rechtop in bed (liggen gaat niet door de pijn in mijn hals oor en schedel).
   En voor de rest doe ik ook niet veel. Ik kleed mezelf niet eens aan.
   Het vervelende van het ontkennen dat de pijn heel erg is, vindt ook je omgeving dat je je aanstelt.
   Want je kunt toch overal lezen dat gordelroos heel onschuldig is en binnen paar weken totaal over is. Dus kom op en doe niet zo aanstellerig.
   Ik ben geen hypochonder en ook geen aansteller. Maar dank zij de briefschrijvers hier, voel ik me tenminste begrepen en ben ik bepaald niet de enige.

   1. Helemaal mee eens dat gordelroos wordt onderschat. Geen virusremmer gekregen van huisarts (76 jaar, maar: 'geen onderliggend lijden'). Dus omdat ik gezond was zit ik nu al 6 maanden met ondraaglijke pijn.

  2. Hoi.....ik heb nu ook dezelfde pijn als jou...hoe is het afgelopen....ongeveer drie maanden terug had ik gordelroos achterop mijn rug...

   1. De pijn, na anderhalf jaar, is er nog steeds en ik weet niet of het minder is geworden of dat ik geleerd heb om er mee te leven. Ik heb van alles geprobeerd met zalfjes etc. maar daarmee is de pijn helaas niet verdwenen.
    Amitriptilyne werkte bij mij niet, daar werd ik alleen maar suffer van. De pijn beperkt mij wel in mijn doen en laten. Ik wacht dus maar af of het spontaan weg gaat of dat er een geneesmiddel tegen komt.

 25. Geachte lezers,

  Mijn vader kreeg zijn eerste aanval van gordelroos in 2003. Hij was toen bijna 70. Hij ging niet binnen drie dagen naar de huisarts en zo kon hij die medicijnen niet meer slikken. Hij moest het dus "uitzieken", dat ging met zinkzalf en zo hygiënisch mogelijk schoonhouden. Tijdens een bloedonderzoek bleek dat de reden van zijn verlaagde weerstand iets geheel anders was, namelijk Non-Hodgkin... dus kon ik (ook) met mijn vader naar de oncoloog. (mijn moeder zat toen aan de chemo tegen borstkanker). Al snel bleek mijn vader de Leukeran (pillenchemo) niet aan te kunnen en met een groot tekort aan witte bloedlichaampjes (0,4) moest hij stoppen met de chemo. Intussen waren de blaasjes opgedroogd maar de verschrikkelijke pijn aan zijn schouder/oksel is gebleven. Ja, u leest het goed, we zijn zo'n 11 jaar verder en hij is geen dag zonder pijn van de PHN!

  Welke pijnstillers heb ik voorbij zien komen?
  Paracetamol (6 a 8 per dag)
  Oxicontin 40mg p/d, gestopt in 2011 door de geriater.
  Gabapentine (=Neurontin) 3x400mg) hij heeft ook Lyrica gehad maar daar kon hij, in de lichte dosis van 75mg, niet tegen, leek elke dag dronken en wankelde en viel om) (zelf slik ik (oa) Lyrica 2x 150mg p/d en bij mij werkt het prima!)
  Amytriptaline
  (is nu vervangen door Nortrilen)(met reminyl (=galantamine) en extra vit.D en vit.B van de geriater, jaja, 2 soorten dementie konden we er nog wel bij hebben...)

  En nu is het terug! Weer aan zijn linkerkant middel/rug. Nu de blaasjes periode maar nu moet hij het verzorgen grotendeels zelf doen, mijn moeder heeft namelijk in 2005 haar tienjarig gevecht tegen borstkanker verloren. Mijn vader is nu 80 en woont zelfstandig. Hij verwacht niet dat de pijn (PHN) ooit nog over zal gaan. Mocht iemand een idee hebben om zijn lijden iets te verzachten dan hoor ik graag van u.

  Met vr. gr.
  Laura

  1. Dag Laura, ik,heb op dit moment ook een uitbraak achter de rug en erg veel pijn. De pijn bestrijd ik momenteel met tramadol 50mg 4 keer daags aangevuld met ibuprofen wanneer nodig. Verder heb ik nu een nieuwe therapie van de dokter gekregen, namelijk versatis lidocaine pleisters. Die Kleef ik savonds op de huid ( blaasjes moeten wel weg zijn) en dan max 12u laten zitten. De werking begint geleidelijk, maar na 2 weken is het resultaat optimaal en verdwijnen bij mij zelfs de nevenklachten zoals hoofdpijn. ( ik krijg steeds gordelroos in het aangezicht) Misschien is dit ook wat voor jullie? Voor meer info: http://www.versatis.com/

   1. Hoi Kenny,

    Dank voor je reactie, ik zal het doorgeven aan mijn vader en zien of de arts wil voorschrijven, het zou fijn zijn als hij iets zou vinden wat de pijn minder maakt. Weg zou helemaal geweldig zijn maar dat is eerst zien dan geloven na zoveel jaar en zoveel meds.
    Vr.Gr. Laura.

  2. Hoi Laura, ik heb zelf net een hevige opstoot in het aangezicht met vreselijke zenuwpijn. Ik behandel momenteel met aciclovir en tramadol 4 keer 50 mg per dag. Soms nog extra ibuprofen indien onvoldoende effect. Wat ik nu nieuw gekregen heb van de dokter zijn versatis lidocaine pleisters. Die plak op de huid wanneer die genezen is van de blaasjes. Dan max. 12u laten zitten, en de huid 12u vrij laten. Het geeft direct enige verlichting en na 2 weken is er een optimaal effect en stilt het bij mij ook de algehele pijn. Zoals de hoofdpijn, die natuurlijk door de aangetaste zenuw komt. Misschien kan dit ook verlichting geven bij jullie? Je kan meer info vinden op hun site, even zoeken op versatis in google. Je hebt wel een voorschrift nodig van de dokter. Groetjes, Kenny

  3. Beste Laura,

   Ik ben een poos geleden naar een info bijeenkomst geweest van de DC( pijn)kliniek in Maastricht. Die werkt samen met kliniek in Roermond. Daar werd o.a. gesproken over "QUTENZA" Dit word gebruikt bij chronische pijnen t.g.v. o.a. gordelroos. Bij chronische pijn moet je denken aan pijn die langer dan 3 maanden aanhoud.
   Er is wel een verwijsbrief voor nodig. Het betreft echter alleen symptoom bestrijding, die ongeveer 3 maanden werkzaam is. Het is lokaal effectief, maar niet te gebruiken tijdens uitbraak van blaasjes.
   Voor info zie qutenza.nl

   vr. grt Annie

   1. Hoi Annie,

    Dank voor je reactie. Ik zal het gaan opzoeken en printen zodat ik deze optie ook aan mijn vader kan overleggen. Wie weet wat zijn arts dan voor hem kan en wil doen. Die zit een beetje in het "leer er maar mee leven" stadium en heeft zelf geen idee meer dus we gaan hem bestoken met deze mogelijkheden en hopen dat hij wil meewerken...
    Vr.gr.
    Laura

  4. Beste Laura
   Mijn moeder heeft een aantal jaren geleden ook gordelroos gehad, maar had ook steeds last van postherpetische neuralgie. Sinds een aantal jaren behandel ik haar met Bowen therapie naar aanleiding van 2 nieuwe knie protheses.
   Een leuke bijkomstigheid hiervan was dat ze een paar keer de pijn wel voelde opkomen, maar dat ie eigenlijk niet doorzette en redelijk snel weer verdween. Het bleef bij een licht onaangenaam, jeukerig gevoel.
   Als je vader openstaat voor alternatieve therapie, is het het proberen waard.
   Voor uitleg over deze therapie kun je naar de website http://www.bowned.nl gaan voor verdere info. En er is bijna altijd wel een therapeut/behandelaar in de buurt.
   Ikzelf woon in de buurt van Alkmaar

  5. is niks om laconiek over te doen nee, ik heb al 10 jaar pijn, zomers minder maar met koude is het erg, zo erg dat je af en toe wil huilen, gillen enz., ik ben herhaaldelijk bij de huisarts geweest om te vragen voor een remedie dan kreeg ik als antwoord dat er weinig medicatie voor is, ja zware middelen tegen epilepsie, je kan proberen te smeren met spierbalsem waar peper is zit, lidocaïne zalf helpt niet, soms de plek goed invetten met vaseline, het gekke is dat er op de huid zelf niets te zien is, de pijn is alsof je verscheurd word,

   1. Op de Ayurvedische wijze is de pijn gauw weg. Je moet 3 soorten kruidenpillen slikken. Ze zijn te krijgen bij Holisan Lelystad.
    Deze pillen zijn : Nimba-Guduchi- en Tulsi.
    Ook moet je de pijnlijke plek dagelijks, in het begin zelfs 2x per dag insmeren met de volgende Ayurvedische oliën:
    Maharasnadi taila mengen met Neem taila.(1:1)

 26. Mijn zoon heeft nu gordelroos en ik heb het ongeveer 15 jaar geleden gehad. Op de plek waar ik het had brand het nu behoorlijk sinds dat mijn zoon het heeft. Kan dit ?
  graag uw reactie.
  groet
  Anita

  1. ja ik heb ervaren dat ook kinderen met waterpokken dit effect heeft, het is net of het virus een soortgenoot herkent, wie weet, want hoeveel weten ze eigenlijk over virussen, is het slim, intelligent? ik weet van Ebola dat het virus om zich te verspreiden het slachtoffer uit alle openingen laat bloeden om zich maar te kunnen verspreiden, maar kijk naar een verkoudheid of griep, zelfde principe.

  2. Ik heb sinds 8 weken gorderoos. In eerste instantie werd mijn rechterborst knal rood en jeukte. Het rode gebied breiidde zich vervolgens verder uit tot over nijn lnkerborst. Vrij kort erna kreeg ik last van mijn oksel en schouderblad, wat leek op reumatische klachten. Later ontwikkelde ik een pijnlijke huid op het schouderblad wat echt leek op een zwaar kneuzing. De huid op zowel borst als schouder werd tevens door en brandering. Toen kreeg ik pas blaasjes onder de linkeroksel en eindelijk kon de huisarts pas de diagnose stellen: ca 3 weken na dato dus. Momenteel ben ik 8 weken verder en heb diverse middelen gekregen: de laatste was Lyrica. Na een week ook mee gestopt want het had maar weinig effect. Na 8 weken zijn alle klachten nog steeds aanwezig en erger nog. De blaasjes zijn droog maar niet verdwenen. Ik merk dat het gebied zich uitgrbeid heeft en heeft de volledige dermatoom besmet. Dat wil zeggen dat ook de rechterschouder en borst branden en doof aanvoelen. Vooral in de nacht en ik kan er al weken niet vam slapen. Ben doodmoe en krijg ook andere klachten hierdoor. Door verkrampt te zitten bv enorme branderige nekpijn en hoofdpijn. Ook doen kijj ellebogen zeer van het verkeampt liggen en zitten. Door de uitputting krijg je gewoon andere klachten er gratis bij. Ik hoop dat er binnenkort sprake is van verbetering want je krijgt zo nog hartklachten ook. De ziekte is onschuldig zeggen ze.. nou niet dus.

   1. Hoi Fabio,

    Wat vervelend om te horen dat je zoveel pijnen ervaart. Kijk anders even bij dit artikel CBD olie schijnt heel goed te werken tegen zenuwpijn en virale aandoeningen.

    Probeer daarnaast zo veel mogelijk je immuunsysteem hoog te houden en suiker te beperken of als het lukt zelfs te vermijden.

    Ik hoop dat je snel minder last zult hebben van de branderigheid.

    Groeten, Robert Jan

 27. Geachte lezers,

  Drie weken terug viel ik op een avond flauw, ik ben naar bed gegaan en de volgende morgen werd ik wakker met een doof gevoel in mijn linker oksel en arm. Ik dacht dat ik verkeerd gelegen had maar een paar dagen later was mijn oksel en arm nog verdoofd. Naar de ha geweest en die liet een bloedonderzoek doen. Hier kwam niks uit. Ook kreeg ik nu een ontzettende pijn erbij. Het lijkt net of mijn huid verbrand is. Kleding op de huid kan ik niet verdragen en ben weer terug naar de ha geweest. Die vermoedde dat het gordelroos is, en dat ik binnenkort wel blaasjes zou krijgen. Tot vandaag heb ik geen enkele vorm van blaasjes of blaren gekregen maar de pijn blijft. Ook een echo gehad en een mammografie, ook dit was prima in orde. Vandaag heb ik amitriptyline voorgeschreven gekregen om drie dagen te proberen. De ha vermoed dat ik post herpetische neuralgie heb. Is dit mogelijk om een gordelroos te hebben doorstaan zonder ook maar enige vorm van uitslag? Ik heb wel regelmatig een koortsuitslag onder mijn neus. Ook een herpes virus. Wie weet hier antwoord op?

  Groet, Linda

  1. Hallo Linda, ik weet niet of je nog steeds last hebt van de gordelroos..ik heb het al jaren en jaren met alle klachten die hierboven beschreven worden. Ik zeg vaak na zo'n nacht, die ik heeel vaak heb, dat ik in de martelkamers van de hel heb gezeten, want zo voelt het. En ja, het is mogelijk dat je gordelroos zonder blaasjes hebt. Lees de boeken van Anthony William, Medical Medium er maar op na. Die is er allemaal heel duidelijk over, dat heeeel veeeel klachten te wijten zijn aan 1 of ander gordelroos, herpes of Epstein Barvirus. Of het nou reuma is, aangezichtspijn, speciale kiespijn, noem maar op....allemaal terug te voeren op die paar virussen, waar er talloze soorten van zijn en niet alleen maar wat de medische wetenschap weet. Hij geeft ook volop adviezen in zijn boeken, maar vraagt veel doorzettingsvermogen en ik kan het vaak niet opbrengen. Maar het is zeer de moeite van het lezen waard. Ook de bijzondere wijze waarop hij zijn informatie ontvangt. Hij heeft inmiddels 6 boeken geschreven met een schat aan info. Of bezoek zijn website die ook vol staat met gratis info. Er zijn ook elke week filmpjes van hem op youtube. Ik hoop dat je deze info inmiddels niet meer nodig hebt, maar anders wens ik je veel kracht en doorzettingsvermogen om dit aan te gaan. Lieve groet Marya.

 28. Sinds drie weken heb ik gordelroos. De plekjes zijn goed aan het genezen en overdag gaat het eigenlijk best goed. De gevoeligheid is er wel maar het is te behappen. De nachten zijn een hel. Ik word 2x per nacht wakker en moet dan parcetamol slikken. Hoe komt het dat het 's nachts zoveel meer pijn doet dan op de dag.

  1. Dat heb ik nu ook. 's Nachts veel meer last dan overdag. Ik dacht dat het komt omdat ik overdag wat meer afleiding heb en er niet op lig zoals 's nachts (bij mij zit de pijn links op mijn rug en links op mijn buik). Ik slikte Tramadol retard voor de nacht maar dit doet helemaal niets tegen de pijn. Dus daar ook maar mee gestopt.

