Allopurinol en Benzbromarone: twee medicijnen tegen jicht

2016-11-07T13:45:43+00:00maart 6th, 2012|Jicht medicijnen|6 Reacties

Allopurinol, Benzbromarone en jicht

Jicht is een aandoening waarbij urinezuurkristallen neerslaan op de gewrichten. Dit veroorzaakt een vervelende en vaak chronische pijn. De urinezuurconcentraties zijn dan te hoog geworden om opgelost te blijven in het bloed. Het lichaam maakt zelf urinezuur aan, maar een ander gedeelte wordt opgenomen uit de voeding in de vorm van purine.

Het komt vooral voor in rood vlees, alcohol, fructose (in vruchtensappen en frisdranken) en schaal- en schelpdieren. Veel jichtpatiënten proberen dan ook om deze voedingsmiddelen te mijden of in ieder geval te beperken. Voedings is niet altijd de meeste effectieve behandelmethode tegen jicht. Gelukkig zijn er ook medicijnen op de markt tegen jicht, waaronder Allupurinol en Benzobromarone. Maar wat is het verschil tussen deze twee? En betekent een passende pil dat je gewoon weer alles kan eten en drinken?

Allopurinol

Jicht medicijn, .allopurinol

Allopurinol is het medicijn dat het meest wordt voorgeschreven aan patiënten met jicht. Er zit een werkzame stof in die erg op purine lijkt. Hoe dit medicijn werkt is gemakkelijk te begrijpen; omdat het zo op purine lijkt stopt of vermindert het lichaam de productie van extra urinezuur omdat het denkt dat er al voldoende in het lichaam aanwezig is, terwijl dit gedeeltelijk Allupurinol is. Maar helaas zijn een vrij groot aantal mensen allergisch voor Allopurinol, en de dosering verschilt van persoon tot persoon, wat het in het begin van de behandeling nog wel eens zoeken maakt.

Ook zijn er nogal wat bijwerkingen, waarvan sommige zelfs dodelijk zijn. Ongeveer 2% van de patiënten met jicht die Allupurinol gebruikt krijgt uitslag op de huid als gevolg van het gebruik van het middel, waarna de behandeling meestal gestaakt wordt.

Problemen rond Benzbromarone?

Jicht medicijn, Benzbromarone

Voor patiënten die te veel bijwerkingen hebben van Allopurinol, of voor patiënten waarbij het medicijn onvoeldoende werkt is er sinds de 70-er jaren van de vorige eeuw een ander medicijn op de markt, Benzbromarone. Er bestaan verschillende wetenschappelijke studies die aantonen dat dit middel beter werkt in het verlagen van de concentratie urinezuur in het bloed dan Allopurinol. Bovendien heeft het veel minder bijwerkingen.

Toch is Benzbromarone in 2003 door de fabrikant teruggetrokken van de markt. Dit hield verband met een aantal gevallen van leververgiftiging die mogelijk veroorzaakt waren door het gebruik van het medicijn. Ondertussen is het middel door een aantal andere fabrikanten weer in de handel gebracht. Maar is het nu gevaarlijk of niet?

"Nieuwe onderzoek"

In een artikel uit 2008 wordt deze vraag onderzocht. De auteurs concluderen dat de leververgiftiging maar in één geval met zekerheid kon worden toegeschreven aan het gebruik van Benzbromarone. Zelfs als wel alle gerapporteerde leververgiftigingsgevallen direct verband hielden met het middel dan was de kans op deze bijwerking maar 1 op 17.000.

Omdat er maar zo weining alternatieven zijn voor jichtmedicatie, bijvoorbeeld voor patiënten die allergisch zijn voor Allupurinol, vinden de auteurs van het artikel dat de beslissing om Benzbromarone uit de handel te halen niet juist is geweest.

Om de kans op een leververgiftiging bij jichtpatiënten nog meer te verminderen kan de toediening van het medicijn langzaam opgebouwd worden, en kan parallel daaraan de leverfunctie gecontroleerd worden. Op deze manier is verlichting van de jichtklachten voor een veel grotere groep patiënten bereikbaar. En behalve minder pijn betekent een juiste medicatie ook dat je weer alles mag eten en drinken waar je zin in hebt.

Medicijnen werken tegen jicht. Zijn er alternatieven? Lees hier wat je nog meer tegen jichtaanvallen kan doen!
.

6 Reacties

 1. Peter Van Den Noortgate 22 mei 2013 om 21:20 - Antwoorden

  Hallo,

  Sedert bij mezelf jicht werd vastgesteld, neem ik op voorschrift van de huisdokter nu reeds mijn 12de doos Allopurinol 100mg (90 pilletjes per doos - voorschrift = 1 pilletje per dag)
  Ik heb sedert start inname idd geen last meer van urinkristallen of jichtaanvallen en kan nu blijkbaar alles terug eten terug drinken (met mate weliswaar).
  Helaas heb ik ook reeds het tweede jaar last van leverstoornissen (vergiftiging ?)en dit ondanks ik weinig tot geen alcohol drink (max. 1 glaasje/ per twee dagen)
  Het verbaast mij dan hierboven te lezen dat er reeds verschijselen van leverstoornissen/vergiftiging ontdekt zijn bij gebruik van Benzbromarone ? Zou het gebruik va Allopurinol bij mij niet hetzelfde kunnen veroorzaken ?
  Zou het kwaad kunnen dat ik dagelijks een half pilletje allopurinol neem ipv een gans
  Hopelijk kan mij iemand hierbij helpen ... ? Alvast dank om mij hierover te berichten

  • ronald werquin 20 augustus 2013 om 08:50 - Antwoorden

   Arts raadde mij aan 150mg i.p.v 100mg,maar heb ook veel rode en pijnlijke uitslag op de handen(arts is reumatoloog)

 2. N.Neelen 11 mei 2014 om 07:56 - Antwoorden

  Ik heb jicht en ben nu 5dagen bezig met allopurinol ! Er is nog geen enkel verbetering !

  • Robert Jan Hendriks 12 mei 2014 om 17:18 - Antwoorden

   Hallo,

   5 dagen is ook nog een beetje te vroeg om resultaten te voelen.

   Allopurinol remt de omzetting van purine in urinezuur en verlaagt zodoende de productie van urinezuur. Hierdoor vermindert in de loop van enkele weken de hoeveelheid urinezuur in het bloed. De urinezuur-kristallen verdwijnen na een half jaar tot één jaar. Het effect merkt u dus niet meteen. Toch is het belangrijk om dit middel elke dag in te nemen. Alleen dan kan allopurinol de hoeveelheid urinezuur laag houden.


   Meer informatie kun je vinden op deze pagina van apothekers.nl

   Groet,
   Jack

 3. Godelieve 12 september 2017 om 22:53 - Antwoorden

  Ik neem Allopurinol zeker al 15 jaar . Het wordt enkel slechter . Het begon met een ontsteking van één vinger en nu zijn mijn tien vingers vervormd ! Maar ik heb geen alternatief dan allopurinol te gebruiken volgens mijn arts .

  • Team OptimaleGezondheid 18 september 2017 om 18:27 - Antwoorden

   In die 15 jaar is er veel veranderd, Godelieve.
   Misschien heeft jouw behandelend arts gelijk (ik ken jouw situatie niet), maar een second opinion zou hier wel meer duidelijkheid in kunnen brengen.

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: