Dieet

Laatste Update: 9 mei 2017

Matcha thee: 12 gezondheidsvoordelen + 2 recepten

Matcha thee is een groene thee in poedervorm die je kunt mengen met water en als een soort poedersuiker over voeding heen kunt doen. Zoals je wellicht weet probeer ik weleens dingen uit, zoals een tijdje terug de cactuspeer, en onlangs heb ik op de markt Matcha thee gekocht. Deze thee heeft alle gezonde eigenschappen van groene thee, maar hoe gezond is het nu eigenlijk?

Om daar een antwoord op te geven ga ik in dit blog in op de gezondheidsvoordelen van Matcha thee.

Toen ik de thee dronk vielen mij een paar dingen op, namelijk dat de thee niet helemaal oplost en dat ik na het drinken van de thee erg goed gefocust kon werken. De thee is ook zacht van smaak en best lekker. Extra suiker of stevia is zeker niet nodig.

Voordeel 1: Er is geen suiker of stevia nodig om de smaak lekker te maken.

Helaas zorgde de poeder er wel voor dat mijn lippen sneller dan normaal uitgedroogd raken, maar daar heb je dan weer lippenbalsem voor.

Matcha groene thee: wat is het?

Matcha thee is een Japanse theesoort in poedervorm. Normaal gesproken trekt het hete water theestoffen uit de bladeren, maar bij Matcha thee drink je de bladeren zelf. Die zijn dan helemaal vermalen.

Voordeel 2: Je drinkt de bladeren en krijgt daardoor meer voedingsstoffen in je lichaam.

Als het water kookt voor de Matcha thee is het wel belangrijk om die even te laten afkoelen om op die manier de beste effecten van de thee te krijgen. Meestal wordt de thee bij het water gevoegd als dat een temperatuur heeft van zo’n 75 graden Celsius.

Daarnaast wordt Matcha thee tegenwoordig ook gebruikt om koffie nog gezonder te maken, het wordt door smoothies gedaan en er zijn zelfs mensen die hun brownies ermee versieren.

Matcha thee wordt al sinds de 10e eeuw in China gemaakt, maar het is pas echt populair geworden in Japan.

20 dagen voordat de thee geoogst wordt worden de bladeren afgeschermd voor de zon. Hierdoor produceren de bladeren meer L-theanine dit stofje zorgt ervoor dat je kunt kalmeren, maar toch actief kunt zijn.

Voordeel 3: Door de L-theanine kun je kalm worden door de Matcha thee.

De gezondheidsvoordelen van Matcha thee

Omdat je bij de Matcha thee de hele bladeren drinkt krijg je ook meer gezondheidsvoordelen van deze thee dan van normale groene thee. Je krijgt iets meer vitaminen en mineralen binnen, maar vooral veel meer polyfenolen. Ongeveer 137 keer zoveel als in normale groene thee.

Voordeel 4: Er zitten ongelofelijk veel polyfenolen in Matcha thee.

Polyfenolen zijn krachtige antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculaire deeltjes die je DNA kunnen beschadigen. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld beschadigingen in de cellen van je bloedvaten waardoor cholesterol eenvoudiger grip krijgt op je aderen.

De Matcha thee beschermt je cellen dus tegen beschadiging doordat het DNA beschermd wordt. De bescherming door Matcha thee is veel beter dan bij normale groene thee.

Voordeel 5: Matcha thee beschermt al je cellen tegen oxidatie.

Daarbij blijkt ook uit onderzoek bij muizen die Matcha thee kregen samen met verschillende soorten diëten die wel of niet veel vet bevatten dat de muizen die Matcha en vet kregen een veel lager cholesterol hadden dan de muizen die geen Matcha thee kregen. Dit strookt met de verwachtingen doordat er veel polyfenolen in de thee zitten en dit onderzoek is ook veelbelovend voor het menselijk gebruik van Matcha thee tegen hoog cholesterol.

Voordeel 6: Matcha thee kan het cholesterolgehalte in je lichaam verlagen.

Sterker nog, schade die door vrije radicalen is veroorzaakt in cellen kon door het gebruik van Matcha thee omgekeerd worden. Dus dit is heel goed nieuws voor mensen met cholesterol-problemen en te hoge ontstekingswaarden.

Voordeel 7: Matcha thee verlaagt de ontstekingswaarden in je lichaam.

Een ander voordeel van Matcha thee is dat het de bloedsuikerspiegel laag houdt. Hierdoor kan het helpen om diabetes type 2 te voorkomen en om de klachten als je al wel last hebt van diabetes te verminderen.

Volgens de wetenschappers heeft het deel van Matcha thee dat niet oplosbaar is in water hier veel verantwoordelijkheid voor. Dus die stukjes moet je ook gewoon opdrinken.

Voordeel 8: Matcha thee kan je bloedsuikerspiegel laag houden.

Daarbij helpt het drinken van Matcha thee, net als andere groene thee, om gewicht te verliezen. Als je overgewicht hebt kan het drinken van 5 koppen groene thee per dag al helpen om gewicht te verliezen zonder daarbij je (gezonde) dieet te veranderen.

Voordeel 9: Matcha thee helpt bij gewichtsverlies.

Ook helpt groene thee om je tanden te beschermen en Matcha thee doet dat dus nog meer (Dat is voordeel 10).

De L-thealine zorgt ook voor een kalmerend effect op de hersenen. Het drinken van Matcha thee kan daarom goed helpen tegen stress. In Japan wordt Matcha thee ook vaak gedronken tijdens het mediteren of vlak voor het mediteren om een nog grotere staat van ontspanning te krijgen.

Voordeel 11: Je kunt beter mediteren na het drinken van Matcha thee.

Daarbij stimuleert dit stofje ook het immuunsysteem. Hierdoor zorgt deze thee er ook voor dat je minder snel last krijgt van griep, verkoudheid of een andere ziekte.

Voordeel 12: Matcha thee versterkt je immuunsysteem.

Matcha thee kopen

Matcha thee kun je vaak in de supermarkt kopen en ook in speciale thee zaken en ik heb het dus op de markt gekocht bij een biologische theekraam. Let wel op als je de thee koopt, in sommige gevallen zit er nog een andere stof bij.

Daarom geldt hier net als bij alle andere voedingsmiddelen, vooral als je hem in de supermarkt koopt, om de etiketten goed te lezen zodat je zeker weet dat je een goede kwaliteit Matcha thee koopt.

Ontspannen met Matcha thee

Matcha thee speelt in Japan een belangrijke rol voor de ontspanning. Daarom wil ik je een tip geven om met Matcha thee de ontspannende effecten van meditatie te versterken. Daarvoor zet je de volgende stappen.

1. Zet het water eerst op.

2. Zoek vervolgens een rustige plaats in je huis of tuin en leg daar een kleed neer met een kussentje erop. Steek eventueel een paar geurkaarsen met lavendel erbij aan.

3. Als je jouw meditatieplek hebt ingericht is het water van de thee waarschijnlijk voldoende afgekoeld om de Matcha thee optimaal te zetten. Dus doe het water ik een theeglas of kopje en voeg er een heel klein theelepeltje Matcha poeder aan toe.

4. Drink de thee rustig op. Let op! Het is niet de bedoeling dat je je mond verbrandt. Laat de thee dan nog iets verder afkoelen.

Na het drinken van de thee krijg je ook alle voordelen van de thee, zoals de ontspanning door de L-thealine en ook de focus door de caffeïne. Deze combinatie is perfect als je wilt mediteren.

5. Ga nu op je kleedje zitten of liggen en ontspan.

6. Let vooral op je ademhaling. Als je wilt kun je je blik op 1 punt focussen. Probeer je gedachten bij je ademhaling en je blik te laten blijven. Als er toch een gedachte opkomt is dat niet erg. Je kunt in je hoofd het onderwerp van de gedachte benoemen en hem vervolgens weer laten gaan.

Door dit elke dag 10 minuten te doen kun je jouw stressniveau significant lager maken. Dit heeft allerlei gezondheidsvoordelen zoals een lagere bloeddruk en minder trek.

Recepten met Matcha thee

Zoals gezegd kun je met Matcha thee veel meer dan alleen thee drinken. Het is een soort poeder dat daardoor ook erg geschikt is om toe te voegen bij andere voedingsmiddelen. Ter inspiratie heb ik een aantal recepten voor je bedacht.

Matcha smoothie

Met banaan, blauwe bessen, Matcha poeder en biologische yoghurt.