 29. Hoi lezers,
  Ik heb als kind van 10 jaar gordelroos gehad. (ik word dit jaar 50)
  Dit werd door een vervangend huisarts niet herkend ook al gaf mijn moeder aan dat ze hier aan dacht. We werden naar huis gestuurd met smeer maar wat blanco vaseline om het vet te houden.
  Na twee weken naar onze eigen huisarts en toen was iedereen in rep en roer en wis en waarachtig was dit gordelroos.
  Zwaar verwaarloosd dus.
  Na jaren van rugklachten die tussen de schouderbladen begint en zo uitstraalt naar boven, onder, rechts en links. Maar ook via mijn ribben naar voren en sterk temperatuur gevoelig is.
  Lijk ik nu dus de oorzaak van al mijn ellende achterhaalt te hebben. Na 40 jaar!!
  Het valt allemaal zo op zijn plek.
  Janken!!

 30. Ik heb 10 maanden geleden gordelroos gehad. Linkerkant gaande van schouderblad tot maagstreek. In de streek van het schouderblad heb ik nog regelmatig pijnlijke jeuk. Aan de kant maag soms hevige pijn maar meestal een verdoofd gevoel alsof ik daar een spuit van de tandarts heb gekregen.

 31. Na eerst gordelroos vanaf de onderzijde van mijn linker borst naar het midden van mijn rug gehad te hebben, kreeg ik een 2de uitbraak op m'n rechteroog. De arts was zeer verbaasd want dat schijnt niet veel te gebeuren. En dan ook nog kruislinks. Hoe kan dit gebeuren

 32. In mei 2012 een gordelroos gehad aan de rechterkant in de nek, allerlei medicijnen geslikt en zalfjes gesmeerd.
  Uiteindelijk een zenuwbaan beschadiging opgelopen hierdoor.
  Enkele keren bij de pijnbestrijding geweest voor injecties en pleisters.
  Gebruik op dit moment gabapentine 800 mg 4 x per dag.
  Ben in het MST geweest in Enschede bij Neurochirurg Dr Lenders.
  Inmiddels afgelopen week weer een injectie gehad en weer geen resultaat.
  Moet nu 23 juni naar Erasmus in Rotterdam naar Professor Huygens.
  Heeft iemand nog tips voor mij en dan graag voor oppervlakte pijn (Doof - Dood - Jeuken - Pijnscheuten), gebruik hiervoor Lidocanie 3% vasaline zalf.
  Alvast bedankt Ben

  1. sommigen hebben goed resultaat met spierbalsem waar cayenne peper in zit, zoals midalgan, het maakt wel heet op die plek maar verdoofd ook

 33. Goedemiddag meneer Boekhorst,

  Mijn moeder, 79 jaar, heeft na een chemokuur die juli 2013 geeindigd is, in oktober haar tennis weer opgepakt.Echter direct de volgende dag kreeg ze over haar hele rechter arm zeer ernstige gordelroos.En daarna ernstige uitval verschijnselen.
  Tot op heden is 30 % nog steeds niet terug, kan niet haar hele arm omhoog brengen bv.
  Mijn vraag is nu, zou die tennis de druppel kunnen zijn geweest die de emmer heeft doen overlopen?

  1. Hallo Jacqueline,

   Dit zal een hele terugslag geweest zijn voor je moeder, na een (succesvolle) chemokuur weer proberen het leven op te pakken en dan dit...
   Ik moet hierin heel eerlijk zijn. Ik ken té weinig details over je moeder om hier een oordeel over te vellen. Het ontstaan van gordelroos met daarbij ook nopg eens uitval van de lichaamsfunctie kan heel veel oorzaken hebben, en daarom erg complex. Met name de combinatie tussen gordelroos en de chemo kan (hele zeldzame) complicaties veroorzaken, waardoor de uitval te verklaren zou zijn.
   Maar nogmaals, dit blijft voor mij gissen.

   Ik wens je heel veel sterkte toe!
   Jack

 34. Ondanks dat ik antivirale middelen heb gebruikt direct na het verschijnen van de eerste uitslag op mijn romp links (de zenuwpijn voelde ik al in het weekend en wist direct dat het gordelroos was omdat ik dat op mijn 16e ook al eens gehad heb, nu ben ik 50) is de uitslag toch nog verder gegaan. Ook heb ik heel veel last van de zenuwpijn. Het is inmiddels 3 weken na de eerste uitslag dus er is misschien nog hoop maar ik vrees dat ik voor langere tijd zo niet de rest van mijn leven last zal hebben van deze brandende pijn. Het is alsof je constant open schaafwonden hebt. Vooral als je ergens tegen aan zit of ligt.

 35. Na een stamceltansplantatie heb ik gordelroos gekregen, achteraf logisch, omdat je weerstand dan nul is. Ik wist dit niet en ook in het ziekenhuis heeft men daar niets over gezegd en mijn gordelroos is ook niet behandeld, wat ik vreemd vind, omdat ik toen in het ziekenhuis lag en men daar voldoende zou moeten weten over gordelroos.
  Nu heb ik daardoor post-herpetische neuralgie en daar word je niet vrolijk van. Heel veel pijn en dat 24 uur lang.
  Is hier niets tegen te doen in de vorm van medicatie of iets alternatief? Mijn leeftijd is 64 jaar en ik wilde nog een paar pijnvrije jaren mee als het even kan. Ik heb amitriptyline gehad, maar dat help niet. Ik heb het nu 4 maanden.
  Hoor graag of er mnsen zijn, die hier ook ervaring mee hebben.

  1. Geen vrolijke reactie!

   Tien jaar geleden, ik was net 60 geworden, openbaarde zich gordelroos op het linkerbeen. Die plek schijnt niet veel voor te komen. Mijn huisarts deed daar niets aan; het zou wel overgaan.

   Nadat de blaasjes na 10 dagen inderdaad verdwenen waren, kreeg ik een zeer sterk koudegevoel in de linkervoet.De huisarts deed hier niets aan en op mijn aandringen heeft hij na twee maanden een afspraak in een pijnpolie geregeld. Daar was de eerste reactie: we hadden U graag eerder gezien: dit deed mij niet veel goeds vermoeden. Of er daarover met de huisarts contact opgenomen is, weet ik niet, maar medici hebben de neiging elkaar te beschermen.

   Daar werd snel begonnen met behandelingen met stroomstootjes in de rug en ander naaldengedoe. Na zeven vruchteloze behandelingen is men daarmee gestopt en op een behandeling met medicijnen overgegaan. Ook een Tens-behandeling had geen resultaat opgeleverd.

   In 10 jaar heb ik veel verschillende combinaties van medicijnen en in wisselende hoeveelheden geprobeerd; elke 6 maanden bezoek ik nog steeds de pijnbehandeling in het ziekenhuis. De pijn is met de huidige medicatie redelijk dragelijk geworden: bij het opstaan ben ik pijnvrij, maar in de loop van de dag neemt de pijn toe. Het koudegevoel, 's winters erger dan bij warm weer, wordt dan intenser, Daarnaast heb ik dan het gevoel op glassplinters te lopen, wat hinderlijk is bij het zich willen voortbewegen. Sokken met zachte zolen brengen wel enige verlichting; op andere sokken kan ik bijna niet lopen.

   De aandoening aan de zenuwuiteinden zal na 10 jaar niet meer verdwijnen, ik moet ermee leven. Een beperking in de mogelikjheden van medicijnen zit bij mij in het niet suf mogen worden. Mijn vrouw is halfzijdig verlamd en ik wil mijn rijbevoegdheid behouden om haar in de rolstoel in een auto zelf te kunnen vervoeren.

   Geen vrolijk verhaal: er is geen einde te zien aan het koudegevoel en de glasspinters onder de voet. Mijn advies aan een ieder die met gordelroos te maken krijgt: dring bij de huisarts aan op maatregelen om de ziekte direct en effectief aan te pakken. Of dat in mijn situatie geholpen zou hebben kan ik niet beoordelen, maar het mij laten lopen heeft mej al 10 jaar forse beperkingen opgeleverd.

   Tom Struijk, 70 jaar

   1. Dit is inderdaad géén vrolijk verhaal. Maar wellicht wel een motivatie voor anderen om direct actie te ondernemen!

    Heel erg bedankt dat je dit met ons wilde delen, Tom. Stel ik erg op prijs.

    Groetjes,
    Jack

 36. Beste,

  Vierenhalf jaar terug voor de eerste keer Gordelroos. Linker-achterbeen vanaf bovenbeen tot aan de voet. Erge pijnen gehad, pijn werd erger i.p.v minder. Pijn begint ongeveer bij de zitbeen-knobbel tot aan de voet. Voetzool is erg, erg gevoelig. Lopen is pijnlijk.
  In mei dit jaar opnieuw Gordelroos gekregen, linker-pols buitenkant. Eerst weinig last, maar de pijn wordt erger en breidt zich uit tot bovenkant arm en schouderblad.

  De Gordelroos beperkt mij erg, erg moe, moeite met lopen en zitten.

  Bijna mijn gehele linkerkant nu aangetast, hoofd en nek niet en de rug niet.

  Ben nu bij een pijnklikniek. Ik gebruik nu 2 x 200 Tramadol retard en 2 x 300 Lyrica.

  Komende maandag krijg ik een proefbehandeling met een Rode peper pleister voor mijn hand. Proefbehandeling omdat ik niet zit te wachten op een allergische reactie ( netelroos ), dus met een klein plekje beginnen.

  Met name de Lyrica heeft de pijn niet verminderd maar beter verdraagzaam gemaakt. Ik zie in ieder geval niet meer dubbel van vermoeidheid en/ of van de pijn.

  Het enige wat echt helpt is rust. Niets doen wat pijn kan uitlokken.

  De mensen die mij behandelen, inclusief huisarts zeggen dat het uiteindelijk wel uitdooft en zeggen dat ik een uitzondering ben omdat ik al ruim 4 jaar pijn heb.

  Ik begrijp uit sommige reacties hier dat het mogelijk nooit weggaat, ik schrik hiervan. Of begrijp ik het verkeerd.

  Ik ben nu 54 jaar en zou heel graag geruststelling willen krijgen dat het uiteindelijk wel over gaat. Kan iemand mij die geruststelling geven ?

 37. Hoi Jack... Al jaren heb ik (door medische blunder) altijd veel zenuwpijnen in me rug.. Maar sinds een paar maanden is ook duidelijk geworden dat ik gordelroos heb (beide kanten helaas) en wat nu mijn verbazing schept is het volgende.
  Ivm me zenuwpijn in de rug heb ik medicijnen gekregen die ik dagelijks slikt (amitriptiline en Lyrica) en wat mij opvalt is het volgende.. als ik deze medicijnen heb ingenomen op me vaste tijden lijkt het of de pijn van de gordelroos ook minder is.. kan dit kloppen of praat ik nu lariekoek? want ook tegen de tijd dat het tijd wordt voor de volgende dosis wordt de pijn weer erger.... De andere medicijnen die men normaal voorschrijft voor gordelroos mag ik niet omdat ik met nog meer medicijnen te maken heb en die combinatie mag dan niet...

  Graag hoop ik dat u mij kan vertellen of dit nu een verbeeldig is of dat het toch wel degelijk kan.

  Groeten Karin.

  1. Hoi Karin,

   Of het klopt of niet, doet niet ter zake. Jij voelt het, dus heeft het wel degelijk een effect. Heb je dit al overlegd met je behandelend arts? Wellicht kan hij de medicatie dan nog enigszins aanpassen.

   Hou je me op de hoogte?
   Jack

  2. Hoi ik ben Tonnie, een vrouw van 42 jaar.

   Ik wil jullie om hulp vragen, maar wat ik belangrijker vindt is er iemand die hier ervaring mee heeft!
   In januari heb ik gordelroos gekregen in mijn gezicht aan de linkerkant, onder het oog tot aan de kaak. Ik heb binnen 24 uur medicijnen gekregen van de huisarts.
   Twee dagen daarna werd ik doorgestuurd naar het pijn team in het ziekenhuis.

   Daar heb ik mijn eerste Sweet behandeling gekregen, er wordt een dunne naald in uw wang gestoken. Om de juiste plaats van de naald te bepalen wordt er gebruik gemaakt van kleine stroomstootjes door de naald. Vervolgens worden de verdovende vloeistof bij de kern van de aangezichtszenuw ingespoten. Daarna wordt de naaldpunt kort verwarmd. Er wordt zo een magnetisch veld aangelegd, waardoor vooral de zenuwvezels die pijn voortgeleiden worden stilgelegd. (tak 2 en 3 is behandeld) Dit was geen fijne behandeling deed erg zeer. Zonder verdoving. Na 6 weken kreeg ik een vervolg behandeling. Weer na 7 weken kon ik zeggen dat dit niets af had gedaan.

   Toen kreeg ik een qutenza behandeling, weet niet of jullie dit kennen? Maar even in het kort, er wordt eerst een creme gesmeerd op de helft van mijn gezicht (daar zat de pijn) dit moest een uur intrekken, daarna werd de qutenza pleister geplakt, dit gaat branden en de hoop is dan dat de zenuwen zich terug trekken zodat de pijn weg moet trekken. Deze pleister kun je vergelijken met een rode peper maar dan 8000 maal scherper. De pleister zat er maar 5 minuten op en toen begon de branding al, deze pleister moest 1 uur blijven zitten. Ik kan je zeggen dan duurt een uur erg lang.

   Na dat uur moest ik gaan koelen, ook thuis ik heb 6 dagen op bed gelegen van de pijn. 7 weken erna had ik nog erg veel pijn. De arts zei jou gordelroos is zo heftig geweest dat dit heel de zenuwen heeft aangetast, en de arts stelde voor om deze behandeling nog een maal te onder gaan. Heb ik gedaan was weer het zelfde verhaal als hierboven. Maar toen de pleister erop zat had ik na 4 min al de erge branding, deze behandeling was veel pijnlijker als de eerste.

   Weer na 7 weken helaas weer erge pijn terug gekregen. Ik kreeg toen een TENS aangemeten, eerst voor te gaan kijken hoe het zijn werk deed. De pijn werd verzacht en ik heb de TENS nu voor onbepaalde tijd. Helaas moet ik hele dagen rond lopen met de TENS. Als ik de TENS niet om heb, heb ik erg veel pijn. De TENS neemt de pijn niet weg, hij verzacht de pijn. Alleen heb ik er moeite mee om zo heel de dag rond te lopen, ik heb namelijk een electrode van ruim 3cm midden op mijn wang en een bij mijn oor.

   Ik ben ondertussen 9 maanden verder en neem heel wat medicatie in, Lyrica voor dit, 300mg. De andere medicijnen slik ik voor andere chronische aandoeningen.
   Ik heb ergens op internet gelezen dat er mensen zijn die de Jannetta-operatie hebben gehad. Graag zou ik hier meer ervaringen over horen. Ik weet namelijk niet wat ik nu moet doen?

   Ik ben erg goed behandeld door het pijn team in het ziekenhuis. Maar ik heb veel pijn, in mijn oor zit een erge druk die wordt ook niet minder net zoals de pijn. Als ik mijn onderkin aan raak gaat het tintelen tot aan mijn oor, ook als ik heel mijn wang aan raak tintelt dit.

