Insuline

Laatste Update: 10 maart 2014

Insulineresistentie verminderen met omega 3

noten zijn rijk aan omega 3Een aandoening die veel voorkomt in de Westerse wereld is diabetes. Uit onderzoek is gebleken dat onze moderne leefstijl een grote bijdrage levert aan het krijgen van diabetes type 2. Met name de variant waarbij diabetes wordt veroorzaakt door dat de cellen in je lichaam resistent zijn geworden voor insuline.

In dit artikel zal ik je uitleggen waardoor deze resistentie wordt veroorzaakt en nog belangrijker: hoe je door gezonde voeding dit kunt voorkomen!

Insulineresistentie

Het woord zegt het eigenlijk al: je lichaamscellen zijn resistent voor insuline. Het resultaat daarvan is dat koolhydraten wel worden omgezet in glucose maar dat de cellen deze voedingsstof niet kunnen gebruiken, daarvoor is de insuline nodig.

Het resultaat is dat de glucose in je bloedbaan blijft en je bloedsuikerwaarden te hoog worden. Hierdoor verzuren je organen en krijg je op den duur diabetes type 2.

Vroeger werd dit ouderdomsdiabetes genoemd. Een term die nu achterhaald is, omdat tegenwoordig veel meer jongeren door de ongezonde levensstijl, vooral weinig bewegen en ongezond eten, al te kampen krijgen met resistente cellen, soms nog voordat ze dertig zijn!

Onder andere ons ongezonde dieet, roken, te weinig lichaamsbeweging en overgewicht, zijn de grootste factoren die zorgen voor oxidatieve stress, een verstoring in je hormoonhuishouding, verstoring van de signalen die het zenuwstelsel geeft aan de verschillende organen. En het resultaat is insulineresistentie!

Als je graag de medische literatuur er op wilt naslaan : (1) 

Maar waar het op neerkomt is dat factoren die we zelf kunnen veranderen aan de basis liggen van het proces van insulineresistentie. Deze insulineresistentie staat aan de basis van een nog veel groter gezondheidsrisico!

Het metaboolsyndroom

overgewicht kindEen bijkomend effect van de ongezonde levensstijl al dan niet in combinatie op overgewicht is dat je een opeenstapeling van aandoeningen ontwikkeld, die elkaar ook nog eens versterken.

Dit noemt men het metaboolsyndroom. In medische termen uitgelegd: (2)

Als je eenmaal een insulineresistentie hebt opgebouwd en daardoor diabetes krijgt, leidt dit er weer toe dat je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten krijgt. Ook zorgt diabetes er voor dat je eerder ontstekingen krijgt. En andersom geldt weer dat overgewicht weer kan leiden tot een hoge bloeddruk, een vet dieet leidt tot een hoog cholesterol, je aders slibben dicht, je krijgt overgewicht en ga zo maar door.

Al deze aandoeningen samen sluiten het net om je gezondheid!

Voorkom insulineresistentie met omega 3

Om niet in de vicieuze cirkel van het metaboolsyndroom te belanden moet je er voor zorgen dat je op de eerste plaats niet aan de voorwaarden voldoet om deze ziektes te krijgen.

Uit onderzoek : (3) is gebleken dat door obese kinderen en adolescenten met omega-3 vetzuren te behandelen er een significante verbetering van de insulineresistentie optrad. Uit een ander onderzoek bij diabetes type 2 patienten: (4)  bleek dat omega 3 weer een significante verbetering bij hypertriglyceridemie, te veel bloedvet, kort door de bocht cholesterol. Het is duidelijk dat hoe dan ook omega 3 een positieve werking heeft op verschillende manieren!

De onderzoekers zitten niet stil en hebben genoeg aanknopingspunten dat omega-3-vetzuren een hele sterke rol spelen in het voorkomen van diabetes en hart- en vaatziekten. Het probleem met het aantonen van de goede werking van omega 3 in onderzoeken bij gezonde mensen is dat het effect dan minimaal is. Immers, deze proefpersonen zijn al gezond, wat valt er dan te verbeteren?

