Cholesterol

Laatste Update: 22 maart 2016

Aderverkalking: Volksvijand nummer 1

Aderverkalking is voor de meeste mensen een bekende term. Het is een proces wat plaatsvindt in de aderen van je lichaam die zich geleidelijk vernauwen in de loop van de tijd. Andere termen voor aderverkalking zijn slagaderverkalking of atherosclerose.

Tijdens dit proces wordt er heel langzaam een vernauwing op bepaalde plaatsen in de aderen opgebouwd. Deze vernauwing bestaat uit een vetachtige substantie die zich heel geleidelijk afzet tegen de binnenwand van de aderen.

Aderverkalking is een proces waar iedereen mee te maken krijgt, de één in een vroeger levensstadium dan de ander. Het is de ‘kunst’ om dit proces gedurende het leven zo veel mogelijk te vertragen door op een verantwoorde en gezonde manier te eten en te leven. Doe je dit niet, dan kan er vroeger of later een groot probleem ontstaan, en in veel gevallen is het dan te laat.

Van het hele proces merk je in eerste instantie vrij weinig van, maar op het moment dat de vernauwing dusdanige vormen aanneemt dat er een bloedpropje kan blijven hangen of dat het bloed niet voldoende kan passeren, krijg je wel problemen.

Hoe ontstaat aderverkalking?

Er zijn veel factoren die aan de basis staan voor aderverkalking. De meeste kennen we allemaal en zijn redelijk voor de hand liggend. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roken, een te hoge bloeddruk, continue vet eten, relatief weinig bewegen, reeds aanwezige aandoeningen zoals diabetes. Ook kunnen er genetische factoren meespelen.

Maar in de hedendaagse samenleving ligt de grootste oorzaak toch wel in de hoeveelheid cholesterol, en dan met name de verhouding tussen de HDL-cholesterol (de goede cholesterol) en de LDL-cholesterol (de slechte cholesterol).

In een normale situatie zou de HDL-cholesterol de overhand moeten hebben. Deze cholesterol zorgt er namelijk voor dat de ‘slechte’ LDL-cholesterol opgeruimd wordt voordat deze de kans krijgt om de bloedvaten binnen te dringen. Helaas is dit niet altijd het geval en is er een duidelijk overschot aan LDL-cholesterol.

Als dan de eerste verdedigingslinie, in de vorm van HDL-cholesterol, niet meer afdoende is, treedt er een tweede verdediging in werking: De zogenaamde monocyten en macrofagen.

Hoe werkt dit dan?

Op het moment dat er een flink overschot is aan LDL-Cholesterol, en de HDL-Cholesterol kan de verdediging niet meer aan, dan dringt het LDL-cholesterol via de vaatwanden de aders binnen en nestelen zich behaaglijk tegen de binnenwand. Op dat moment komt de tweede verdedigingslinie in actie om dit LDL-cholesterol in de aderen op te ruimen.

Een prima proces, maar als de hoeveelheid LDL gewoon té veel is, dan raken de monocyten en de macrofagen meer dan verzadigt en gaan een schuim vormen. Deze gevormde schuimcellen zetten zich af tegen de binnenwand van de aderen en vormen de gevreesde ophoping van vet die zo veel gevaren met zich mee kan brengen.

Deze verzameling schuimcellen wordt de ‘plaque’ genoemd. Dit is de eerste fase van de uiteindelijke aderverkalking, waar je op dat moment nog maar weinig last van hebt.

Als de plaque maar ongecontroleerd blijft groeien, ontstaat er uiteindelijk een flinke blokkade waardoor de doorvoer van bloed ernstig wordt gehinderd. Uiteindelijk kan de ader op die bewuste plek helemaal blokkeren, met alle gevolgen van dien.