   Heb weer contact gehad met de arts, eigenlijk wil ik weten hoe erg mijn zenuwen eraan toe zijn, ik weet dat het een jaar duurt voordat alle zenuwen hersteld zijn. Maar de arts heeft besloten om toch weer een qutenza behandeling te gaan doen. Dit wordt nu mijn derde in 10 maanden tijd. Ik weet wat de gevolgen zijn en dat ik weer erg veel pijn ga leiden. Ik zit er even helemaal doorheen en weet het nu even niet meer???

   Weet iemand of je meer pijn krijgt als je een dagje naar de sauna gaat, want namelijk 6 weken gelden ben ik een dagje in de sauna geweest en heb sinds dien ook weer meer pijn gekregen. Heeft iemand hier ervaring mee?

   Heb nooit geweten dat gordelroos dit kon veroorzaken.

   Wie heeft er tips? Wie kan mij advies gegeven wat te doen!!!!
   Is de Jannetta-operatie een optie?

   Dank jullie wel voor het lezen van mijn verhaal, hoor graag jullie mening of advies.

   Groetjes. Tonnie

   1. Hoi,
    Ik heb ondertussen 3x een qutenza behandeling gehad en mijn medicatie is verhoogd naar 2x 300mg lyrica. Nu wordt ik doorgestuurd naar een neuroloog. Hoop zo dat hun mijn van de pijn kunnen afhelpen. Want 24uur pijn hebben in heel mijn linkerkant van mijn gezicht (door gordelroos) is echt niet fijn.

  3. Voor Karin, Dat klopt dat Amitriptyline ook werkt bij de zenuwpijnen t.g.v. gordelroos. Het is een antidepressivum en als bijwerking blijkt het ook 'op de zenuwen' te werken. Het wordt ook bij rugpijn voorgeschreven. Dus het heeft bij u op twee klachten een positieve invloed.

 38. Sinds 27 september 2014 last van gordelroos.
  Het begon met een gevoelige plek in mijn rechterzijde.
  Ik dacht eerst dat ik door een insect was gebeten maar er was niets te zien.
  Drie dagen later werd de plek rood en verschenen er pukkeltjes die in het
  weekeinde erger werden,
  Ikzelf stelde de diagnose: Gordelroos.
  Maandag direct naar mijn huisarts gegaan en zij bevestigde het: Gordelroos.
  Het zou vanzelf overgaan en kreeg Diclfenac voorgeschreven tegen de pijn.
  De volgende dagen werd het almaar erger en de plek werd steeds groter.
  Handbreed van mijn navel tot aan mijn ruggenwervel.
  Op vrijdag naar de huisarts en kreeg bovendien Tramazol voorgeschreven tegen de pijn.
  Echter diclofenac in combinatie met paracetamol en tramadol hielpen bijna niet tegen de pijn.
  Maandag een consult bij een vervangende arts, mijn huisarts was met vakantie,
  Deze had zo'n forse gordelroos niet eerder gezien.
  Hijzelf had ook eerder gordelroos gehad en kon zich de pijn voorstellen.
  Ik kreeg Nortrilen voorgeschreven en deze moest ik eenmaal per dag innemen en de tramadol en diclofenac en paracetamol driemaal per dag blijven innemen.
  De pijn werd iets minder maar s'nachts om een uur of drie is alles uitgewerkt en treedt weer de hevige pijn op.
  De huid is nog behoorlijk rood maar ondanks de grote blaren van wel drie centimeter toch mooi genezen, maar de pijn blijft al is het iets minder.
  De plaats waar de gordelroos zit is dik en opgezet.
  Hoe lang zal dit zo blijven en hoelang blijft de pijn.
  De kleding geeft een schrijnend gevoel tegen de huid maar met lidocaine gel is dit redelijk onder controle te houden.

 39. hoi ja heb gordelroos vanaf half juni 2014 in mijn gezicht ook verschillende medicijnen gekregen maar niets helpt mij het is nu kerst en zit nog met pijn rond mijn rechteroog wel om mee te leven weet niet meer wat ik moet doen maar kreeg van de week een mailtje van mijn zoon die in Amerika woont en had een middel gevonden dat heet coidial silver en heb dat gehaald ook in nederland verkrijgbaar gebruik het nu 3 dagen en wacht maar af hoe dat werkt kent iemand dit wil dat graag horen gr j.j verboven

 40. hoi heb nu al 6 maanden last van gordelroos in mijn gezicht verschillende dingen geprobeert en geen resultaat en heb van mijn zoon die in Amerika woont het advies gekregen om coidiaalsilver te gebruiken en wilde vragen of dit ook door iemand gebruikt is of er iets over kan vertellen of jij jack gr j. j verboven

   1. hoi hebcoidialsilver een paar weken gebruikt maar voelde geen verschil ben er toen mee gestopt had een beetje angst met dat spul.helaas is nu mijn gordelroos nog niet helemaal weg heb het nu vanaf 22 juni 2014 en nu is het 15 februari 2015 wordt wel wat minder maar hoop dat het helemaal weg gaat iemand een oplossing ...gr jo

 41. In 2012 had ik ineens erg last van mijn nek ingesmeerd met tantum gel, dat hielp niks, 5 uren later ingesmeerd met tijgerbalsem nou dat leek wel te helpen tot de volgende dag ik had allemaal rode vlekjes in mijn nek en op mijn borst links, huisarts gebeld allergiesche reacties op de tatumgel en tijgerbalsem ( ben dat jaar in mei bevallen van een zoontje) ik kreeg een zalfje voor de allergische reactie de volgende dag werd het alleen maar erger dus even langs komen dokter kijkt er na nee hoor gewoon een allergische reactie kreeg weer ander spul om er op te smeren tot het weekend auw wat deed zeer en allemaal bultjes zat er onder naar de hapost geweest kreeg een zware kuur mee voor bijna 2 weken en moest het insmeren met zinkzalf om het te laten indrogen en goed afdekken voor mijn zoontje anders kon ik hem besmetten, wat helaas wel gebeurd is toen hij kreeg de waterpokken met 7 maanden.

  Nu 2 jaar later ( ik heb helaas littekens van de plekken en heb niet gekrabt) begint het heel erg te jeuken en het lijkt of komen er kleine blaasjes op de littekens te zitten ze zijn een beetje gelig van kleur, het is soms ook nog een beetje pijnlijk is dit normaal of moet ik contact opnemen met mijn huisarts alvast bedankt

 42. Iemand tips wat ik aan de pijn kan doen nu ik zwanger ben? Heb het pas een week maar trek het bijna niet meer van de pijn. Ben nu 35 weken zwanger en mag alleen maar 6 paracetamol (helpt niet). Het zit op mijn rug, zij en buik.
  Bvd.

 43. Ik heb op mijn 25ste gordelroos gekregen op mijn linkerschouderblad. In eerste instantie dacht ik dat ik een allergische reactie ergens op had, toch na een paar dagen naar huisarts gegaan omdat mn hele arm, borst, linkerkant van mijn gezicht en borstbeen heel veel pijn gingen doen met aanrakingen en toen bleek het gordelroos te zijn. Aangezien ik er al een paar dagen mee liep kon hij er niks aan doen en zou het vanzelf wel overgaan. Nu ben ik bijna een jaar verder en komt deze pijn regelmatig terug alleen trekt het nu helemaal door tot aan mn linkerheup. Kleding of aanrakingen voelen alsof ze mn huid in de brand zetten! Niet zo handig met een klein kindje van 2,5. Mijn huisarts zegt steeds maar dat het vanzelf wel minder wordt maar ik heb daar niet zoveel vertrouwen meer in omdat de pijn zich juist uit blijft breiden. Heeft er iemand een advies wat ik nu het beste kan gaan doen?

  1. Ook ik heb een jaar last van gordelroos gehad in mn halslijn met alle ellende van dien. Veel medicijngebruik, uiteindelijk na verandering van huisarts, dit omdat hij me niet wilde doorverwijzen, bleek het geen gordelroos te zijn maar een lichtere vorm van herpes (koortslip) na een kweek in het ziekenhuis. Niet dat de gevolgen daarvan minder waren, veel zenuwpijnen etc. Uiteindelijk is e.e.a. minder geworden tot verdwenen. Aanraden om het vocht uit de blaasjes op kweek te laten zetten, verder slik ik nu L-Lysine 500 mg 1 tot 3x per dag en naar mijn mening heeft dit een positief resultaat op het e.e.a. Dus hoop houden....... terwijl ik nog steeds op mn hoede blijft en telkens weer bij prikkeling van de huid........denk...... nee he, niet weer........

 44. hey jack
  voor de tweede maal gordelroos, op de zelfde plaatsen hals schouder bovengedeelte van de arm dat was in 1995
  ik was toen 50 jaar, nu vier weken geleden kreeg ik opnieuw gordelroos ik herkende de jeuk en pijn onmiddelijk een
  gamma van pijnen bonzen,branden steken, onmiddelijk naar de dokter, antivirale virrusremmers ingenomen
  gordelroos is geen lachertje ,je wordt uitgeput en afgemat van de pijn maar veel geduld rust en verduren brengen je er wel terug boven op en de goede raad en bezorgdheid van je vrienden en familie zijn al een medicijn op zichzelf want je weet dat ze om je geven!!! ik ben nu 69 jaar en heb ook al 10jaar een auto immuun ziekte aih waardoor ze mijn imuunsysteem moeten onderdrukken hou de moed erin
  lieve groetjes
  roos

 45. Hallo allemaal,

  ik heb ook gordelroos op mijn linker schouderblad en pijn tot in mijn linkerborst
  ik ga elke dag een paar rondjes sauna doen en smeer alles in met bijenhoning ,ik heb hier veel baat bij de pijn en jeuk is voor 75 % verdwenen !

  1. Ik heb sinds 2 weken Gordelroos, het zit op links op mijn buik, zij en rug(wat een helse brandende, stekende en jeukende pijnen).. Nu is het de bedoeling dat wij over ruim een week op vakantie zouden gaan naar Turkije, nu vraag ik mij af of het wel zo verstandig is om te gaan? Eerste een vlucht van ruim 4 uur in de zeer vroege ochtend,
   dan kom je daar aan in de hitte, dan nog een transfer van 2 uur, die reis alleen al staat mij nu al tegen vanwege al bovenstaande klachten! Tja en dan is het natuurlijk een zon, zee en strand vakantie, hoe gaat de gordelroos reageren op dit alles, ben er heel onzeker over.....wat moet ik nu doen annuleren of toch gaan? ik was te laat om het virus te laten behandelen ik heb nu pijnstilling 3 keer daags diclofenac 50mg, 4 keer daags 1000mg paracetamol en menthol lidocainegel voor de heftigste momenten, tijdens douchen, aankleden en bij het slapen gaan, want het werkt maar een kwartier! Kan het in een week zoveel verbeteren of verslechterd het juist weer in de hitte en zon en zeewater........ik weet het even niet meer, misschien heeft hier iemand een goed advies???
   Groetjes Renée

   1. Beste Renée, ik zou de vakantie er niet door laten schieten. Troost je. Ik ontdekte 1-1-2015 gordelroos op mijn rug en 2-1 zat ik bij de dokter. Je krijgt dan een anti-viraalmiddel. Dat beperkt de uitbraak wat maar heeft - volgens onderzoek - geen invloed op de zenuwpijn. En de uitbraak was bij mij ondanks dat middel toch heftig. Zenuwpijn heb ik gehad. GRRRRR. Je kunt eigenlijk geen kleren aan je lichaam verdragen. Dat begon na 14 dagen en heeft wel tot half maart geduurd. Ik heb via de huisarts bij een serviceapotheek in Woerden (Rubensstraat, zeer klantvriendelijk!) Amitriptilyne 10% PEA besteld. Als je belt, heb je een paar dagen later 2 tubetjes van 60 gr per stuk in huis. Ik heb het meerdere keren besteld en wekenlang gebruikt. De verzekering vergoedde dat. Mijn eigen apotheek kon dat niet leveren Ook heb ik Capsaïcine 0,075% besteld.Beide middeltjes smeerde ik. Nu is het eind mei. Je ziet nog vlekken op mijn rug en borst en het enige dat nu nog rest is jeuk. Het kan enorm jeuken, maar dat is niets vergeleken bij die VRESELIJKE zenuwpijn. Zeewater zal best verkoelend zijn in de vakantie. Gewoon gaan. Afleiding is ook goed. Als ik onder de douche stond had ik er het minste last van. Een troost: elke dag ga je aftellen. Sterkte.

    1. Ja het kan binnen een week een heel stuk verbeteren maar ga alleen niet open en bloot in de zon liggen zei mijn apotheker, tshirt aanhouden op het strand?

   2. Ik ging op vakantie naar Spanje en door de warmte werd het vele malen erger. Nu slikte ik ook meerdere pijnstillers en daar ben ik alleen maar doodziek van geworden.

 46. Ik heb 30 jaar geleden een hevige gordelroos doorgemaakt in mij gezicht. De gehele rechterkant, mond, oog en de drietal zenuw. Heb nu na 30 jaar nog steeds pijn aanvallen. Heb van alles geprobeerd met medicatie en ook is er een blokkade gezet. Nu gebruik ik su mmatrytan 100 mg. Dit was destijds ik.praat over een aantal jaren geleden een proef om te kijken hoe dit werkt. Dit werkt super goed. Bij het opkomen van de pijn neem ik een tablet. Meestal neemt dan de pijn na ongeveer 30 minuten af.

 47. ik kreeg april 2013 gordelroos. het begon op de achterkant van mijn linker been. heftige hoofdpijnen en en pijn in mijn onderrug en been. Ben naar de huisarts geweest maar na het constateren dat het gordelroos is ben ik na huis gestuurd met de boodschap het gaat vanzelf over gaat. Ik lees bij ander van medicatie ervoor tenminste de pijn maar dat heb ik niet gehad. Het werd steeds erger.Het begon ook aan de rechterbeen. Na aandringen voor verwijzing na neuroloog ben ik de loop van scans,MRI, ens door. de pijn word steeds erger en de gebruik van mijn benen minder. Nooit zonder pijn, Ik krijg wat ik maar noem schud aanvallen. eerst was het zo nu en dan maar nu is het al dagelijks.Ik kan dan mijn voeten niet meer optillen of benen voort bewegen.De pijn vanuit mijn onderrug is dan extreem. Zit veel in een rolstoel. Lopen buiten het huis kan ik niet meer. Artsen snappen niet wat er aan de hand is en weten ook geen raad ermee. Moet er maar mee leven is mij gezegd. De pijn word erger. Ik kan amper zitten, staan of lopen. pijnstillers helpen amper. Wanneer ik zo schud aanval krijg zijn mijn been spieren keihard en mijn benen blauw en koud.
  Is er iemand die ook zo ervaring heeft na gordelroos? Weet iemand waar ik misschien nog hulp kan vinden.? Het is namelijk amper vol te houden.

 48. 2x dit jaar heb ik (waarschijnlijk) gordelroos gehad rechterkant schouderblad. Veel branderige jeukplekjes waarvan er nu weer 2 zijn teruggekomen. Ik ben niet naar de huisarts geweest maar is dit wel nodig? Een aantal jaren geleden heb ik er ook last
  van gehad.

