Cholesterol voeding

Laatste Update: 7 september 2022

Red yeast rijst/rode rijst verlaagt cholesterol

Op het plaatje hier link, zie je red yeast rice (in het Nederlands: rode rijst). Het ziet er misschien niet zo lekker uit en het smaakt ook nog eens anders dan de normale witte rijst die we allemaal kennen.

In China wordt dit voedingsmiddel al eeuwen lang gebruikt om verschillende aandoeningen aan te pakken (1). Vooral problemen met de spijsvertering en de darmwerking worden met deze rijst opgelost.

In de rest van de wereld wordt dit langzamerhand steeds vaker gebruikt. Medicijnen worden steeds vaker aan de kant gezet en men vertrouwt steeds meer op een natuurlijke aanpak. Dit komt onder andere doordat medicijnen vaak bijwerkingen hebben die niet prettig zijn en doordat sommige medicijnen erg duur zijn. Als je het eigen risico dan kunt vermijden is dat een stap die sommige mensen zetten, of als je in de V.S. je dure medische kosten niet kunt opbrengen.

In Nederland is rode rijst tegen cholesterol praktisch niet bekend, alleen in Amerika is het enigszins in opkomst en heeft al voor veel ophef gezorgd, zowel positief als negatief. Waarom negatief? Waarom positief? Er zijn een aantal zaken die nog niet helemaal duidelijk zijn wat betreft de rode rijst.

Amerika

In 1999 zijn er in Amerika een aantal onderzoeken geweest naar de rode rijst. Men trok aan het einde van de onderzoeken de conclusie dat deze rode rijst daadwerkelijk je cholesterolniveau kan laten dalen (2).

De reden waarom rode rijst je cholesterol kan verlagen komt omdat het sporen bevat van een natuurlijke statine genaamd lovastatin (3). Mede hierdoor is het uit de schappen gehaald in Amerika. Het is niet verboden, maar omdat het een vorm van statine bevat mag niet iedereen dit zomaar verkopen.

Vandaag de dag is het wel weer gewoon verkrijgbaar, echter alleen wanneer de lovastatin eruit werd gefilterd. Inderdaad, dit betekent dat het effect van een natuurlijke cholesterolverlager ook niet meer opgaat. Ondanks deze wet zijn er nog altijd fabrikanten die die verkopen zonder dat het lovastatin eruit wordt gehaald.

Zo het ook voor mij werken?

Ja en nee! Ja, omdat het bewezen in dat rode rijst daadwerkelijk je cholesterol kan verlagen. Maar ook nee, omdat je niet altijd weet of je rode rijst koopt met of zonder de natuurlijke statine. Wanneer je dus echt van je hoge cholesterol af wilt zonder medicijnen is het handig om naast bijvoorbeeld rode rijst ook andere preventieve maatregelen te nemen zoals meer sporten, stoppen met roken en drinken en gezonder eten.

Net als bij alle andere voedingsmiddelen die helpen tegen een hoog cholesterol is alleen het toevoegen van rode rijst aan je dieet vaak niet voldoende om je cholesterol te verlagen. Als je naast de rode rijst bijvoorbeeld dagelijks een vette hap eet heeft het meestal niet zoveel zin.

Het is belangrijk om naast het nemen van rode rijst ook je hele dieet gezonder te maken om zo snel mogelijk het gewenste effect op je cholesterol te bereiken. Het is van belang om minder vet en suiker te eten en juist meer vezels. Vezels kun je vinden in fruit, groente en volkoren producten. Wit brood vervang je dus voor bruin brood en die vette snack vervang je met een appel.

Als je dan ook nog rode rijst eet dan kan het verlagen van je cholesterol sneller gaan dan alleen bij een gezond dieet.

De andere extra stap die je ook nog kunt zetten om je cholesterol te verlagen is door meer te bewegen. Als je op dit moment niet dagelijks 30 minuten beweegt is dat al een goede stap om te ondernemen.

Waar kan ik rode rijst kopen?

In Nederland kun je rode rijst kopen bij een drogist. Bij online winkels kun je het ook bestellen en thuis laten bezorgen. Controleer wel of de natuurlijke statine in de rode rijst zit. Bel eventueel de online winkel voordat je het product bestelt en vraag het personeel van een drogisterij of ze weten of dit rode rijst is waarvan de natuurlijke statine is onttrokken of niet.

Daarnaast kun je ook capsules krijgen met rode rijst poeder. Dit kun je kopen bij verschillende natuurwinkels met natuurlijke middelen om je gezondheid op te peppen.

