• De 6 gezondheidsvoordelen van rabarber

De 6 gezondheidsvoordelen van rabarber

2019-06-13T14:01:58+01:00juni 14th, 2019|Voedingsadvies|2 Reacties

Rabarber wordt in veel gevallen, met name door jongeren, met een vies gezicht aangekeken. Kinderen houden vaak niet van de smaak, net zoals vaak het geval is met spruitjes. Maar op latere leeftijd kunnen ze deze heerlijkheden vaak wél waarderen.

Rabarber is een ongelooflijk veelzijdige groente, wat je heel breed toe kunt passen. Niet alleen in maaltijden, maar ook bijvoorbeeld in hartige taarten.

Rabarber wordt ook wel eens omschreven als een vrucht, maar dat komt puur door de smaak. Het is in werkelijkheid een groente. Bovendien zit deze krachtige groente boordevol belangrijke vitaminen, mineralen, en krachtige antioxidanten. Deze bieden allemaal grote voordelen voor je gezondheid.

Wat is rabarber?

Rabarber is een overblijvende plant die bekend staat om zijn uitgesproken smaak en levendige kleuren. Het zijn korte, dikke wortelstokken en hebben driehoekige bladeren en felgekleurde stengels. Hoewel de plant oorspronkelijk werd gebruikt in heel veel vormen van traditionele geneeskunde, is het een populair ingrediënt geworden in een breed scala aan producten, bijvoorbeeld toetjes.

Rabarber kun je niet alleen in de supermarkt vinden, maar vooral ook op de markt, natuurlijke bij je groenteboer om de hoek, en in de natuurwinkel. De lente is de beste tijd om te oogsten, in de meeste gevallen van april tot juni.

De stelen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun felroze kleur. Maar er bestaan ook andere kleuren zoals lichtroze of lichtgroen. Deze kleur heeft overigens niets te maken met rijpheid of zoetheid. Het is gewoon de kleur van de soort rabarber. (1)

Alleen de stengels en de bloemen zijn eetbaar. Dit is belangrijk om te weten, want de bladeren zijn giftig.

Hoe smaakt rabarber?

Als je de pure rabarber eet, dan is deze groente heel erg scherp. Dat zal ook de reden zijn dat de jongere generatie geen fan is van deze gezonde groente. De scherpe smaak wordt dus niet door iedereen gewaardeerd, dus vind je deze groente heel veel in combinatie met veel suiker of zoet fruit, zoals bijvoorbeeld aardbeien. Hoewel de stengel het meest bekende eetbare deel is, zijn de bloemen ook eetbaar. In Noord-Azië worden zelfs de ongeopende bloemen als een delicatesse beschouwd.

Is rabarber giftig?

Gevallen van rabarbervergiftiging zijn zeer zeldzaam. Maar als je deze groente zelf verbouwd, moet je wel voorzichtig zijn. Bepaalde delen van de plant kunnen wel degelijk giftig zijn.

De stengels en de bloemen zijn de enige eetbare delen, dat hadden we al vastgesteld. Het zijn de bladeren die giftige stoffen bevatten. In de bladeren zitten giftige verbindingen zoals oxaalzuur en anthrachinonglycosiden. De gevolgen kunnen vrij ernstig zijn: Problemen met de ademhaling, branderig gevoel in keel en mond, misselijkheid, en diarree, kunnen de gevolgen zijn van het eten van de bladeren van de rabarberplant. (2)

Wat zit er in Rabarber?

Rabarber bevat heel weinig calorieën. Dat is goed nieuws. Daarnaast bevat rabarber heel veel belangrijke micro-nutriënten zoals vitamine K, Vitamine C en mangaan.

Ongeveer 120 gram rauwe rabarber bevat de volgende voedingsstoffen (3):

  • 26 calorieën
  • 5,5 gram koolhydraten
  • 1,1 gram eiwitten
  • 0,2 gram vet
  • 2,2 gram vezels
  • 35,7 microgram vitamine K (45% van de ADH)
  • 9,8 milligram vitamine C (16% van de ADH)
  • 0,2 mg mangaan (12% van de ADH)
  • 105 milligram calcium (10% van de ADH)
  • 351 milligram kalium (10% van de ADH)
  • 14,6 milligram