Maar er kan nog meer gebeuren met deze plaque. De vetophoping kan plaatselijk zo veel druk opbouwen dat de omliggende binnenste ader-wand kan knappen waardoor de plaque vrijkomt in de bloedbaan. Het lichaam direct reageren met stollingsmiddelen om de plek te repareren. Dit gestolde bloed zal de plek uiteindelijk afsluiten, maar in combinatie met de toch al vernauwde ader kan dit voor een volledige afsluiting zorgen.

We kennen allemaal de functie van de aderen: Het vervoeren van zuurstofrijk bloed naar de achterliggende organen. Zodra dit niet meer aangevoerd wordt, zal het achterliggende weefsel en organen afsterven en spreken we van een infarct.

De mogelijke gevolgen van aderverkalking

Uit het voorgaande mag duidelijk zijn dat aderverkalking uiteindelijk verregaande gevolgen kan hebben voor de gezondheid, en op sommige momenten het leven abrupt kan beëindigen. Afhankelijk van de plek waar de aderverkalking plaatsvindt, kunnen de gevolgen zich manifesteren in de volgende aandoeningen:

Herseninfarct

Als er sprake is van aderverkalking van de aderen in de hersenen, en het is dusdanig erg dat er een gedeeltelijke of gehele blokkade plaatsvindt, merk je dit aan het feit dat je bijvoorbeeld duizelig wordt, je verward voelt, verlies van gezichtsvermogen, een verlamming of een zwakte aan één kant van het lichaam, moeite met spreken of problemen met bewegen.

Indien deze symptomen binnen een dag weer verdwijnen is het een gedeeltelijke blokkade en noemen we het een TIA (Transient Ischemic Attack). Als de aderen in zijn geheel zijn geblokkeerd en de symptomen dus veel langer aanhouden of blijvend zijn, noemen we het een beroerte, of een CVA (Cerebro Vasculair Accident).

Als het blijft bij een TIA dan heb je op dat moment heel erg veel geluk gehad? Maar dit moet je dan wel beschouwen als een hele duidelijke en strenge waarschuwing dat er beslist iets aan de hand is. Als je dan niks doet en gewoon doorgaat met leven zoals je voorheen deed, zal dit onvermijdelijk een CVA tot gevolg hebben.

Hartinfarct

Aderverkalking in de hartstreek kan veel symptomen hebben die je op voorhand waarschuwen voor een groter gevolg: Een hartinfarct. In het ergste geval kan een slagader volledig afgesloten worden voor aderverkalking waardoor het achterliggende weefsel (het hart) geen zuurstof meer krijgt. Het weefsel zal dan (gedeeltelijk) afsterven.

Symptomen die je een duidelijke waarschuwing geven kunnen zijn: hartkloppingen, licht gevoel in je hoofd, duizeligheid, misselijkheid, zweten, kortademigheid, pijn op je borst of een zwaar gevoel op je borst.

Buik

Het is iets minder bekend, maar ook in je buik kun je last krijgen van aderverkalking. Dit hoeft geen levensbedreigende situaties op te leveren, maar de gevolgen kunnen wel verstrekkend zijn. Bij een gedeeltelijk geblokkeerde ader krijg je vaak krampen in het middelste deel van je buik, meestal kort na de maaltijd. Bij een gehele blokkade, krijg je daarbij ook nog eens last van een zwelling van de buik in combinatie met braken en diarree.

Etalagebenen

Ook in je benen kunnen de aderen last hebben van verkalking. Dit hoeft geen levensbedreigende situatie te zijn, maar wel ontzettend pijnlijk. Je voelt bijvoorbeeld pijn als je aan het lopen bent. We noemen dit Perifeer Arterieel Vaatlijden (PVA), Claudicatio Intermittens, of de meer bekende term Etalagebenen.

