Herpes

Laatste Update: 31 mei 2022

Wat is Netelroos?

De term "urticaria" zegt je misschien niet echt veel. Dit is de medische term voor netelroos, gaat er al een belletje rinkelen? Netelroos is een erg veel voorkomende huidaandoening. De kans is groot dat jij hier ook op den duur last van zal krijgen.

Het is normaal dat iedereen hier een keer in z'n leven mee geconfronteerd wordt, of dit nu jong is of oud. Kan je netelroos ontlopen? Misschien wel, misschien niet. Er zijn erg veel factoren die netelroos kunnen prikkelen. Weet je de oorzaken? Dan kan je er ook iets aan doen.

Je algemene gezondheid speelt hierbij een grote rol.

Symptomen van netelroos

Netelroos zal zich in zeer korte tijd kenmerken door de flinke jeuk die er ontstaat. Daarnaast zal er op de huid rode uitslag zichtbaar worden. Deze rode uitslag kan zich uitbreiden en zal over het algemeen dikker worden naarmate de jeuk erger wordt. Netelroos kan snel komen, maar kan ook snel weer verdwijnen.

Vaak heb je er slecht enkele uren last vanaf de eerste verschijning. Daarna zal de jeuk en de uitslag afnemen (1). Netelroos kan terugkomen op dezelfde plaats, maar dit is geen gegeven. Wat veel mensen denken is dat het besmettelijk is. Dit klopt niet, netelroos is zeer zeker niet besmettelijk. De verschijnselen (de rode uitslag + rode plekken) zijn niets meer dan kleine vochtophopingen. Het hebben van netelroos klinkt vrij vervelend, maar het valt in de meeste gevallen best mee omdat het vanzelf weer wegtrekt.

[pullquote]Sommige mensen hebben weken er weken last van, dit wordt ook wel chronische netelroos genoemd.[/pullquote]

De oorzaken van netelroos

In de meeste gevallen heeft netelroos een allergische oorzaak. Dit betekent dat het vaak door externe factoren veroorzaakt kan worden. Aan de andere kant is dit ook weer een pluspunt van deze huidallergie, aangezien je dan ook de factoren kan ontlopen en zo netelroos voorkomen (2).

Histamine speelt ook een erg belangrijk rol. Histamine is een van de grotere factoren. Dit komt omdat het een natuurlijke jeukopwekker is. Antihistamine kan daarom gebruikt worden als behandeling als je nog niet weet wat je netelroos triggert(3).

Er zijn veel factoren op de noemen, omdat het een persoonlijke huidaandoening is, kan ik niet echt concrete factoren opnoemen. Ieder mens zit anders in elkaar en heeft dus ook andere factoren. Hieronder heb ik een aantal van de meeste voorkomende prikkels van netelroos onder elkaar gezet.

Mogelijk factoren netelroos:

 • Interne aandoening en hormonale stoornissen
 • Zonlicht, kou en warmte
 • Make-up
 • Irriterende stoffen
 • Voedingsmiddelen
 • Bepaalde planten
 • Insectenbeten
 • Dieren
 • Medicijnen


Wil je netelroos snel behandelen? Dan is het zaak om erachter te komen wat de prikkel nu precies is, die bij jou netelroos veroorzaakt. Vindt je deze factor, ontloop deze factor en netelroos zal niet terug komen. Vaak gaat de netelroos binnen een aantal dagen weg. Verzachtende creme tegen het jeuken kan worden gebruikt mits in overleg met de arts natuurlijk.

Voor meer informatie, hou de blog in de gaten

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1398-9995.2003.00327.x
 2. https://web.s.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=00015555&AN=25485253&h=8s7W3NaQqvJbh1rdeu3g75tDdT%2b17s8euOaeP1MXWI6%2fOA4W59N7%2bxW9xL4c6%2f51egUJNji3x%2fP2EJ%2bQ7cMtbw%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d00015555%26AN%3d25485253
 3. https://link.springer.com/article/10.2165/00128071-200102010-00005

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Alle chemische stoffen kunnen jeuk/uitslag geven: een goed preventief is elke maand je huid in een echte HAMMAM laten schrobben. De rollen bagger vliegen eraf. Je huid gaat weer ademen; het gif belandt in het gootsteen putje. Uiteraard geen giftige cremes of parfums direct op de huid gebruiken. Wasverzachter en waspoeder sterk verminderen; beter nog; vervangen door lavendel essence.
  En gif eten, dat doe je natuurlijk al helemaal niet.

 2. Netelroos wordt nogal gebagatelliseerd. Zelf heb ik sinds een jaar ineens dagelijks last van netelroos en dit is verschrikkelijk. Het jeukende branderige gevoel, het weten dat het zichtbaar is, het uitputten van je lijf; netelroos is een rotaandoening. Als je chronisch netelroos hebt, werken antihistaminetabletten weinig tot vrijwel niet. Ik slik dagelijks een lage dosis Celestone (predisonachtige) om het iets beter te onderdrukken, waardoor ik nog een beetje normaal kan leven, lees: werken. Bij deze wil ik mensen met netelrooservaring vragen om serieuze adviezen, oplossingen m.b.t. netelroos te plaatsen. Wat netelroos is, weten we, maar de oplossing, dát blijft een vraagteken. Ik denk dat ik kan spreken voor iedereen die chronische netelroos heeft: wie kan ons helpen om van de netelroos af te raken?!

