__CONFIG_group_edit__{"jusilw5x":{"name":"Paragraph","singular":"-- Text %s"},"jusim8ni":{"name":"Quote Title","singular":"-- Text %s"},"jusimmum":{"name":"Quotation Marks","singular":"-- Image %s"},"jusimu0n":{"name":"Author Name","singular":"-- Text %s"},"jusin0tq":{"name":"Author Image","singular":"-- Content Box %s"},"jusin92w":{"name":"Quote Box","singular":"-- Content Box %s"},"jusinfv3":{"name":"Quote Block","singular":"-- Content Box %s"}}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{"b0430":"Accent Color"},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm 7 dagen menu. Download het receptenboek meteen.

Cholesterol

Laatste Update: 4 november 2016

Hypercholesterolemie

0
(0)

Hypercholesterolemie betekent dat je totale cholesterolwaarden verhoogd zijn in het bloed zijn met verhoogde LDL en HDL cholesterol. Het gevaar van hypercholesterolemie is de bloedvaten vernauwen. Dit wordt atherosclerose genoemd. Dat geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Een gevolg van ernstige vernauwing van je bloedvaten kan zijn: Pijn in de borst, een hartaanval en/of een beroerte.

Oorzaken

Hypercholesterolemie wordt ook wel familiare hypercholesterolemie genoemd. Het is een erfelijke aandoening waardoor de cholesterol in het bloed verhoogd wordt. Dit wordt veroorzaakt door een mankement in het DNA waardoor je lichaam niet in staat is de LDL cholesterol (slechte) uit je bloed te verwijderen. Dit veroorzaakt erg hoge LDL waarden in het bloed.

Dit is erg gevaarlijk omdat te hoge LDL cholesterol direct bijdraagt bij de ontwikkeling van aderverkalking.

Diagnose

De diagnose van hypercholesterolemie is het beste vast te stellen door een specialist waarbij je cholesterolwaarden gemeten worden. Tevens zal je behandeld arts de volgende punten in de gaten houden bij de diagnose:

 • Sterke familie geschiedenis
 • Hoge LDL waarden
 • Bloedonderzoek
 • triglyceriden
 • Genetisch onderzoek

Familiaire hypercholesterolemie (FH)

Het kan ook genetisch ontstaan via een dominante genen uitwisseling, dan is er sprake van familiaire hypercholesterolemie. Dat betekent dat slechts één van je ouders deze aandoening hoeft te hebben om het te erven. Dit is vergelijkbaar met de erfelijkheid van bruine ogen. Als een van de ouders bruine ogen heeft en de ander heeft blauwe ogen dan krijgt het kind altijd bruine ogen. Blauwe ogen zijn alleen mogelijk als beide ouders blauwe of groene ogen hebben.

Daarbij kan het ook zeer zelden voorkomen dat beide ouders last hebben van hypercholesterolemie waardoor de LDL waarden extreem verhoogd kunnen worden! Zelfs al op jonge leeftijd! Hierdoor kun je jaren rondlopen met verhoogde cholesterolwaarden zonder dat je het door hebt!

Hypercholesterolemie Feiten:

 • Te hoge cholesterolwaarden in je bloed verhoogt het risico op hart- en vaatziekten drastisch
 • Hypercholesterolemie is grotendeels goed te beheersen en voorkomen met adequate behandelingen. Denk aan een gezonde leefstijl, aanvullende medicijnen en regelmatig je cholesterol meten.
 • Niet behandelen is erg gevaarlijk doordat er te weinig HDL cholesterol in het bloed zijn om LDL te verlagen met alle gevolgen van dien.
 • Hypercholesterolemie kan tevens veroorzaakt worden door nierziekten, diabetes en zeer zeldzaam is het genetisch.
 • Een ongezonde leefstijl is één van de grootste oorzaken van de ontwikkeling van hypercholesterolemie en dat is goed nieuws omdat je er dan wat aan kunt doen!

Symptomen

xanthomas op de huid
xanthomas

Het grote gevaar van hoog cholesterol is dat er geen overduidelijke symptomen zichtbaar zijn. Vandaar dat hoog cholesterol ook wel de stille moordenaar wordt genoemd.

De symptomen van hypercholesterolemie kan zijn dat er overmatig veel vetopslag in de ogen te vinden zijn. Ook sprake van vet bulten in het gezicht onder de huid, oogleden ellebogen of knieën.

Deze aandoening wordt ook wel xanthomas genoemd en kan duiden op hoog cholesterol.