Vertragen van het onvermijdelijke proces

Aderverkalking is niet iets wat je volledig kunt voorkomen, zeker niet in een wereld met veel slechte voedingsgewoontes. Het is een onderdeel van het ouder worden. Maar wat wel belangrijk is, is het feit dat je het proces van aderverkalking kunt vertragen. Het mooiste is natuurlijk dat je het zodanig kunt vertragen dat je er in je actieve leven helemaal geen last van hebt, of van krijgt. Er zijn een aantal zaken die je kunt overwegen, als je de aderverkalking wilt vertragen:

  • Bewegen en gewichtsverlies is een belangrijke vereiste als je wilt dat de aderverkalking zich niet verder gaat uitbreiden. Dus zowel als preventie, als tijdens een behandeling is sporten erg belangrijk.
  • Medicatie die stolling tegengaat is ook een oplossing. Dit heeft natuurlijk wel gevolgen als je je bezeerd. Een open wond zal minder snel genezen als je deze medicatie gebruikt.
  • Medicatie om té hoge cholesterol tegen te gaan is vaak de basis van een behandeling. Het gaat dan vooral om medicatie die de verhouding LDL en HDL-Cholesterol meer in balans probeert te trekken.
  • Hoge bloeddruk wordt bestreden met bijvoorbeeld bètablokkers om de aders een beetje te ontlasten.


De voorgaande oplossingen om het proces te vertragen, of tijdens een behandeling, komen strikt vanuit een medisch standpunt. Het zijn eigenlijk de standaard instructies die je krijgt van de behandelend arts.

Maar je kunt ook overwegen om het op een meer natuurlijke manier aan te pakken. Dit neemt niet weg dat een natuurlijke aanpak nooit een vervanging kan zijn van de reguliere, medische aanpak. Natuurlijke oplossingen zijn in dit geval alleen maar ter ondersteuning van de normale oplossingen.

Ga dus nooit zelf aan het dokteren, maar pas één of meerdere van de volgende tips alléén toe na overleg met je behandelend arts:

  • Groene thee bevat hele krachtige antioxidanten die de strijd aan kunnen gaan met aderverkalking. De wanden van de bloedvaten worden er sterker en flexibeler van, bestrijd de LDL-Cholesterol, dus de slechte cholesterol, en verlaagt een mogelijke vorming van trombose.
  • Bromelaïne is een stof die onder andere in ananas voorkomt. Deze stof, die vooral een grote hulp is bij een bestaande trombose, is in staat om bestaande vernauwingen weer open te maken. Je kunt dit zowel preventief gebruiken, als ook tijdens een bestaande behandeling.
  • Vitamine C is erg effectief tegen aderverkalking vanwege het herstellend vermogen van de vaatwand. Om enig effect te bereiken zou je per dag tussen de 1000 en de 3000 milligram Vitamine C moeten slikken.
  • Vette vis bevat, zoals bekend, veel Omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn juist heel goed voor onze aderen, verlaagd het niveau van de slechte vetzuren en zullen té snelle stollingsreacties in de bloedbaan tegengaan.
  • Verse groenten en fruit eten zal het vet-niveau in je lichaam fors verlagen. Het verlagen van de slechte vetten komt natuurlijk ten goede aan het vermijden van hart- en vaatziekten, met name door aderverkalking.

Conclusie

Aderverkalking is een niet te vermijden proces in het ouder worden. Iedereen krijgt er vandaag of morgen mee te maken. Maar dat betekent beslist niet dat je niks kunt doen. Het is de kunst om het proces tijdens je leven zo veel mogelijk te vertragen.

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Aderverkalking is de benaming van een aantal processen waarbij slagaders als het ware 'dichtslibben'. Het dichtslibben van de aderen gebeurd niet van het ene op het andere moment. Het is een proces dat vaak jaren in beslag neemt. Door bijvoorbeeld een hoge bloeddruk wordt de binnenbekleding van de bloedvaten, het endotheel, aangetast. Op de beschadigende plekken kunnen zich vetten afzetten waardoor het endotheel naar binnen wordt gedrukt. Hierdoor kunnen de bloedvaten vernauwen en zelfs verstopt raken. Deze combinatie van processen leidt tot een vermindering van doorstroom van het bloed, wat kan betekenen dat het weefsel en de organen die door deze bloedvaten worden voorzien minder, te weinig of soms zelfs geen bloed meer krijgen. Normale verouderingsprocessen, ongezonde voeding en andere levensgewoonten vooral roken! dragen in belangrijke mate bij aan het proces van atherosclerose.