Ingrediënten:

 • Banaan
 • Blauwe bessen
 • Biologische yoghurt
 • Matcha poeder

Deze Matcha smoothie is heerlijk voor mensen die eigenlijk willen snoepen, maar daarmee moeten stoppen. De banaan en blauwe bessen zorgen voor een heerlijke zoete smaak en zitten ook nog eens vol met goede stoffen. De biologische yoghurt helpt je darmen om alle voedingsmiddelen goed in zich op te nemen, net als de vezels in de blauwe bessen.

Je doet 2 eetlepel biologische yoghurt in de blender 1 banaan en een paar handen blauwe bessen. Daarbij voeg je Matcha poeder naar smaak toe en je blendt alles tot een heerlijke smoothie. Voor de drinkbaarheid van de smoothie kun je er ook nog een kopje water bij in doen.

De voordelen van deze smoothie zijn dat je naast alle goede stoffen in de Matcha thee ook calcium neemt wat goed is voor je skelet en gebit. De blauwe bessen zijn ook een goede bron van antioxidanten die ervoor zorgen dat je DNA nog beter beschermd wordt.

Matcha pannenkoeken

Een pannenkoek is vaak heel lekker, maar niet altijd even gezond. Om de pannenkoek toch gezonder te maken kun je Matcha poeder door het beslag mengen.

Ingrediënten voor 10 pannenkoeken:

 • Bloem 250 gram
 • 2 Eieren
 • Melk 500 ml (halve liter)
 • Eetlepel Matcha poeder

Het ei zorgt in dit geval voor vitamine B12. Dit is een vitamine die alleen uit dierlijke bronnen te krijgen is en die daardoor erg belangrijk is voor vegetarische mensen.

De melk is een goede bron van calcium wat goed is voor je botten en je zenuwstelsel.

De Matcha thee kan er in dit geval wel voor zorgen dat de pannenkoeken iets groener zijn dan normaal.

Meng alle ingrediënten en verwarm een koekenpan. Doe er kokosolie in zodat het beslag niet aan de pan blijft plakken. Als de pannenkoek stevigheid krijgt kun je hem omdraaien. De echte chef-koks bewegen dan de pan, maar ook het gebruik van een spatel is toegestaan.

Tot slot…

Matcha thee is erg gezond en kan op veel verschillende manieren gebruikt worden. Het voordeel van Matcha thee is dat je de bladeren direct in je opneemt. Hierdoor krijg je wel tot meer dan 100 keer zoveel beschermende stoffen in je lichaam dan van normale groene thee. Daarbij krijg je ook meer cafeïne in je systeem wat goed is voor alertheid, maar de L-theanine zorgt ook weer voor een ontspannend effect.

De thee is daardoor ideaal voor meditatie in de ochtend. Je ontspant en toch verzamel je energie voor de rest van de dag.

Matcha thee kun je in de supermarkt kopen, maar voor de beste kwaliteit kun je het beste naar een speciaalzaak, website of marktkraam gaan waar ze zich hebben gespecialiseerd in thee.

Download ook dit gratis boek over afvallen. Dit gratis e-book heeft al meerdere mensen gehopen in hun strijd om overgewicht te verliezen. Er staan allerlei praktische tips in die je direct kunt toepassen naast het eten of drinken van Matcha thee.

Klik hier om het e-book te downloaden.

Bronnen:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021967303011336

http://pubs.rsc.org/-/content/articlelanding/2016/fo/c5fo00828j/unauth#!divAbstract

https://pdfs.semanticscholar.org/02df/54a634240e726ff38095c768d21701232b9a.pdf

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Kan het zo zijn dat je meer naar de wc gaat van matcha thee wij nemen de biologische capsules van matcha.

  1. In principe niet, maar dat is erg persoonlijk. Ook afhankelijk van de hoeveelheid thee dat jullie drinken.

 2. Kan ik matcha thee drinken in combinatie met medicatie die ik slik? Ik slik Setraline (een SSRI) en de pil (lev/Ethin) en vroeg me af matchta interacties teweeg kan brengen met deze medicijnen.

  1. Volgens mij is dit geen probleem, mits met mate. Maar als je zeker wilt zijn, moet je deze vraag even voorleggen aan je behandelend arts, want alleen hij kent jouw volledige historie.

 3. Als je matcha thee oplost in fruitsap heeft dit dan dezelfde werking dan wanneer je hem klaarmaakt met warm water.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

16 Shares
Tweet
Pin16
Share