Behandeling van hypercholesterolemie

Het doel van de behandeling is om ervoor te zorgen dat je totale cholesterol naar beneden gaat. Dit is erg belangrijk om het verhoogde risico op hart- en vaatziekten te voorkomen / verminderen. De behandeling zal afhankelijk zijn van de uitkomsten uit het onderzoek en of er sprake is van familiaire hypercholesterolemie.

Indien je cholesterol erg hoog is zullen er medicijnen worden voorgeschreven zoals statines en zul je moeten beginnen met een aantal leefstijl aanpassingen.

Hypercholesterolemie is een gevaarlijke aandoening die iedereen kan krijgen. Indien je niet optimaal leeft loop je een zeer verhoogd risico! Daarom is het belangrijk om direct te starten met een aantal leefstijl aanpassingen en een afspraak te maken bij je huisarts!

Hypercholesterolemie natuurlijk verlagen

Er zijn meerdere manieren om hypercholesterolemie natuurlijk te verlagen, namelijk via voeding en beweging.

Voeding

Een gezond uitgebalanceerd dieet kan erg helpen om je cholesterol te verlagen. Een dieet rijk aan gezonde voedingsvezels (vezels helpen bij de afbraak van cholesterol), goede omega 3 vetten, weinig verzadigde vetten, oppassen met transvetten, niet te veel suikers, goede koolhydraten en natrium arm is waar je moet starten.

Vezels zorgen voor een gevuld gevoel en dit kan voorkomen dat je te veel eiwitten of suikers eet die het LDL-cholesterol kunnen verhogen. Daarbij ondersteunt het ook de werking van je darmen.

Transvetten, suikers en koolhydraten zorgen in je lichaam voor ontstekingswaarden waardoor je aderen beschadigd kunnen raken. Als je dan al veel cholesterol hebt kan dit cholesterol daar eenvoudig blijven haken en vervolgens verzamelt zich op die plaats meer cholesterol en vindt er adervernauwing plaats.

Beweging

Indien je last hebt van overgewicht is het prioriteit nummer 1 om de extra overtollige kilo’s te verliezen. De voordelen van een gezonde leefstijl zijn een lagere bloeddruk, meer energie en natuurlijk lagere cholesterolwaarden.

Beweging kan al bestaan uit een dagelijkse wandeling van 30 minuten, maar het is nog beter om dan ook 3 keer in de week te sporten. Cardiotraining is goed voor je conditie. Krachttraining zorgt voor sterkere spieren en botten en stretchen, zoals yoga, zorgt voor meer flexibiliteit. Door deze drie manieren van bewegen met elkaar af te wisselen help je jouw lichaam optimaal om gezond te leven.

Tot slot..

Als je last hebt van hypercholesterolemie heb je last van te veel cholesterol in je bloed, zowel van het goede HDL-cholesterol als van het slechte LDL cholesterol. Dit kan in sommige gevallen komen doordat je lichaam moeite heeft met het afbreken van cholesterol. Laat jezelf daarom altijd controleren als iemand in je familie hiervan last heeft.

Gelukkig is deze aandoening goed te behandelen en kun je ook dan op natuurlijke wijze je cholesterol verlagen. Dit kan bijvoorbeeld door aanpassingen in je dieet en dan met name door suikers, vetten en koolhydraten te weren. Op die manier zorg je ervoor dat je lichaam zo min mogelijk cholesterol uit voeding krijgt en het alleen afhankelijk is van het cholesterol dat het zelf produceert.

Daarnaast helpt extra beweging ook als dit geen gewoonte van je is. Dagelijks 30 minuten bewegen is een goede start en daarbij sporten maakt alles nog gezonder.

Om dit zo gemakkelijk mogelijk te doen met simpele stappenplannen en recepten heb ik een programma ontwikkeld. Het programma heet de Cholesterol Omlaag Methode en is de meest snelle en effectieve manier om je cholesterol permanent te verlagen.

.

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Goedemiddag, Ik heb zelf FH en slik al vanaf mijn 13e Statines. Ik ben nu 44 jaar en slik ze nog steeds. Ik heb een gezonde leefstijl. Ik heb altijd begrepen dat als je FH hebt dat een dieet naast medicatie nauwelijks tot geen effect heeft. Al vanaf mijn 13e voelt het voor mij als een zeer slechte keuze de Statines in te nemen echter als ik ze niet slik schieten de waarden nog meer omhoog. Inmiddels heb ik dagelijks last van mijn spieren en heb ook andere medicatie gehad omdat ook mijn CK waarden omhoog gingen. Ik vraag mezelf af, wie heeft hier ook ervaring mee en klopt het dat je voeding een minimaal effect heeft. Of zie ik iets over het hoofd? ik beweeg ook dagelijks voldoende dus zeker 30 minuten achter elkaar.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share