Psoriasis

Laatste Update: 7 oktober 2020

Psoriasis zorgt voor kortere levensverwachting

Iedereen die het heeft weet hoe vervelend het is. Op korte termijn vallen de klachten relatief nog wel mee, maar op langer termijn kan het meer met je doen dan er op dit moment bekend is. Psoriasis klachten kunnen zelfs op langer termijn voor een kortere levensverwachting zorgen(1). Dit komt omdat psoriasis veel meer klachten met zich mee brengt dan "alleen maar" de vlekken en jeuk.

Onlangs onderzoek gebaseerd op de levensverwachting van mensen die de diagnose van psoriasis hebben gekregen in kaart gebracht. Toen ik de resultaat voor me zag liggen (eigenlijk op de computer) was ik nogal geschokt. Het feit is, is dat wanneer je de diagnose psoriasis krijgt voor je 25ste levensjaar, dat de gemiddeld leeftijd van overlijden niet hoger is dan 60 jaar! Krijg je na je 25ste levensjaar de diagnose van psoriasis dan ligt dit gemiddeld iets hoger (70 jaar). Ik begrijp het eerst niet omdat psoriasis toch geen levensbedreigende ziekte/aandoening is? Hoe kan het dan dat de gemiddelde leeftijd van overlijden achteruit gaat?

Oorzaak van vroegtijdig overlijden door psoriasis

Maar wat zorgt er dan voor dat je minder oud wordt? Wanneer er psoriasis is geconstateerd is de kans groter, dat je andere ziekten/aandoening ontwikkeld is de loop van tijd(2). Hierdoor is de kans op overlijden ook een stuk groter. De opeenstapeling van verschillende aandoeningen zorgen ervoor dat levensverwachting omlaag schiet.

Wanneer je over een lange tijd hoge bloeddruk hebt, of je cholesterol gehalte is te hoog, dan is de kans op overlijden ook een stuk groter. Het is vast gesteld dat je bij de 2 hierboven genoemde aandoeningen 3 tot 4 jaar eerder overlijdt. Bij diabetes is dit zelfs gemiddeld 5 jaar.

Een studie gebaseerd op meer dan 3.000 mensen waar vroegtijdig psoriasis is vastgesteld, bleek dat meer dan de helft van alle mensen op vroege leeftijd minimaal 1 keer met acute zorg moest worden opgenomen in het ziekenhuis. De meeste voorkomende redenen dat men moest worden opgenomen is door spijsverteringsstoornissen en problemen met de bloedsomloop. Deze aandoeningen kunnen de levensverwachting ook naar beneden halen.

Al deze “extra” aandoeningen zorgen ervoor dat de kans op overlijden stijgt. Naast fysieke problemen is de kans op psychische problemen ook enorm.  Alleen de kans op suïcidale activiteiten stijgt gestaag.

Door dit onderzoek is en naar voren gekomen dat psoriasis klachten niet zomaar even moeten worden behandeld. Een goede een aanpakkende behandeling is nodig om alle (bij)komende klachten zoveel mogelijk te vermijden. Medicijnen die alleen de jeuk of pijn tegengaan is vaak niet voldoende aangezien dit een symptoombehandeling is in plaats van een doelgericht behandeling tegen de aandoening zelf.

Onderzoekers geven ook aan dat de behandeling moet passen bij de cliënt(3).

Noodzakelijk is, om de levensstijl hierop aan te passen. Gegeven dat de kans op overlijden groter is wanneer er psoriasis is vastgesteld (helemaal op jonge leeftijd), lijkt me dit een van de beste “motivaters” om daadwerkelijk je levensstijl zo in te richten dat psoriasis zo min mogelijk geprikkeld wordt.  Wat de prikkels van psoriasis kunnen zijn, kun je terug vinden op deze psoriasis blog.

Blijf op de hoogte van de laatste psoriasis weetje door de blog van OptimaleGezondheid is de gaten te houden. Een gratis eBook over huidbehandeling? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

Bronnen:

  1. https://www.ijdvl.com/article.asp?issn=0378-6323;year=2013;volume=79;issue=7;spage=10;epage=17;aulast=
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001731009733745
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962218322151

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share