  1. ik heb jaren geleden heel erg netelroos gehad, beide soorten, jeuk en zwelling, je kon een ei op mijn lichaam bakken, iedere dag ergens anders gezwollen, zelfs in mijn keel dat ik niet slikken kon., Ik heb van alles uitgeprobeerd antihistamines, cremes, accupunctuur, helderzienders, noem maar op van alles.
   Dit alles is ontstaan door de overlijden van mijn moeder, schuld gevoel en totaal lichamelijk en geestelijk uit balans. Maar ja, hoe krijg je de lichamelijke reactie"s weg.
   Het heeft zeker langer dan een jaar hel, geduurd. Mijn redding was een homeopaat Dr. Hamburger in Nijmegen, ten eerste toonde hij begrip, luisterde en begreep hoe erg het was, uiteindelijk na de nodige geprobeerd te hebben, moest mijn man mij injecties geven met verschillende slangen gif, en had ik wat zetpillen, ben vergeten wat die waren. In eens was het over.
   Soms heb ik nog het opkomende gevoel van binnen, dan neem ik een antihistamine tablet en is het over

   1. Beste Sue,

    Bedankt voor het delen van jou verhaal, ik denk dat er veel mensen iets aan hebben om verhalen van andere te lezen.
    Wat goed dat je homeopaat zo goed heeft kunnen helpen, en dat je er nu zo goed als van af bent.

 3. Ik heb sinds een paar dagen hele erge jeuk op mn lijf. Het begon met mn nek/hals het begon maar te jeuken en te jeuken het werd telkens erger. Toen is het ook nog overgegeaan op mn armen en benen.. ik kon de jeuk niet weerstaan dus heb er aan gekrabt. Alleen nu heb ik mijn hele middel (buik) en mn hele rug + gedeelte van de billen jeuken ontzettend erg. Het zijn net rode bultjes (er zit géén witte kring erom heen) en jeuken super erg.Ik weet echt niks meer te doen en hoop dus dat iemand weet wat het is en diegene me ook kan helpen. Ik wardeer de moeite en je hulp xx Ik hoop dat het lukt, want k kan er niet meer tegen.

  1. Dag Kelly,

   Het is moeilijk om vast te stellen wat de oorzaak zijn van je klachten. Ik heb even onderzoek voor je gedaan en het kan de volgende aandoeningen betreffen. Vanzelfsprekend kan het ook iets anders zijn en zul je zeker moeten laten onderzoeken door een professional / arts:

   1. allergische reactie
   2. droge huid
   3. chronische aandoening
   4. metabolische aandoening (leverziekte)
   5. schurft (zie http://www.huidarts.info/documents/?v=2&id=113)
   6. eczeem (eczeem wordt vaak veel erger en de huid laat los nadat je krapt)
   7. netelroos
   8. dermatitis
   of iets anders

   Indien het eczeem is, dan is het erg belangrijk om je huid niet te wassen met normale zeep / douche-gels. Je hebt speciale middelen voor een gevoelige huid.

   Nogmaals, Het is ZEER belangrijk om bij een arts / dermatoloog te laten vaststellen wat de oorzaak is van je klachten. Hij / zij kan je beter verder helpen. Probeer in ieder geval niet te krappen, dat maakt het erger! En de huid niet verder irriteren met irriterende stoffen.

   Succes!

   Jack

 4. Ik deel mijn ervaring, misschien heeft iemand er iets aan.
  Een aantal maanden geleden kreeg ik urticaria als reactie op het innemen van een medicijn. Telkens 1 bult op een willekeurige plaats, die die ebde dan weg na een paar dagen en dan dacht ok klaar....hup stond ineens de volgende daar. Dit een aantal weken, naar de dermatoloog en ik moest Estivan 20mg innemen. Toen bleef het een paar maanden weg, maar ineens stond daar op een dag weer een bult (periode van grotere stress) en ik was weer vertrokken...alleen deze keer hielp de Estivan niet. Ik heb die wel uitgenomen, heb dan dagelijks een gewone anti-histamine ingenomen (bleven komen), dan ook 3 kopjes brandnetelthee beginnen drinken (bleven komen), dan erbij Allerpril beginnen nemen is een voedingssuplement met Perilla olie (omega 3) die zou helpen bij allergische reacties (bleven komen) en dan in als laatste ben ik ook een homeopathische kuur begonnen voor zuivering van lever, nieren en lymfen en ik heb er vanaf dat moment geen nieuwe bij gekregen! Dus ja waardoor ben ik nu geholpen? Naar mijn gevoel door de homeopathische druppels, een kuur van 3 flesjes van Cosmochema (firma Heel) en het heet Trias-C. Met de anti-histamine ben ik al een tijd gestopt.
  Succes, want ik weet hoe vervelend het is!