  1. 1 januari 2015 kreeg ik dus gordelroos. Dat heeft drie maanden geduurd en het was zo erg dat ik nauwelijks kleren aan mijn rug/borst kon verdragen en ik sliep onder een dekenboog. Gelukkig is het over maar....... op mijn rug/borst zie je nog wat restanten in de vorm van bruine vlekjes (waar eerst blaasjes zaten) en die kunnen behoorlijk jeuken. Dat is niets vergeleken bij die zenuwpijn maar gaat dit nog over?

 49. Ik heb al een lange reactie geschreven als antwoord op een vraag of iemand gordelroos in gezicht/hals/nek/oor en schedel herkende.
  Ik "slaap" al anderhalve maand rechtop in bed. Door de vreselijke pijnen slaap ik eigenlijk nauwelijks 2 uur per nacht. Gaat de conditie ook niet erg mee vooruit.
  Ik heb gordelroos gekregen na intensieve verzorging van mijn terminaal zieke man thuis, waar hij ook overleden is.
  Ik was daar dag en nacht mee bezig en dan ook nog al het bezoek van koffie en eten voorzien,
  Na de begrafenis komt er ook nog eens een berg van dingen regelen op je af.
  Maar zoals ik opmerkte, zijn artsen heel erg laconiek als je gordelroos krijgt. ook de info op ziekenhuis site zijn geruststellend. Terwijl u en ik vreselijke zenuwpijnen heel de dag en nacht moeten doorstaan en dat voor langere tijd of zoals ik hier lees, onvoorstelbaar lange tijd.

  Mijn vraag is nog: hoe kan het dat tegen de avond de pijnen nog intenser worden qua branden en messen steken in die brandende plekken?
  Ook vind ik het vreemd dat b.v. je oorlel/schelp normaal vrij ongevoelig is. Maar nu kan ik er niet eens een haartje dat er op valt, velen.
  Bovendien kan ik ook zelfs geen enkele aanraking velen.
  24 uur per dag zenuwpijn en dan moet het met rust overgaan. Dan eerst die pijn bestrijden, zodat ik slapen kan zou je denken.
  Ook heeft mijn omgeving geen medelijden met me en vindt me een aansteller. Want die lezen dezelfde informatie die ik over gordelroos lees.
  Dus je moet niet zeuren. De blaren zijn weg en de korsten ook bijna. Dus hup, je kunt er weer tegengaan.

  1. Beste Medina, ook ik kon op internet alleen maar berichten vinden over de pijn van de uislag van gordelroos, terwijl ik bilaterale gordelroos heb zonder uitslag. Ook staat er steeds dat het na twee weken over is. Niks over de maandenlange ondraaglijke pijnen op de medische sites. Gelukkig heb ik collega's die bekend zijn met gordelroos en weten wat ik doorsta. Ik snap er niets van dat zoveel mensen buiten internet wel de veel voorkomende helse pijnen kennen en dat er op de medische sites amper naar wordt verwezen. De diagnose was bij mij snel gesteld maar ze wilden mij afschepen met diclofanac in combinatie met paracetamol. Dit hielp niets. Vervolgens kreeg ik lyrica voorgeschreven in combinatie met oxicodon(morfine) en paracetamol. Van lyrica 2x 75 mg per dag en 4x 1000 mg paracetamol per dag en bij pijn maximaal 6x per dag oxicodon. Het hielp weinig en via internet kwam ik erachter dat de dosis lyrica moet worden opgeschroefd tot maximaal 2x300 mg of totdat de pijn afneemt. Dit is na 8 weken gestart endat helpt. Zelf de paracetamol terug gebracht tot 4x 500 mg omdat langdurig gebruik van meer da 2000 mg per dag je lever langzaam maar zeker ernstig beschadigd. Hierover niets gehoord van de begrleidend artsen, maar het is dus heel gevaarlijk om langer dan 2 maanden 8 tabletten paracetamol te slikken! Inmiddeld eenmalig 5 dagen pijnvrij geweest, maar nu alweer 4 dagen pijn omdat ik toch te snel weer veel wilde doen toen de pijn weg was. Doe dus vooral rustig aan!

   1. Anne, heb jij wel jeuk of dat ook niet?

    Bij mij is er geen gordelroos geconstateerd door de huisarts. Heb geen jeuk of blaasjes. Ik heb wel branderige plekken op mijn rug, vaak tussen mijn schouders, maar ook aan de flank. Mijn huisarts kan het niet verklaren en heeft me doorgestuurd naar de neuroloog. Paracetamol helpt wel iets maar ik wil eigenlijk ook geen zwaardere pijnstillers nemen. En ik heb ook geen zin om allerlei spul uit te proberen wat misschien niet eens goed werkt voordat ik weet wat er aan de hand is...

 50. Ik heb in het verleden gordelroos gehad
  Kreeg op 2april een herseninfarct
  Door dat ik minder weerstand had kreeg ik weer gordelroos
  Mijn medicijn is talkpoeder en drie keer daags parasetamol dan is er mee te leven
  veel succes

 51. op 17/09/2013 ondekte ik 58 jaar een heel klein soort zweetrtje ter hoogte de rechter wenkbrauw, aangezien dit niet "uitrijpte" liet ik de dokter komen en schreef mij Vit B complex voor. op 20 09 kreeg ik lmast van mijn rechter oog en belde de huisarts die mij zo snel mogelijk een afspraak liet maken met de oogarts. daar haar broer dermatholoog is schreef hij een antiviraal middel voor welke ik 5x per dag moest nemen.in totaal nam ik dit middel gedurende 4 maanden, ook schreef hij een antidepresieva voor.
  Door de aanhoudende ondraagelijke jeuk op het voorhoofd tot in de kruin krapte ik zolang tot ik op het been zat, eens deze wonden genezen waren was de pijn op die plaatsen weg en bleef ook weg, dus krapte ik op de andere pijnlijke plaatsen even intensief.Nu zijn we op enkele dagen na 2 jaar verder en nog steeds heb ik de ganse dag scherpe stekende pijnen welke wij nu een aantal maanden met een verdovende zalf behandelen nl Xylocaine waardoor de neiging tot erg diep krabben licht verdwijnt en de wonden genezen, de jeuk blijft maar werd met de tijd " dragelijker" of men word dit gewoon.
  Ik zit/zat in een stressvolle situatie die jaren had geduurd, mijn diabetisch volg ik zodanig goed op dat mijn waarden perfect zijn, ik verloor 10 kilo probeer mij minder druk te maken in de hoop dat deze pijnlijke periode verdwijnt.
  Er is mij aangeraden om een pijnkliniek te bezoeken en heb deze maand een afspraak met een geroneemeerd zenuwarts.
  Door de vele pijnmedicatie/ antidepresieva kreeg ik last van pijnlijke stramme spieren, iedere beweging kan een sweepslag gevoel opleveren, daardoor beweeg ik zo weinig mogelijk wat dan weer lijd tot inmobilisatie.
  In samenspraak met de arts zijn we gestopt met alle pijnmedicatie zoals Tradonal retard en de beide antidepresieva.
  Soms heb ik hele goede momenten zonder al te erge pijn, maar weet dat ik het die zelfde avond zal moeten bekopen door erg hevige pijnscheuten in mijn wenkbrauw, zo erg dat ik er met alles wat voor handen is aan krab ( wrijf, bv met een grove handdoek) om wonden te vermijden.
  ik ben benieuwd of de zenuwarts mij zal kunnen verlossen van deze pijnen dan wel de pijnkliniek.
  Door een bevriend osteophaat werd ik grondig onderzocht ivm met de spierpijnen en zweepslagpijnen, en hij stelde voor om mijn darmflora eens een degelijke oppepper te geven waar ik nu een week geleden aan begonnen ben.
  De zwarte stoelgang zou wijzen op inwendige bloedingen en liet een gastroscopich onderzoek doen waar geen kwetsuren in de maag of dunne darm te zien waren.
  De zwarte stoelgang verdween en is weer optimaal, vermoedelijk door de darmfloraboest.
  Ik hoop dat eens ik weer een normaal leven kan leiden want na bijna 2jaar is het al genoeg geweest.
  op internet is blijkbaar ook niet teveel te vinden maar er zal nu een aantal zaken in mijn bloed worden onderzocht en hopelijk vind men de dader.
  ik wens allen die gordelroos of het varicella-zoster-virus hebben een veel snelle beterschap dan ik zelf ondervind;

 52. heb zeer ernstige zenuwpijnen in mijn borstkast als kadootje van een gordelroosaanval, geen enkel medicijn van de meest simpele t/m morfine en methadon geven NUL % pijnverlichting, ook behandeling op pijnpoly ziekenhuis met injecties en electrische stroomdraadjes in zenuwen helpen niks, ben radeloos, lig 24 uur per dag op bed, maar slapen lukt niet door de hevige pijnen, WIE KAN ME HELPEN ???

 53. Ik kreeg op 1 oktober gordelroos, inderdaad voorafgegaan door zenuwpijnen, de uitslag is minder maar niet weg, zit op mijn rechterschouder.rug, onder mijn re oksels en arm.
  De zenuwpijn wordt draaglijker, maar ik blijf grieperig en erg moe. Slaap veel. En een misselijk gevoel, weinig trek in mijn eten. Herkennen sommigen dit! Ik heb het nu 4 1/2 week.
  Ik hoor graag van jullie.

  1. Gevoel van moeheid herken ik ook heel erg; doe 3 a 4 x een slaapje op de bank van 1 uur p/d en dan nog 10 s'nachts.

 54. Hallo. Ik ben 42 jaar en heb 9 maanden geleden gordelroos gehad. Ik had links in de taille/rug wat blaasjes, maar niet veel. Ik was snel bij de dokter en kreeg ook gelijk medicijnen. Ik had wel al weken ervoor (dus niet een paar dagen wat je veel leest) al last van jeuk op mijn rug en het gevoel 'alsof er mieren onder m'n huid zitten'. Ik heb gelukkig niet veel pijn gehad van gordelroos. Maar de jeuk/tintelingen/verdoofdheid op mijn rug is nooit weggegaan. Het zit op mn schouderblad. Nog elke dag heb ik er last van. Ik krab me dagelijks een ongeluk met ruggenkrabbers en linealen ook al probeer ik het niet te doen. En de tintelingen zijn heel naar.
  Ik hoop dat het snel weggaat.

 55. ik heb sinds circa 3 weken gordelroos . ik had voor het uitbreken hiervan al wekenlang bijna iedere nacht hevige krampen in mijn linkerbeen en voet.
  op een gegeven ogenblik werd ik s nachts wakker van een hevig pijnlijke plek bij mijn linker schouderblad. De volgende dag ook dezelfde pijn bij mijn ribben. Allemaal aan de linkerkant. De pijn was zo hevig dat ik slecht kon ademen. ik ben naar een huisarts gegaan. Kreeg daar Declofenac 75mg, mentholzalf en Valaciclovir capsules 500 mg voorgeschreven, De arts vertelde mij dat hierdoor de uitslag niet zo hevig zou worden, wat ook het geval was. De pijn bleef echter wel net zo erg.
  Nu ik terug ben van vakantie ben ik naar mijn eigen huisarts gegaan.
  Deze heeft nu Nortrilen (2x p.d.) voorgeschreven, te beginnen met een lage dosis. Tot nu toe helpt het nog geen zier.
  Voor de nacht neem ik nu zelf maar 2 paracetamol in om de nacht door te komen. S morgens word ik met dezelfde pijn weer wakker.
  Ik hoop dat de pijn snel over zal gaan. De vlekken zijn wel aan het vervagen.

  1. Als de voorgeschreven medicatie niet werkt, moet je daarover met je huisarts praten om de dosis eventueel naar boven bij te stellen. Kijk in ieder geval even de bijsluiter na in verband met de combinatie van jouw medicijnen met de Paracetamol.

   Veel succes!

 56. Beste Optimale Gezondheid...Post herpetische pijn komt het dichtste in de buurt van mijn klachten. Ik ben een vrouw van 32 jaar. Maar ik heb voor zover ik weet geen gordelroos. Wel als kind waterpokken gehad.
  Ik ben anderhalve week geleden bij mijn huisarts geweest, omdat mijn rechterzij voelde alsof het daar in brand stond. Ik had ook een beetje koorts en rillingen. Ik gaf aan dat ik het ook voelde prikkelen op mijn rechter schouder. De huisarts dacht dus aan gordelroos, maar roodheid, jeuk of uitslag is, nu 5 dagen later, niet aanwezig. Ik weet dus niet goed wat er wel aan de hand is en mijn omgeving zegt dat het een uiting is van de stress waar ik het afgelopen half jaar mee te maken heb gehad. Omdat ik me er zorgen over maak word ik alleen maar gestresster. Het branderige zit nu tussen mijn schouders, vaak iets meer rechts dan links. In de zij voel ik het niet, wel soms meer onderop mijn rug/flank. Heel af en toe is het weg, bijvoorbeeld met hardlopen of douchen en vooral in bed heb ik last van de warmte en wrijving als ik op mijn rug lig.

  Ik las dat littekens ook zenuwpijn kunnen geven. Mijn schouders en bovenrug zitten vol met kleine littekentjes. Kleine witte vlekjes en streepjes en nog steeds heb ik wel wat pukkeltjes die ik probeer weg te krabben. Ik frunnik er ook wel aan en duw dan kleine pukkeltjes uit (op gevoel, kan het niet zien). Het is echt een gewoonte geworden en de huid op mijn (boven) rug is gevoeliger dan op plekken waar ik geen littekens heb. Kan dit een oorzaak zijn van zenuwpijn?
  Ik denk dat mijn huisarts het ver gezocht vind....

  1. Dit is helemaal niet ver gezocht, Anne. Praat er open over met je huisarts, want in jouw geval kan dit best verband houden.