Echter heb je wel een aandoening zoals overgewicht of hoog cholesterol dan zijn de effecten wel significant positief. Je zou op basis daarvan kunnen concluderen dat omega 3 preventief werkt!

Door voldoende omega 3 binnen te krijgen je cellen veel minder snel insulineresistent worden. En als je cellen goed gezond functioneren zal je veel minder snel gezondheidsklachten ontwikkelen. Als bonus werkt omega 3 positief op je cholesterolwaarden en daarmee voorkom je weer dat je last krijgt van hart en vaatziekten.

De eerste stap naar gezond blijven is dus gezond eten!

Omega 3

Omega 3 is een van de gezonde vetzuren, de gezonde meervoudig onverzadigde vetten. Omega-3-vetzuren bestaan kort door de bocht uit:

  • alfalinoleenzuur,  ALA
  • eicosapentaeenzuur, EPA
  • docosahexaeenzuur, DHA

 De vraag is nu welke voeding bevat deze omega-3-vetzuren waar de gezondheid zo bij gebaat is?

De EPA en DHA vetzuren tref je vooral aan in vette vis: zalm, paling, forel en makreel. Ondanks dat vis veel gezonde vetzuren bevat moet ik toch een kanttekening maken: veel vis bevat zware metalen en andere giftige stoffen dus als je vis eet verzeker je ervan dat deze vis niet vol zit met zware metalen.

Een andere optie is dan natuurlijk omega-3 supplementen te nemen in de vorm van visolie.

Het ALA vetzuur vindt je terug in noten, plantaardige oliën, bladgroente maar ook gojibessen.

Het hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn om de juiste voeding te eten om  gezondheidsklachten te voorkomen!

Aanbeveling

Doe 's morgens door je magere yoghurt wat gojibessen of bosbessen. Neem tussen de middag een salade! Eet als diner meer groente zoals spinazie en bloemkool of broccoli, laat dat vette vlees links liggen en eet vaker een visje (mits verantwoord biologisch gekweekt) en als je wilt snacken, neem nootjes in plaats van chips!

Heb je nog vragen of suggesties naar aanleiding van dit artikel? Laat het me weten!

Bronnen:

1.  Clin Biochem Rev. May 2005; 26(2): 19–39. PMCID: PMC1204764. Insulin and Insulin Resistance. Gisela Wilcox
2.  The Metabolic Syndrome, Oxidative Stress, Environment, and Cardiovascular Disease: The Great ExplorationRebecca Hutcheson and Petra Rocic*
3.  Omega-3 polyunsaturated fatty acids reduce insulin resistance and triglycerides in obese children and adolescents. Juárez-López C1, Klünder-Klünder M, Madrigal-Azcárate A, Flores-Huerta S.
4.  The effect of n-3 fatty acids on glucose homeostasis and insulin sensitivity. Flachs P1, Rossmeisl M, Kopecky J.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. van in mijn kinderjaren werd noten eten mij verboden omdat ik al zwaarlijvig was en raden ze het wel aan noten eet ik niet graag als ik het fijn, snijd gaat het nog maar hoeveel mag je er van eten; bij diabetici mag je wat honing in havermout doen?

  2. Al enige jaren ben ik onder controle voor een voortschrijdende insuline resistentie, die in 2018 beslist zou resulteren in de diagnose diabetes. Zelf meet ik regelmatig mijn nuchtere glucose waarde en die was tot aan voorjaar 2018 6,5 tot 7,2. Voorjaar 2018 werd aan één vinger reumatoïde artritis geconstateerd. Medicijn daarvoor koos ik voor hoge doses omega 3 vetzuren, bereid uit de groenlip mossel. Na ca. 1/2 jaar was hiervan een duidelijke positieve werking merkbaar. Gelijktijdig liep de nuchtere glucose waarde zo snel terug, dat ik aanvankelijk een defecte glucosemeter vermoedde. Nu, bijna een jaar later meet ik 's ochtens .een nuchtere waarde van gemiddeld 5,5. Ook blijkt de glyco Hb inmiddels onder de norm te liggen. Ik wijt dit effect uitsluitend aan de dagelijkse inname van capsules met groenlip mossel extract. .

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share