  1. Bedankt voor je zeer waardevolle bijdrage!

   Zelf ben ik ook een échte voorstander van de natuurlijke oplossing. Homeopatische middelen hebben mij als kind geholpen tegen een soort vorm van astma, na alles geprobeerd te hebben. Ik weet zelf heel goed dat het even zoeken kan zijn voordat je een oplossing hebt gevonden. Gelukkig staat de natuurlijke hoek nooit stil en zijn er veel oplossingen voor verschillende klachten.

   Ik denk dat bij jouw wellicht ophoping toxines hebben bijgedragen aan klachten. Mooi om te lezen dat het voor je werkt!

   Groetjes,

   Jack

 5. Hallo,
  Heb sinds kort netelroos. Slikte Losartan 50mg en na dat deze naar 100mg ging is de netelroos ontstaan. De galbulten zaten overal, behalve op mijn gezicht. Gestopt met Losartan en nu heb ik ruim 2 maanden nog elke dag last van galbulten, al is het niet zo heftig meer. Nu ook in het gezicht.
  Iedereen heeft het over jeuk, dat heb ik helemaal niet. Kan dat ook?

  Groetjes Laura

 6. Zinvol artikel. Inderdaad, netelroos is een aandoening waar relatief veel mensen mee geconfronteerd zullen worden. In Nederland krijgt bijna 1 op de vijf mensen ooit te maken met netelroos. En toch wordt helaas de daadwerkelijke oorzaak van de klachten maar bij 1 op de 4 gevallen gevonden.. Bovendien, zoals in de reacties hieronder te lezen is, wordt een optimale behandeling ook niet altijd gevonden... Hopelijk gaat de medische ontwikkeling hier de komende jaren verandering in brengen!!

  1. Hallo,

   Bedankt voor je reactie. Ik denk dat het goed is om de aandoening onder de mensheid te brengen.
   Ik hoop ook dat er snel meer ontwikkelingen rondom de aandoening gaan komen.

   Groetjes.

 7. Ik heb na het dragen van een echte bontsjaal ( gekocht in Rusland) heel veel last van een jeukende hals

 8. Bij mij waren gluten de uiteindelijke oorzaak. Dat is bij een alternatieve arts aan het licht gekomen. Sinds glutenvrij dieet geen uitbraak meer gehad.

 9. Ik heb al 10 jaar netelroos. Het wordt steeds minder (hormonen?). Ik zie het als een verstoring van de weerstand. Zodra ik verkouden ben (snotteren), is mijn netelroos onmiddellijk over. Als deze verkoudheid bijna over is, zorgt mijn huid ervoor de restjes weg te werken. Ook geldt dit voordat ik verkouden word. Het lijkt alsof de huid de organen beschermt. Zoiets.
  Door melkproducten zweet ik flink. Dat kan de netelroos uitzweten, maar in het beginstadium ook verergeren.
  Daar waar je de netelroos hebt (de plaats) is ook de "ontsteking".
  Als ik erge jeuk heb gebruik ik anti-histamine, gewoon een dagje. Daarna word ik even verkouden, ook een dagje, en dan kan het overgaan.
  Ergste periode is herfst en een beetje in het voorjaar. Zodra het warm wordt buiten en de zon schijnt, verdwijnen alle netelroosklachten.
  Ik weet niet of iemand erbij geholpen is, maar dit is mijn verhaal.

 10. Hallo mijn dochter van 6 heeft henoch van scheunlein en nu ook netel roos erbij kan dit komen door de henoch of staat dit los van elkaar

  1. Helaas heb ik geen kennis van de Henoch van Scheunlein, dus kan ik er geen verband tussen leggen.

   Iemand van de lezers die hier iets over kan zeggen?

 11. Hallo ik heb nu ongeveer een jaartje last van blijvende netelroos. Zoeke zoeke zoeke naar oorzaak en oplossing ven ik terecht gekomen bij joe cross de documentary fat sick and nearly dead die ik iedereen aanraad om te kijken die last heeft van netelroos. Deze man deed 60 dagen sapvasten op groenten en is volledig genezen van chronische urticaria en nog andere ziektes ! En in zijn docu komt hij een man tegen ook last van netelroos en volgt zijn advies en word ook genezen van netelroos! Ik zelf ben nu elke dag aan probere om meer dan 20u niet te eten alleen groente sapjes te drinken en ik merk al resultaat ! Nu binnekort ga ik beginnen met echt vasten. Want door te vasten kan je lichaam herstellen ! Ik hoop dat ik hiermee mensen heb geholpen want ik ken de situatie ik werd wanhopig door deze huidaandoening maar sapvasten helpt !!

 12. Hallo allemaal,

  Ik heb al bijna 10 jaar last van uticaria. Soms 4 weken heb ik een crème wat binnen een minuut de jeuk weg neemt
  Nu maak ik de crème zelf en ben helemaal blij. Vlekken zijn niet weg, maar de jeuk wel

  Een oorzaak hebben we nooit kunnen vinden

  Gebruik pure brandnetel creme

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share