 57. Ik heb sinds een 10-tal dagen gordelroos. de weken ervoor goed ziek geweest (maagklachten, darmproblemen, griepachtig - gordelroos gebonden? want het leek niet op griep en het heeft weken geduurd, ook raar). Het leek niet over te gaan, en was dus misschien -gedeeltelijk - de voorbode van de gordelroos. Ook neem ik bij hevige pijn in mijn hand (artrose) af en toe Meloxicam, maar gezien de pijn niet wegging na de gewoonlijke 5-dagenkuur, werd deze verlengd met 5 dagen. Toen is er een uitslag begonnen thv mijn ruggengraat aan de onderrug. 1 plekje, het leek een insectenbeet met enorme jeuk. Niet stil bij gestaan tot 4 dagen later, de uitslag breidde zich ineens uit tot aan de zijkant van mijn rug en liesstreek, alles aan de linkerkant. Grote en kleinere vlekken, enorme jeuk en blaasjes erop. Ik dacht een allergische reactie te hebben op de Meloxicam. Ik had 's nachts ook af en toe een elektrische schok tot in mijn linkervoet. Ik ben direct met Meloxicam gestopt, maar gezien er geen beterschap optrad, toch naar de dokter gegaan.. Zona of gordelroos was de diagnose, dit heb ik absoluut niet zien aankomen! Heb aciclovir 800 Mg gekregen, 7 dagen om de 5 uur te nemen - ook 's nachts, dus wekker zetten. De dokter wou me ook Contramal of morfine-derivaten voorschrijven, maar omdat ik dikwijls alleen ben, ook 's nachts, wil ik dit niet nemen - stel dat je zwijmelt en valt en er dan alleen voorstaat... Dus neem ik overdag paracetamol 1gram, en voor het slapengaan 2x dafalgan met codeine. Dit neemt een groot deel van de nacht de jeuk, tintelend gevoel, branderig gevoel en pijn grotendeels weg. Om 4 uur neem ik terug een pil Aciclovir en val gewoonlijk vrij snel terug in slaap. Ik neem ook vitamine B in grote dosis om de zenuwen te versterken. De jeuk etc heb ik wel de hele dag, de paracetamol haalt niet zoveel uit, en loop dan ook de hele dag te wrijven over de pijnlijke plekken. Ik ben nu in mijn 4e dag van de behandeling en de uitslag ziet er beter uit, de jeuk, pijnen, branderig gevoel zijn er nog steeds. Ik hoop dat dit nog verdwijnt, want om eerlijk te zijn, je wordt gewoon gek van de jeuk, dat is nu zeker al 10 dagen dat ik daarmee zit, en dat werkt enorm op je systeem. de vorige reacties beloven niet veel goeds, maandenlang jeuk en ongemak...
  Chris

 58. Bijna 8 jaar geleden (toen 71 jaar) kreeg ik op reis gordelroos aan mijn hoofd. Dit werd de 4de dag na de eerste pijn vastgesteld. Iets vervroegd naar Nederland terug gekeerd lag ik een week in het ziekenhuis.
  De stekende pijn bleef nadien aanwezig. Veel verschillende medicijnen zijn er uitgeprobeerd.
  Zelfs methadon. Op de pijncentrum heeft een anesthesist het medicijn cymbalta voorgeschreven. Binnenshuis wordt de pijn gedempt. Gebukt voor overstaan, veel lawaai, het slapen aan de pijnkant blijft pijn geven. Buiten met wind/kou/ook zon, het haar maar iets aanraken geeft een heel nare pijn. Bezig zijn en denken dat er nog veel ergere ziekten/dingen zijn helpen me toch positief in het leven te staan.
  Toch hoop ik dat dat eens de toestand verbetert.Is die hoop terecht of ijdel?

  1. Je hebt al een hele belangrijke stap gezet door positief te blijven. Dat is niet alleen zeer prijzenswaardig, maar ook nog eens erg belangrijk voor jezelf.
   Heb je er wel eens over nagedacht om een alternatieve geneeswijze te proberen? Denk bijvoorbeeld eens aan een homeopaat. Ik ken mensen die in een soortgelijke situatie veel baat gehad hebben bij homeopathie.

   Moed houden en doorgaan met zoeken naar oplossingen!
   Heel veel succes!

 59. Sinds 6 weken heb ik (vrouw 74 jaar) gordelroos op de rug. De rode pukkels en rode huid zijn nu weg en ik heb bijna geen jeuk gehad. Wat overgebleven is zijn hevige stekende pijnen op de rug, doorlopend tot naar de borstzijde. Twee jaar geleden heb ik een borstamputatie ondergaan. De littekens daarvan geven nu ook erg veel pijn. Ik gebruik Lyrica, Diclofenac en Oxycodon(Morfine) Dit laatste helpt mij (hoelang nog?) om goed te slapen. Omeprazol (maagzuurremmer) en aanvullend natuurlijk Paracetamol. Omdat dat alles weer verstoppingen oplevert ook nog Movocolon om de stoelgang te verbeteren. De pijn is al die weken niet minder geworden. Ik ga mijn huisarts vragen mij naar aanleiding van de opmerkingen op dit forum of Lidocaïnecrème mij zou kunnen helpen.
  Ik moet er niet aan denken dat de pijn chronisch gaat worden. Hopelijk dat we elkaar op deze site wat verder kunnen helpen. Mocht ik tegen iets aanlopen dat mij helpt zal ik dat zeker hier vermelden. En ik hoop hier van lotgenoten bruikbare tips tegen te komen.
  Vriendelijke groet, Johanna

  1. Dankjewel dat je dit gedeeld hebt, Johanna!

   Ik ben erg benieuwd naar de reactie van je huisarts. Fijn dat je ons op de hoogte wilt houden.

   Veel succes!

  2. Beste Johanna,
   Sinds half januari heb ik (67 jr) gordelroos aan mijn linkerarm. De huisarts gaf in eerste instantie anti-viraal middel en anti-biotica.
   Lydocaïnecreme om te smeren, de creme gebruik ik nog steeds, werkt goed tegen de pijn van de rode plekken.
   De paracetamol heb ik af kunnen bouwen omdat ik sinds eind februari een TENS-kastje gebruik. Dat TENS-kastje werkt uitstekend tegen post-herpetische pijn, gebruik ik 4 a 5 keer per dag, steeds een half uur a een uur. Electroden laat ik overdag zitten. Het helpt om de pijn te verzachten en schijnt een helende werking te hebben.Ik wenste wel dat ik dat kastje na 3 weken al gehad had.
   Llysine en Thymus, beide 1000 mg, slikte ik ook.
   Nu, na 10 weken kan ik zeggen dat ik sterker wordt, meer energie heb, minder pijn. De rest zal moeten slijten.
   Beterschap voor ieder die er mee tobt ! Vriendelijke groet, Marja

 60. Hallo lezer en Jack. Ik wil graag een bijdrage leveren in de vorm van mijn ervaring en mijn denkwijze. Ik ben docent GezondBewegen en doe daarnaast veel op natuurgezondheidkundig gebied'.
  Ik heb een behoorlijk gezonde leefstijl en beweeg veel, maar lang niet altijd intesief. Mijn beroepsmatig bewegen is met senioren en mensen met een chronisch lichamelijke beperking. Daarnaast NordicWalk ik en 's zomers skaten/skeeleren. In 2005 kreeg ik gordelroos, waarvan de diagnose gesteld werd na 12 dagen helse, vooral nachtelijke pijnen tussen de schouderbladen. De huisarts had pijnstillers in gedachten, maar heeft het recept ingetrokken na mijn af keuren de blik. Ik ga liever voor de natuurlijke weg. Ik nam rust en reiki. Gelukkig openbaarde zich een aantal blaasjes op mijn schouderblad en toen nam de pijn af. Via een homeopaat kreeg ik Reckeweg R68 en het advies om te smeren met zuivere aloë Vera jelly, liefst vanuit de koelkast. De R68 druppels hielpen geweldig. De pijn en jeuk verdween binnen 10 min. Iedere 3 u opnieuw 10 dr op weinig water. Verder veel rust. Achteraf had ik ook een burn out. De uitbraak kwam rondom Pinksteren en in sept kon ik, ook na een heel luie zomervakantie, mijn werk weer oppakken. Ik had een bijzonder zwakke periode achter de rug. Het ging toen redelijk, maar kwam niet terug in mijn oude energie. Ik heb me laten behandelen door een bioresonantiemethode, die per computer gaat in Waardenburg bij een allergiepraktijk. 11 Jaar geen last geven, wel sinds plm 6 jaar migraine in toenemende mate. Van alles uitgeprobeerd, de werkelijke oorzaak wordt niet gevonden. Totdat een electro-acupuncturist op afstand gokte dat het mogelijk vanuit mijn amalgaam vullingen zou komen. Ik naar een holistishe tandarts, die naast een eigen intake ook een lichaams-resonantietest liet doen: flinke amalgaambelasting. Op hun advies eerst maar eens het lichaam ontgiften van de zware metalen. Dat begon begin febr 2016. Vervolgens steeds verzwakte klachten totdat ik 11 dagen geleden vreselijke zenuwpijnen kreeg, die zich precies op de levermeridiaan manifesteerden: vanuit de onderrug over de bispier via de buitenkant heup naar de lies. Dan langs mij voorkant dibeen naar de buitenzijde van dekni en lang mijn scheenbeen, ook buitnzijde richting grote teen. Ondraaglijk. Gillend, huilend door t huis. Meteen de vlg ochtend naar de CranioSacraaltherapeut. Dat gaf meteen enorme verlichting voor de rest van de dag. Toen weer een slecht weekend. 's Maandags weer naar de therapie. Zelfde beeld. Aangezien deze therapeute een psychologische achtergrond heeft en het op "mijn lever" zat, zijn we ook in het emotionele vlak gaan kijken. Er kwam wel iets boven, maar m.i. was dat niet echt de hoofdoorzaak. In de nacht daarop kreeg ik de i gebied g: dit is (weer) gordelroos. Wachen op huiduitslag, duurde de vorige keer 12 dagen. Wel meteen weer op zoek naar R68. Ditblijkt niet meer in NL verkocht te mogen worden, wel in België. Het is nu Pasen, dus de webbestelling gaat er nog dit weekend uit. Verder was 1 van de voorgeschreven supplementen L-Lysine. Ik gebruikte 1000 mg pd. Gespeurd op internet, ook via A. vogel en las dat dit ij gordelroos best tot 8000 mg verhoogd mag worden. Ben meteen begonnen en dat voelt goed. Liefst op lege maag, dus tot 8000 kom ik nog niet, maar neem wel telkens 's nachts een caps mee naar boven. Na de 3e CS behandeling, afgelopen vrijdag, is er veel verlichting in de pijn. Het bovenbeen is zo goed als rustig, de pijn is gezakt naar meer rondom de knie en het scheenbeen en veel milder. Het kan zijn dat ik nu een postherpetetische aanval heb en als er opnieuw huiduitslag komt is het een nieuwe gordelroos.
  Nu denk ik dat de amalgaambelasting mij verzwakt heeft en de ontgifting teveel van mijn weerstand heeft gevergd. Ik heb bedacht, zeker na voorgaande verhalen, dat de reguliere pijnstillers de lever nog eens extra belasten en daarom niets doen en dan zie ik ook dat de pijn steeds terug komt! Ik moet werken naar meer kracht en dan toch mijn gebit saneren. Intussen neem ik rust, beweeg licht als t gaat en leef vooral gezond. Ik zit en lig veel op de bank hebben blij met mijn tberapeute. Wat ik daarover nog kwijt wil: vrijdag hebben we samen gezocht naar wat ik nodig dacht/voelde te hebben. Ik ga vast nog een keer en ga R68 bestellen in België en af en toe smeren met aloë vera.
  Ik hoop dat jullie iets kunnen met dit verhaal. Let wel, de pijnplek duidt wel de zwakte aan, maar meridianen lopen over je hele lichaam en is specifieke kennis. Ook begrijp ik nog niet wat de zenuwen verbindt met die meridiaan. Mss kan iemand anders hier weer meer helderheid geven? Beterschap allemaal.
  Greetje, bijna 65.

 61. Intussen bijna 3 weken na de eerste heftige uitbraak. Al vele malen minder pijn sinds ong een week. 4 Cranio behandelingen verder met goed resultaat. Inmiddels bij de huisarts geweest. Hij legt geen verband met gordelroos, maar stelt ischias vast. Bij nader inzien straalt dat uit naar de achterzijde van been naar knie. Bij mij voorzijde en internettest op ischias is slechts 27% positief. Overigens geen huiduitslag gekregen. Inmiddels vanmiddag weer 1 uur gelopen met stokken. Heel moe, maar geen extra pijn. Samen met de CS therapeut gaan we verder in het proces. Levergebied heeft vast ook een emotionele betekenis. Ik ga er vol verwachting in. De bioresonantie bij mondzorg testte wel positief op herpes zoster en ik ga ook nog door met L-lysine en Reckeweg R68. Ik heb nu nog een dovig gevoel rondom der knie en langs scheenbeen, beide zijden. In de auto zitten is vervelend, verder kan ik alle houdingen aan. Rust is goed, maar bewegen op maat zeker ook. Later breng ik vervolg verslag. Ik leer dagelijks bij.
  Greetje

  1. Dankjewel voor het delen van deze ervaringen, Greetje.
   Graag hoor ik het vervolg.

   Succes!

 62. Nu, 4 weken na de eerst verschijnselen nog erg veel last van post-herpetsiche neuralgie. Vooral een ernstig verstoorde nachtrust is erg vervelend. Medicijnen ( pregabaline ) helpen beperkt. Ik merkte dat ik met mijn handen tijdens beweging steeds de neiging had om druk op de huid uit te oefenen. Ik heb toen een veel te klein elastisch T-shirt gekocht met de bedoeling een druk op de huid uit te oefenen. Dit heeft mij heel veel verlichting gegeven. Nergens op het web ben ik deze mogelijkheid tegengekomen. Misschien is dit voor iemand een bruikbare tip. In ieder geval niet erg kostbaar.

  1. Wat een fantastische tip, Louis!

   Zijn er meer lezers die hier ervaring mee hebben?

   1. heb ook de indruk dat een heel strakke panty minder pijn geeft. maar zou het kunnen dat de pijn achteraf erger is?

 63. Hoi sinds 2 weken uitbraak gordelroos. Helse pijnen op de linkerhelft van mijn lichaam. Heb tramadol gekregen van de ha. Maar dat doet niet veel. Lastig is het als mensen denken dat het allemaal wel meevalt maar ik heb in mijn hele leven nog nooit zoveel pijn gehad. Kan geen kleding verdragen en lopen gaat ook bijna niet. Daardoor word ik steeds zwakker en dat is nu ook niet de bedoeling. De tip van een strak hemdje vond ik een hele goede omdat ik ook druk uitoefen op de plekken als ik loop. Ik hoop dat dit weer snel overgaat maar wat ik hier lees zie je idd niks van op het internet. Iedereen veel sterkte met het leren omgaan hiermee. Ik ben 45 jaar.

 64. Beste mensen, ik (58) kan jullie verhalen niet met droge ogen lezen. Vanaf december kon ik opeens helemaal geen strakke kleding meer verdragen en eind januari kreeg ik helse pijn in mijn onderste ribben. 4 dagen later had ik gordelroos van mijn navel tot mijn ruggegraat. 25x60 cm. Mijn huisarts zei dat ze het nog nooit zo erg heeft gezien. De woorden gruwelijk en huiveringwekkend hebben nu betekenis voor mij gekregen. Het is ongelofelijk dat er zulke pijn kan bestaan. De eerste 4 weken zat ik in shock op de bank met morfine. Toen had ik verstopping en kreeg ik wiet en ging de shock weer weg. Ik kreeg amytriptyline en carbamazepine en sarotex: hielp niet. Ik sliep nooit en leed helse pijnen. Ik 'plugde mezelf soms in het veld van de gemartelden' en voelde me dan niet zo eenzaam. Ik legde er wel eens dunne plakjes komkommer op. Ik nam bergen saridon. Sinds eind april kan ik weer een beetje lopen. Ik heb nu postherpetische neuralgie en ook al doet het niet zo'n pijn als gordelroos, het komt zeker op de tweede plaats. Ik kan absoluut geen kleding op mijn bovenlichaam verdragen. Ik ben bijna altijd binnen. Soms maak ik een mini-wandelingetje met een zijden bloes en hou hem van mijn huid af. En ik leg er dagelijks in zoethoutthee geweekte doekjes op (20 g/l koken). Lekker verzachtend. Ook goed om te drinken. Aloe vera smeren hielp niet. De lysine helpt ook niet, ik neem nog steeds PEA want dat moet min. 4 mnd. Ik neem heel veel vitaminepillen en zink. Bedankt voor de tip Thymus en cranio en R68. Dat ga ik zeker ook nog proberen want ik ben wanhopig. Ik neem nu 8 paracetamol pd. en ben nu weer bang voor ernstige leverschade. Mijn huisarts zegt dat ik er maar op moet rekenen dat het nog een jaar duurt. Gelukkig leefde ik al wel 20 jaar heel gezond en liet al m'n amalgaam verwijderen toen ik 35 was. Maar het is een dure hobby zo'n ziekte: al m'n vakantiegeld is er al in gestoken: ayurvedische voeding, acupunctuur, shiatsu, homeopathie, voetreflexologie, bioresonantietherapie, Sat Nam Rasayan healing. Ik kreeg tussendoor ook nog wondroos. Ik smeer nu 4x pd. 1 druppel eucalyptus + majoraam + lavendelolie in kokosvet op de littekens. Dat helpt ook een beetje. Het komt allemaal doordat ik een ernstige nervous breakdown heb en al vanaf mijn geboorte een zwakke gezondheid. Maar het voordeel van deze ziekte is dat mijn zenuwen zich langzaam gaan herstellen. Ik ben al stukken minder nerveus dan vorig jaar en ook veel vrolijker. Ook slaap ik al een beetje (4-5 uur). Ik ben steeds blij als het koud weer is. Ik wens jullie allemaal veel beterschap en sterkte en het steunt me te weten dat jullie bestaan.

