Voedingsadvies

Laatste Update: 24 april 2016

Hoeveel water hebben we echt nodig per dag en wat is teveel?

Hoeveel water hebben we echt nodig per dag en wat is teveel? water

Drink jij misschien te veel water?

Wacht... bedoel je niet "drink je te weinig water?'' Nee. Ik bedoel echt: Drink je misschien teveel water? De kans is groot dat je niet eens wist dat je te veel water kon drinken. Dat is niet verwonderlijk gezien de media ons elke dag op het hart drukt hoe belangrijk het is om genoeg water te drinken. Maar wist je dat het hele ''8 glazen per dag'' verhaal gewoon een mythe is? En wist je dat je ook te veel water kunt drinken, waardoor je veel schade aan kunt richten aan je lijf en je algehele gezondheid?

Drink je te veel water?

 • Draag je de gehele dag een fles water met je mee, overal waar je gaat en staat?
 • Denk je dat een groot glas water drinken voor een maaltijd je helpt om je eetlust te beteugelen?
 • Plas je erg vaak, en sta je ook in de nacht op omdat je moet plassen?
 • Is je urine de gehele dag heel erg helder?
 • Denk je dat dit juist gezond is?

Als je op de meeste vragen hierboven ja hebt geantwoord, dan is de kans groot dat je te veel water drinkt.

Maar water is essentieel voor je gezondheid!

Het is inderdaad waar. Water is gezond. Het is zelfs van essentieel belang. Ik wil dus ook niet dat je denkt dat dit artikel erover gaat dat water slecht is. Dat is namelijk zeker niet het geval. Water is ontzettend gezond, maar wel in de juiste hoeveelheden. En drink je veel te veel (of juist te weinig) dan kan het inderdaad schadelijk zijn. Heel erg schadelijk zelfs.

Wanneer je namelijk veel te veel water drinkt dan kan dit leiden tot waterintoxicatie.

Snelle inname van te veel water overstroomt de binnenkant van de cellen wanneer natrium raakt uitgeput. Deze natriumdepletie, genoemd hyponatriëmie, kan de cellen scheuren, hetzij door extra druk op de cellen van buitenaf of door druk vanuit overspoelde cellen. Wanneer cellen scheuren in verschillende delen van het lichaam, ontstaan bepaalde symptomen en meestal nog snel ook.

Welke symptomen? We hebben het dan over symptomen zoals braken, hoofdpijn, verwardheid en desoriëntatie. Als je er vervolgens niets aan doet en niet naar de dokter gaat, kan het zelfs leiden tot onder meer epileptische aanvallen en een coma. Onbehandelde gevallen hebben in het verleden geleid tot de dood. Het moet dus zeker serieus genomen worden.

Uiteraard zijn dit extreme voorbeelden van waterintoxicatie. Over het algemeen komen we in de gevarenzone terecht wanneer we te veel drinken en meer water naar binnen werken dan onze nieren in een uur kunnen verwerken. En voor iemand met heel gezonde nieren is dat iets minder dan een liter water in een uur (drink dus nooit meer dan dit!). Het drinken van te veel water in snelle opeenvolging kan fataal zijn en moet altijd worden vermeden.

Hoeveel is te veel?

water

De meeste mensen die gezondheid belangrijk vinden en zich hier ook actief mee bezig houden, letten met name op hun waterconsumptie. Dat was ook bij mij het geval. Ik nam bijna overal een waterfles heen mee. Ik had altijd een groot glas water naast me staan wanneer ik achter de computer zat. Iets anders dan water dronk ik bijna niet. Zelfs voor de maaltijden sloeg ik altijd twee glazen water achterover.

Totdat ik erachter kwam dat ik al die tijd veel te veel water heb gedronken. Ik heb ook geleerd dat te veel water al lang schade kan aanrichten voordat je echt in de gevarenzone terecht komt waarbij je leven op het spel staat door waterintoxiatie.

Te veel water drinken kan leiden tot:

 • Een tragere stofwisseling
 • Verminderde mentale helderheid
 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid
 • Koude handen of voeten
 • Verminderd emotioneel welzijn

Dus je weet het, te veel water kan te veel druk zetten op je lichaam en daardoor je gezondheid ondermijnen.