Bereiding van rode rijst

Rode rijst kun je op dezelfde manier bereiden als andere rijstsoorten en combineren met groente om het lekker te maken.

Recept met rode rijst

Rode rijst met kip en roerbakgroenten

Omdat rode rijst op dezelfde manier te bereiden is als normale rijst kun je het ook op dezelfde manier eten. Mager vlees zoals kip is altijd een goede combinatie bij rijst en is ook het beste vlees om te eten als je je cholesterol wilt verlagen en toch af en toe wat vlees wilt eten. De roerbakgroenten kun je zelf uitkiezen, ik zou voor een zoetige variant gaan. Het voordeel van roerbakgroenten is dat je er veel vezels, mineralen en vitaminen voor terug krijgt.

Bereiding:

Kook de rijst zoals je dat ook doet met normale rijst.

Snijd de kip in kleine stukken en bak het op tot ze gaar zijn, voeg dan de roerbakgroente toe bij de kip en roerbak het geheel tot het allemaal gaar is. Als de rijst klaar is kun je die ook toevoegen aan de pan en alles goed door elkaar roeren.

Eet smakelijk!

Tot slot...

Rode rijst heeft een ingrediënt dat een soort natuurlijk statine is. Hierdoor helpt rode rijst bij het verlagen van de bloeddruk. Echter, let wel op bij de aankoop van rode rijst dat je niet de versie koopt waar die natuurlijke statine uit is gefilterd. In dat geval kun je net zo goed normale rijst kopen. Heb je geen zin om rode rijst te bereiden? Dan kun je ook rode rijst supplementen nemen.

Alleen het toevoegen van rode rijst aan je dieet voor het verlagen van cholesterol is niet altijd effectief. Dit komt omdat je cholesterol ook afhankelijk is van de rest van je dieet en de hoeveelheid lichaamsbeweging die je hebt. Om je cholesterol te verlagen is rode rijst dus een goed hulpmiddel, maar het is geen wondermiddel.

.

Bronnen:

 1. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf000338c
 2. https://academic.oup.com/ajcn/article/69/2/231/4694132
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002934317305910

Bewaren

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Dag Jack,
  toen ik de lijnzaad ging halen in de natuurwinkel stelde de man mij ook voor Rode Gist Rijst capsules te nemen, omdat deze dus het chol-niveau verlagen. Na e.e.a. op internet te hebben gelezen vroeg ik me toch 2 dingen af.
  Het blijkt een natuurlijke statine te zijn....toch ook met dezelfde bijwerkingen evtentueel?

  En het blijkt Q10 te verminderen, er wordt geadviseerd om Q10 supplementen erbij te nemen. Nu wil ik niet het een met het ander opvullen en vroeg me af of een gezonde, gebalanceerde voeding zoals in jouw programma, voor genoeg Q10 blijft zorgen?
  Groet Carl

 2. Rode rijst kun je wel in Nederland kopen!... Ik haal het namelijk bij de ekoPlaza, maar neem aan dat andere biologische- of reformwinkels het ook in het assortiment hebben...

 3. Ik heb een zeer goede ervaring met de Red Yeast Rice (10 mg +co-enzyme Q10). Ik nam deze capsules gedurende 5 maanden 2x per dag. Na bloedonderzoek zakte mijn cholesterolgehalte van 235 naar 185.(Ik mag tot 190 in mijn bloed hebben).
  Nu gebruik ik na het beoogde resultaat één "onderhoudscapsule" per dag. Of ik het goede resultaat blijf behouden weet ik eerst einde januari bij een nieuw bloedonderzoek.

 4. Ik heb over de rode rijst gelezen en wil het graag proberen. Niet dat ik last heb van een hoog cholesterol maar omdat ik een hartinfaract, daarna een TIA en recent een herseninfaract heb gehad en ik als cholesterol verlagend middel simvastatine voorgeschreven heb gehad. Ik drink het nu een aantal jaren en heb recent verschrikkelijke pijnen in schouders, beenkrampen en gewrichtspijnen. Waar kan ik de rode rijst in capsule vorm kopen?. Ik ben er nl van overtuigd, dat ik verder een prettiger en aangenaam leven zal hebben. alvast bedankt.

 5. De rode rijst is hier in Duitsland net over de grens met Bad Nieuweschans bij de Aldi verkrijgbaar, zo ook zwarte rijst.
  Groetjes Sonja.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share