  1. Ik heb in 2010 voor het eerst een gordelroosaanval (op schouderblad en iets daaronder) gehad.
   Als de huisarts de klacht serieus had genomen ("neem maar een paracetamol") en mij meteen had doorgestuurd naar een specialist voor een behandeling met een injectie had ik (waarschijnlijk) nu niet na jaren tobben met terugkerende afschuwelijke zenuwpijnaanvallen, diverse medicatie (waaronder morfine) gebruik van tens apparaat, pijnpoli, acupunctuur enz. enz. niet met enige regelmaat geteisterd geworden door helse pijnen.
   Het enige wat mij echt een beetje helpt is, zodra ik de aanval voel aankomen (eerst kriebeltjes) met een coldpack (met hoes) uit de vriezer druk op de ergste plek uitoefenen. De pijn wordt als het ware verdoofd door de druk en de kou. Daar ook mee gaan slapen 's nachts (liggen op de rug bovenop het coldpack in de hoop dat het helpt (van slapen komt niet veel natuurlijk). Verder helpt he-le-maal niets. Ik heb dan nog geluk dat ik het op mijn rug heb, dan kan er nog iets mee gedaan worden op deze manier.
   Ik ben 70 jaar.

 65. Woh, wat ik allemaal lees dan mag ik nog van geluk spreken....Ik heb gordelroos maar zonder uitslag. Jeuk en pijn maar het is te dragen. Strak hemdje aan zodat er niets op de huid rond mijn middel beweegt .. want dàt kan ik niet verdragen. Ik doe heel erg mijn best niet te krabben, aai dus maar over mijn middel wat helaas wel pijnlijk is. Gordelroos zonder uitslag, onderhuids, bestaat dus ook. Ben mijn leven lang gevoelig geweest voor het herpes virus, vaak een koortslip en ja, ik heb de laatste tijd niet zo goed voor mezelf gezorgd...herpes straft dan onmiddellijk schijnbaar. Ik wens een ieder veel sterkte. Ik besef dat ik geluk heb dat ik een milde vorm van gordelroos heb...wel slaap....en het zo nu en dan even uit beeld is.
  Sterkte allemaal en ook ik hoop het te boven te komen....ook al beheerst het mijn leven ( nog) niet.

 66. Ik heb een vraag. Wat is er bekend over Gordelroos onderhuids ? Niet alle ziekenhuizen kennen deze vorm. Is het echt of kan dit helemaal niet. Is daar onderzoek naar gedaan of is er een ziekenhuis die daar meer van weet ? Ik hoop dat iemand mij met deze vraag kan helpen. Bedankt alvast

 67. Hallo, mei 2016 kreeg ik spontaan een hangend ooglid, in eerste instantie kreeg ik antibiotica, al snel daarna bleek dat dat niet hielp, doorverwezen naar oogarts in het ziekenhuis en die zag eigenlijk al direct dat ik op zijn afdeling niet goed zat, hij vermoede gordelroos. Op naar de dermatoloog dus, idd gordelroos en omdat ik er nog redelijk op tijd bij was kreeg ik een viraal medicijn ( valaciclovar), wat hielp. Na 2 weken was bijna alles als het oude. Nu ruim 6 maanden later heb ik echter nog steeds last van de nasleep, jeuk, branderig gevoel en het gevoel of mn oog nog dik is , al is dit niet zo. Ook mn algehele gesteldheid lijkt achteruit te zijn gegaan, snel moe, geen puf om te sporten enzo. Volgende week afspraak maken bij de huisarts om te horen of deze een oplossing (vaccinatie) hiervoor heeft of weet. Baal er erg van . Goede tips zijn welkom. Ps ik werk bij een groenten handel dus de tip om veel fruit en groente te eten heb ik al.

  Groeten Ed

  1. Al mijn kennis hierover kun je hier vinden.

   Heel veel succes, en als je verder nog vragen hebt dan hoor ik dat natuurlijk graag!

 68. Ze zeggen dat je gordelroos éénmalig kunt krijgen... ik heb nu mijn 11de, elk jaar krijg ik gordelroos, op ongeveer dezelfde plek. Nu was hij bijna over maar flakkert ie weer op door de stress van de feestdagen. Ben er héél moe door... dokters zijn ook verbaasd dat dit telkens terug komt.

  1. Dit is inderdaad een heel uitzonderlijke situatie, Vera. Ik neem aan dat je alles al geprobeerd hebt, maar heb je wel eens gedacht aan alternatieve geneeswijzen?

 69. Ik stond eerste kerstdag 2016 op met pijn rechterkant nek, met behulp van paracetamol de kerst doorgekomen, in de loop van de week jeukbultje schouder dacht muggebult of zo, het werd steeds erger, ook voorkant rechts schouder ,2 januari 2017 constateerde huisarts gordelroos, pijn werd erger maar goed op te vangen door vaste tijden paracetamol te slikken 2 tegelijk, pijn verminderde , jeuk ook na week nu alleen nog wat jeuk nek , schouderblad en plekjes, korstjes, Sinds deze week echter ineens erge pijn rechts lager achter zijkant rug dacht spier of zo , vandaag heel erg vooral bij opstaan uit bed
  paracetamol helpt niet wel stilzitten, kan dit ook te maken hebben met de gordelroos, gisteren duurde het tot de middag dat ik me weer beter kon bewegen in huis met weinig pijn, nu lijkt trouwens wel de paracetamol wat aan te slaan.

  heel vervelend dus. Anita

 70. In januari 2004 kreeg ik plekken op mijn schouderbladen, rood, korstjes ca. zo groot als een (ouderwets) dubbeltje, op dezelfde hoogte ook voor. Ik had geen idee wat het was. Wel had ik al weken daarvoor elke avond koude rillingen vanuit mijn nek naar precies dat punt op mijn linker schouderblad. Dat was dus het begin van de infectie. (het was idd na een hevige emotie). Na een paar dagen was ik erg ziek, pijn was niet uit te houden, paracetamol hielp net zo veel als de 'duim van Hansje Brinker in de dijk' . Ik kreeg Tramadol, dit was het enige dat hielp. Het voelde alsof iemand met een gloeiend heet mes met scherpe punt ronddraaide in mijn rug. Twee keer flauwgevallen van de pijn. Een kennis die een paar dagen later langs kwam, wees mij op de mogelijkheid van de pijnpoli in Stadskanaal. Daar gaven ze injecties in het aangedane zenuwgebied. Nou, dat was niet bepaald lekker, maar twee uur later kon ik de anesthesist die dit uitvoerde, wel om de hals vliegen! De pijn was voor 80% verdwenen. Na een paar maanden kwam het enigszins terug, nog een injectie gehad en daarna bleef het een paar jaar vrij goed. Zo'n 8 jaar geleden begon de pijn weer, de uitslag bleef weg. Heb nu een onderhoudsdosis Lyrica van 75 mg, 2 x daags 1. Als ik dit niet gebruik heb ik veel pijn. Maar nog heb ik vaak een branderig gevoel op die plek, en na stress, ook weer een beetje uitslag. Het be-invloedt dus nog steeds mijn leven. Ik had gehoopt op deze site een alternatieve methode te vinden. Tip voor anderen: informeer bij je huisarts naar de mogelijkheid van pijnstilling door anesthesist (de pijnpoli in Stadskanaal is inmiddels helaas opgeheven) maar er zijn overal in het land pijnpoli's. Verder heb ik zelf zo veel mogelijke ALLE SUIKERS uitgebannen, die zorgen bij mij voor minder weerstand en sneller ontstekingen. Heeft iemand ervaring met acupunctuur hieromtrent?

 71. Ik heb in december 2009 gordelroos in mijn gezicht gekregen en te laat de goede medicijnen van de dokter gekregen, ik heb zelf nota bene de diagnose moeten stellen. Ook is mij eerst niet aangeraden om naar het oogziekenhuis te gaan, dit hoorde ik van een vervangende arts! Ik kreeg zelfs hoornvliesontsteking aan mijn linkeroog en het was kantje boord of het oog was verloren geweest. Drie maanden zware virusremmende middelen moeten slikken smeren en druppelen. Uiteindelijk is het weer goed gekomen. Vreselijke pijn gehad, niet tegen licht kunnen, tv kijken met de zonnebril op. Krabben bij mijn oog resulteerde in een geweldige steek door het oog die zo hevig was dat ik het uitgilde en als een blind paard door de kamer rende, daarbij alles omstotend.
  Nadat alles over was hield ik als restverschijnsel postherpetische neuralgie links op mijn voorhoofd en onder mijn haar langs de gehele zijkant, de dokter heeft lidocainezalf 3% voorgeschreven, dit smeer ik elke dag erop, anders is het niet uit te houden van de jeuk en de pijn. Of er duizenden mieren rondkruipen. Volgens mij kom ik er nooit meer van af, de zenuwuiteinden, het myeline is eraf gevreten door dat virus.
  Maar die zalf helpt heel goed, dan voel ik het niet meer. Dit raad ik iedereen aan. Niet slikken maar smeren!

  1. Wat een vreselijke ervaring, Marianne. Maar ben blij dat het wat draaglijker is met behulp van de crème.

   Zijn er meer lezers die ervaring hebben met lidocainezalf?

 72. Helaas helpt bij mij de lidocainezalf ook niet, was het maar waar. Ik ben diabetespatiente en tot nu toe is er niets wat mij geholpen heeft om van deze zenuwpijn af te komen. Heb vijf jaar geleden een gordelroosaanval gehad op het linker schouderblad. Ben daar een maand of drie behoorlijk ziek van geweest, incl. de zenuwpijn. Daarna tot juni dit jaar alleen een strak gevoel overgehouden onder de linkerborst, maar dat was goed uit te houden. Sinds juni dit jaar is de zenuwpijn in alle hevigheid terug. Lyrici gehad, hielp niet, andere medicijnen gehad, hielpen niet, Lidocainezalf helpt helaas ook niet. Ik heb mij er maar bij neergelegd dat ik met deze pijn zal moeten leven. Doordat ik diabetes heb ben ik ook voorzichtig met pijnstillers slikken, zoals aspirine of paracetamol. Ik hoop ooit nog eens iets te vinden wat wel helpt.

 73. Bij mij is sinds afgelopen vrijdag 29-9-17 gordelroos vastgesteld. Voorafgaand aan dit een week van helse pijn in mijn rechterhelft van eigelijk mijn hele torso, zowel buik als flank/zij en rug rechts. Vanwege de pijn op eerste hulp gelegen en doktoren konden niks vinden.(er waren nog geen blaasjes) veel morfine gehad en dat hielp een klein beetje. De huisarts gezien op de dag dat de blaasjes zich openbaarden, en heb pregabaline en een aciclovirkuur voorgeschreven gekregen. Tevens slik ik er paracetamol bij 8st per dag maar de pijn blijft amper draagelijk. Ik slaap nauwelijks, Is hier geen ander middel voor te krijgen? Wat ik raar vind is dat er over gordelroos vrij laconiek wordt gedaan, "oh gorelroos, het valt wel mee dus". Ik heb een open hart operatie moeten ondergaan en dat was minder pijnlijk dan dit!

 74. Goedemorgen allen,, ik heb sinds een week zeer pijnlijke gordelroos,idd rond de gordel, ik heb pillen omdat ik binnen 48 uur bij de huisarts was.
  Waar ik mijn vraag over heb,kan er geopereerd worden over 2 weken, mijn heupprothese moet er n.l. voor een paar maande uit ivm een bacterie die niet weg wil.
  Er zit weer door die bacterie een grote cyste in mijn lies(vorig jaar is die al een keer verwijderd) dus de operatie is nogal zwaar, ik heb het nog niet durven melden bij de orthopeed omdat ik bang ben dat die operatie niet door kan gaan hoewel ik geen koorts heb.
  Heeft iemand een idee? Met vriendelijke groet Klazien

  1. Hoe vervelend het ook voor je kan zijn, het is toch belangrijk dat je dit meldt aan je orthopeed. Die regels zijn er niet voor niets, en zorgen voor een lagere kans op complicaties bij je operatie.

 75. Hallo,ik ben 53 en heb nu voor de 2 e keer gordelroos,de eerste keer was in mijn zwangerschap in 1987 maar die was niet zo heftig dan nu,ik had 10 dagen hele erge jeuk van links rug onder de ribboog naar voorkant buik erge jeuk en flinke stekende pijn en mijn buik voelde erg gevoelloos aan,maar na 10 dagen kreeg ik ineens wat plekken op mijn buik richting rug,wat erg jeukte,mijn huisarts constanteerde gordelroos,kreeg koelzalf en oxycodon mee,kreeg die zelfde avond en nachtegaal flinke koorts en de volgende dag zag ik er niet uit,ik zit vol met uitslag,heb nu zoveel pijn kan mijn huid niet aanraken of kleding dragen,heb vandaag net gebeld of ik wat anders kon krijgen voor de zenuwpijn,dus wacht op telefoon van mijn huisarts

 76. meer dan een maand geleden pijnlijke gevoelige rug linkerkant, pijn straalde uit naar voorkant tot de navel, totaal geen uitslag. behalve 2 kleine puistjes , ik dacht aan een beet van een spin, maar die plaats gaf ook veel jeuk en tegelijkertijd deed het op die plaats pijn.
  na paar weken bij dokter geweest die onmiddellik zei dat ik gordelroos heb. ik ben bij een homeopatisch arts geweest die mij medicatie voorgeschreven heeft oa voor immuniteit. ik heb de indruk dat de pijn begint te verminderen, maar het gaat zo traag en af en toe toch nog een heel pijnlijke scheut alsof een mes in je vel gestoken wordt. de plaats vooraan aan de navel is nog altijd heel gevoelig, kan eigenlijk niks verdragen van kleding die beetje aansluit.

 77. Hebben jullie al eens CBD of THC olie geprobeerd tegen de pijn? Werkt CBD niet, probeer dan THC. Druppels (2) onder de tong, minuutje laten liggen....succes!