  2. Is medicijnen tegen hoog cholesterol de veroorzaker van rode kleur van de gezicght veel keer per dag bij mannen of is te hoge bloeddruk is de veroorzaker voor deze onderwerp en is het opvliegers of niet?

  3. Hoi hoi ik ben gisteren bij de dokter geweest voor bloeddrukmeting en bloed nakijken.mijn chollesterol is heel hoog van weinig naar bijna 5.6moet stoppen met roken.wat ik heel weinig doe en op dieet 3 maal in de week vis geen varkensvlees en de rest ben 52 jaar 1meter 60 en weeg 55 kilo.ik heb d erfelijke variant.beide ouders en 9 broer en zusters hebben dit.ben nig niet aan de medicijnen.wat is het beste.dieet lukt heel goed

  4. Hallo, mijn man heeft vernauwing in zijn benen door vaat vernauwing, maar weigert naar de dokter te luisteren, ze zei je moet na een vaat chirurg voor een echo te laten maken, maar mijn man is zo bang voor doktoren, maar de vernauwing zit al boven de knie en iedere nacht ligt hij bijna te huilen van de pijn, terwijl het in de familie voorkomt, zijn ouders hebben alle 2 een nieuwe { broek} aangemeten gekregen en zijn zus ook, maar is er aan overleden , met een hersen infarct en zijn broer heeft ook een infarct van de hersenen gehad, dus het is duidelijk dat dat in zijn fam,.voorkomt, in zijn genen dus, maar hij durft niet, wat moet ik doen om hem te laten inzien, dat hij naar de dokter moet luisteren! Het gaat eerdaags verkeerd en dan?
    Ik ben ten einde raad!!!!!! Kunt U mij een goede raad geven? Ten einde raad, yvonne massaro.

    1. Beste Yvonne,

      De huisarts zal meer haar best moeten doen om je man overtuigen van de noodzaak van het onderzoek. Of is het een optie dat een andere arts het vertrouwen van je man probeert te krijgen. Een echo is niet pijnlijk maar het is wel heel belangrijk dat het gebeurt. Ik weet niet wat de angst voor dokters heeft veroorzaakt, is het angst voor dokters of angst voor de diagnose van de dokter? Hoe dan ook zal je samen met je huisarts vrienden, familie of kinderen je man moeten overtuigen dat het echt in ieders belang is om die echo te laten doen. Wat daarna moet gebeuren is een zorg voor later, eerst de echo.

      Heel veel sterkte,
      Jack

  5. Empirisch onderzoek in Amerika heeft aangetoond dat een hartaandoening omkeerbaar is. Dr Dean Ornish heeft dit onderzoek uitgevoerd. Zijn programma is eenvoudig: vegetarisch eten, lichte beweging, stress bestrijden en zonodig stoppen met roken. Hij heeft een boek geschreven met als titel program for reversing heart desease. Een hoopvol programma.
    In het prachtige en informatieve boek 21 dagen vegan refereert Dr. Neal D. Barnard naar dit onderzoek.