Een ander nadeel van zoveel water drinken, is dat je vaak een of twee keer (en soms zelfs nog vaker) wakker wordt om in het midden van de nacht naar het toilet te gaan...en tijdens de winter is dat geen pretje. Ik heb de gewoonte om veel water te drinken opgenomen omdat ik dacht dat ik me hierdoor beter zou voelen, meer energie zou hebben en omdat ik vele andere voordelen verwachte. Uiteindelijk voelde ik me echter pas beter toen ik minder water ging drinken. Eigenlijk is dat ook logisch. Er is een reden waarom je bepaalde instincten hebt, zoals dorst. Waarom de gehele dag door glazen water moeten drinken terwijl je lichaam je automatisch vertelt wanneer je iets nodig hebt door middel van je dorstgevoel?

Maar hoe zit het dan met uitdroging?

Water is belangrijk, maar de meesten van ons hebben waarschijnlijk geen 8 glazen per dag nodig. Sterker nog, wetenschappelijk gezien is er geen echt bewijs dat suggereert dat deze hoeveelheid specifieke voordelen heeft. Dus als je momenteel 8 glazen drinkt per dag, is de kans groot dat dit waarschijnlijk te veel is. Hoewel dit natuurlijk wel van verschillende factoren afhankelijk is.

De mythes over waterconsumptie

Een paar jaar geleden wilde een nierspecialist van Dartmouth Medical School weten het vaak voorkomende advies om acht glazen water per dag te drinken ook zou kunnen worden bevestigd door de wetenschap.

Na talloze studies geanalyseerd te hebben, concludeerde hij dat er geen enkele wetenschappelijke basis bestaat voor dit advies. Tenminste niet voor mensen in een koel klimaat en die niet elke dag urenlang sporten.
Hij ontdekte juist dat dit advies gevaarlijk was, omdat het tot waterintoxicatie kon leiden, evenals blootstelling aan vervuilende stoffen. Bovendien voelen mensen zich schuldig omdat ze denken dat ze niet genoeg drinken. Geen enkel wetenschappelijk rapport heeft dit advies ooit kunnen bevestigen. Kortom, er is geen enkele reden waarom je 8 glazen water per dag zou moeten drinken.

In een artikel in het British Medical Journal wordt een onderzoek besproken dat aantoont hoe drinken wanneer je geen dorst hebt de concentratie kan ondermijnen, in plaats van deze te bevorderen.

Dit advies is dus niet alleen onzin, maar er zijn ook verschillende onderzoeken die het letterlijk tegenspreken. De voordelen van zoveel drinken worden vaak overdreven, meestal door organisaties die hier winst uit kunnen halen, zoals fabrikanten van waterflessen. Dus, vraag jezelf even af, drink jij te veel water? Misschien is het tijd om je consumptie aan te passen.

Er doen echter ook nog andere mythen de ronde. Laten we hier ook even op ingaan:

Mythe 1: Dorst is een teken dat je al uitgedroogd bent.

dorst

Er wordt vaak gezegd dat tegen de tijd dat mensen dorst hebben, het al te laat is. Dorst begint echter wanneer de concentratie van het bloed (een nauwkeurige indicator van onze staat van hydratatie) is gestegen met minder dan twee procent, terwijl de meeste deskundigen uitdroging zouden definiëren als een concentratie die gestegen is met tenminste 5 procent. Met andere woorden: Dorst is een goed teken om te beginnen met het drinken van water. Maar het is niet nodig om er water in te blijven gieten als je die behoefte nog niet voelt.

Mythe 2: Is je urine donker, dan betekent dit dat je uitgedroogd bent.

Het lijkt een logische conclusie, is het echter niet. De meeste mensen streven ernaar om ervoor te zorgen dat hun urine geheel helder is. Maar bij een normaal urinevolume en een normale kleur is de concentratie van het bloed binnen het normale bereik en niet in de buurt van de waarden die worden gezien als betekenisvolle uitdroging. Wanneer je urine donkerder is, wil dat dus NIET zeggen dat je uitgedroogd bent en dat je gelijk zoveel mogelijk water moet drinken.

Maar hoeveel water heb je dan echt nodig?

Dat is eigenlijk geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden. Zo veel factoren zijn van invloed op onze behoeften, zoals bijvoorbeeld wat je eet (eet je veel gekookte voeding, dan zul je meer moeten drinken omdat deze water onttrekt aan je lichaam, terwijl rauwe groente en fruit je lichaam juist voorzien van extra water). Ook het weer kan van invloed zijn op hoeveel je moet drinken. Uiteraard zijn er momenten waarop je meer water nodig hebt, zoals na een zware en/of lange workout of tijdens een hittegolf. Met andere woorden: als je lichaam water verliest (zoals dat gebeurt wanneer je zweet), dan is het ook van essentieel belang dat je deze vloeistof weer aanvult. Maar tenzij je een extreme sporter bent of veel tijd doorbrengt in een warm klimaat, heb je waarschijnlijk een stuk minder nodig dan je denkt.