  1. Zelfs de wietpasta, de sterkste, helpt me niet. Ik word er wel leuk "wiebelig" van maar de pijn wordt helaas niet minder.

 78. Heb 3 maanden geleden gordelroos gehad en de weinige blaasjes die ik op mijn rechter bovenbeen heb gehad zijn vrij snel weer verdwenen maar de zenuwpijnen niet. De huid van mijn rechterbovenbeen voelt aan alsof ik in de brandnetels heb gelegen - bij contact een erg prikkend gevoel. Daarnaast heb ik veel last van de rechterknie en stekende zenuwpijnen en de knie is met name in de avond rood en dik en gloeit dan ook. Heb dus zoals men dat noemt last van PHN. Heb ook uitval in de middelste teen van mijn rechtervoet.
  Tegen de pijn slik ik Amitryptiline, Pregabaline, Paracetamol, Oxycontin en Oxycodon - een hele waslijst dus...... De pijn is nu redelijk goed onder controle maar de klachten nemen nog niet af. Door de klachten met de knie loop ik moeizaam - groot deel van de dag op krukken. Lees nergens wat het herstel verder kan bevorderen - bewegen en fysio of is rust houden beter?

 79. hallo
  ik heb het ook zo pijn ondragelijk ik ben onlangs met Aciclovir sandoz begonnen en een zalf tegen zonnesteek voor het huid ik moet zeggen ben nu 2 dagen ermee bezig en de pijn is wat dragelijker en de zalf help het verzacht het branderig gevoel.
  gr vanna

  1. Dat is alvast een goed resultaat, Vanna. Nu doorzetten om nog een paar stappen verder te gaan.

 80. Tijdens fysiotherapie voor mijn rechter schouder i.v.m.een geïrriteerde pees(eerder een operatie gehad i.v.m. een chronische peesontsteking) kreeg ik pijn in de rechterkant van mijn rug van schouder tot taille.
  Eèn oefening kon ik niet doen door de pijn die deze veroorzaakte. Handen in de nek en ellebogen naar voren omhoog.
  Even geen oefeningen mee.
  Ik ontdekte een rood vlekje naast moedervlek in taille en huisarts dacht, n.a.v. mijn klachten, meteen aan gordelroos.
  Het was 1 plekje en h.a. kon het niet met 100% zeggen of het echt g.r. was. En ik was bang dat oorzaak de moedervlek kon zijn.
  Advies p.c.m. en verwijsbrief voor dermatoloog mee.
  Paar dagen later diclofenac erbij want huid er omheen en ook inwendig kreeg ik meer pijn en ook de pijn in zijkant romp werd erger en ook mijn rechteroor deed mee.
  Dus zat ik op 8 p.c.m. en 3 diclofenac en 2 maagbeschermers per dag en natuurlijk heel duidelijk de diagnose gordelroos!
  Dit was in de 1e week en einde van deze week kreeg in er tramadol bij en ook dit hielp niet voldoende tegen de inwendige pijn.
  Ik liep 's avonds en 's nachts met vreselijke pijnen in hele kant van mijn borstkas door het huis. Niet uit te houden!
  Erg venijnig pijnlijke plek zit net onder mijn onderste rib. Maar als ik daar op druk is dit niet erger pijnlijk ,wat ik wel verwachtte.
  De huisarts heeft toen in plaats van tramadol, oxycodon 5 mg voorgeschreven en dat is tot nu toe mijn redding. Is ondertussen wel verhoogt tot 15 mg.
  Ik moet alle medicatie wel op tijd nemen anders voel ik de pijn weer opkomen. Betekent dus dat er niet meer dan 4 uur tussen de medicatie kan zitten!
  De huiduitslag heb ik tot nu toe als gewoon pijnlijk ervaren. Branderig, stekend en net of waren het elektrische schokjes en ik kon niet goed kleding op de huid velen en hele gebied was pijnlijk.
  Ik gebruik 2 x dgs zinkzalf en heb niet erg veel jeuk. Kan niet krabben want dat is dus wel pijnlijk!

  Het woordje 'pijn' staat bijna in iedere zin maar het is een ongelofelijke pijn!!

  ik zit nu in de 3e week en hoorde dat het ong 4 weken kan duren maar als ik bovenstaande verhalen lees is het dus afwachten..........

 81. Hallo, ik ben Anna. Na een verblijf in Nieuw Zeeland van ca. 6 weken, kwam ik half januari 2018 weer thuis. Helemaal uitgerust en fantastische tijd gehad. Geen gekke dingen gedaan, goed gegeten en genoten van de zomermaanden aldaar.
  Na een week thuis kreeg ik een sluimerende pijn in mijn ruggewervel en refereerde dat aan een ongeluk van 5 jaar geleden en waarbij ik o.a. 2 ruggenwervelds had gebroken. Sindsdien moet ik een korset dragen om mijn rug te ondersteunen.
  Echter het was een andere soort zeurende pijn en het werd steeds erger. Het liep door heel mijn ruggewervel tot aan mijn nek. Ik heb sinds het ongeluk een aangepast matras en op een nacht kreeg ik jeuk bij mijn oksel. Dus ik ging kijken in de spiegel wat dat was. Ik schrok mij dood. Ik zag een enorme plek me trode bulten, zag er heel raar uit. De volgende dag zei mijn vriendin, dat dit bedswantsen konden zijn. Het blijkt, dat als je lang niet in je bed hebt geslapen deze blij zijn, als je weer in het bed slaapt en zij kunnen toeslaan. Ik had tot die tijd nog nooit van die bedswantsen gehoord en durfde dus ook gelijk niet meer in mijn bed te slapen. Alles erover gelezen, brr wat een enge beesten. Maar mijn matras was nog redelijk nieuw dus ik kon het niet geloven. Omdat mijn huisarts vrijdags geen spreekuur heeft, moest ik tot maandag erna wachten om een afspraak te maken. Inmiddels had ik in een halve cirkel vanuit mijn middenrif over mijn rechterborst, onder mijn r. oksel en doorlopend precies naar het midden van mijn ruggewervel heel veel van deze plekken en er kwamen blaasjes op, wat bij de eerste plek nie het geval was.Ontzettend veel jeuk en zeer pijnlijk.
  Maandag was ik al bij de huisarts en hij zei direkt GORDELROOS. Hij legde mij uit wat het was en omdat ik eigenlijk al te laat was voor medicatie kreeg ik "peperzalf". Dat zou wat verdoven. Maar dat werkte niet en ik lig nu al weken met enorme zenuwpijn op bed en dan weer even buiten lopen, koude compressen op de plekken i.v.m. de vreselijke jeuk. Alsof er 100 scherpe naalden van binnenuit afgeschoten werden, vooral op mijn borst. Vreselijk. Slapeloze nachten, nogmaals huisarts, er is niets tegen te doen en als je ouder bent schijnt het langer te duren. De verhalen hierboven komen gemiddeld zeer overeen met wat ik ervaar. Ook komen de blaasjes ineens weer terug en dat blijkt dus een neuralgische aandoening te zijn, waar ik, zoals ik ook in de andere verhalen las, heel lang last van kan hebben. Ik kon niet begrijpen, dat ik een slechte weerstand had, want daar wordt gordelroos het meest aan toegeschreven. Na zo'n fantastische tijd in Nieuw Zeeland, heel veel in de zoute zee gezwommen en alleen maar
  leuke dingen gedaan en zeer gezond gegeten. Ook had ik helemaal geen last van stress. Ik neem regelmatig 2 paracetamol 's ochtends en 's avonds.
  Nu zit ik in de periode van aanraking. Ik kan niets meer aan hebben, zeker niet op mijn rug en r. zij liggen en (koele) douchestralen zijn niet te verdragen.
  Nadat ik heel veel van bovenstaande ervaringen heb gelezen, maak ik mij wel zorgen over hoe dit nu verder gaat. Het is al vreselijk, dat ik niet kan werken of sporten. Het enige wat korte tijd weldadig is: in een bad met koud/koel water liggen.
  Ik wens al mijn mede-slachtoffers van Gordelroos het allerbeste.
  Anna

 82. Hallo ik heb sinds 2 wkn last van gordelroos. Het begon met een pijnlijke plek op de rug en straalde uit naar mijn borsten vooral s'avonds en s'nachts erg veel pijn. 3 dgn later begon de uitslag een plek zo groot als een hand en doorlopend naar zijkant en onderkant van de borst. Heb de huisartsenpost gebeld ze adviseerde 8 paracetamol en mijn medicijn wat ik voor de fibromyalgie neem s'avonds ook in te nemen. Heb na 11/2 week huisarts gebeld voor andere pijnstillers omdat ik het s'nachts niet uit hou van de pijn, kreeg tramadol voorgeschreven maar heb er geen baat bij. Ik heb 24 uur stekende en uitstralende pijn af en toe niet te hebben. Ik hoop niet dat het zo blijft!

 83. Hallo op 11 maart heb ik een bericht geplaats over mijn gordelroos. Omdat de tramadol niet werkte kreeg ik morfine dat ging 2 dgn goed tot ik er doodziek van werd. Weer terug naar de huis arts die het ff niet meer wist en met de pijnpoli contact heeft gezocht, om het weekend door te komen kreeg ik Amitriptyline voorgeschreven dit is een antiedepressivia die ook pijnstillend werkt op de zenuwbanen. Na het weekend moest ik contact opnemen met huisarts die weer naar de pijnpoli belde waar im dezelfde dag terecht kon voor een lumbaal punctie. Ze spuiten een medicijn met hormonen in de zenubaan om die tijdelijk te verdoven, wat heel goed werkte geen pijn meer. Nu een paar wkn later begin ik het weer te voelen op 2 mei moet ik terugkomen, hoop dan weer een nieuwe spuit te krijgen. Ik hou jullie op de hoogte. Groetjes Anja

 84. Hallo, ik ben 63 en heb sinds vijf weken gordelroos aan de linkerkant van mijn gezicht, ondanks enorme hoeveelheden paracetamol en door de arts voorgeschreven Diclofenac en verdovende oordruppels nog steeds zeer hinderlijke pijn, vooral s'nachts, ik heb nu Amitriptyline gekregen wat vreemd genoeg de eerste nacht zoveel verlichting gaf dat ik zowaar weer wat kon slapen (tegen de ochtend) maar de tweede nacht totaal niet hielp, het schijnt dat je er beslist niet aan moet komen maar dat lukt niet zonder handboeien. Nog even volhouden zegt de arts, het gaat over.
  Groet,
  Rien

 85. 2 dagen voor we een maand naar Amerika zouden gaan, brak de gordelroos los. Heftig. Diagnose 2-6 weken. Ja ja, lachen, ben nooit ziek en dan nu zolang? Ik zit nu in mijn 6e week. Alles is ingedroogd en zie er nu nog uit als een giraf met al die plekken. Pijn heb ik als ik geen paracetamol slik en ik gebruik 3x per dag gel tegen de waterpokken. wat een verademing. Maar ik en nog niet aan het werk omdat alleen het douchen 's morgens al een hels karwei is. Ben kapot daarna. Ben maar zo moe en futloos. Is dat ook een kenmerk? Ga over 2 weken paar dagen naar Spanje (nee niet in de zon liggen maar bijkomen en hopen dat het daarna beter gaat). maar het baart mij zorgen dat ik lees dat de pijn maar aan blijft houden. Daar word ik niet vrolijk van. En wat ik ook lees dat mensen zeggen: ach het is maar gordelroos. Wist zelf ook niet dat het zo'n impact op je leven kan hebben.
  Was niet van plan een reactie te schrijven maar dacht: praten is verwerken. Dank voor het leed delen en succes allemaal. We zijn niet alleen.
  hartelijke groet
  Anita

 86. Inl 2009 kreeg ik gordelroos bij mijn rechteroog, maar een paar plekjes. Pas na een week door ha bedacht dat het gordelroos kon zijn. Toch nog kuur gekregen omdat het zo dicht bij oog zat . Pijn langs zenuwbanen en in oog is continue aanwezig. Wel wisselend. Gaat in mijn beleving op en neer met weerstand. Van alles geprobeerd . Anti epileptica antidepressiva . Het heeft tijden Mn leven beheerst . Op het moment is het weer erger, brandende wang tong en stekende pijn in wang en oog. Raar wat pijn met je doet. Op een of andere manier “ parkeer” ik het zodat Mn leven toch doorgaat .Moeilijk uit te leggen. K denk steeds moet ik tch nog weer wat proberen maar k ben wat behandelmoe . Ik was 42 toen ik het kreeg . Dus ook niet erg oud . K had wel een tijd roofbouw gepleegd op Mn gezondheid.Dus probeert nu goed om Mn gezondheid te denken. Als ik het ergervoel worden weet ik dat ik iets onder de leden heb . K ben blij dat ik er niet meer zo depressief van ben . Ik gun het niemand.

 87. Ik kom net bij de huisarts vandaan omdat ik vlekken en blaasjes op rug en borst had. Ook ben ik een paar keer bij de fysio. geweest omdat ik zo´n pijn in mijn bovenrug heb. Dit blijkt nu allemaal bij de Gordelroos te horen. Ben benieuwd of iemand dit herkent. Van de blaasje e.d. heb ik nog niet eens zoveel last, maar wel van die rugpijn.

 88. Beste lotgenoten,
  Ik heb gordelroos sinds 4 februari 2018, tot heden..Owijs veel pijn en heel veel jeuk!, na de zogenoemde periode van rode huid met blaasjes en later veel en diepe korsten die maar niet weggingen, een zalf gekregen van de dokter, en dat verminderde gelukig. En ja de symptomen en vooral de beschrijving klopt van geen kant. Ik ben 44 jaar, en ik had niet verwacht dat ik er last van ging krijgen. Ik slik 150mg pregabaline, 5mg oxynorm, 1 tablet van 500mg paracetamol, en 220mg naproxen, en dat 8x per dag, dat zijn 32 pillen per dag om de stekende en branderige pijn te verminderen, en daarbij werk ik in de catering waarbij lopen en tillen iedere dag geen uitzondering is. en om de pijn tegen te gaan doe ik om de dag in de fitness om aan de gewichten te hangen om ook minder pijn te ervaren en om de medicijnen die ik slik waar dik worden ervan ook niet mee werkt. En de jeuk?! zo intens, en altijd rond 01:30uur begint het, en voorheen vroeg op de avond, en dan was mijn vriendin in de buurt om te krabben.Ik heb links op mijn rug/schouderblad linksom naar mijn linkerborst, en rond mijn tepelhof dat hele gebied jeukt ook, en de enige remedie die ik heb tegen de jeuk is krabben met mijn metale rugkrabber, dus met regelmaat, krab ik mijn rug open, en bloed ik in bed, en het rare is … ik voel geen pijn.. en na 3 kwartier ofzo, val ik weer in slaap, en wordt ik gebroken wakker en met pijn, dan stap ik onder de douche en meestal voor de gordelroos was het kort douchen, nu.. een harde hete straal voor 10-15 min op de wond, dat verlicht ff de pijn, voortaans ik naar beneden loop om mijn medicatie in te nemen, ik ben toen ik het kreeg dus eerst een lang ziektebed gehad, erna doorverwezen naar Bethesda ziekenhuis hoogeveen waar ik een ruggeprik kreeg, geen effect, daarna doorverwezen naar martini ziekenhuis, deze vonden het te complex, en nu doorverwezen naar umcg groningen beatrixoord haren pijnpoli, die is voor mij mijn laatste strohalm.. 11-15 weken wachttijd.. en ik mag eindelijk.. de 26ste 11, langskomen, dus eenieder die zegt hahaha valt mee en je bent er zo van af.. ik loop er nu 8 maanden mee.. ik hoop geen ieder dit te hoeven meemaken..