  6. Goede avond ik heet Danny Bosscha.
    Ben een jonge man van 43 jaar.
    Leef heel gezond.
    Drink niet en rook niet.
    Ik ben dagelijks 6 uur op een dag constant in beweging voor mijn werk.
    Maar toch is er een vernauwing gevonden in één van mijn hoofdvaten in mijn buik maag.
    Ben afgelopen jaar jaar geopereerd aan mijn maag lever en slokdarm en midden rif.
    Voor heen heb ik ik nooit last gehad van buikkrampen en afvallen.
    Deze operatie vond dit jaar in januari plaats en ben van af die tijde van 78 kilo naar 65 kilo gegaan.
    Vele onderzoeken gehad en werd telkens niets gevonden maar de klachten werd alleen maar erger.
    Van afgelopen 2 week geleden hebben ze bloedvaten onderzoek gedaan bij mijn buik en vond toen al dat men bij mijn middenrif in de buurt langer bezig waren dan de rest van mijn buik.
    De laatste tijd ben ik veel moe continue duizelig mijn huid jekt veel en half vorige week last van pijn scheuten in mijn lies en af en toe het gevoel dat er troebeling voor mijn ogen komt.
    Ook in bed liggen krijg ik steeds meer last van mijn buik en aan de rechter zijkant/rug.
    Kan dit allemaal te maken hebben met het dicht slibben van één van mijn hoofd vaten in mijn buik.
    Af en toe heb ik het gevoel dat ik druk op mijn borstkast heb en dan komt spontaan kloppingen en een beetje benauwdheid er bij.
    Mijn huisarts gooide bij dit dan weer op hyperventilatie maar ik ben bang dat ook bij de verstopping van van één can mijn vaten zijn en ben nu dan ik best wel angstig en bezorgd dat het ernstig is.
    Bij de eerste onderzoek bleek dat één vd vaten nog maar 33% open is
    Verder moet ik wachten op verdere onderzoeken.
    Nogmaals mijn vraag alles wat ik hier vrmeld heb kan dat te maken hebben met het dicht slibben van de vaten.
    Hoop hier zo snel mogenlijk antwoord op te krijgen zodat ik weet wat mij te wachten staat voor de onderzoek.

    1. Ik ben geen arts, dus een bindende diagnose kan ik niet stellen.
      Maar het lijkt me inderdaad dat je klachten te maken kunnen hebben met de verstopping. Je lichaam is wel duidelijk in onbalans. Er is een reden voor de verstopping, een achterliggende oorzaak. Hou dat goed in je achterhoofd. Dus niet alleen de verstopping oplossen, maar ook deze achterliggende oorzaak.

  7. Halo ik he een vraag.
    Via de MDL arts heb ik te horen gekregen dat één van mijn hoofd adres aan het dicht slibben is.
    Deze is nog maar dertig procent open.
    Wat mij nu de laatste paar dagen opvalt is als ik mij een beet teveel inspanning dat ik hardklopingen krijg.
    En aan mijn rechterkant van mijn hoofd komt dan een behoorlijke ader opzetten.
    Ook op mijn bijde armen komen mijn spieren/adrem behoorlijk omhoog met gevolg dat ik allemaal bultjes bij mijn spieren zie.
    Moet ik mij hier nu zorgen om maken.
    As 17 oktober krijg ik een 24 uurs onderzoek in het MST Enschede moet ik daar eerst op wachten of kunt u mij enigszins hier iets over vertellen zodat ik mee kan brengen tijdens de onderzoek
    Zelf ben ik er niet gerust onder en hoop uiteraard dat u mij info wilt en kunt geven.
    Met vriendelijke groet Hr Bosschages.

    1. Als je zeker van je zaak wilt zijn, en dus niet de 17de af wilt wachten, moet je even bij je huisarts langsgaan.
      Ook al was het alleen maar om jezelf gerust te stellen!

  8. Aderverkalking een reactie op onstekingen, huidige onderzoeken laten zien dat onstekeningen in de bloedvaten oorzaak zijn van hogere cholesterol. Cholesterol repareert de vaatwand, helaas als het bloedvat hierdoor vernauwt en zelf totale afsluiting geeft hebben we een probleem. Afsterving van achterliggend weefsel.

  9. hoi! ik ben een student uit klas 2 en ik wilde graag weten of aderverkalking blijvend is...?
    groetjes Isabelle

  10. Gefegmenteerd eten zoals zuurkool kaas nanoschijnt te helpen tegen aderverkalking.
    Vitamine K2 schijnt na veel onderzoek ook een oplossing te geven.
    Naast ander eerder genoemde mogelijkheden.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

33 Shares
Tweet
Pin
Share33