Jicht en Voeding

Laatste Update: 16 januari 2017

Magere zuivelproducten tegen jichtaanvallen

kefirIn een vorig artikel heb ik het al kort gehad over de werking van magere zuivelproducten tegen jichtaanvallen. Dit artikel zal een verdieping zijn met wat meer wetenschappelijke onderzoeken en waarom magere zuivelproducten zoals melk en yoghurt goed kunnen werken.

Introductie

Inmiddels is aangetoond(1) dat melkproducten een belangrijke rol vervullen om het risico op jicht of jichtaanvallen te verminderen. Echter, het kan een tegenstrijdig bericht zijn, om dat in eerste instantie gezegd wordt dat dierlijke producten jicht verergeren, dat is wel zo met rood vlees en vis- en schaaldieren, maar zuivelproducten is een ander verhaal.

Jicht of een jichtaanval wordt getriggerd wanneer er ophoping urinezuur in je lichaam is doordat enerzijds je lichaam te veel urinezuur aanmaakt, of anderzijds dat urinezuur niet goed afgescheiden kan worden.

Op lange termijn kan deze ophoping van urinezuur leiden tot hyperurikemie. Dit verklaart waarom één van de grootste oorzaken van jicht niet dieetfactoren zijn, maar een verminderde nierfunctie waardoor de afscheiding van urinezuur minder goed verloopt. Dit verklaart ook waarom jicht vaker voorkomt bij ouderen, omdat bij het ouder worden de nieren minder effectief worden.

Echter, wanneer je in de risicogroep van jicht zit, dan is het extra belangrijk om goed op je voedingspatroon te letten om zodoende niet onnodig een aanval uit te lokken.

De juiste maatregelen treffen is absoluut essentieel om jicht onder controle te houden. Nu is er veel geschreven over wat dit precies inhoudt, op de blog heb ik al meerdere artikelen gewijd over jicht management met een gezonde leefstijl. Maar dat melkproducten zo effectief zijn tegen jichtaanvallen was voor een lange tijd onbekend.

In een relatief recent onderzoek(2) gedaan in 2011 is aangetoond dat er een duidelijke relatie is tussen magere zuivelproducten en een verminderde risico op jicht. Aangetoond is dat zuivelproducten ontstekingsremmende eigenschappen hebben waardoor het risico o acute jichtaanvallen lager wordt.

Er is een vergelijkbaar onderzoek gedaan onder zusters waarvan één groep zuivelproducten nam en de andere groep niet. Wel moet gezegd worden dat je alleen deze voordelen hebt door MAGERE zuivelproducten te nemen. Dit is belangrijk omdat jicht vaan gepaard gaat met gerelateerde klachten zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes.

Magere melkpoeder met glycomacropeptide (GMP)

Het beste resultaat is volgens onderzoek(3) te halen met magere melkpoeder aangevuld met glycomacropeptide. Dit is een zeer zuivere bron van melk eiwitten die geen gelijke kent. Tijdens het purificatieproces van het maken van kaas wordt de glycomacropeptide van de wei wordt geïsoleerd. GMP is een caseïne afgeleide wei peptide (peptiden is een molecuul bestaande uit kleine ketens aminozuren). Deze GMP heeft unieke voordelen vergeleken met normale wei eiwitten, het is vele malen zuiverder voor een betere opname.

Nu is er niet veel informatie te vinden over wei poeder met glycomacropeptide. Alleen bij www.bodyenfitshop.nl en dan het product ‘’ Isobolic‘’ heb ik glycomacropeptide bij de ingrediëntenlijst aangetroffen. Je kunt dan het beste even contact opnemen met de support of de producten geschikt zijn bij de behandeling van jicht. Het is zeker de moeite waard omdat de frequentie jichtaanvallen in het onderzoek dusdanig minder was dan de controle groep.

Daarbij heeft het onderzoek slechts drie maanden plaatsgevonden, het is aannemelijk dat op lange termijn de effecten zelfs nog positiever zijn.

Kortom, uit onderzoek is gebleken dat zowel magere zuivelproducten (magere yoghurt, kefir, magere melk) het risico op jichtaanvallen verminderd. Echter, bij gebruik van magere melkpoeder met glycomacropeptide (GMP) neemt de frequentie jichtaanvallen volgens onderzoek nog verder af.

Voorlopige conclusie

Het is aangetoond dat magere zuivelproducten bescherming biedt tegen jicht vanwege het ontzurende effect van de melkeiwitten caseïne en lactalbumine. Daarnaast zijn zuivelproducten rijk aan orotinezuur, wat de secretie van urinezuur door de nieren weer bevorderd. Tenslotte zijn er ook nog ontstekingsremmende eigenschappen te vinden in zuivelproducten. Dit heeft een positief effect op het verminderen van de vorming van urinezuurkristallen waardoor jichtaanvallen veroorzaakt worden.

Het aanvullen van magere zuivelproducten zoals magere yoghurt (liefst met levende culturen), kefir of zelfs magere melkpoeder met glycomacropeptide (GMP) is zeker aan te bevelen. Helemaal in combinatie met een anti jicht voedingspatroon waarbij je goed rekening houdt met de hoeveelheid purine in voedingsmiddelen. Meer onderzoek is zeker aan te bevelen, maar tot nu toe lijken de resultaten voor zich te spreken!

Heb je zelf nog goede aanvullingen op dit artikel? Of interessante onderzoeken? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

.

__________________________________________

1 Effects of skim milk powder enriched with glycomacropeptide and G600 milk fat extract on frequency of gout flares: a proof-of-concept randomised controlled trial. Dalbeth N, Ames R, Gamble GD, Horne A, Wong S, Kuhn-Sherlock B, MacGibbon A, McQueen FM, Reid IR, Palmano K.

2 Effects of dairy intake on hyperuricemia and gout. Dalbeth N, Palmano K.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik hoorde onlangs dat het kouwen van blaadjes van de marjoraanplant (zelfde als marjolein) goed werkt tegen jicht als die eenmaal heeft toegeslagen. zIl xou het nu willen uitproberen maar weet niet waar die blaadjes kan kopen.

  1. Zolang het maar mager is, Loes. Let wel even op het purine gehalte!
   En over eieren heb ik op dit moment geen kennis. Wel weet ik dat er nagenoeg geen purine in eieren zit.

    1. Dag Samyn, over het algemeen worden jongere kazen, zoals mozzarella, ricotta en geiten- of schapenkaas, vaak beter verdragen bij jicht. Het is altijd goed om naar je eigen reactie te luisteren. Veel succes met het vinden van de juiste opties voor jou!

   1. Welk broodbeleg mag wel nog,? blijkbaar zeer beperkte keuze maar we geraken er niet uit. als je eens wat vlees op brood wil eten wat kan nog ?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share