  Groetjes

  RJ van U

 89. Heb al 3 jaar met enige regelmaat last van gordelroos, van alles geprobeerd o.a. acupunctuur. Nu slik ik sinds 2 weken zinktabletten 2 per dag en het gaat geweldig. De plekken lijken weg te trekken en zijn ook niet meer gevoelig

 90. Sanquin is blij met je als je gordelroos hebt.
  Toch nog iets van nut n deze bizarre pijnlijke tijd.
  Ik wilde dat toch even kwijt op dit forum want ze zitten echt te springen om mensen die deze anti stoffen voor ongeveer 6 weken aanmaken.

  Ook ik heb sinds een week gordelroos.
  Toevallig kreeg ik vandaag deuitnodiging van sanquin weer binnen om bloed te komen geven.
  Dus ik heb ze gebeld er vanuit gaande dat ze mij voorlopig niet zouden willen Hebben.

  Maar ze vertelden mij dat ze juist heel blij met mij zijn!

  Ze kunnen de anti stoffen die je in deze periode aanmaakt (gedurende ongeveer 6 weken gebruiken voor kinderen die chemo of beenmerg transplantatie ondergaan om te voorkomen dat ze waterpokken krijgen.
  Een mooi initiatief om van deze ellendige ziekte toch nog iets positiefs te maken.
  Bel t kantoor van sanquin en ze verbinden je door met een donor arts die bekijkt of je geschikt bent.
  Niet bang zijn, de naald in je arm valt echt mee.
  De medewerkers zijn allemaal zo lief en leggen Je echt in de watten.
  T duurt maar 30 minuten.

  Ik ga volgende week
  Ik hoop dat er meer bekendheid komt voor dit enige voordeel die de ziekte heeft....
  Beterschap allemaal.

 91. Sinds vorige week heb ik gordelroos. Nu, bijna 1 week later beginnen beetje bij beetje de puistjes weg te gaan. Het is begonnen bij mij met een onaangenaam gevoel in de buikstreek en pijn in de onderrug. Dan zag ik uit het niets rode plekken verschijnen op mijn onderrug met veel puistjes op. Ben toen direct naar huisarts gegaan en een antiviraal middel gekregen.
  Ik sta momenteel nog elke nacht op rond 5 uur omdat ik het niet meer kan uithouden van de onderrugpijn en last in de buikstreek. Heb ook al gemerkt dat de huid rond die plekken gevoelloos is geworden. Het enige wat ik hoop is dat die rugpijn en die gevoeligheid van de huid gaat ophouden als de zona weg is. Ik ben nog maar 42 jaar dus ik hoop het. Heb de voorbije week heel veel in huis rondgelopen zonder onderbroek, dit om geen wrijving en pijn te hebben door die zona door de kleding.

 92. Hallo allemaal,
  Ik heb zelf een aantal jaren geleden gordelroos gehad. Ook een paar weken voordat ik naar Amerika zou gaan. Ik ontdekte het op zaterdag en kon dus pas maandag naar de huisarts. Gordelroos was de boodschap en al te laat voor behandeling. Kreeg alleen zinkzalf mee en verder uitzieken dus.
  Een vriendin wees mij op de polikliniek pijnbestrijding van de Jan van Goyenkliniek in Amsterdam. Kon daar nog net op tijd een afspraak maken en 1 behandeling ondergaan (soms zijn er meer behandelingen nodig, maar 1 bleek voor mij genoeg te zijn). Er werd een hormoon in de besmette gordel (bij mij op mijn schoudeblad) gespoten. Heb nergens last meer van gehad. Ook niet van jeuk toen de blaasjes kwamen. Ik zou iedereen deze behandeling aanraden.
  Anne-Marie

 93. Ik heb al heel lang van een regelmatige uitbraak van gordelroos. Een tijd lang had ik om de drie maanden hier last van. Huisarts twijfelde want ik heb nooit huiduitslag zoals blaasjes. Allen rode, gevoelige plekken. Ik Vogel me dan ontzettend beroerd, wil alleen maar in bed liggen. Pijnscheuten, elektrische prikkels schieten door mijn rug. Het enige dat verlichting biedt is een warme kruik op mijn rug. Na een paar dagen is het weer voorbij.in 2017 kreeg ik een aciclovir kuur. Daarna bleef de gordelroos anderhalf jaar weg. Afgelopen oktober kreeg ik weer een aanval, dit keer heftiger dan in het verleden. Echter, weer geen blaasjes, alleen zenuwpijnen en beroerd. Helaas kreeg ik afgelopen week, dus na drie maanden weer gordelroos en dit keer vrij heftig. Gelukkig heb ik nu een aciclovirkuur gekregen. Ik begin er goed van te balen, ik ben er goed ziek van en omdat er geen blaasjes zijn twijfelt de huisarts.
  Bovendien ben ik elke keer uit de roulatie.
  Heeft iemand dezelfde ervaring? Heeft iemand ervaring met een vaccin tegen gordelroos?

 94. Hallo ,

  Ik heb vorig jaar in augustus gordelroos gehad op voet en bovenbeen .
  ik heb wel in november 2017 stamceltransplantatie ondergaan en denkelijk te wijten aan slecht immuunsysteem .
  We zijn nu sinds augustus 2019 al 9 maanden verder en stekende pijn in voet blijft
  Lijkt alsof er een tape strak rond zit .
  Pijnstillers hebben niet veel effect .
  Ik heb ook reeds verschillende behandelingen in pijnkliniek te Pellenberg.
  volg nu ook al enkele maanden kinesitherapie ,mijn voet en kuit worden wel sterker ,doch
  pijn blijft .
  Iemand dit ook al meegemaakt ,

 95. Hoi,
  Ik ben marianne 75 jaar.begin febr, 2019 kreeg ik hels pijn in mijn R schouder,niet op kunnen liggen ,spierkracht verminderde dramatisch ,zakte af en toe door R been,oefenen maakte de zaak alleen erger.Omdat ik 8 jaar geleden na een trauma aan deze schouder de boel aan de gang heb gekregen door min drie maal per week te gaan zwemmen.Dus ook nu ging ik eerst veel naar een warm zwembad met sauna ,daarna op 1 april naar thermaalbad gegaan ,oefen en zwemmen,en ja ik had het idee dat ik weer wat in kracht terug won.Ook de pijn was een stuk minder na een verblijf van 15 dagen. Tot ik een week na thuiskomst,,weer doodmoe van het in en uitpakken van de caravan enz een rode vlek ondekte op mijn R bovenbeen achter.
  De huisarts bevestigde mijn vermoedde gordel roos.Antiviraal middel,en zinkzalf ,verder geen info, geen voorlichting.
  Inmiddels 8 mei ben ik wijzer, wat een ongelooflijke pijn..
  een uitstralende pijn van mijn r bil tot R in de kuit en voet.Regelmatige krampeni in de r kuit en voet,die laatste is 10 jaar gelededen geopereerd aan een morton neuralgie..rustig zitten is er niet bij, je zit er altijd op, ieder ribbeltje stof dat er tussen zit doet zeer
  Enige verlichting krijg ik als ik enkele magneetjes uit de magneet therapie op enkel pijnlijke punten op mijn bil plak, dan is de pijn wat milder, trek ik ze er na een paar dagen af als de pleister gaat irriteren,krijg ik gelijk ijskoude voeten( allebei) en kramp in mijn rechter kuit.,en voet,plus hele strakke spieren in mijn R onderbeen
  Wat mij ook helpt is een klein mespuntje kruidnagel op bv. Een beetje hazelnoot pasta of op een banaan plakken en 1 a 2 x dgs innemen.
  Ik kwam op het idee omdat men vroeger een ontstoken zenuw in de kies ook zo behandelde.
  S avonds voor het slapen neem ik daarbij twee valdispert, en leg een paracetamol klaar als ik s nachts wakker wordt en pijn voel,direct innemen,anders ben en blijf je wakker .
  Daarbij 2 x daags een wandeling van drie kwartier, verder presteer ik niet veel, te lusteloos,ben door de misselijkheid gestopt met alle medicatie, probeer geduld te hebben of mijn lijf het zelf gaat oplossen.
  De hevige pijn probeer ik enigszins van me af te zetten, door als ik op bed lig, met een oortelefoontje op mijn i pad te luisteren naar meditatie, ook daarvan val ik wel eens in slaap..
  En ja toch de magneetjes weer terug op mijn bil plakken, gelukkig is die huid niet stuk of blaasjes, maar wel super gevoelig.
  Veel sterkte en wijsheid voor ieder die met deze narigheid te maken heeft,want over dit soort pijn kun je pas over meepraten als je het hebt ervaren..Afschuwelijk.

  I

 96. Heb 6 weken geleden gordelroos gekregen aan rechterarm. Dw bultjes zijn weg, heb wel erge zenuwpijn gehad, due is er nog maar veel minder, vooral branderig gevoel alsof je schaafwonden hebt. Kreeg tramadol tegen de pijn, 8 per dag met 6 paracetamol. Daarmee ben ik de eerste weken goed doorgekomen. Nu zit ik op 4 Tramadol en 2 paracetamol dagelijks en 10 mg amitriptyline voor het slapen gaan. Pijn prima onder controle, ga verder met langzaam.afbouwen. sterkte iedereen!!

 97. Volgens mij is gordelroos een van de meest onderschatte aandoening die iemand kan krijgen. Bij mij begon het vier weken geleden met een stekende pijn in mijn lende. Ik dacht, een spiertje verrekt. Vier, vijf dagen later kwamen de blaasjes. Een band (gordel) van mijn navel tot mijn wervelkolom van 60 bij 25 cm. Ook de pijn en jeuk breidde zich almaar uit. De diagnose werd pas enkele dagen later gesteld door mijn huisarts. Heb toen nog wel een week Valaciclovir geslikt, maar vermoedelijk was ik hiermee te laat, want werkt het best binnen 72 uur na ontstaan eerste symptomen. De blaasjes zijn nu ingedroogd, maar vallen er nog niet af. De pijn blijft, niet constant, maar wel met tussenposen 24 uur per dag. Wat een ellende !

  De kans op het ontstaan van gordelroos neemt toe met de leeftijd, vooral boven 50 jaar. De herinfectie met het in je lichaams aanwezige waterpokkenvirus dat tot gordelroos en postherpetisch neuralgie ledit, schijnt eenvoudig te voorkomen te zijn d.m.v. een vaccinatie met het Shingrix vaccin. Maar de overheid (RIVM/Gezondheidsraad) vindt dit vaccin te duur en dus ontbreekt het in het Rijksvaccinatie programma. In landen als Japan, Duitsland, Groot-Britannie en de VS worden 50 plusser wel gevaccineerd. met Shingrix.

 98. Begin 2013 heb ik gordelroos opgelopen. Op dat moment was ik met een studie bezig, die me boven mijn hoofd groeide. Ik begreep eigenlijk meteen dat dit de oorzaak van de gordelroos zou moeten zijn. Ik ben met de studie gestopt. Sinds die tijd heb ik 2 - 3 maal per jaar last van een heel gemene stekende rugpijn, soms links, soms rechts ter hoogte van mijn BH bandje. De periodes beginnen met een heel subtiel pijntje en worden iedere dag erger. De steken gaan 24 uur per dag door. Ik heb heel veel artsen, therapeuten gehad, die mij uiteindelijk niet meer konden helpen. Pijnstillers helpen niet. Warmte kan wat verlichting brengen, zoals een kruik in bed, warmtepleisters of een warme douche. ik zucht de gemene steken weg zoals je weten wegzucht. De periodes duren meestal 2-3 weken. Er is mij verteld dat het een herpes op mijn zenuwen betreft.Daar kan ik wel inkomen na de gordelroos. Al jaren zoek ik naar een verklaring van het waarom. Ik doe ontzettend mijn best om mijn weerstand zo hoog mogelijk te houden door te bewegen, sporten, goede voeding. Maar ieder jaar ben ik een aantal weken uitgeschakeld vanwege deze gemene pijnen.

  1. Hoi Margaret,

   Wat heftig en vervelend dat de artsen en therapeuten je niet verder konden helpen. De pijnen die je ervaart zijn goed mogelijk een gevolg van de gordelroos die vroeger hebt gehad. Je zou kunnen kijken of deze postherpetische neuralgie pijn kan velichten met CBD olie. CBD olie schijnt heel goed te werken tegen zenuwpijn. Verder is het goed dat je, je immuunsysteem zo hoog mogelijk houdt. Je kan even kijken naar een artikel over CBD olie. https://www.optimalegezondheid.com/cbd-olie-wat-zijn-de-gezondheidsvoordelen/

 99. Ik heb brandend gevoel in de hals en stekende pijn lijken wel 1000 den naaldjes en dan gaat het gepaard met een zweet aanval en dan zakt het langzaam maar komt ook weer terug bij de doktergeweest maar denkt niet dat het gordelroos is maar heeft mij koelzalf voor geschreven de pijn komt er net zo hard doorheen dus helpt niet wacht tot maandag dan maak ik een afspraak bij mijn eigen huisarts

 100. In maart 2013 heb ik gordelroos gehad aan de rechter voorkant rond mijn borst. In de periode hierna tot nu toe heb ik last van gemene, stekende, schietende pijnen 2 tot 3 x per jaar.. Soms rechts, dan weer links op de rug in het gebied van de BH band. Na eindeloos gegoogel denk ik dat ik last heb van post-herpetische neuropathie. Van alles geprobeerd om hiervan af te komen. Veel diverse disciplines geraadpleegd, echter allemaal zonder resultaat. Van homeopathie, psychologie tot orthomoleculair en natuurgeneeskunde. De pijn kan enigszins verzacht worden door druk. 's Nachts ga ik mijn bed uit bij hevige pijn en ga onder de warme douche staan. Soms doe ik warmtepleisters op de aangedane plek. Als de pijn op zijn ergst is, kan ik zelfs niet aan tafel
  eten, omdat de pijn er dan heel gemeen inschiet. De periode dat ik er last van heb varieert van 2 tot 4 weken. Als het herpes zich weer aandient voel ik heel subtiel een klein prikje op mijn rug. En dan weet ik al dat ik weer aan de beurt ben. Ik probeer zoveel mogelijk alles te blijven doen zoals o.a. sporten, maar soms heb ik daar de puf niet voor. Het is fijn dat ik gepensioneerd ben en me dus niet meer ziek hoef te melden, wat heel vaak gebeurd is.

 101. Goedemiddag.

  Heeft het zin een vaccinatie te halen als je begin 60 bent en gezond? Mijn moeder tobt al 2 maanden met deze aandoening en is de wanhoop nabij. Ik zou dit graag voor zijn.
  En welke bijverschijnselen of reacties hebben deze vaccinatie?