Tot slot...

Luister naar je lichaam.

Dat is het beste advies voor de meeste problemen, omdat ons lichaam talloze bruikbare signalen afgeeft om je in perfecte balans te houden... Maar er is wel een klein addertje onder het gras: Het probleem met over-hydratatie is dat een symptoom van te veel drinken is een droge mond en overmatige dorst. Dus het kan zijn dat je een periode hebt waarin je lichaam de verkeerde signalen af lijkt te geven, maar dit is maar tijdelijk.

Is je urine helemaal helder en heb je een aantal gezondheidsproblemen zoals paniekaanvallen, chronische vermoeidheid, migraine, enz., dan moet je er hard aan werken om meer kleur terug te krijgen in je urine - je verhoogt dan dus de concentratie van glucose en elektrolyten in je cellen. Ik heb het dan niet over uitdroging, maar eerder optimale hydratatie.

En plas je overmatig veel, probeer dan wat meer zeezout toe te voegen aan je dieet om te bekijken of dit een positief effect heeft. Wanneer je te veel drinkt verlies je namelijk waardevolle mineralen. Helpt dit niet, bezoek dan zeker je huisarts. Zolang je geen bakken vol met zout op je eten gooit, hoef je je nergens zorgen over te maken. En denk eraan: drink alleen wanneer je dorst hebt!

Bronnen:

http://www.medicaldaily.com/drinking-too-much-water-can-be-deadly-new-guidelines-healthy-water-consumption-warns-340604

http://www.scientificamerican.com/article/strange-but-true-drinking-too-much-water-can-kill/

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256

http://www.wsj.com/articles/SB121485664867016997

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo Robert,

  Fijn om eens een ander geluid te horen. Die waterrage leek me altijd al overdreven. Dorst bestaat toch niet voor niets? Vertrouwen op de signalen die je lichaam uitzendt is een groot goed. Schenk aandacht aan die boodschappen en probeer een zuiver gevoel terug te krijgen over wat je lichaam aangeeft : wanneer eten, drinken en wanneer ben je moe.
  Hartelijk dank!

  Willeke

 2. Oudere mensen onderschatten zichzelf.. hebben vaak geen dorst ook al is het nog zo warm. Ze hebben het vaak koud en soms moet de verwarming aan met 35 graden omdat ze het koud hebben. Dus hebben ze ook geen behoefte aan drinken.
  En hebben dan ook totaal geen dorst.
  Vaak zijn het die groepen die extra aandacht nodig hebben wat drinken betreft.
  Twee liter vocht in het totaal op de dag is voldoende.. maar overdrijf het niet.
  Ik heb in het ziekenhuis een twee liter kan water gekregen naast mijn bed omdat ik een slechte drinker was..aan het eind van de dag moest deze leeg wezen.
  Donkere urine bewijst wel degelijk dat er iets aan de hand is.. of je hebt een blaasontsteking of urineweg infectie of je drinkt niet genoeg.
  Twee liter vocht houdt in : gekookte groente waar vocht in zit.. je kopje thee of koffie en dan eventueel je beker melk of vruchtensap.. je schaaltje vla of kop soep.. en daarnaast je watertje.. dat is ongeveer als je dit al tot je neemt al genoeg.. 1 liter naast je normale levensbehoefte. Bij heel warm weer moet je 2 liter rekenen. Nachtelijk urineren meer dan 1 keer je bed uit.. wijst op een urineweg infectie.. ga naar de dokter.!

 3. Sinds anderhalve maand staat het afvallen bij mij stil, ik ben sinds september 10 kg afgevallen.
  Ik drink denk ik zo'n 4 liter water per dag, en na dit artikel te hebben gelezen zie ik wel veel herkenbare dingen, zoals droge mond, vaak plassen ook snachts.
  Dus ga ik nu zeker minder drinken, en hopen dat het afvallen weer op gang komt. Ik eet nog net zo als tijdens het afvallen.

 4. Hoeveel is dan teveel? Ik drink flesjes van 75cl, zo’n 3 a 4 per dag.
  Ik neem veel medicatie door mijn ziekte, en heb altijd dorst,
  Wat mag ik dan in de plaats drinken?

  1. 3 a 4 flesjes van 75 ml. lijkt me prima, Conny
   Maar aangezien je over een 'ziekte' spreekt, en je veel medicatie neemt, is het belangrijk dat je dit ook even met je behandelend arts overlegd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share